Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Wielkie plany na mały ogródek-zwierzenia Dorotki :-) 23:05, 24 cze 2015

Do góry
dorowel napisał(a)
One są właśnie niziutkie, mają może 30 cm. Pani w sklepie mówiła, że wyższe nie będą. Tak sobie myślę, że jak je wsadzę w grunt, między inne rośliny to faktycznie znikną. Kasiu oglądałam wczoraj u Ciebie wysokie czerwone lilie. Jak o nie dbasz, czy są kłopotliwe?

Dorotka chodzi Tobie o te lilie w rabacie okrągłej?
One nie są aż takie wysokie, maja może z 50 cm.
Nic z nimi nie robię, wiosna tylko dałam sporo obornika.
wiesz, jak je wsadzałam to były 3 cebule, a teraz jest ich ponad 10

Te Twoje lilie są sliczne. Może też się rozmnożą?
Mój mały ogródek 22:57, 24 cze 2015

Do góry
Terenia zamawiam nasionko z malwy bo pewnie chętnych będzie więcej niż nasion, cudna, a lilie - u mnie dopiero w pąkach.
Zajrzyj do wątku o gunkach bo tam Ci zadałam pytanie.
Mój mały ogródek 22:35, 24 cze 2015

Do góry

Na widok tego zdjęcia,aż dreszcze po mnie przeleciały
Kocham i uwielbiam lilie
A malwe afrykańską widzę po raz pierwszy i bardzo mi się podoba
Mój mały ogródek 20:43, 24 cze 2015

Do góry
śliczne lilie
Przyjazny ogród 19:57, 24 cze 2015

Do góry
dubelek!

posadziliśmy lilie na głębokości ok. 70 cm. Czy to nie za płytko?
Pojawił się nowy liść. Mam nadzieję że dobrze zostały posadzone.
Jeszcze raz dziękujemy!
Ogródek Anity 18:48, 24 cze 2015

Do góry
Dwubarwna Louis M

I dwubarwna double Delight

Z dwukolorowych są jeszcze lilie sorbet
Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:53, 24 cze 2015

Do góry
W przydomowym też są

to najbardziej bezproblemowe rośliny jakie mam

Joasiu moje orientalne dopiero w pąkach

Na razie kwitną lilie św. Józefa

Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:47, 24 cze 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Joasiu nie mam pojęcia co to za lilie, kupiłam kilka lat temu na targu, od jednej babuni i zimują w donicy na balkonie.

Cieszę się, że Ci się u mnie podoba. balkon jest oczywiście w miejscu mojego zamieszkania, a nie na działce.

Moje to orientalne(strasznie długo zbierają się do kwitnienia ale warto czekać)nie zimują niestety na balkonie ale za to mają piękne wielkie i cudnie pachnące kwiaty

Zresztą są na moim avatarku
Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:42, 24 cze 2015

Do góry
Joasiu nie mam pojęcia co to za lilie, kupiłam kilka lat temu na targu, od jednej babuni i zimują w donicy na balkonie.

Cieszę się, że Ci się u mnie podoba. balkon jest oczywiście w miejscu mojego zamieszkania, a nie na działce.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 14:33, 24 cze 2015

Do góry
Sylwia dziękuje za zdjęcia...czuję się zaszczycona

Bardzo ładnie masz na balkoniku,kolory zrównoważone,porządeczek,wszystko pięknie kwitnie prezent od męża super-wodospad na balkonie

Jestem w szoku,że Twoje lilie już kwitną bo moje nadal w pąkach,czy to są lilie orientalne ?
Ogrodowe przygody 12:37, 24 cze 2015

Do góry
mirkaka napisał(a)
Odród masz przepiękny, Stephanie i mnie urzeka, czy to duża róża? Jakiej wielkości ma kwiatki?
Winchester ma rzeczywiście delikatny zapach Nivea i trochę bym dodała konwalii. Ale pachnie delikatnie. Anabelka już prawie kwitnie, moja jeszcze w powijakach u mnie ciągle zimno, nie ma lata w tym roku.Może sierpień będzie ciepły
Podobają mi się u Ciebie zestawienia bordowej żurawki z białą różą. Jaka to żurawka?

stephanie ma jak na tak małą róże bardzo duże kwiaty ok 10 cm tylko kształt taki bardziej wydłużony

patrzyłam na swoje zdjęcia z czerwca 2014 i tam już mi wszystko pięknie kwitło lilie hortki, liliowce, jeżówki, a na początku lipca to już róże tłoczyły 2 raz.
Smuci mnie troszkę ta zimnica, ale na to już nie mamy wpływu. najgorzej że chwastów mam multum a zimo takie, że nie chce się w ogóle wyjść
Ogród w budowie - nieustającej 23:09, 23 cze 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Gabrysiu, istne szaleństwo barw i odmian. Żółte rabaty z żeleźniakiem robią wrażenie, a ilość białego ostrogowca imponująca, że o rózach nie wspomnę.
)

Basiu, ostrogowiec masz zaklepany.

Bogdzia napisał(a)
Nie wiem czy widzialas w ostatnia sobotę był w tv ogród Kasi B, w audycji ,,Ogród po polsku".
Powiem szczerze zachwyciła mnie żółta rabata ale denerwuje mnie ten ,,Ogród w budowie" jakiej budowie? Masz juz piękny dojrzaly ogród i jesli nawet nie zmienisz nazwy watku to chociaz nie pisz w postach: teraz zdjecia z ogrodu w budowie. Takiej budowy całe forum może pozazdroscic a co mają pisac ci co mają po dwa krzaczki i kupkę kamieni ?--no to Cię ochrzaniłamBuziaki.

Widziałam program 'w internetach". Trochę krótki ten program.

Ochrzan biorę na klatę

A ci co oglądają mój ogród i mają na razie dwa krzaczki i kupkę kamieni, mogą sobie myśleć tak jak ja kiedyś, że na pewno też im urośnie.
No i część urosła, a część padła nieodwracalnie.

Mala_Mi napisał(a)
Bogdzia.... ogród to twór nieskończony

Wszytko obejrzałam, z braku czasu nie komentuje, ale jest super..

Pola lnu wieki nie widziałam.. o gryce nie wspominam..bo tez nie..

Piękne kfiotki

Super wycieczka do Normandii

OGRÓD POLSKI...... nie mamy czego się wstydzić

Polski, polski jest.
Pola lnu widziałam po raz pierwszy, chyba dlatego że len krótko kwitnie. Za to jak jechałam parę dni temu samochodem, na A4 tuż przed bramkami w Mysłowicach jest niewielkie pole obsiane fioletową facelią, też cudne.

Kuklik napisał(a)
Obejrzałam wszystko (akurat przerwa w pracy), cudownie.....
Buziaki
Wycieczki zazdroszczę

Odwzajemniam uściski, wycieczka była świetna pod każdym względem.

popcorn napisał(a)
Wow jakie róże! Francja.. wrzuć więcej fotek spiralki do pomidorów mam i ja, ale pomidorki nie w rzędzie, to się nie da usztywnić konstrukcji :/

Francja będzie trochę później.
Spiralki do pomidorów kupiłam rok temu na próbę i o nich zapomniałam, leżały porzucone pod wiatą. Na szczęście mąż przejął sprawy w swoje ręce. Lepiej to teraz wygląda niż paliki i konstrukcja jest sztywna, zobaczymy jak się spisze.

Joku napisał(a)
Na relację z podróży po francuskich ogrodach już się zapisuję. Zdjęcia z ogrodu obejrzałam na bezdechu, takie piękne. Zauroczyła mnie żółta rabata. I tu mam pytanie odnośnie żeleźniaka. Czy ta odmiana szybko przekwita? Mam różową, jest piękna przez mniej więcej tydzień. A potem pozostają owocostany. Też może ładne, ale wolałabym żeby trochę dłużej cieszyła oko. I jeszcze pytanie odnośnie Kosmosów. Gdzieś czytałam że dają odrosty na odległość. Zauważyłaś coś takiego u swoich róż?
I na koniec detale. Piękne nowości. Zwłaszcza to coś do ograniczania węża na zakrętach .

Żeleźniak jest żółty przez dwa - trzy tygodnie, ale wcześniej przez dwa tygodnie tworzy swoje piękne kwiaatostany i jest wtedy zielony. Po przekwitnięciu też jest ozdobny. Poza tym pędy są sztywne i nie trzeba ich niczym podpierać. Wiem, że ten różowy jest wiotki.
Róże Kosmos posadziłam jesienią w zeszłym roku, więc są młode i nie wiem jak to jest z odrostami. Zależy mi żeby szeroko się rozrosły, bo stanowią najniższe piętro pod wyższymi krzewami innych róż.
"Cosie" do węża nabyłam od razu dwa. Bo zawsze mnie wkurzało to przeciąganie wężzem po roślinach i nawet chciałam jakieś paliki wbijać. Ale wiadomo, że ptaszki ładniejsze.

Mala_Mi napisał(a)
Te spiralki też mi wpadły w oko.. do szklarni lepsze niż sznurki..

Wrzuciłam ci foty naszych dalii..

Widziałm dalie, oczywiście. I mam to samo, posadziłam dalie na żółtej, bo ma być ognista przez dalie właśnie , ale nie wiem co jest gdzie, masakra.

alinak napisał(a)
Gabriela dobrze ci Bogdzia ochrzan zrobiła ,bo ogród krzyczy kolorami .
W żółtej rabacie zakochałam się . a wyobraź sobie że z jakiegoś zamówienia dostałam wiesiołka żółtego i am przypadkiem ,a kiedyś dawno wyrzuciłam całe łany . teraz się cieszę że go omyłkowo dostałam . a w sumie to pewno nie omyłkowo tylko ktoś mnie
w bambuko zrobił ,bo miał tam być jakiś okazały floks cudnej urody.
Kosmos twój w rozkwicie , bardziej mi Crokus rose przypomina ,ale wiem że te płatki to i u mnie raz bardziej a raz mniej postrzępione .

Krzyczy kolorami, powiadasz? Ciągle najwięcej w nim zieleni.
Kiedyś nie cierpiałam różowego, zwłaszcza w różach, a teraz mam takich róż najwięcej. Od dawna nie jest tak, że nie lubię jakiegoś koloru, nie przepadam tylko za niektórymi roślinami, ale i to może się zmienić.
Floks cudnej urody, który był wiesiołkiem - duże hahaha. Nie przejmuj się, ja wysiałam wiesiołka, co miał być żółty, a wzszedł różowy i teraz trudno się pozbyć tego dziadostwa.

Zeta napisał(a)
Ale łąka !!!!. Wow

To nie łąka, to lniane pole

07_Rene napisał(a)
Mnie też urzekła żółta rabata (o różach to nawet nie piszę, bo wzdecham non stop). Jest taka, jakby tu ujać.... nieobnoszona. Żółty jest bardzo energetyczny i dochodzę do wniosku, że w dużych ogrodach bardzo fajnie przyciąga wzrok. I pomyśleć, że chciałam się pozbyt żółtych liliowców. Teraz wiem jak je "zagospodarować".

Wyzbycie się żółtych liliowców byłoby błędem, ciekawa jestem jak je zagospodarujesz?
Żółty, pomarańczowy, czerwony i zieloność zestawione razem są piękne i niezwykle energetyczne, płonące. Żółtą rabat uznałam za nieco nudną i dodałam jej pomarańczu i czerwieni, dosadzę jeszcze czerwone liliowce i lilie. Będą dalie w tych wszystkich kolorach. Dzielżany, trytomy, słoneczniczki, rudbekie. Niech się dzieje.

mira napisał(a)
Gabrysia jak się ma drzewo to można mieć las

Ten dom niesamowicie klimatyczny a biała róża daje tyle lekkości - cudne.

Maki jakieś wypasione nigdy nie mialam to musi się zmienić.
Zeleźniaki choć u Ciebie sobie pooglądałam - a wiesz jak pięknie pachną liście?

Te tabliczki fajne i jeszcze tam gdzie trza.

pozdrawiam

Las fuksji, no no .
Maki możesz dostać, u mnie się same wysiewają, wyrywam toto bo za dużo tych różowych, no i są bardzo wysokie. Ale czerwone na ognistą rabatę bardzo mi się przydadzą.

Nie mam pojęcia o zapachu liści żeleźniaków i jutro niezwłocznie spróbuję. Mam nadzieję że ładnie pachnie.

Tabliczki mam jeszcze inne z czarnego łupka, zawieszonego na skręconym pręcie, ale nieodpakowane. Pełno ich było we wszystkich francuskich ogrodach, są popularne i wyglądają tak, tyle że moje są nowe. Kupiłam kilka, żeby mieć wzór.

Zeta napisał(a)

A ja nimi podpieram ostróżki

Spoko, widziałam tymi prętami podparte i róże.

Ogród w Tarnowie 22:40, 23 cze 2015

Do góry
Nowe lilie wodne już kwitną

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:04, 23 cze 2015

Do góry
Ozz napisał(a)
A to wstręciuchy z tych grabów, moja trójka żyje i ma się dobrze jak na razie Ale wyrównaliśmy rachunki, bo u mnie padł carex morowii, który mam od Ciebie i strasznie żałuję, bo akurat na niego miałam miejsce :/

Ha, ha, a nasze lilie od Ciebie to chyba u Alinki przezimowaly, co?

Mam około 20 Ice Dance w doniczkach od wiosny Oddam chętnie jeszcze raz

A lilie chyba miałem wykopac jesienią? Ehhh, skleroza Ale miałyście mi o sobie przypomnieć
Ogród z łezką II 18:11, 23 cze 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Cudowne powojniki i lilie, a różami to zarażasz na całego, w tym roku róże szczególnie zachycają kwitnieniem

Lilie zaczynają dopiero, co mnie bardzo cieszy. Och, popatrzę sobie nie tylko na swoje

Róże w zeszłym roku też ładnie kwitły, tyle, że krzewy coraz większe to i kwiatów więcej. Szaleją...
Ogród z łezką II 17:43, 23 cze 2015

Do góry
Cudowne powojniki i lilie, a różami to zarażasz na całego, w tym roku róże szczególnie zachycają kwitnieniem
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 17:21, 23 cze 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Marzen, ja nie Ola, ale..lilie wodne sa żarłoczne, zeby dobrze rosły potrzebna jest im mieszanka, 1/3 ziemi- czarnoziem, 1/3 gliny i piasku, do tego obornik i przykrycie kamykami od góry, na koniec koreczki, osmocote do wodnych. Nie patrz na Olę, ona ma takie stężenie azotanów, ktorego Ty nie uzyskasz w zyciu Lilie na początku kładzie się w najpłytszej części, dopiero w kolejnych latach przesuwamy na docelowe miejsce

Zatem ide ja przesadzić razem ze skrzypem . Dam jej papu, zakwitła mi rok temu jednym kwiatkiem, zima trzymam ja w ogrodzie zimowym

Sypnąc jej azotu? I tak moja żabę rozszarpał kot sasiadow wiec w oczekiwaniu na wędrówkę nowych moge ją zasilić
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 15:50, 23 cze 2015

Do góry
A to wstręciuchy z tych grabów, moja trójka żyje i ma się dobrze jak na razie Ale wyrównaliśmy rachunki, bo u mnie padł carex morowii, który mam od Ciebie i strasznie żałuję, bo akurat na niego miałam miejsce :/

Ha, ha, a nasze lilie od Ciebie to chyba u Alinki przezimowaly, co?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:00, 23 cze 2015

Do góry
Marzen, ja nie Ola, ale..lilie wodne sa żarłoczne, zeby dobrze rosły potrzebna jest im mieszanka, 1/3 ziemi- czarnoziem, 1/3 gliny i piasku, do tego obornik i przykrycie kamykami od góry, na koniec koreczki, osmocote do wodnych. Nie patrz na Olę, ona ma takie stężenie azotanów, ktorego Ty nie uzyskasz w zyciu Lilie na początku kładzie się w najpłytszej części, dopiero w kolejnych latach przesuwamy na docelowe miejsce
Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:45, 23 cze 2015

Do góry
babka napisał(a)

Piękny ten kontrast ciemnych liści i żywej czerwieni

I liście bardzo ładne

Lilie po tej zimie mokrej.. są kiepskie Szału nie będzie... ale Lilia martagon TSINGTAUENSE dała radę Szkoda że z 3 tylko 2

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies