Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Mój ogród pod górkę... 19:59, 15 sie 2016

Do góry
Bea napisał(a)
Brzozowa lekka i miękka taka spokojna.
Macham

W przeciwieństwie do reszty, gdzie jest kolorowy zawrót głowy
Brzozową bardzo lubię i do pełni szczęścia brakuje, aby dwie brzozy zbielały.
Dzięki i odmachuję
Moje marzenie 19:25, 14 sie 2016

Do góry

Po lewej stronie (9) chciała bym stworzyć dużą rabatę gdzie będą rosły brzozy, iglaki... a między nimi białe i niebieskie kwiaty... efekt łąki...
Chciała bym też wkomponować tam ławeczkę i sama nie wiem co jeszcze ....
Dziewczyny może jakaś podpowiedź?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 08:03, 13 sie 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Kolorów Ci nie brakuje a mnie juz pomału sie kończa, jeszcze tylko jesienne barwy i koniec.Fajnie miec tyle ziemi do obsadzenia.

No właśnie Bożenko w porównaniu do wiosny to mam chyba mało koloru.....przeniósł się w okolice warzywnika teraz i pergoli.....zdecydowanie muszę rozmnożyć floksy i astry, żeby jesień też była kwitnąca Kolor zaczyna się teraz nie z kwiatów, a z liści.....przebarwiają się sumaki, brzozy i jarzębiny , a na rabatach na razie wiesiołkiDużo ziemi dużo miejsca i oooooogggggrrrrooooommm roboty do wykonaniaPołowa z tego by wystarczyła i obecna wiedza......inaczej bym ogród rozplanowała
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 23:13, 12 sie 2016

Do góry
Napia napisał(a)

Gosiu, piękny zestaw. Pozwolisz, że skopiuję? Bez brzozy tylko
Co to za rozchodnik?Kupiłam dziś podobnego bez nazwy.Zerkniesz do mnie na 336 star.Może ŕozpoznasz.Dzięki
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 23:02, 12 sie 2016

Do góry
Mysza napisał(a)
Za basenem jest moja mała rabatka pod brzozą.Są tam kosaćce syberyjskie, rozplenice i rozchodniki

[img
size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/122/1224169/original.JPG[/img]

Gosiu, piękny zestaw. Pozwolisz, że skopiuję? Bez brzozy tylko
Choroby i szkodniki buków - buk, Fagus 22:25, 12 sie 2016

Do góry
Mazan napisał(a)
Lukas75

Najpewniejsza rzecz: szpeciele. Na innych Twoich fotkach również. Opryskaj Ortusem czy innym przeciw czerwcom, a w okresie bezlistnym wiosną Promanalem. Pilnuj wtedy temperatury aby nie była za niska.

Pozdrawiam

Dzieki wielkie za to. Jutro sie tym zainteresuje. A co to za cholerstwo na pniu jest? Mam jeszcze 2 buki ale na nich nic niepokojacego nie widac. Na wszelki wypadek opryskam i putple fountain i tricolora pendule...

Mazan a moglbys zerknac na moja magnolie w innym watku? Tez mi bidulka sie okrutnie meczy...
Niestety wokol mojej dzialki mam las, brzozy i sosny, takze o choroby nie jest trudno...
Ogród z lustrem 21:27, 12 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziękuję za dedykację (wiersz). Jestem wzruszona.

Brzozy - sadzisz w zależności od koncepcji, mogą być zarówno blisko siebie co półtora metra ale też co 3 metry. W naturalistycznych nasadzeniach raczej nierówne odległości.

dziękuje bardzo Danusiu. Uzyskałam odp. na nurtujące mnie pytania dotyczące brzóz. W jednym miejscu, bardzo mokrym, byłam faktycznie ograniczona i posadziłam brzozy co 1,5 m już się martwiłam że za gęsto, ale skoro piszesz że może być to super cieszę się
Moja bajka 21:24, 12 sie 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Nawet mi nie mów , że już u Was tak drzewa przebarwione bo ja zauważyłam , że przebarwia się sumak i brzozy purpurowe z jednej strony żal mi lata i , że sezon się kończy, a z drugiej ciekawa jestem jaka ta jesień już będzie u mnie w tym roku......bo to będzie przedsmak tego co mnie czeka w przyszłości

NIe, nie, nie, spokojnie. Drzewa sa zupełnie zielone, to tylko wieczorne słonko taki efekt dało. Justyna też się nabrała .
Moja bajka 21:17, 12 sie 2016

Do góry
Katkak napisał(a)

Nawet mi nie mów , że już u Was tak drzewa przebarwione bo ja zauważyłam , że przebarwia się sumak i brzozy purpurowe z jednej strony żal mi lata i , że sezon się kończy, a z drugiej ciekawa jestem jaka ta jesień już będzie u mnie w tym roku......bo to będzie przedsmak tego co mnie czeka w przyszłości
Ogród z lustrem 13:48, 12 sie 2016

Do góry
Dziękuję za dedykację (wiersz). Jestem wzruszona.

Brzozy - sadzisz w zależności od koncepcji, mogą być zarówno blisko siebie co półtora metra ale też co 3 metry. W naturalistycznych nasadzeniach raczej nierówne odległości.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:46, 12 sie 2016

Do góry

A_gawa napisał(a)

Danusiu, dziękuję za możliwość korzystania z Ogrodowiska!
Wiersz napisała moja przyjaciółka - chciałabym go 'podarować' Tobie - Kobiecie Inspiracji.

Kobieta szkłem w oku

W zielonkawych tęczach ogrodów miłości,
pod różanym kolcem tętni jednostajnie,
zachce jej się kwitnąć obejmując ważki,
to zaniedba elfy... to się nimi zajmie...

Zmienna jest w nastrojach, ściąga z siebie burze,
motylim nadziejom skrzydła powyrywa,
zapuści korzenie gdzieś, gdzie nie jest chciana,
wraz z zachodem słońca zacznie się ukrywać.

Wyjrzy raz zza brzozy, drugi raz zza chmury,
spadnie cierpkim gradem, odda się sekretom.
Imion ma tysiące, każde szkłem jest w oku.
Cóż poradzić na to... w końcu jest kobietą...

Katarzyna Łatka

Dziękuję za dedykację, jestem wzruszona. Mam wiele tajemnic, nie wszystkie wypada odkrywać przed ludźmi
Od nowa ... na przekór wszystkim 13:17, 12 sie 2016

Do góry
iwka napisał(a)
Z lewej strony mam taki lasek

nie wiem czy to będzie wykarczowane, działka bez właściciela, niby tam ktoś ją przejął ale nikt się tym nie zajmuje. Przekopałam i oczyściłam od domu w stronę garażu na szerokość 4 metrów do pierwszej hakuro. Swoją drogą dwie rosną a w środku padła, ich nie bierzemy pod uwagę, wylatują

tu druga strona, jeszcze z kawałkiem zabytku ale najpierw trzeba ten garaż blaszany przestawić w poprzek i dopiero zabytek zniknie

tu zrobiłam zdjęcie całego przodu, teraz dopiero widać jaki mam pierdolnik

co bym chciała? no właśnie, na styl przodu nie patrzymy, bo to cały czas tylko rozmnażalnik Podobają mi się brzozy, graby kolumnowe, dużo traw, hortensje. Linie oczywiście proste bo inaczej nie umiem Tam w rogu przy blaszaku jakieś miejsce na wgłębnik czy coś w tym stylu

Na pierwszy rzut chciałabym zrobić ramy i posadzić jakieś drzewa.

Czego ty się czepiasz tego przodu? Jeszcze u nkogo nie widziałam tak fajnie zaaranżowanego domku dla dzieci normalnie tonie w roślinach .
Moja propozycja jest taka, żebyś wzdłuż rabat i wjazdu posadziła coś na zieloną ścianę, która przesłoni i nie od wejścia pokarze co się tam kryje, a od strony wjazdu czyli z drugiej strony zielonej ściany dałabym jakieś niziutkie kolorowe , albo kwitnące, zamiast trawki na środku wjazdu mogą być macierzanki, albo floks szydlasty lub rojniki i też będzie ciekawie , anie koliduje z autem, tyle na temat przodu bo reszta fajna
A tyłspory kawałek działki podzieliłabym na pokoje , ale tak jakby w formie labiryntu , czyli wejścia do poszczególnych części raz po jednej raz po drugiej stronie, przy ogrodzeniu bliżej. Podzieliłabym wysokimi zielonymi szpalerami , które posłużą za tło dla rabat. Czemu nie wpadłam na ten pomysł jak zakładałam u siebie na dużym ogrodzie??? ale ciągle myślę co by tu jeszcze pokombinować co by pasowało
Kwitnące skarpy 12:32, 12 sie 2016

Do góry
Tak będzie domek ogród będzie jeszcze bardziej dopracowany mam zamiar mieć w nim dużo roślin zimozielonych, bylin o dużych liściach sporo traw hortensji mam zamiar posadzić też duże ilości dereni o ozdobnych pędach by w zimowe dni świeciły kolorem nad śniegiem oczywiście w tej części gdzie jest większa wilgotność jest jeszcze część sucha koło domu będą tam sadzone brzozy wielopniowe poletka lawendowe oraz byliny to tak w wielkim skrócie Mam jeszcze wiele innych pomysłów
Zielonym do góry... :) 08:07, 12 sie 2016

Do góry
Do gratulacji awansowych przyłączam się. Współczuję chorób, z dziećmi tak to bywa. Mój przedwczoraj w rzęsistym deszczu i zimnie wybrał się na rower. Ja w pracy więc dowiedziałam się po fakcie. Oczywiście nie założył kurtki deszczówki, no bo po co? Przemoczony był do gaci. Bluza była mokra jakbym ją z pralki wyjęła. A pojutrze wyjeżdżamy.

Na tarasie ja mam modrzew ryflowany i mam dokładnie to o czym pisze Agata. Brzozy okoliczne śmiecą okropnie, taras ciągle do czyszczenia, a to wszystko z brzóz w te rowki włazi. Cholery można dostać.
Mój ogród nad rzeką... 07:36, 12 sie 2016

Do góry
Piękne rabaty i do tego te brzozy..
Mój ogród nad rzeką... 07:36, 12 sie 2016

Do góry
Piękne rabaty i do tego te brzozy..
Z Pszenicznej ... 11:10, 11 sie 2016

Do góry
Gabriela napisał(a)
Piękna jesienna rabata, jak się te rozchodniki rozrosną i zakwitną masami, to będzie niesamowity widok. A myślałaś żeby dorzucić tam jeszcze pomiędzy troche jesiennych astrów? Ja tak piszę, bo się zaastrowałam w tym roku całkiem solidnie, niektóre już zaczęły kwitnąć.

Gabrielo, astry są przepiękne, ale te które miałam szybko łapały mączniaka. Jeśli masz sprawdzone odmiany lub chociaż takie które po oprysku prewencyjnym dadzą radę jak najbardziej będę mogła o nich myśleć. Są przepiękne

Kolejne rozchodniki właśnie przyszły, to na przyszłoroczną rabatę pod brzozy i śliwy dziecięce - rabata będzie miała wymiary jakieś 3 m szerokości i z 15 m długości. Jest co planować. Astry chętnie tam też zaproszę.

Mam rozplenice, rozchodniki w kolorze bordowym, dojdą trawy wertykalne pewnie trzcinnik overdam, może wrzosy lub macierzanka u stóp. Na razie mnożę co się da

Tyły rabaty w świetlistym cieniu jeszcze są dla mnie zagwostką

Ogród z lustrem 10:07, 11 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Stara część z brzozami

Bardzo proszę o informacje w jakiej odległości od siebie posadzone są brzozy (zdjęcie nr 3). Posiadam 5 szt i nie wiem co ile je jadzic i czy zachować jednakową odległość Pomiędzy nimi
Czasem słońce czasem deszcz 07:21, 11 sie 2016

Do góry
Konieczki napisał(a)

Kasia miód lejesz tym wpisem na moje zbolałe serce. Mi też dokładnie tak się stało z dużą przesadzaną brzoza.

Ewa trzymam kciuki za lepszy humorek no i za brzozę. Tobie tylko w uśmiechu do twarzy

Humorki bywają lepsze i gorsze, na razie nie narzekam
Mam nadzieję że się te nasze brzozy jeszcze wezmą w garść
Tu ma być ogród :) 23:24, 10 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

poza przygotowaniem gnojówki to godzinka roboty, warto ją poświęcic, jeśli to zwiększy szanse roślin na przeżycie.
W zeszłym roku nie wiedziałam, że są tak wrażliwe, bo też bym jakoś próbowała je zabezpieczyć.
A w ogóle to w lipcu zeszłego roku dostałam od jednej Pani z ogródka 3 sadzonki z rośliny, która miała być piękna - wsadziłam na brzozowej i teraz dopiero się zorientowałam, że to właśnie zawilce jak jeden wypuścił kwiatek - one przeżyły - może dzięki temu, że brzozy spijały cały nadmiar wiosennej wilgoci.

a to zawilce nie lubią wilgoci?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies