Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 17:27, 16 wrz 2016

OlgaKol napisał(a)

A czy ja mogę ubiegac się o stanowisko doradcy do spraw cięć? Na pół etatu - w weekendy

Olga to dla naszego klubu będzie zaszczyt
Jeśli w dodatku charytatywnie, to drzwi szeroko otwarte
asiak 20:42, 16 wrz 2016

Ja to pewnie nie mam szans wstąpienia do klubu Za mały staż na forum
Makusia 22:02, 16 wrz 2016

Asiu Ciebie to mianowałabym Prezesem
Nie obraz się, ale mam wrażenie, że analogicznie jak jak- bez Toszki i innych Mądrych Głów drepczemy w miejscu...
Gruszka_na_w... 22:46, 16 wrz 2016

Wiemy już tyle, że nie przepadasz za ogrodem formalnym, ale podobają Ci się bukszpanowe obwódki jako element porządkujący linię rabat. Kochasz brzozy wielką miłością. Nie wykluczasz bylin, ale nie mogą być w krzykliwych kolorach. (zdjęcia z ogrodu Lukiego zostały podkolorowane zachodzącym słońcem i chyba złym ustawieniem kontrastu )
Może zajrzyj jeszcze tu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2616-roztoczanskie-klimaty?page=739

areał może ciut większy, ale podejrzeć się da

Dobrze byłoby jeszcze wiedzieć, ile czasu byłabyś skłonna poświęcić na opiekę nad ogrodem (w tygodniu, w weekendy). Będziesz wtedy wiedziała jak dobrać proporcje pomiędzy bezobsługowymi drzewami i krzewami, a bylinami i roślinami, które trzeba formować. Ich pielęgnacja jest bardziej pracochłonna.
Osobiście zachęcam do mieszania roślin zimozielonych (iglastych) z liściastymi, w tym z krzewami. Ogród cieszy wtedy we wszystkich porach roku. Nawet jeśli rabaty oddalone są od okien.

A może zrealizuj to swoje marzenie o tych brzózkach na trójątnej. Posadź tam brzozy Doorenbos, rozplenice lub miskanty, berberysy, coś kolumnowego, irgę poziomą na granicy z murkiem
http://www.futuregardens.pl/irga-pozioma-cotoneaster-horizontalis.html

Masz bezobsługowo i atrakcyjnie cały rok. Dereni tam nie pchaj- to nie dla nich miejsce.
Chodzi mi o taki klimat jak
TUTAJ
Tylko już bez wrzosów. Wszystkie rośliny wytrzymają na tej patelni.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
hindsight 07:27, 17 wrz 2016

Ale jesteście giganciary klub niemocy ogrodowej
LyraBea 07:50, 17 wrz 2016

Makusia napisał(a)
Bea, Natka

Dziewczyny kiedyś się zastanawiałam, czy na O. istniej coś na kształt klubów i klubików. Potem doczytałam, że nieformalne istnieją Np. "klub lubiących róże inaczej"
Proponuję założenie klubu Niezdecydowanych lub NiewiedzącychNic lub PotrzebującychProwadzeniaZaRączkę. Możemy być Honorowymi Członkiniami Założycielkami
Chociaż Bea- Ty jednak nie pasujesz Ty jesteś za bardzo Zaawansowana
Ja nie pasuję, ja???? Kto jak nie ja. Zaawansowana to ja jestem w odstawianiu lipy z rabatami tymczasowymi. Gdzie nie spojrzeć to powtykane "na chwilę". Ja poproszę do NiewiedzącychNic, bo na prowadzenie za rączkę zbyt samosia jestem.
asiak 08:24, 17 wrz 2016

Makusia napisał(a)
Asiu Ciebie to mianowałabym Prezesem
Nie obraz się, ale mam wrażenie, że analogicznie jak jak- bez Toszki i innych Mądrych Głów drepczemy w miejscu...

Zgadzam się w 100%
W związku z powyższym przyjmuję kandydaturę prezesa

asiak 08:27, 17 wrz 2016

LyraBea napisał(a)
Ja nie pasuję, ja???? Kto jak nie ja. Zaawansowana to ja jestem w odstawianiu lipy z rabatami tymczasowymi. Gdzie nie spojrzeć to powtykane "na chwilę". Ja poproszę do NiewiedzącychNic, bo na prowadzenie za rączkę zbyt samosia jestem.

Klub jak najbardziej dla mnie
wiklasia 12:34, 17 wrz 2016

To jeszcze ja pukam do drzwi stowarzyszenia, Puk, puk?
hindsight 14:51, 17 wrz 2016

LyraBea napisał(a)

No to tak jak u mnie. Mój wątek powinien mieć nazwę Ogród Tymczasowy.