Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Co to jest? 12:02, 28 paź 2010

Do góry
U mojej sąsiadki na szczęście z boku i trochę dalej rośnie na ulicy, ciągle go przycina i łamie. Drugi sąsiad pozbył się go przy pomocy koparki, po prostu z całą ziemią wykopał i wywióżł daleko, a w to miejsce nawiózł nowej ziemi. Jest spokój.
Jesienne uroki traw 12:00, 28 paź 2010

Do góry
Osoby, które zaczynają urządzać ogród nie mają jeszcze specyzowanego planu i robią metodą prób i błędów. każdy z nas tak miał, sadziło się wszystko, co wpadło i co się podobało. Ja w latach osiemdziesiątych wydawałam wszystko, co zarabiałam na rośliny, sprowadzałam głównie pamiętam spod Krakowa, różowe lilie, których nikt nie miał wtedy, ciekawe byliny, też po jednej sztuce, ale potem rozmnażałam i miałam więcej. Chodzi o to, aby zdobyć kolejny takson, potem można rozmnożyć i wymienić się z innymi nadwyżkami, albo obsadzić większe połacie.
Jeśli coś nie zda egzaminu, oddać za coś innego co akurat u nas dobrze rośnie i się podoba.
Widowiskowe trawy 11:51, 28 paź 2010

Do góry
1. Tak samo pojmuję "trawy" ale bałam się, że się "przyczepisz"", że nie rozróżniam traw od turzyc itd.
2. Carex buchananii i Carex morrowii 'Variegata"
3. Znam Molinie ale nie sadzę, miałam w swoim poprzednim ogrodzie, używam kostrzewy sinej i Carex z niskich, a wysokich miskanty
4. Stipa tenuissima zimuje słabo, albo wcale, trochę się wysiewa, ale ją lubię
5. Planuję artykuł o zastosowaniu traw, więc zostawię fotki na potem
6. Bardzo proszę
Zielono mi! 11:36, 28 paź 2010

Do góry
O tym samym niebieskim polu myślę. Ciekawe co to jest.

Zaczęło mi się marzyć o lesie, jak zobaczyłam pieniek i przy nim krzesełka. Czy las już szumi? Pachnie na pewno
Pierwsze kroki w zakładaniu własnego ogrodu 00:19, 28 paź 2010

Do góry
Gdybyś to miejsce przekopała, nieco podniosła rabatę i zasiliła torfem kwaśnym z próćhnicą kwaśną, mogłoby powstać wrzosowisko z wrzosami i wrzoścami, koniecznie w jaskrawych kolorach, bo igiełki też mogą być barwne, nie tylko kwiaty. Trzeba byłoby posadzić 3-5 kolorów po kilkanaście sztuk jeśli się zmieści. Co prawda boję się, czy wystarczy światła na tej rabacie?
Trochę wiosny jesienią 00:10, 28 paź 2010

Do góry
Ila, forum nie za bardzo może służyć do tego celu. Ale pomysł z kursem jest dobry. potrzebna jest praktyka w uprawie ogrodu i znajomość roślin przede wszystkim. Psychologia też, bo praca z klientami to ciężki kawałek chleba.
Trochę wiosny jesienią 00:03, 28 paź 2010

Do góry
Czy forma rosea?
Widowiskowe trawy 23:54, 27 paź 2010

Do góry
Co do moich projektów, głównie projektuję trawy tylko na wrzosowiska, lub w sąsiedztwie hortensji, jeżówek. Mam ulubioną listę roślin, ale nie będę tutaj oryginalna, co do traw to głównie miskanty, rozplenice, drobnych traw nie stosuję, z mniejszych głównie nie trawy, a turzyce. Potrzebuję albo mocnych kolorów, albo mocnego pokroju. Lubię Stipa tenuissima i Stipa gigantea, ale tylko w dużych ilościach. Jednak one u nas słabo zimują. A S. gigantea to już w ogóle Trzmam ją w donicy w garażu.
Jesienne uroki traw 22:55, 27 paź 2010

Do góry
Mariusz_Surowinski napisał(a)
Oudolf to znane nazwisko w dziedzinie komponowania za sobą bylin i traw. Ja jednak wolę rzeczy bardziej proste. Niemiej umiejętności (czy też daru)subtelnego łączenia barwy i faktury można mu pozazdrościć. Inna sprawa, że wybór bylin ( i traw ) w belgijskich, holenderskich i niemieckisz szkółkach w porównaniu do naszych to ...
Jakie trawy sa dla Ciebie "widowiskowe"?

Nie powinnam tutaj wklejać swoich zdjęć więc jako odpowiedź stworzyłam nowy wątek w trawach
Widowiskowe trawy 22:50, 27 paź 2010

Do góry

Ostatnio najbardziej widowiskową trawą jest dla mnie Sporobolus heterolepis.
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/290-sporobolus-heterolepis

Zachwyciła mnie delikatna mgiełka i delikatny, niespotykany kolor. Myślę mocno nad posadzeniem jej w towarzystwie, ale nie w ogrodzie, tylko na ulicy, na słonecznym stanowisku. W środku nie pasuje mi kolorystycznie i nadaje się do naturalistycznych nasadzeń, a zupełnie nie pasuje do mojego strzyżonego i uporządkowanego ogrodu. Ale uwielbiam ją u innych, zwłaszcza posadzoną w dużej ilości, całą chmurą. Do tej pory za najbardziej widowiskowe uważałam ostnice (Stipa).

Dobry Sąsiad to skarb 20:17, 27 paź 2010

Do góry
Fajnie!
Nasz przydomowy ogródek 20:07, 27 paź 2010

Do góry
To też są moje ulubione kolory na Hidcotowej (tak ją nazwałam) rabacie ulicznej. Żółto-niebiesko-biała. A zapach cudowny. Mogę leżeć na ziemi i wąchać w nieskończoność. I jak tu wytrzymać do maja?
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 20:02, 27 paź 2010

Do góry
emil_pilaszewicz napisał(a)

Emilu właśnie chciałam Cię zapytać o to "łupanie"

trudno jest to wyjaśnić opowiadając najlepiej jest pokazać, zdjęć obrazujących ten proces nie posiadam aczkolwiek możemy się umówić że kiedy uruchomię w następnym roku swoje nadwyżki głazów (na pewno będzie coś do łupania) to wykonam jakieś zdjęcia i wyjaśnię na przykładach co i jak!? no chyba że potrzebuje Pani tej wiedzy własnie teraz i się na mnie obrazi jak nie wyjaśnię tego w tej chwili??

potrzebny będzie dobry młot 4-6 max 8 kg (większych nie używam) najlepiej stary bo te nowe ze sklepu są chyba z plasteliny.....no i siła mięśni nic więcej
aby nie dopadła nas jesienna depresja jeszcze małe co nieco

Stare młoty można kupić na Kole - w Warszawie (targ staroci) albo poszukać na strychach i w stodołach. W taki sposób nabyłam kilka starych narzędzi ogrodniczych.
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 20:00, 27 paź 2010

Do góry
Bardzo interesujące są tematy starych założeń ogrodowych. Byłam wiosną w kilku w Niemczech, będę też zamieszczać.
Myślę, że ten temat bardzo by wszystkich zainteresował jako oddzielny wątek np. w "Ogrodach wyjątkowych" albo "Ogrody świata". Może jeszcze ktoś ma materiały i mógłby udostępnić. Ja zamieszczę swoje niemieckie ogrody teraźniejsze, ciągle zadbane mimo, że mają mnóstwo pracochłonnych żywopłocików.
Zapraszam w wolnej chwili. Byłaby jakaś odskocznia od teraźniejszości i możliwość powrotu do historii.
Nasz przydomowy ogródek 19:50, 27 paź 2010

Do góry
Już tęsknię za zapachem irysów. Rozmarzyłam się.
Jesienne uroki traw 19:48, 27 paź 2010

Do góry
Ciężko pogodzić chęć kolekcjonowania i dobrze skomponowany ogród, chociaż z traw również może powstać arcydzieło. Ostatnio odwiedziłam ogród holenderskiego projektanta światowej sławy Pieta Oudolfa. Dzieki trawom, ale jednak nie tylko, powstał piękny trójwymiarowy obraz. Lubię trawy, ale te bardziej widowiskowe. Nadają ogrodowi element ruchu.
Trochę wiosny jesienią 19:44, 27 paź 2010

Do góry
Wszyscy narzekają, że nie chcą kwitnąć, bo zeszłoroczne pędy łatwo przemarzają nawet wiosną. Zimą chroni je śnieg.
Mój ogród....czyli bardzo wredny kawałek planety;) 15:39, 27 paź 2010

Do góry
Emilu, zwracajmy się do siebie po imieniu.
Ciekawią mnie te stare pocztówki i rośliny, jakie tam są.
Zmiany zmiany zmiany 15:29, 27 paź 2010

Do góry
Czyżby kupił Canona 5D Mark 2 co najmniej?
Dobry Sąsiad to skarb 14:25, 27 paź 2010

Do góry
Małgosiu, możesz założyć własny wątek na ten temat, jeśli będziesz kontynuować. Kliknij "załóż nowy wątek" i nazwij go po swojemu. Wtedy razem z sąsiadami możecie wklejać zdjęcia i pochwalić się dokonaniami ba bazie "ogrodowo-grillowej". Zapraszamy serdecznie. A my będziemy Was wspierać i oczywiście czerpać przykłady
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies