Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:44, 09 paź 2014

Do góry
Enya73 napisał(a)

Żeby nie było, że się wyłamuję, to mam ze 4 odmiany róż, ale ogólnie panującej chorobie różanej jeszcze nie uległam, właśnie z obawy, że nie podołam ich pielęgnacji.

No bardzo mi się taka zapowiedź podoba, bo obejdzie się bez kosztownej rewolucji u mnie, wszystko to już mam, tylko trzeba będzie zmienić nieco miejscóweczkęRóżowa szałwia z lawendą i niebieskim przetacznikiem Już to widzę

Ja takich marzeń na emeryturę nie odkładam, bo perspektywa 67 + mnie nie urządza

Pozdrawiam

A mi różowa szałwia nie przypadla do gustu....Niebieska jest taka widoczna
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:55, 09 paź 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Pięknie... /nic więcej... bo brak mi słów.../

Martuś a ta szałwia to deep blue ? pamiętasz , bo mamy taką samą ... chyba ... Tyś moim aniołem i łatasz dziury w mej pamięci
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:54, 09 paź 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Twoja szałwia wie, że jest jesień? Chyba nie, ale dla nas to lepiej A warzywnik będzie w skrzyniach w zwirze?

nie spodziewałam się tego po niej ale oko cieszy
do warzywnika dojdą skrzynie i żwir ale dumam jeszcze nad rozmieszczeniem bo .... trochę mam tam cienia i kombinuję ... muszę się streścić z wymyślaniem bo mąż już chętny do zamawiania i montażu dech
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:52, 09 paź 2014

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Bardzo pięknie i jak szybko urosły te rośliny przy tarasie (m.in. szałwia, pamiętam jak tworzyłaś tą rabatę
Pozdrawiam

urosły po cięciu ... nie spodziewałam się , że takim zmasowanym kwieciem zaskoczy po raz drugi ...
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:50, 09 paź 2014

Do góry
Bardzo pięknie i jak szybko urosły te rośliny przy tarasie (m.in. szałwia, pamiętam jak tworzyłaś tą rabatę
Pozdrawiam
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:37, 09 paź 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Cofam do 1006... nie mam czasu na więcej sorki.

Czyściec ...fajnie wygląda u innych... ale aby był ładny trzeba go jednak pilnować.. a kto ma na to czas??

Przetacznik Finkowy jest niziutki, ale ładnie przyrasta, ładnie zadarnia.. kwiatki ma ładne i u mnie kwitł długo. Ale mam go pierwszy sezon.

Przetacznik Christa (ten co ma i Madżen) w pierwszym roku był niski, a teraz ma 1,5m. W dodatku w tym roku złapał mączniaka. Co do róż jest niezbyt dobre. Ale pomijając to wszytko , zastanawiam sie czy jakby go przyciął jak trochę podrośnie, czy nie ograniczy to mu wzrostu. Bo jest ładny i wyższy od innych przetaczników.

Dziewczyny proponują ci przetacznik siwy... jest też niski i lubi sucho, inaczej będzie zanikał.

A możę Finkowa szałwia?? Rośnie w zgrabne kępy.. ale też na ok maks 30 cm. Kwitnie długo..

Mam kupiony przetacznik Veronica longifolia - przetacznik długolistny, ale jakoś kiepsko mi rośnie... to jego pierwszy rok..

Ania, dzięki. Tyś jest skarbiec wiedzy bylinowej. Wszystko zakodowane. WIELKIE DZIĘKI za przegląd przetaczników.
Szałwię Finkową mam na innej rabacie przy tarasie, coś innego bym chciała już.
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:19, 09 paź 2014

Do góry
Twoja szałwia wie, że jest jesień? Chyba nie, ale dla nas to lepiej A warzywnik będzie w skrzyniach w zwirze?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:06, 09 paź 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Roż bardzo wiele osob się obawia , dlatego chyba lansu nie bedzie
Stawiam za rok na szławię w lawendzie z miniturowymi przetacznikami

Ps. Może kiedys na emeryturze sama zostanę hodowcą ale nie roż

Żeby nie było, że się wyłamuję, to mam ze 4 odmiany róż, ale ogólnie panującej chorobie różanej jeszcze nie uległam, właśnie z obawy, że nie podołam ich pielęgnacji.

No bardzo mi się taka zapowiedź podoba, bo obejdzie się bez kosztownej rewolucji u mnie, wszystko to już mam, tylko trzeba będzie zmienić nieco miejscóweczkęRóżowa szałwia z lawendą i niebieskim przetacznikiem Już to widzę

Ja takich marzeń na emeryturę nie odkładam, bo perspektywa 67 + mnie nie urządza

Pozdrawiam
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:33, 09 paź 2014

Do góry
Cofam do 1006... nie mam czasu na więcej sorki.

Czyściec ...fajnie wygląda u innych... ale aby był ładny trzeba go jednak pilnować.. a kto ma na to czas??

Przetacznik Finkowy jest niziutki, ale ładnie przyrasta, ładnie zadarnia.. kwiatki ma ładne i u mnie kwitł długo. Ale mam go pierwszy sezon.

Przetacznik Christa (ten co ma i Madżen) w pierwszym roku był niski, a teraz ma 1,5m. W dodatku w tym roku złapał mączniaka. Co do róż jest niezbyt dobre. Ale pomijając to wszytko , zastanawiam sie czy jakby go przyciął jak trochę podrośnie, czy nie ograniczy to mu wzrostu. Bo jest ładny i wyższy od innych przetaczników.

Dziewczyny proponują ci przetacznik siwy... jest też niski i lubi sucho, inaczej będzie zanikał.

A możę Finkowa szałwia?? Rośnie w zgrabne kępy.. ale też na ok maks 30 cm. Kwitnie długo..

Mam kupiony przetacznik Veronica longifolia - przetacznik długolistny, ale jakoś kiepsko mi rośnie... to jego pierwszy rok..
W cieniu - zacieniona 19:39, 09 paź 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
U mnie też maruna kwitnie od ciebie
Wysiała mi się szałwia czy ona Bogusiu wymarznie ,czy zostanie do wiosny?
...powinna pozostać...ale u mnie wiosną wymarza.Siewki,które wzejdą wiosną,a na pewno się pokażą,będą intensywnie rosnąć.Zauważyłam,że te samosiejki są mocniejsze.
W cieniu - zacieniona 19:32, 09 paź 2014

Do góry
U mnie też maruna kwitnie od ciebie
Wysiała mi się szałwia czy ona Bogusiu wymarznie ,czy zostanie do wiosny?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:43, 09 paź 2014

Do góry
Pod wiśniami jest obecnie od wczoraj rozplenica, cebulki i czeka grzecznie rozchodnik na wolne popołudnie. w sumie najwięcej się dzieje w innej części nie zaznaczonej na planie czyli z boku domu ale nie mam niestety jeszcze zdjęć - tam jest przez cała długość domu podwyższona donica i w niej... ML, rozplenice, proso rózgowe "heavy metal", lawenda, szałwia, carexy, goździki... ach trudno cos pisac jaka nie widac ...postaram się zrobic na dniach zdjęcia
Szarłat zwisły 21:33, 08 paź 2014

Do góry
To ja dorzucę piękną rabatę z szarłatami. Ogród Królewski w Sztokholmie. Kilka odmian szarłatów plus to co lubimy: werbena, szałwia, rozplenica...

Mała Eleczka 15:56, 06 paź 2014

Do góry

i róślinki,które kupiłam. Róża już wsadzona Ciekawa jestem czy się nią roczaruję czy kupie więcej za rok
Poza tym szałwia. Melisa dla eMa na następny sezon ogrodowy Dostałam też coś gratis ale nie pamiętam co.
Dwa ogrody 21:09, 04 paź 2014

Do góry
Agnieszko, wiosną buja podobnie jak szałwia, ok. metra, może więcej, ale nazwa... nie do ustalenia, kupowany co prawda w szkółce, ale już przestałam u nich pytać o nazwę, odmianę sadzonka - proszę bardzo

wstawiałam u siebie fotki, poszukam i podam stronę
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:45, 04 paź 2014

Do góry
Piękny kolor róży - albo szałwia.
MIKRO ogród 2.0 - czyli szewc bez butów chodzi 21:58, 02 paź 2014

Do góry
Dzięki za odwiedziny Zbyszku - będę kombinować

Gabrysiu - może trzeba zmienić ustawienia w monitorze? Jak dla mnie lawenda też jest raczej fioletowa niezależnie od odmiany, bodziszki standardowo najpopularniejsze są fioletowe (ten ma być niebieski, więc sprawdzę jak to jest naprawdę na wiosnę ) o przetaczniku się nie wypowiem, ale ostatnio szukałam niebieskiego powojnika i na mój gust też są one dominująco fioletowe

Pogody, pogody!
Czy pokazywałam już miniaturowe różyczki w stipach? Z "Green" zrobiły się mocno różowe, ale wciąż urokliwe, szykują się do zimy... szałwia próbuje je zagłuszyć, ale ten potwór na wiosnę będzie dzielony/eksmitowany
Ogród wiecznie nieskończony 21:42, 02 paź 2014

Do góry
Szałwia jeszcze kwitnie
Angielski ogród - chciałabym... 14:52, 02 paź 2014

Do góry

Ten gąszcz to podwyższona rabata która zasłania kominki od POŚ. Nie uwierzyła bym ,że gazy z oczyszczalni mogą zdziałać cuda. Rośliny na tym wzniesieniu sadziłam jesienią
były malutkie i ogólnie było łyso. Szałwia która miała mieć 20 cm, ma 80. Rozplenica tylko w tym miejscu jest taka gigantyczna, a trawa nad drenażem ma kolor pięknej zieleni i rośnie dwa razy szybciej niż gdzie indziej w ogrodzie.
Obecnie jest tam tak gęsto i "dziko" jakby rośliny rosły tu już kolejny rok.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 11:16, 02 paź 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
Albo Leonardo ale Da Vinci plus The Fairy albo plus White M.i lawenda albo szałwia I Uetersener znów się pojawia Pamiętasz ze to był mój typ nr dwa? PS. Dzięki za słowa otuchy

Ola, bo Ty już dwadzieści kroków przeze mną z różami
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies