Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:18, 05 lut 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
dzięki Aga- ładne zdjęcia rabaty.
Szałwia rozrosła się do jesieni?

Moją w sezonie żarły pomrowy. zresztą wiesz że żarły wszytsko co się dało.

Nie pamiętam jakichś szczególnych krzaczków tej szałwii pod koniec sezonu, brak takiego obrazka w mojej pamięci. Zobaczymy wiosną. Liczę, że już się zaprezentuje. A przeżyła ci choć część? Może potrzebujesz?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:25, 05 lut 2015

Do góry
rozark napisał(a)
ładnie będzie,
w kwietniu, maju będzie kwitła bergenia, przetacznik, róże kwitną od czerwca, liliowce, szałwia w lipcu, sierpniu

O Reniu, jak Ty tam mówisz, różana dziewczyno to jestem już trochę spokojniejsza

Zastanawiam się jak postępować z pęcherznicą? Pozwolić jej swobodnie rosnąć czy ciać? Czy do kwiatów i rabat bylinowych bardziej pasuje taki naturalny pokrój?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 09:19, 05 lut 2015

Do góry
ładnie będzie,
w kwietniu, maju będzie kwitła bergenia, przetacznik, róże kwitną od czerwca, liliowce, szałwia w lipcu, sierpniu
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:08, 05 lut 2015

Do góry
dzięki Aga- ładne zdjęcia rabaty.
Szałwia rozrosła się do jesieni?

Moją w sezonie żarły pomrowy. zresztą wiesz że żarły wszytsko co się dało.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 08:10, 05 lut 2015

Do góry
Przypomnę moją rabatkę kwiatową

Lista roślin:
Róże Chopin (białe) 2 szt.
przetacznik (fioletowy) 5 szt.
liliowce (pomarańczowe) 10 szt.
szałwia ( fioletowa) 5 szt.
pęcherznica (bordowa) 3 szt.
bergenia ( zimozielona) 5 szt.
Machonia ( zimozielona) 1 szt.

Rabatka będzie prostokątna Budynek gospodarczy murowany, na ścianę jako tło posadzę bluszcz.

Wymyśliłam takie coś

Dla mochonii nic nie wymyśliłam i pójdzie do doniczki...

Myślicie, że będzie to jakoś wyglądać?

Rabata będzie w części gospodarczej i mało kto tam ma prawo wejścia ale jakiś ład muszę mieć zachowany
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 23:50, 04 lut 2015

Do góry
To Ci napiszę jak ja myślę...

Przód i bok fale, tył prosto.
Na froncie zostają tuje. Brzozy wywalasz. Dosadzasz do tujek hortensje i trawki i obwódkę bukszpanową.

Wzdłuż płotu też tuje... aż do drewutni.
Tam gdzie sosny sadzić serba a sosny wywalasz.
Do serba kulki bukszpanowe i coś małego jeszcze jako wypełnienie.

Do donicy na froncie kulka na kiju i coś pod.

Przy ławce na rabacie miskanty i ewentualnie red baron jak się zmieści.

Dalej różaneczniki plus wypełniacz.

Dalej znów miskanty (jak wejdą) i na koniec brzoza .
A w donicy przy tarasie kulka na pmiu plus trawki i szałwia lub lawenda.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:02, 04 lut 2015

Do góry
Marta, natknęłam się na takie zdjęcia różanki. Tu ciut kwitnie szałwia. https://www.ogrodowisko.pl/watek/1184-wszedzie-pieknie-ale-u-siebie-najlepiej?page=968
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 22:50, 04 lut 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Kota bym wcisnęła przed hortensje. Niech tam sobie rośnie...

Citronelki są kapryśne.. popytaj Łukasza co poleca w tym kolorze do cienia, ona spec od żurawek https://www.ogrodowisko.pl/watek/3386-ogrodowa-przygoda-lukasza?page=499#post_5

Stipa nie z kostrzewą.. jakoś mi nie pasują.

Do stipy szałwia, czosnki, jeżówka (nie za wysoka), rozchodnik.

Poszukaj inspiracji https://pl.pinterest.com/search/pins/?q=stipa%20tenuissima&rs=rs&term_meta%5B%5D=stipa%7Crecentsearch%7C0&term_meta%5B%5D=tenuissima%7Crecentsearch%7C0

Zamiast kota lepiej wrzuć róże dopasowane pokrojem i wielkością do tych co się zostają.

Aniu,

Różowości takie jak jeżówka, rozchodnik pójdą na rabatę różową lub różowo-fioletową obok lilaków.

Spędziłam z pinami cały wieczór. Jednak co obrazek to obrazek .
I wyszło, że stipa to pasuje do wszystkiego, ale na razie ograniczając się do przedogródka i rozważając kolor na razie tylko niebiesko-fioletowy to wyszła mi szałwia ( na czerwiec, lipiec, jutro posiedzę na odmianą), przetacznik Veronica spicata Christanie ( nie wiem czy u mnie nie będą zagniwały korzenie ), astry ( na jesień), driakiew kaukaska ( na tym zdjęciu powyżej bardzo ładna, jeszcze się jej przyjrzę ), niezapominajki ( kwitną jak stipa jest jeszcze niska).

W lipcu będzie kwitła lawenda. I coś dobiorę z listy powyżej, tak aby coś niebieskiego kwitło cały czas.

Jutro spróbuję to połączyć z czerwonym i białym.

Ziewa mi się bardzo, idę lulać.

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 20:34, 04 lut 2015

Do góry
beata_m napisał(a)
Marta a co wysokiego w tej donicy? Trawy?

Trawy trawy i werbena i szałwia i...
Czekaj, a jakie wymiary tych donic? I ile sztuk? I gdzie one mają być?
Proszę wszystko ładnie rozrysowac :-*
Ogródek Iwony 16:58, 04 lut 2015

Do góry
Podsumowując:
Na pergolę bluszcz, potem hortensje, przed turzyca Amazon Mist.
Przy ścianie Gracilimusy (ewentualnie ML - sprawdzić wysokość), przed nimi Irga na pniu na razie zostanie, wiosną ją mocno przytnę, niżej kulki bukszpanowe, może być niziutka szałwia i turzyca Evergold , żurawki dla koloru, trzmielina
Pozostaje coś w róg przy tarasie.
Może powtórzyć Gracilimusa? I dołożyć kilka kulek czerwonych admiration.

To by było na tyle. Dziewczyny, dziękuję.
Miały być róże, z wątpliwości wyszedł całkiem fajny projekt

Ogródek Iwony 16:40, 04 lut 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
Mi też wydaje sie drzewo za duże. Lepiej niską kulkę na pniu, zieloną. Albo to co jest teraz. Hortensje będą na tle pergoli wyglądały pięknie! ALe wtedy róża oczywiście odpada. Na bluszcz dość długo poczekasz.. Pod anteną gracimilius, obok, pod oknem, ML- albo jakiś inny niższy. W rogu tujka albo stożek. Kulki wokoło "drzewka", zamiast jeżówek może zawilce i coś jeszcze.. Szałwie tez.. Pod murkiem jakies małe trawki..

Zostanie w takim razie irga. Kupiona w zeszłym roku, to wiecie, co e-M by zrobił ze mną ?
Gracilimus i ML ? Nie będą wyglądać dziwnie schodki od brzegu wyżej, w lewo w kąt niżej?

Zawilce - fajny pomysł. kupiłam jesienią i goopia posadziłam na słońcu. Tu im będzie dobrze.
Szałwia zaklepana
A na pergolę może dosadzić powojnik? Pasowałby? Zanim ten bluszcz urośnie?
Ogródek Iwony 16:29, 04 lut 2015

Do góry
Czyli na razie mam tak:
róże nie, wrzosy przenieść.
Na pergolę bluszcz, potem hortensje, przed hortensjami ?
Przy ścianie Gracilimusy (czy nie wejdą w okno? ), przed nimi Irga na pniu na razie zostanie, wiosną ją mocno przytnę, niżej kulki bukszpanowe, może być niziutka szałwia i co jeszcze?
I co w rogu przy tarasie? Bo chyba nie tuja? Czy jednak tuja szmaragd ?

edit: dopisuję: turzyca Evergold
Ogród Beaty 14:00, 04 lut 2015

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Miskant 'Morning Light', szałwia omszona, żurawki ciemne, prawie czarne i "wałek" z trzmieliny.

Mi by jeszcze pasowały jakieś mniejsze trawki gdzieś przy pieńkach, nie wiem, little bunny?
Ogród Beaty 13:54, 04 lut 2015

Do góry
Miskant 'Morning Light', szałwia omszona, żurawki ciemne, prawie czarne i "wałek" z trzmieliny.

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 12:26, 04 lut 2015

Do góry
Madzenka ja mam różowy no name jest, ale pozytywnie zaskoczyła mnie funkcjonalność

Gosia Mysza witam serdecznie Szałwia mnie samą zaskoczyła, będę ją powtarzać nie wiem czy w tym miejscu bo wszystko zasłoniła, ale gdzieś na pewno Traw przybyło dużo, ale ich nie było jeszcze widać w tym sezonie. Jak przetrwają prawie zimę, to będzie super.
Klon cięty w kulkę ma ok. 8 lat i posadzony był już nie mały, ale to zwykły, nie szczepiony. Przyrosty ma ogromne. Więc nie wiem czy to pocieszenie będzie dla Ciebie?

Mira zawilce rosną w sumie na słońcu, cień mają tylko trochę po południu. I mam je kilka lat już, nie umiem powiedzieć ile, bo zdjęć ogrodu wcześniej zbytnio nie robiłam, a ja sklerotyczka jestem

Ania Anabuko1 jak miło Cię widzieć Zdrowiej bo sezon się zbliża

Jazzy, Siakowa, Jagoda to ja już kawę robię przecież
Hm tylko ciastek niet, ale era odchudzania się nastała więc wybaczcie
Zieleninę dla zdrowotności tylko mam, to z serii jeść tego zbytnio nie lubię, ale lubię jak się zieleni w kuchni na parapecie

Buziak zbiorowy

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:13, 04 lut 2015

Do góry

Lista roślin:

Rabatka będzie prostokątna Budynek gospodarczy murowany, na ścianę jako tło posadzę bluszcz. I na dzień dzisiejszy to wszystkie moje pomysły

Muszę poczytać artykuły dt. rabat bylinowych bo ja zupełnie ciemna w tym temacie...

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:17, 04 lut 2015

Do góry
Marta, przeglądnęłam zdjęcia na komputerze i tą rabatę mam na zdjęciach dopiero 16 września. Musiała być brzydka latem, ale to przez to, że przerabiałam ją dopiero w połowie maja, więc wszystkie rośliny trochę oberwały po tak późnym rozkopaniu i dzieleniu (!). W sumie szałwia w tym roku mało co była widoczna, bo ją porozrywałam na drobno. Ale wszystko żyje. Zdjęcia wrześniowe są tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/1184-wszedzie-pieknie-ale-u-siebie-najlepiej?page=992
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:06, 04 lut 2015

Do góry
Wymyśliłam miejsce na nową rabatę Będę ją widziała tylko ja i mój psiak, i będzie tam miks wszystkiego co zbędne w ogrodzie.

Lista roślin:

Zrobię odręczny szkic jak wygląda to miejsce bo zdjęć niestety nie będzie, miejsce jest ewidentnie odstraszające i nie nadające się do pokazywania

Moja "przyziemna" :) pasja 23:07, 03 lut 2015

Do góry
tusiawka napisał(a)
Brzozy bardzo ładnie ze śniegiem wyglądają.
Szałwia wprowadza w donicy fajny akcent kolorystyczny, ja bym się starała ją zostawić.

Bardzo chcę tam mieć szałwię. Chciałam ją połączyć z dereniem, bo podoba mi się fiolet z bielą listków, ale chyba jednak tam jest dla niej za ciasno. Coś wymyślę.
Moja "przyziemna" :) pasja 21:58, 03 lut 2015

Do góry
Brzozy bardzo ładnie ze śniegiem wyglądają.
Szałwia wprowadza w donicy fajny akcent kolorystyczny, ja bym się starała ją zostawić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies