Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wilczy ogród 15:15, 19 lut 2022

Do góry
Martka napisał(a)

cudne

Ja niestety nap podstawie zdjęć nie potrafię rozszyfrować, co chcesz z Tymi kwadratami kombinować i o co chodzi Bez planu się nie obędzie...

Madziu, ja też mam urop, ostatnie dni, ale pogoda od środy nic nie daje zrobić. Chlip chlip. Dla wyrównania poziomu atrakcji - nieoczekiwanie pojawił się majster od poddasza, miałam wcześniej przeciek z dachu i teraz trzeba usunąć na jednej części płyty kg, wełnę i położyć nowe. Bardzo fajnie, że majster jest, tylko że rozpocznę od poniedziałku pracę z tabunami kurzu w domu ... nigdy nie ma idealnie.

Martka

coś takiego kombinuję tylko ,że muszę się zmobilizować i pomierzyć te trawniki i rabaty na nowej ....chodzi mi o to ,żeby trawnik nie był takim długaśnym tunelem

Trzymam kciuki ,żeby fachowiec szybko się uwinął i zbytnio nie nakurzył

Dziękuję za wczoraj Bużka
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 14:36, 19 lut 2022

Do góry
Tak w ten wietrzny dzień wpuszczam trochę wiosny by Lidl.

Miłego dnia wszystkim

OgrodoveLove 13:49, 19 lut 2022

Do góry
Jeśli wolisz porządek i razi Cię brak harmonii, to zrobiłabym tak, jak w tabelce nr 2 (poprawiłam ją trochę)
1. Miskanty
2. Hortki po skosie
3. Hakone po skosie
4. Żurawki jako obwódka.

A rodki na inna rabatę . (One i tak lubią bardziej kwaśną ziemię, więc do nich powinnaś dobrać rośliny o podobnych „upodobaniach” glebowych).

Edit: trochę mało słońca tam masz, nie wiem, czy te rośliny nie potrzebują go więcej.
OgrodoveLove 13:22, 19 lut 2022

Do góry
Mam problem z moją rabatą. Aktualnie wygląda jak na schemacie: z tyłu na przemian hortensja vanilia fraise i miskanty gracillimus (co 120cm od siebie). Metr przed nimi rosną rododendrony (chyba królewskie) na przemian z trawa hakonechloa all Gold (co 120cm). Przed nimi żurawki (też co 120cm)
Problem w tym, że martwię się że za jakiś czas rododendrony przysłonią wszystko, w zasadzie nie wiem czy wyższe będą hortensje i miskanty czy rododendrony? Niby hortensje są pomiędzy rododendronami, odległości spore więc może niepotrzebnie panikuję? Ale duże rododendrony na przemian z niską hakonechloa…? I ta pustka pomiędzy 1 a 2 rzędem. Czy powinnam zostawić jak jest, nie kombinować, bo jest ok i wsadzić coś w miejsce x - ale co, żeby było widać za rododendronami, a nie zasłoniło hortensji?
Czy jednak powinnam przekopać rabatę, bo jest źle i fatalnie? Mam pomysł na schemat drugi, ale zaburza mi on jakoś harmonię: rododendrony 5 szt dać do centrum rabaty i niech rosną ile chcą, a hortensje zostawić po bokach. W miejsca rododendronów dać coś niższego, żeby komponowało się z żółtą trawą hakonechloa np. kule z bukszpanu? I wsadzić coś w miejsca "?". Tylko co? Rabata ma słońce tylko po godz 14-15 do zachodu. Ziemia glina. Wymiar ok 13m x 3, 6m.
Help!

Ogród w Klein Kottorz 12:12, 19 lut 2022

Do góry
Elu popatrz na zdjęcia mojego gwiazdora
Wydaje mi się, że na zdjęciu z 2019 r. jest podobny do Twojego miskanta Vanilla Sky.

październik 2019

pażdziernik 2020

październik 2021

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 10:55, 19 lut 2022

Do góry
Igloo obsiane częściowo. Szpinak, pak choi, 3 odmiany kapusty, por na rozsadę, mix sałat. W słońcu 27 stopni. Trzeba będzie podlewać co parę dni.

Więcej tam słomy po kurczakach niż ziemi, ale rok temu wrzuciliśmy 30 worków ziemi I w tym już nie inwestuję.

Wieje strasznie może jeszcze jakieś byliny poprzycinam, ale dużo przyjemniej siedzi się w domu...

Krokusy pierwsze są

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 10:13, 19 lut 2022

Do góry
m_gocha napisał(a)
Lipiec 2021'- cd.

Hortensja piłkowana
Niestety kwiaty drobniejsze niż w ubiegłym roku - ręka mi zadrżała gdy miałam wyciąć najstarsze pędy. I tak zostało - dużo kwiatów ale drobniejszych

Gosiu, czy ona zimuje w gruncie? Ją też tak zabezpieczasz na zimę ?
Jak by Ci nie sprawiło kłopotu to mogłabyś mi zrobić z niej sadzonkę?
Gdzieś widziałam taką wybarwioną na niebiesko, wyglądała zachwycająco.
Sadzonki najszybciej się ukorzeniają z zielonych tegorocznych pędów, ale to pewnie wiesz
Piszesz, że twoje ogrodówki w tym roku nabrały wreszcie niebieskiego koloru, co zrobiłaś żeby tak się stało? Dodałaś siarczanu glinu?
Ładne widoki z okna 10:12, 19 lut 2022

Do góry

Można powiedzieć- zwykła tuja Tym razem chodzi o jegomościa w centrum, który szykuje się na nocleg.
Ogród bez reguł 10:04, 19 lut 2022

Do góry
I żeby nie mieć już (takich wielkich ) zaległości...
16 lutego była Pełnia Śnieżnego Księzyca. Śnieżyc nam nie przyniosła, ale te wichury też nie od macochy... Oczywiście tradycyjnie niebo było pełne chmur. ale Wasza Szalejąca Reporterka Lunofilka nie takie przeciwności losu i pogody jest w stanie pokonać...

I jeszcze taki, wczoraj raniutko

Ogród bez reguł 09:57, 19 lut 2022

Do góry
No i moi ulubieńcy

Ogród bez reguł 09:53, 19 lut 2022

Do góry
I zaczęły kwitnąć wawrzynki Niestety, przez ten wicher w ogóle nie czuć ich zapachu , ale chociaż kolorek bije po oczach

Ogród bez reguł 09:48, 19 lut 2022

Do góry
Moje ciemierniki ciągle jeszcze w pąkach...

...za to jest tych pąków coraz więcej
Ogród bez reguł 09:42, 19 lut 2022

Do góry
Kupiłam sobie jeszcze jednego ciemiernika Po przekwitnięciu wsadzę na cienistą. Ciemierników to chyba nigdy dosyć...

No i ciągle przebiśniegi, bo jednak chłodno jest...

Ogród bez reguł 09:38, 19 lut 2022

Do góry
Wczoraj i dziś to normalnie dzień cudów u mnie
Po pierwsze - jakimś cudem (decyzją prezespana ) miałam wolny piątek.
Po drugie - jakimś cudem do południa świeciło słońce
Po trzecie - jakimś cudem jeszcze niczego u mnie nie zerwało ani nie połamało...

Rzeczywiście, wczoraj tak do 13 było nawet fajnie, wiosnę poczułam . Ze 3 godziny cięłam i sprzątałam. Wycinałam wszystko, oszczędziłam tylko palczatkę i proso. Wzięłam się też za róże. I z przykrością zauważyłam, że chyba na jesień będę musiała robić niektórym z nich przeprowadzkę... Na rabacie przylegającej do wgłębnika zwróconej pleckami do północy zauważyłam, że wszystkie krzewy różane miały martwe pędy. Od strony północnej zwłaszcza. Na innych rabatach róże ok, jakiś tam pojedyncze martwaki, a na tej wszystkie... Muszę je poobserwować przez ten sezon. Jak nic się z nimi nie będzie działo innego (jakieś choroby, tfu!tfu!), to znaczy, że jest im tam zimą za zimno i mus przesadzić.

A tymczasem...

Pojawiły się pierwsze przylaszczki Jak również iryski i krokusy

W ogródku Martki 08:20, 19 lut 2022

Do góry
Martka napisał(a)

Nicol21, o siebie trzeba dbać  szaleństwa na przedwiośniu mają swój sens
[/img]

Ja tam nawet początku sezonu nie potrzebuję na wymówkę . W środku sezonu zamówiłam sobie kurtkę, która nie przepuszcza deszczu, w typie oversize, piękne kolory.... żeby mieć co włożyć do pracy w ogrodzie jak pada deszcz. Taka mała polska firemka, szyje bluzy oversize, parę już kupiłam bo można dopasować co się chce... a ja muszę mięc dłuższy rękaw. Kurtka do ogrodu jest super! Gumiaczki kupiłam wcześniej, nie tak szykowne, ale takie za kostkę bo u mnie na działce trawa wysoka potrafi być.

Niech służą
Magary Dramaty z Rabaty 00:28, 19 lut 2022

Do góry

U mnie dzisiaj taka wiosna - rannikowa wraz z przebiśniegami, ale pełno gałązek po wichrach a dzisiaj znowu duje. Nie ma jeszcze ani chęci ani okoliczności na sprzątanie, no chyba, że jak rękawice czarodziejskie dotrą
Znowu na wsi 00:18, 19 lut 2022

Do góry
Cyklameny powędrują na rabatę a pozostałe kwiatki najpierw do donicy a później ewentualnie na rabatę.

W sklepie był duży wybór różnych pierwiosnków i cebulowych w doniczkach, bratków. Były też krzewy, drzewka ale ze względu na brak czasu te rejony pominęłam. Zresztą i tak nie mam miejsca na posadzenie czegoś większego. Były różne fajne ozdoby ogrodowe, nie mogłam się powstrzymać przed uszczęśliwieniem siebie taką lampką solarną. Póki co nie chce się świecić, muszę rozgryźć w czym problem.

Lampka świetna i w moim stylu, a może brak słońca i solarek nie dostał energii tyle co potrzebuje? A może jak w moich była taka przezroczysta folijka przy bateriach, trzeba było otworzyć i ją wyjąć?
April podbija las... 00:09, 19 lut 2022

Do góry

Reaguję na hasło - przebiśniegi Moje podwójne znalazłam kiedyś w opuszczonym ogrodzie przy jakichś ruinach, jak i cebulice i mam je wiele lat, Przebiśniegi niestety wykruszają się, ale być moze jak mówi Koleżanka wyżej - nie lubią przesuszenia i sporo znikło w upalne lata, bo miałam całe łany. Za to cebulica co roku w łanach
Konkurs 4 pory roku z trawami ozdobnymi 23:08, 18 lut 2022

Do góry
Trawy- Miskant Maleparthus, mozga trzcinowata, kostrzewa sina, rozplenica Hameln.
Wiosna

Lato

Jesień

Zima
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 22:50, 18 lut 2022

Do góry
I psia morda

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies