Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Siatka przeciw kretom 18:39, 19 maj 2019

Do góry
Kup taką i powinno być dobrze.
W zęby kretom nie zaglądam, ale sprawdzone jest na pewno, że tam gdzie lita siatka z dużymi zakładami - tam nie kopią krety kopców w trawniku.
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 18:36, 19 maj 2019

Do góry
Zeskrob w jakimś miejscu kawałeczek kory i zobacz czy pod spodem jest zielone czy suche.
Tawuła japońska - Spiraea japonica 18:33, 19 maj 2019

Do góry
To może być Tawuła van Houtte'a "Gold Fountain'. Ale nie jest to już tawuła japońska, o której jest ten wątek.

Możliwa także tawuła brzozolistna odmiana 'Tor Gold'
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 08:50, 18 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U nas też leje okropnie, ogród "zatopiony" jest też faktycznie zatopiony. Trzeba drenaż robić, ale wszystkiego naraz się nie da.

Rów rozkopaliśmy w jeziorko więc raczej nigdy nam nie wyleje.
Bardzo współczuję - mega praca czeka Was.

Oj Danusiu ...uczciwie mówiąc to już innego pomysłu na poprawę sytuacji nie widzę, zrobiliśmy co było można jeszcze w tym sezonie wymienimy przepust na większy i liczę na to że coś to da. Choć tak po prawdzie to wszystkie przepusty powinni wymienić na większe na całej długości rowu.....tylko na końcu tego rowu jest gęsta zabudowa, mocno niżej jeszcze niż my i tam się nie bardzo da wymienić na większe bo by ludzie mosty na podwórka musieli mieć, a nie mostki i jak powymieniają u nas to tam zalewać będzie całe gospodarstwa....tego się gmina boi chyba....

No nic my zrobimy co możemy by problem zminimalizować u nas, mam nadzieję pogłębienie rowów ochroni nas na kilka lat chociaż przed kolejną taką nieprzygodą.

Choć patrząc na to co się wczoraj działo na drodze, gdzie rowu nie ma, a rwący potok się zrobił to już nie wiem czy bez zmiany podejścia do uprawy ziemi coś to zmieni
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:19, 18 maj 2019

Do góry
Wczoraj nawet porobiłam zdjęcia, ale mam awarię komputera, nie mam jak zdjęć zmniejszać.

Kto zna program podobny do Picasa? Bo Picasa nie działa już w google, a może jest sposób żeby go wgrać na innego laptopa?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:17, 18 maj 2019

Do góry
Mój drugi też - liście jak piana piękne. A ten będę reklamować, no muszę bo 330 kosztował.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 08:16, 18 maj 2019

Do góry
U nas też leje okropnie, ogród "zatopiony" jest też faktycznie zatopiony. Trzeba drenaż robić, ale wszystkiego naraz się nie da.

Rów rozkopaliśmy w jeziorko więc raczej nigdy nam nie wyleje.
Bardzo współczuję - mega praca czeka Was.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:11, 18 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kasiu - czekać.

ja właśnie mam taką sytuację z wielkim bukiem Nie puszcza i też jest zielony pod korą), ale liści nie ma.

Mój też łysy jak kolano. A drugi ten sam bez cudny w liściach. No to czekamy Danuś. Dziękuję za odpowiedź. Tak by mi go było żal, bo na drzewko udało mi się go wyprowadzić. To trzymamy kciuki za nasze drzewka.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:27, 17 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie, moim zdaniem to nic groźnego, podmarzły te młode przyrosty, ja mam tak samo. Obetnij i się nie martw. To żadna z wymienionych chorób, po prostu przymrozki

Też tak myślę,u mamy też zmroziło młode przyrosty i tak wyglądają
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:04, 17 maj 2019

Do góry
Kasiu - czekać.

ja właśnie mam taką sytuację z wielkim bukiem Nie puszcza i też jest zielony pod korą), ale liści nie ma.
Glina w ogrodzie 23:03, 17 maj 2019

Do góry
Piasek rozluźnia ale trzeba glinę także użyźnić obornikiem, nawozami zielonymi (łubin żółty najlepszy do tego celu).

Dodawaj wszystko, co zielone i co tworzy próchnicę.
Założenie ogrodu na byłym polu uprawnym- POMOCY! 22:57, 17 maj 2019

Do góry
Polecam te artykuły

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/300-przygotowanie-gleby-pod-ogrod
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:36, 17 maj 2019

Do góry
mira napisał(a)

czy to ćma? - mam 4 bukszpany - ja nie bukszpanowa ale by mi żal było - jak mi ćma załatwi to ratowac nie będę - lubię tawuły już o cisach nie wspomnę choć przecież jakaś ćma cisowa może też się pojawić - ekologia....

Nie, moim zdaniem to nic groźnego, podmarzły te młode przyrosty, ja mam tak samo. Obetnij i się nie martw. To żadna z wymienionych chorób, po prostu przymrozki
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:23, 17 maj 2019

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Dołączę się do zachwytów nad cienistą, super to przejście wygląda. U mnie dziś nie padało a po południu słoneczko wyszło i zrobiło się jak w tropiku

TAR napisał(a)
mnie tez sie sciezynka podoba

Magleska napisał(a)
i ja dołączam do zachwytów nad cienistą uwielbiam tą rabatę u Ciebie
fotki śliczne

Kochane, cieszę się, że ta rabata tak się podoba .

malgol napisał(a)
Faktycznie Kasia te tawuly troche poczochrane , ale i tak mniej niż moje. i bardziej gęste. Ta pierwsza to modelowa

Ale za to jaka masz piękna ścieżkę! co to za roślinka tak pięknie kwitnie na wiśniowa na trzeciej fotce? Nie rozpoznaje jej..

Gosia, nie które wcale nie takie gęste . I widzisz, pierwsza modelowa a traktowana identycznie. Nie wiem o co chodzi.

Ta wiśniowa roślinka to orlik .

Kokesz napisał(a)
Ślicznie
Jak to jest, że inne ogrody zawsze bardziej mi się podobają niż mój...ehh...

Kochana, mam to samo...

MirellaB napisał(a)
Na cienistej dojrzałam pnący się bluszcz - czy to nie jest bluszcz?

Tak, to bluszcz . Tylko jak widzisz on nie chce sie piąć po tych panelach, muszę go przeplatać .

Gardenarium napisał(a)
Fajne zdjęcie z bergenią. A ja tyle mam sadzenia, że nawet nie myślę o fotografowaniu. Marzę o zdjęciach, ale rośliny ważniejsze, czekają na ziemię.

Witaj Danusiu w moim skromnym ogródku . Domyślam się, że sadzenia masz mnóstwo . Uwielbiam Twój bukszpanowy i angielski.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 23:21, 16 maj 2019

Do góry
Fajne zdjęcie z bergenią. A ja tyle mam sadzenia, że nawet nie myślę o fotografowaniu. Marzę o zdjęciach, ale rośliny ważniejsze, czekają na ziemię.
Ogród na końcu świata- Dominika 23:20, 16 maj 2019

Do góry
Żadne obrzeże nie chroni przed przerastaniem trawnika. Wcześniej czy później tak przelezie, że już tylko ręczne dłubanie aby dociąć. Odradzam w ogóle obrzeże.
Tylko ostry kant trawnika docinany nożem do kantów.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:12, 16 maj 2019

Do góry
Działka z płotem z jednej strony jest koszona, ale do płotu duży sprzęt nie dojeżdża, wobec czego my kosimy podkaszarką lub kosą spalinową, lub opryskujemy, ale tam, gdzie u nas nic nie rośnie, czyli daleko hen.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:57, 16 maj 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziki sad

Też mam dziki sad za płotem, a u Was Danusiu jak zawsze perfekcyjnie
Donicowo jak bajce

Wiosną pięknie jest przez moment jak w sadzie kwitną czereśnie, u nas nikt za płotem nie kosi tego trawiszcza
i mam kłopot z chwastami, jak sobie z tym radzicie, kosi to ktoś u Was za płotem?

Gratuluję nowego ogrodu w TV, piękna ta nowoczesność w odbiorze...czekam na Waszą Anglię
Pozdrawiam
Problemy z sąsiadem, odległość roślin od płotu 07:20, 16 maj 2019

Do góry
To sprawa nie dla nas, najpierw - porada u prawnika, a potem tylko pozostaje sąd.
Nikt inny nie zmusi sąsiada do działania takiego, jakiego oczekujesz.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies