Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród z rzeźbą 07:02, 11 cze 2016

Do góry
Anulko u Ciebie jak zwykle widoczki super
Z brzozy ściętej na styl smoleński się nieźle uśmiałam
Ogród z rzeźbą 23:27, 10 cze 2016

Do góry
Psiamama napisał(a)
Strony u Ciebie pędzą Ty kopiesz po rabatach ganiasz matko jaki ruch zdjęcia to wiesz... nie będę się i innych powtarzać, ale nie wiem to te brzozy czy światło masz tam takie że to jakoś tak magicznie wygląda nawet jak okopy na rabacie zrobisz

No widzisz, ryję i ryję, i ryję Tyram i tyram, i tyram. Okopy mam jak na wojnę A może zamki z piasku zacznę budować, albo co...
Ale jutro eM jedzie z kumplami na działkę. Dostali ode mnie zadanie, mają pracując na dwie taczki zlikwidować okopy. Lepiej wroga nie prowokować
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:14, 10 cze 2016

Do góry
IzaS napisał(a)
Mam nadzieję poznać właścicielke tego pięknego ogrodu jutro w Pęchocinie
A z innej beczki zastanawiam się na brzozą/brzozami pozytecznymi tylko obawiam sie o ich wysokosć, wiem że są niższe ale czy nie robią za dużego cienie u ciebie?

póki co brzozy u mnie są młode, a jak będą wyglądać za pare lat to się okaże
Do zobaczenia jutro
Ogród z rzeźbą 18:36, 10 cze 2016

Do góry
Strony u Ciebie pędzą Ty kopiesz po rabatach ganiasz matko jaki ruch zdjęcia to wiesz... nie będę się i innych powtarzać, ale nie wiem to te brzozy czy światło masz tam takie że to jakoś tak magicznie wygląda nawet jak okopy na rabacie zrobisz
Księżycowy... 23:25, 09 cze 2016

Do góry
Tak, buduje się sąsiad na podwyższeniu, o którym pisałam. Lubię derenie i myślałam o nich tutaj, ale własnie nie wiem jakie drzewo. Klony chcę w innym miejscu, a brzozy nie za duże są?
Tu ma być ogród :) 22:22, 09 cze 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
Ja sobievtsk mysle zevto przezczesloroczne upaly i susze brzozy chca sie zabezpieczyc i wytwarzaja nasiona

coś może być na rzeczy, ale moje mają nawadnianie, więc suszy nie zaznały, chyba, że te upały tak na nie podziałały.

Teraz po niedzielnych opadach, ziemia na głębokości 5 cm nadal wilgotna, a już kolejne deszczowe dni ponoć nadchodzą.
Tu ma być ogród :) 22:17, 09 cze 2016

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Chlebek znam od Mamy, jako dziecko też jadła. I jeszcze zajęcza koniczyna, cytrynka .

U mnie w tym roku jest koszmarnie dużo tych szyszek na brzozie pospolitej, za to listki ma wyjątkowo małe. Na Doorenbosach nie mam.

a ja wczoraj pisałam, że nie widziałam od wieków tej rośliny, a w swoim mieście to już w ogóle, a dziś zrobiłam sobie spacerek w rzadko odwiedzanej okolicy i natrafiłam na nią

Czyżby taki rok, że brzozy owocują?
Tu ma być ogród :) 22:16, 09 cze 2016

Do góry
Ja sobievtsk mysle zevto przezczesloroczne upaly i susze brzozy chca sie zabezpieczyc i wytwarzaja nasiona
Tu ma być ogród :) 21:04, 09 cze 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Czytam, że u kilku osób pojawiły się owocostany na brzozach, u mnie jest to samo, wisi tych owoców pełno.
W ostatnich dniach zastanawiałam się czemu te brzozy takie pochylone, sprawdziłam i taki owoc jest nawet ciężki i okazuje się najbardziej obwisły te drzewa, które mają ich najwięcej.
Przekroiłam taki owoc i środku wygląda jak gęsto utkana szyszka - owadów tam nie ma.

Ja to już nawet myślałam ,że brzoza mi umiera ,że jej tak dziwnie gałęzie się wyginają .
Ale diagnoza była taka sama jak u Ciebie .
Metamorfozy ogrodowe 17:18, 09 cze 2016

Do góry

Drzewa widoczne na zdjęciu z 2016 roku (dąb, brzozy, klon, świerk) mają po 12 lat. Na pierwszym zdjęciu z 2006-go są już ogromne
Tuż po posadzeniu, w 2004 roku wyglądało to tak:
Między dwoma kołkami, na wprost komina można wypatrzeć brzozę, tą z lewej strony

Więcej takich porównań na http://maciejon.republika.pl
Przedstawiane zdjęcia to Widok 17 z planu ogrodu.
Zapraszam
Od początku 11:58, 09 cze 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
ślicznie będą rosły podlać i niech się aklimatyzują

Tak też robię, zastanawiam się tylko czy aby dwie które wsadziłam póki co w słońcu wytrzymają do czasu aż brzozy urosną?.
Ogródek Iwony II 08:51, 09 cze 2016

Do góry
Hosty są cudne.
Bardzo długo mama mnie przed nimi powstrzymywała i wmawiała że to rośliny cmentarne.
W końcu kiedyś kupiłam bo już nie wytrzymałam. Teraz mam kilka odmian razem i mama zmieniła zdanie. Uważam że na cieniste rabaty to chyba najpiękniejsza roślina.

Te brzozy pendule też mi się strasznie podobają. Ale tu od zakupu powstrzymuje mnie alergia córki.

Iwonka kiedy można usunąć całkowicie resztki po tulipanach? Jak całkiem uschną?
Ogród z rzeźbą 08:29, 09 cze 2016

Do góry
Zana napisał(a)

Domi, no właśnie na zdjęciach to tak wygląda, że już jest gęsto, ale to złudzenie. Rozchodniki sadziłam co 50 cm (mam nadzieję, że nie za gęsto). Tam jest jeszcze sporo wolnego miejsca, najlepsze byłoby zdjęcie z góry, ale wiadomo trudno o takie

z drabiny albo brzozy dasz rade
Rozpoznawanie chorób i szkodników 22:40, 08 cze 2016

Do góry
Witam serdecznie,

Szukam pomocy i porady co robić i jak ratować mój ogród, który tak naprawdę zaczeliśmy sadzić.

Posadziliśmy z żoną na jesieni i na wiosnę dużo drzew liściastych (olchy, głóg) oraz kilka drzew owocowych.

Generalnie wszystko ruszyło na wiosnę. Nowe listki, kwiatki na owocówkach i nagle katastrofa.

Wszystko zaczęło marnieć, schnąć.

Zaobserwowaliśmy wszędzie pajęczynki, zrobiłem więc niedawno oprysk na przędziorka. Ale drzewa liściaste dalej schną. Wszystko marnieje w oczach.

Zrobiliśmy kilka zdjęć. Może na ich podstawie będziecie mogli pomóc, podpowiedzieć co szukać, co robić.
OLCHA

OWOCÓWKI

"DZIKIE OZDOBNE JABŁKO"

GŁÓG

Co więcej, "wysychają" również brzozy i to takie 2-3 metrowe.
Zaczynam obawiać się, że coś przytargaliśmy na owocówkach ze szkółki (wszystkie owocówki pochodzą z jednego miejsca, liściaste z drugiego miejsca).
Tu ma być ogród :) 21:52, 08 cze 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
brzozowa cudna i te błękitne ostróżki wow !

Na brzozowej wszystko ok, tylko brzozy się kłaniają pod ciężarem owoców, ciekawa jestem jak ta sytuacja się będzie dalej przedstawiać...
Czasem słońce czasem deszcz 15:56, 08 cze 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Madżen pisała, że jej młode brzozy całe w owocach....a stare nic.
No coś musi być na rzeczy

ale moje są wszystkie 3 równolatki
Czasem słońce czasem deszcz 15:55, 08 cze 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

Moje brzozy sadzone w ubiegłym roku aż się uginają od tych owoców natomiast stare w gąszczu lisci jesli je maja to niewiele, bo nie zwróciłam na nich uwagi.

mam nadzieję że Twoja teoria się sprawdzi i brzozy tego nie odchorują
co do róż- oczywiście Cię posłucham chociaż ręka swędzi żeby kopać, bo razi asymetria posadzonych Artemis po obu stronach ławki ale nie mogę pozwolić żęby nie zakwitła w tym roku
przesadziłąm jedynie MW posadzoną w marcu, wcale nie przyrosła, ledwo wypuściła kilka listków, pąków żadnych, więc to było dla niej być albo nie być
Czasem słońce czasem deszcz 15:45, 08 cze 2016

Do góry
Madżen pisała, że jej młode brzozy całe w owocach....a stare nic.
No coś musi być na rzeczy

Pnącza do cienia/półcienia 15:10, 08 cze 2016

Do góry
Przychodzę z prośba o radę. Mam furtkę do lasu, która jest pod drzewami( dęby, brzozy)i chciałabym ustawić przed nią pergolę i posadzić pnącze. Chciałbym żeby do lasu przechodziło się pod gęstwiną z pnącza. I teraz pytanie: czy jest jakieś pnącze, które wytrzyma cień pod drzewami i jednocześnie będzie gęsto obrastać i zwieszać się z pergoli. Myślałam o hortensji pnącej ,ale wyczytałam w tym wątku ,że ona też potrzebuje słońca...
A może wytrzyma?
Ogród na jutro... 10:30, 08 cze 2016

Do góry
Kulki Teddy sobie odpuść, potem robią się okropne. Lepiej posadzić np. Golden Globe albo Tuffet. Trawy pampasowe na pewno przy mroźniejszej zimie zmarzna i konieczne jest ich zabezpieczanie. Trawka zaznaczona to miskant chiński "Variegatus". Berberysy są fajne i bezproblemowe. Polecę jeszcze derenie, pecherznice. Tawuły japońskie są tez jak najbardziej okej. Iglaki wcale nie są tak mało problematyczne jak wszyscy myślą. Na przykład przy tujach konieczne jest podlewanie, nawet jeżeli są juz stare to przy suchym lecie potrafią bardzo odchorowac.
Świerka Conica uwielbia przedziorek i stale będziesz musiała go pryskac. Zamieniłbym go na inna roślinę.

Z drzew liściastych mało wymagających są klony zwyczajne w bardzo ciekawych odmianach (Globosum, Princeton Gold), graby, brzozy, śliwy wiśniowe, miłorząby.

Moim zdaniem musisz na spokojnie poczytać o wymaganiach każdej z roślin. Nie możesz na juz założyć ogrodu, bo po jakimś czasie wszystkie błędy i tak wyjdą. Z doświadczenia powiem, że projekt ogrodu powinien być przemyslany. Określ jaki styl ogrodu lubisz, wiejski czy może angielski? Taki miszmasz nie jest wcale dobry i nie osiągniesz efektu jak posadzić pojedyncze drzewka. Rośliny sądzi się plamami, ale też kontrastując ze sobą. Poczytaj sobie dekalog Danusii.

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies