Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród z lustrem 01:18, 09 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, dziękuję za możliwość korzystania z Ogrodowiska!
Wiersz napisała moja przyjaciółka - chciałabym go 'podarować' Tobie - Kobiecie Inspiracji.

Kobieta szkłem w oku

W zielonkawych tęczach ogrodów miłości,
pod różanym kolcem tętni jednostajnie,
zachce jej się kwitnąć obejmując ważki,
to zaniedba elfy... to się nimi zajmie...

Zmienna jest w nastrojach, ściąga z siebie burze,
motylim nadziejom skrzydła powyrywa,
zapuści korzenie gdzieś, gdzie nie jest chciana,
wraz z zachodem słońca zacznie się ukrywać.

Wyjrzy raz zza brzozy, drugi raz zza chmury,
spadnie cierpkim gradem, odda się sekretom.
Imion ma tysiące, każde szkłem jest w oku.
Cóż poradzić na to... w końcu jest kobietą...

Katarzyna Łatka
Ogród tworzony z pasją 22:36, 08 sie 2016

Do góry
Witaj Karolu
Grateczki już 2 lata tu jesteś
Uwielbiam Twoje drzewa wiąż śliczny, brzozy...., ach mogłabym wymieniać i wymieniać. Śliczny ogród.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:12, 08 sie 2016

Do góry
ryska napisał(a)

Oczywiście, masz rację. Tak sobie myślę, że już teraz jest tam ładnie a zimą brzozy(biały) i derenie(buraczkowy) tworzą ciekawy kontrast.
Przyjemności w czytaniu

Właśnie dlatego wsadziłam tam derenie. Nie pomyślałam tylko, że tam wewnątrz będzie tak sucho i cieniście.
Dzisiaj poeksperymentowałam z tym zakątkiem.

Widoki na boki i w górę były obiecujące Spędziłam tam całe popołudnie.

Jeszcze tylko trzeba zaplanować odpowiednie widoki na przyziemiu. Zauważyłam, że dobrze tam się trzyma wsadzony kilka lat temu goździk siny. Nie wiem jak u niego było z kwitnieniem, ale może udawać trawkę i pewnie nie będzie się tak rozrastał jak ten w słońcu.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:52, 08 sie 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ryska, piękny Ci on jest ten sporobolus. ale wnętrze zakątka jest niewidoczne z ogrodu (zasłaniają je derenie). Czyli mamy tam cień i sucho ze względu na brzozy. Ta piękna trawka prawdopodobnie by tam nie przetrwała, bo lubi stanowiska słoneczne i półcieniste,

- nie ma wymagań co do gleby, ale preferuje ubogie i przepuszczalne,

- choć docenia wodę i rośnie znacznie wyższa na wilgotnych miejscach - to dobrze przystosowuje się do suszy, jest wyjątkowo tolerancyjna na suszę i ostre słońce, ale to w starszym wieku, kiedy dobrze zakorzeni się na stałym miejscu; należy zadbać, aby młode rośliny po posadzeniu miały odpowiednio wilgotno,

Kosztuje 12 zł, zalecają ją sadzić w ilości 4 sztuk/m2. Obawiam się, że eksperyment byłby nazbyt kosztowny. Ale nazwę zapamiętam, bo trawa warta uwagi. Dziękuję

Oczywiście, masz rację. Tak sobie myślę, że już teraz jest tam ładnie a zimą brzozy(biały) i derenie(buraczkowy) tworzą ciekawy kontrast.
Przyjemności w czytaniu
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 07:42, 08 sie 2016

Do góry

Ten kawałek bardzo mi się podoba aż do różanki. Oczywiście brzozy też , które zresztą uwielbiam. Moje red nie przetrwał zimy jak i wiele innych traw. W tym roku sobie odpuściłam z nimi, postawiłam na stipy i rozplenice.
Gosiu macham bo dawno mnie u Ciebie nie było.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:00, 07 sie 2016

Do góry
Piękne brzozy, a róża fioletowa mnie oczarowała czy ona pachnie?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:41, 07 sie 2016

Do góry
ryska napisał(a)
Jestem listę podpisuję i napiszę tylko, że ja brzozy lubię w trawach i taki sporobolus w nóżkach to dla mnie miodzio zestawienie

Ryska, piękny Ci on jest ten sporobolus. ale wnętrze zakątka jest niewidoczne z ogrodu (zasłaniają je derenie). Czyli mamy tam cień i sucho ze względu na brzozy. Ta piękna trawka prawdopodobnie by tam nie przetrwała, bo lubi stanowiska słoneczne i półcieniste,

- nie ma wymagań co do gleby, ale preferuje ubogie i przepuszczalne,

- choć docenia wodę i rośnie znacznie wyższa na wilgotnych miejscach - to dobrze przystosowuje się do suszy, jest wyjątkowo tolerancyjna na suszę i ostre słońce, ale to w starszym wieku, kiedy dobrze zakorzeni się na stałym miejscu; należy zadbać, aby młode rośliny po posadzeniu miały odpowiednio wilgotno,

Kosztuje 12 zł, zalecają ją sadzić w ilości 4 sztuk/m2. Obawiam się, że eksperyment byłby nazbyt kosztowny. Ale nazwę zapamiętam, bo trawa warta uwagi. Dziękuję

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:19, 07 sie 2016

Do góry
Jestem listę podpisuję i napiszę tylko, że ja brzozy lubię w trawach i taki sporobolus w nóżkach to dla mnie miodzio zestawienie
Ogród wśród pól i wiatrów 08:58, 07 sie 2016

Do góry
nicol21 napisał(a)
hortki wspaniałe!wypaśne, że hoho! dobrze, wiedzieć że masz jeszcze jakiś zakątek nie do konca zorganizowany
Ale widzę, że brata musisz koniecznie ogrodnictwem zarazić
a co to za odmianę brzozy masz? kora jest extra!

Dzięki Ewelina Do zagospodarowania mam jeszcze ten kawałek co pokazałam, tylko to jest taka grubsza inwestycja ze względu na plan długaśnej ścieżki granitowej, no ale nasadzenia jakieś mogłabym zacząć. No i mam jeszcze wielką skarpę do obsadzenia.

A mój Brat jest obecnie poza krajem, wraca do Polski (po 11 latach) pod koniec sierpnia już na zawsze.
Więc myślę, że będzie miał czas ogrodowo się rozwinąć

Brzoza to doorenbos. Jest prześliczna Dobrze, że w odpowiednim momencie trafiłam na O., żeby wiedzieć jakie drzewa posadzić. Wcześniej wiedziałam, że brzoza to brzoza a nie jakieś tam odmiany
Ogród wśród pól i wiatrów 08:30, 07 sie 2016

Do góry
hortki wspaniałe!wypaśne, że hoho!
dobrze, wiedzieć że masz jeszcze jakiś zakątek nie do konca zorganizowany
Ale widzę, że brata musisz koniecznie ogrodnictwem zarazić

a co to za odmianę brzozy masz? kora jest extra!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:01, 06 sie 2016

Do góry
Od kilku tygodni przyglądałam się narożnikowi z brzózkami. Zaczęłam się zastanawiać jak go wykorzystać. Najpierw podkrzesałam brzozy. Wpuściłam tam światło, aby żywopłot był choć trochę doświetlony. W czasach, kiedy brzozy były małe jako zadarniacze wsadziłam tam astry bylinowe, rogownicę, irgę płożącą, dwa jałowce blue carpet, które o dziwo dobrze tam rosną i nie tracą igieł. Teraz derenie mają więcej miejsca. Brzózki są na tyle duże, że można by już tam powiesić hamak. Myślę teraz intensywnie nad tym, czy dałoby się tam zrobić cienisty zakątek? Czy to ma sens? Czy też zostawić to miejsce z stanie planowego niezagospodarowania?
Ogłaszam burzę mózgów!

To północno- zachodni narożnik działki, fragment ma kształt trapezu. Najniższy punkt działki, a jako, że rosną tam brzozy, to bardzo suchy. Czy jest coś, co by tam rosło ?
Grubej dyni zmagania z naturą 22:59, 05 sie 2016

Do góry
Żywopłot ku pamięci, żebym sobie mogła porównać przyrost za rok

Kulkowa się rozrasta choć niektóre sztuki mają listki w takie mikrokreseczki białe, co podobno oznacza roztocza. Czym popryskać?

Brzozy... chyba mają największego powera ze wszystkich roślin w naszym ogrodzie. Ażurowy cień rzucają już na cały trawnik

i na koniec "zgadnij kto to?"

Ogród wśród pól i wiatrów 19:00, 03 sie 2016

Do góry
nicol21 napisał(a)
Limki ma pani wypaśne! Jeżówki też, dobrze im tam to się wdzięczą. Ja wczoraj się skusiłam na 2 fatal attraction, no ale u mnie miejsca maluteńko. No i 2 klony też przyciągnełam Brzoza do odratowania? W sumie to fajna może być, taka po przejściach

Limki i jeżówki teraz królują Jeżówki strasznie bujnęły od ub roku. Ale ponoć nie są one długowieczne, więc nie wiem ile ta dobra passa potrwa. Twoje nowe klony i jeżówki widziałam. Wszystkie śliczne, ale dla mnie najśliczniejszy ten zielony klonik

Brzoza żyje, tylko przewodnik ma złamany bidulka, będzie musiała się odbudować. A w ogóle to brzozy się teraz ślicznie na biało wybarwiły. Jutro wkleję fotkę, bo sobie pendrive ze zdjęciami w pracy zostawiłam.

Edit: dorzucam brzózki wspomniane, moje ukochane

Dokładnie rok temu wsadzaliśmy takie chudziutkie patyczki
Skarbonkowy ogródek 12:20, 03 sie 2016

Do góry
No kombinuje Zimozielone na 100 % . Ja nie mam na razie czasu na zrywanie darni wiec sobie pomagam sposobem na przykrycie mata. Nie wiem czy to dobrze.

Zaczyna mi się klarować co bym chciała i wychodzi mi ze proste linie, ogród ''poukładany'' raczej formalny.Symetryczny. Raczej biało-zielony, zimozielony.

W sumie to jestem na 99% zdecydowana na choiny kanadyjskie.

Ten kawałek chce nimi obsadzić ( do jodły):

Mam problem co z resztą czyli strona z brzozą :

i druga strona za wjazdem( wrzucę jeszcze raz plan bo nie mam porządnego zdjęcia)

Czyli w skrócie:

patrząc na plan:
na lewo od wjazdu choiny - od jodły do furtki
na prawo od wjazdu i lewo od furtki w stronę brzozy- tu mam problem
choiny czy coś innego
do wyboru mam
tuje aureospicata? serby? ligustr jako przedłużenie bocznego.

Jak to jest z tym przedogródkiem? Czy lepiej będzie wyglądać jednakowe nasadzenie na całym przodzie czy można mieszać?

Myślałam jeszcze żeby na przedplociu posadzić niewielkie drzewka w ramach. kulista korona np: wiśnie umbry. A może coś pachnącego? Grujecznik?

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:10, 02 sie 2016

Do góry
Tosia napisał(a)Witaj Ano,

w jakiej odległości od tuj rosną u Ciebie brzozy (brzoza pożyteczna, jaka?)? Szczególnie interesuje mnie to ostanie zdjęcie..

to dorenbosy sadzone pewnie gdzieś ok 2 metrów od siebie
Wilcza Góra 23:12, 01 sie 2016

Do góry
WilczaGora napisał(a)
Reniu, moje brzozy aktualnie po profesjonalnej "przecince", bo chcę je wyhodować na "porządne, silne panny"

i brzozy specjalnie dla Ciebie

Ale cudowności Zostaję tu na noc
Wilcza Góra 22:54, 01 sie 2016

Do góry
ryska napisał(a)
Dziś pisałam u mnie, że Twoje brzozy dla mnie najpiękniejsze i proszę są w najlepszym towarzystwie pozdrawiam serdecznie
Reniu, moje brzozy aktualnie po profesjonalnej "przecince", bo chcę je wyhodować na "porządne, silne panny"

i brzozy specjalnie dla Ciebie

Podwórkowa rehabilitacja 22:31, 01 sie 2016

Do góry
WilczaGora napisał(a)
niesamowity widok...przepięknie ...

Brzozy i wilk... i jak tu nie kochać takich widoków
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 22:25, 01 sie 2016

Do góry
Martuś, jak ja Cię rozumiem! Właśnie stoczyłam potyczkę słowną z moim Ogrodowniczym na temat prostych rabat. I na temat tego, że mi nie jest wszystko jedno, że jak rabata z jednej strony zaczyna się na 80cm od ogrodzenia, to od drugiej strony nie może być 90cm, a po środku fala - bo tak wyszło. I że obrzeże na klepisko pod palenisko, którego poziom nie jest poziomem, tylko biegnie pod górkę, też mi się ni podoba.
Ja rozumiem, że mam nireówny teren i muszę się godzić na górki i spadki, ale prosta linia obrzeża to ma być prosta linia obrzeża.
No wkurza mnie, jak fachowcy robią "na oko" "bo tak biegnie teren"... Ja do wszelkiej architektury i jej planowania używam colsztoka i poziomicy. Tak juz mam.
Poprosiłam o przesadzenie brzozy w linii z dwiema pozostałyymi, a jest 30cm bliżej płotu... No niestety, mnie to w oczy razi
Wilcza Góra 21:55, 01 sie 2016

Do góry
Dziś pisałam u mnie, że Twoje brzozy dla mnie najpiękniejsze i proszę są w najlepszym towarzystwie pozdrawiam serdecznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies