Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 21:38, 19 lip 2016

Margarete napisał(a)
Piękne miejsca pokazujesz - aż się chce tam od razu jechać...
Z ogrodem dasz radę. Ja byłam w domu i też mam grzyby w trawniku, chwastów morze, połamane gałązki w hortensji pięknej a trawnik kosiłam w niedzielę....albo lało albo wiało albo nie miałam czasu na ogród...
Wierzę że urlop niebawem to nadrobię zaległości...

Małgosiu Chętnie bym tam wróciła Widoki są przecudne i ... jest cieplutko nie to co u nas Co to się wyprawia z tą pogodą?
Na szczęście chwastów coraz mniej Trawnik po odgrzybianiu czeka na nawożenie. Powoli ogarniam ogród ...
A kiedy planujesz urlop?

Ps Werbena czeka
ren133 21:42, 19 lip 2016

MirellaB napisał(a)
Chwasty, róże, lawenda, trawnik wszystko ogarniesz raz - dwa. W miejsce brzozy pewnie posadzisz nową, ale chyba największy problem z szmaragdem.

Widoki cudne, zawsze mi się tam podoba

No no pewnie ogarnę ale z tym razd dwa to przesadziłaś
Brzozy na razie nie będę dosadzać ...
Tuja wymieniona ... ale bardzo się wyróznia bo jest sporo niższa od pozostałych ... Teraz muszę uporządkować różankę
Warmia 21:42, 19 lip 2016

Ależ miałaś cudny wyjazd. Piękne widoki i ta pogoda. Zazdraszczam
ren133 21:50, 19 lip 2016

Pluszakowa napisał(a)
Piękne fotki aż miło zobaczyć. Wakacje w takich okolicznościach przyrody musiały być udane.

Rozumiem zdenerwowanie każdy czeka że dom po powrocie będzie w takim samym stanie. Masz podejrzenia dlatego tak szmaragdy brązowieją?

Bardzo miło będę wspominać te wakacje
Przyznam się, że po ubiegłorocznych wakacjach ogrod wyglądał duuuużo lepiej a już trawnik to przeszedł wszelkie nasze oczekiwania Stąd moje rozczarowanie ... Jeśli chodzi o smaragdy to podejrzewam chorobę grzybową, ktora krąży w ziemi na całej długości żywopłotu od strony tarasu ... ale może się mylę ... moze ktoś pomoże w tej kwestii?
ren133 21:59, 19 lip 2016

Iwk4 napisał(a)
Cześć Renia. Po ilości postów widzę, że wróciłaś.
Nie narzekaj. U mnie nawet pod szmaragdem pieczarkę wyhodowałam. W trawniku grzybki mimo, że koszę częściej niż co tydzień.

Nie ma ogrodu bez pracy. Więc jak jedziesz na urlop, zgodnie z zasadą kota nie ma ... roślinki też sobie poszalały w tym czasie.
Wróciłaś już, wszystko będzie za chwilę idealne i w ryzach.
Szkoda odętki. Ja ją bardzo lubię

Ten szmaragd mnie zastanawia. Przecież to dorosły okaz. Coś go musiało w korzeniach uszkodzić...
U mnie jeden miał miękko w nogach i też padł. Dlaczego miał powietrze w korzeniach? Nie wiem...

No to miłego ogrodniczkowania
Aaaaa jeszcze: za dużo nie straciłaś w ogrodzie, bo z tydzień lało jak z cebra. I tak byś patrzyła przez okno i się wkurzała na pogodę.

To przynajmniej jakiś pożytek miałaś z takiego grzyba
Grzybki mam nadzieję odpuszczą ... myslę, że wertykulacja i oprysk wyeliminują większość z nich a dodatkowo słoneczna pogoda, którą zapowiadają od jutra bedzie sprzyjać trawnikowi
Zdaję sobie sprawę, że pozostawiony na dwa tygodnie ogród miała prawo zarosnąć chwastami - dziś już jest dużo lepiej.
Wlaśnie o to chodzi Iwonko, że nie wiem czy ogród kiedykolwiek będzie idealny?
W korzeniach nic nie było ... to chyba już ósma tuja, która nam padła ... i zawsze marnieje ten starszy egzemplarz nigdy świeżo posadzony!!!

PS No znając siebie to pewnie w deszczu bym robiła
ren133 22:00, 19 lip 2016

siakowa napisał(a)
tak czułam oj musze wrócić bardziej na pd chorwacji, niech no dzieci podrosną byłam tam za goowniarza ale widomo inne oczy buziaki

Polecam
ren133 22:11, 19 lip 2016

siakowa napisał(a)
Renata mam to samo! najchętniej zrównałabym ten busz z ziemią bo wszystkie byliny i poprzerastały jako giganty i nie stoją tak jak miały to jednak nie meble

ps-dasz rade ja po powrocie ( tydzień ) ujrzałąm chwasty nawet z ogniska wyrastające mojego wzrostu! łatwiej się wyrywa

No kurde nie chcą rosnąć wg naszych scenariuszy ... nooo
Największe chwasty to mi chyba we wgłębniku wybujały ... poza tym pełno skrzypu mam wszędzie

Trzcinnik KF o który pytałaś
ren133 22:14, 19 lip 2016

nawigatorka napisał(a)
Wakacji zazdroszcze.ogrod da sie ogarnac.ale zawsze trzeba bedzie to robic.zawsze bedzie cos nie tak.tak to juz jest z natura.
A jak wglebnik podczas ulew?mialas basen jak ja?

No właśnie zawsze będzie coś nie tak ...
I czy to źle czy dobrze? hmmmm
We wgłębniku suchutko ... u mnie piach więc chociaż z tym nie mam problemu
ren133 22:14, 19 lip 2016

rozark napisał(a)
przyszłam na zdjęcia i się nie zawiodłam

ren133 22:15, 19 lip 2016

Agatek napisał(a)

tak zdjęcia cudne
pozdrawiam i macham
spokojnie dasz radę z porządkami w swoim ogrodzie

Powolutku ogarniam dzięki