Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Gruszka_na_w... 21:12, 15 wrz 2016

Gosiek33 napisał(a)
Jak patrzę na plany wszelkie to ślepa jestem, jak stoję w ogrodzie to różne wizje miewam

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
asiak 21:33, 15 wrz 2016

Ło, matko... troszkę przestraszyłam się tymi różami
Martuś, ja Ciebie przytulam
Makusia 23:24, 15 wrz 2016

HAniu dziękuję Ci bardzo za Twoją wypowiedź. Wiem, że masz rację, i że chyba mam zaległą pracę domową, ale sęk w tym, że ja nadal nie wiem jaki chce ogród. Przeglądam wątki innych osób i powiem tak- nie ma spójności we mnie. Podoba mi się np ogród Any_art i podoba mi się Danusi i Danusi z "mojego skromnego ogrodu" ale to nie do końca mój styl. Jest zbyt profesjonalnie, zbyt wymuskane to wszystko, a możesz się śmiać, że jestem pragmatyczna, ale trafiłaś HAniu. Jestem. I jak piszesz o tych różach, to odpowiadam od razu- nie- nie będzie mi się chciało. Ja lubię działać, ale nie lubię robić tego samego w kółko. Zrywanie darni- super ale nie przez tydzień non stop- muszę przeskoczyć na coś innego, stąd planowanie tyłu, jak jeszcze nie ma przodu, to znowu pod oknem kuchennym, to już róże chcę kupować- stagnacja mnie niszczy.
Chcę ogród swobodny, żebym nie czuła,że powinno się chodzić w garniturze, ale mimo wszystko uporządkowany. Zarośnięty, mimo, że nieformalny i z plamami. Już wiem, że nie podoba mi się celebrowany dotychczas misz-masz.

Pewnie, że mogę powklejać tutaj linki do różnych rabat, czy ogrodów, które mnie powalają, tylko, że one będą tak różne, że i tak obawiam się, że stwierdzenie który mi się podoba będzie nie do stwierdzenia.

Śliczny ogród ma Hortensjada, ale ja nie chcę nastawiać się w olbrzymiej większości na hortensje. Śliczny ogród ma Renia- no cudny, ale mi z kolei brakuje wyobraźni- również tej przestrzennej. Myślę o swojej półce intensywnie i myśli mam ze 100 na minutę, ale aż ich się boję. Raz myślę, że może coś Danusiowatego, w sensie kulki, stożki itp., potem, że może jednak zwiewnie czyli brzozy, trawy itp., potem, że może derenie tam, a nawet, że może żwirek.

Wiem, że oczekujecie ode mnie, żebym sama na coś wpadła, bo to mój ogród, i jest to zupełnie naturalne, ale prawda jest taka, że gdyby nie Toszka i Asia, to nadal nawet zarysu rabat i ich kształtów bym nie miała. Nie chcę iść na łatwiznę, nie chcę od Was gotowców, listy co kupić i w którym miejscu posadzić, ale obawiam się, że inaczej nie potrafię.
I to nie chodzi o oglądanie zdjęć i ogrodów, bo wierzcie mi-ja nie zostawiam śladu po sobie w większości wątków, bo mi się mylą, bo się gubię w nich, tyle ich oglądam.

Żeby zobrazować, o co mi chodzi, dam Wam przykład:
podoba mi się taki styl:
pierwszy post zdjęcie pod siewką perukowca
a ogród Leon60- Moja codzienność jest zdecydowanie zbyt pod linijkę.
Podoba mi się:
drugi post drugie zdjęcie- forma ale już nie kolory

...szukam od godiny ponad i już mi się nic nie podoba, i wszystko zarazem...
anka_ 07:17, 16 wrz 2016

Makusia napisał(a)
... sęk w tym, że ja nadal nie wiem jaki chce ogród. ...
Chcę ogród swobodny, żebym nie czuła,że powinno się chodzić w garniturze, ale mimo wszystko uporządkowany. Zarośnięty, mimo, że nieformalny i z plamami. Już wiem, że nie podoba mi się celebrowany dotychczas misz-masz....

Jakbym czytała siebie.....
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
asiak 07:47, 16 wrz 2016

Marta, mam identycznie jak Ty
Możemy podać sobie rękę
Margerytka40 08:46, 16 wrz 2016

Marta , a może odpuść sobie trochę . Idzie zima będzie więcej czasu na przemyślenia . Z własnego doświadczenia wiem że robienie czegoś na "bo już to muszę mieć " często nie wychodzi dobrze . Warto czasem poczekać a wizje same przyjdą . Ogrody na O . są piękne i sama też tak mam , źe jak się naoglądam to mętlik we łbie . Nie da się mieć wszystkiego więc to bardzo ważne źeby wymyślić swój styl i tego się trzymać . Nie chcę się wymądrzać bo sama mam swój ogród " do remontu " ale to moje refleksje .
anna_t 12:09, 16 wrz 2016

pogadamy jeszcze jutro Martucha ale powiem Ci że wszystkiego nie da się zaplanować, poza tym wybrać coś do własnego ogrodu z tak wielu pięknych kompozycji które tutaj oglądamy tez jest trudno..
trzeba myślę iść na żywioł i samemu poczuć z czasem co Ci w duszy gra. wybrac rośliny które chcesz w ogrodzie i jak nie w tej kompozycji to w innej je z czasem przesadzisz
Makusia 12:36, 16 wrz 2016

Anka, Asiak, Asiu- dziękuję Wam- czuję duchowe wsparcie Mimo wszytko człowiek tak stworzony, że jak może się z kimś utożsamić nawet w problemie, to od razu raźniej

Aniu- pogadamy. Coś czuję, że jeszcze sporo wody musi upłynąć zanim coś mi w pustostanie zaświta...
LyraBea 13:41, 16 wrz 2016

anka_ napisał(a)

... sęk w tym, że ja nadal nie wiem jaki chce ogród. ...
Chcę ogród swobodny, żebym nie czuła,że powinno się chodzić w garniturze, ale mimo wszystko uporządkowany. Zarośnięty, mimo, że nieformalny i z plamami. Już wiem, że nie podoba mi się celebrowany dotychczas misz-masz....

Jakbym czytała siebie.....

I ja siebie...
I obie inspiracje ogrodem Lukiego czy Any są mi bliskie też coś tak bym chciała, ale potem w trakcie organizowania, wymyślam inaczej, bo po mojemu na być. Nie dwóch takich samych ogrodów. Nie da się skopiować. Zawsze będzie indywidualnie. Co rusz z euforii wpada się w dół. Raz wszystko ślicznie pięknie a raz niż kurna - beznadzieja. Jednak z każdą posadzoną roślinką, zagospodarowanym terenem, gdy zacznie się robić zielono, zaczniesz odnajdywać się w swoich chciejstwach i cieszyć się widokiem tego, co stworzyłaś. Ja co do siebie też mam taką nadzieję
natka098 14:18, 16 wrz 2016

Marta jakbym czytała o sobie. Te rozterki że to ładne i to ładne ale jak to połączyć