Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Żywopłotki cisowe. 22:26, 23 mar 2015

Do góry
Wczoraj zrobiłam zdjęcia, tylko słabo wyszły. w rzędzie pierwsze krokuski sadzone jesienią, bardzo późno.
następne bukszpany z maleńkich bukszpanów,
za nimi lawenda viwa przycięta jesienią, dalej lawenda z mojego siewu wąskolistna przycięta 10 dni wcześniej.

Trawnik czeka na wertykulację, tylko nie mam czasu się zająć, narzędzie zakupione czeka.

Moje iryski, zakochałam się w ciemnych, ale ucieszyłam się tymi też jak zakwitły.

W piątek przyszły lilie, podzieliłam odmiany i czekają na wysadzenie.

cd. lilii.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:02, 23 mar 2015

Do góry
Dzisiaj z przyczyn dentystycznych nie wykonałem żadnych zaplanowanych rzeczy.
Niestety odziedziczyłem 'fundamenty' ząbków po tatusiu, 1,5 godzinne usuwanie i okropny ból....

Za to miałem czas poprzeglądać zdjęcia z zeszłego roku Dokładnie rok temu pewna rabata wyglądała tak:

Lilie też były już duże

W tym roku opóżnienie w stosunku do poprzedniego to około 2 tygodnie.

Jak się uda to w tym tygodniu ponawoże cebulowe i Rh, pozbędę się trawnika na nowej rabacie i zakopie w trawniku rury do nawadniania. Powoli chyba będę się brał za czyszczenie żurawek bo mam tego kilkaset.
Kilka żurawek z własnych sadzonek mi padło po tej zimie i w ogóle bardzo różnie żurawki wyglądają.
W przyszłym tygodniu chyba zacznę już przesadzać niektóre rośliny, które tego wymagają

Skąpana w słońcu 15:30, 23 mar 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
Kocham lilie orientalne, tyle, że one mnie mniej...zależy jaka zima...i dokupuję ciągle Pięknie pachną

Muszę agrest i porzeczki na kiju kupić, ale to chyba jesienią golasy się sadzi? Teraz to chyba w doniczkach...są takie???

Kasiu, porzeczki i agrest tak jak i drzewa owocowe są też wiosną. Ten mój był kopany z gołym korzeniem.
Skąpana w słońcu 12:48, 23 mar 2015

Do góry
Kocham lilie orientalne, tyle, że one mnie mniej...zależy jaka zima...i dokupuję ciągle Pięknie pachną

Muszę agrest i porzeczki na kiju kupić, ale to chyba jesienią golasy się sadzi? Teraz to chyba w doniczkach...są takie???
Zaczynamy od początku :) 21:31, 22 mar 2015

Do góry
Wysoki to ja jestem, ale wielki? Hmmm…. żona się uśmiała . Ogród mój jest w powijakach, staram się ładnie kadrować miejsca już obsadzone i pewnie dlatego dobrze wirtualnie wygląda , w całości jednak daje jeszcze dużo do życzenia , ale dziękuje za miłe słowo.

Do rzeczy. Podłoże gliniaste to żaden problem, sporo gatunków dobrze w nim rośnie, dotyczy roślin wodnych i bagiennych. Daję więcej przykładów, ale na Twoim miejscu wybrałbym kilka gatunków – strefy przybrzeżnej filtrujące, strefy toni wodnej - pływające zakorzenione na dnie - cieniujące. Można też dobrać podwodne oraz swobodnie pływające Osobiście wybrałbym zaznaczone na czarno.
Muliste, ilasto-gliniaste, piaskowo-gliniaste możesz śmiało sadzić sit rozpierzchły, skupiony, siny, można próbować sit mieczolistny, turzycę brzegową oraz jej odmianę 'Variegata' (świetna odmiana na płycizny, znosi oscylacje wody i okresowe przesuszenie podłoża), tatarak zwyczajny (idealny filtrator wody, można sadzić w kamieniach w glinie z piaskiem, w żwirku, lubi zasobne wodę w składniki odżywcze) oraz w odmianie ‘Variegata’ (ciekawe wybarwienie liści), oczeret sztyletowaty (idealny na podłoże piaszczysto-gliniaste, ilasto-gliniaste, mulisto- gliniaste, na płyciznę, trzyma się kępy)), turzyca nibyciborowata (ciekawa jasna zieleń, na płyciznę, można sadzić w kamieniach), przetacznik bobowniczek (o małych wymaganiach, aklimatyzujący się prawie wszędzie, dobry na przepływy), kosaciec żółty (dobry filtrator, można sadzić bezpośrednio w kamienie, czasem ekspansywny, ciężki w kopaniu i ograniczaniu, siewki pojawiają się wszędzie) i w odmianie ‘Variegata’ (ciekawe wybarwienie liści szczególnie wiosną) , przęstka pospolita (na dno tylko bliżej brzegu), pałka delikatna, kaczeńce, polecam tez bobrek trójlistkowy (początkowo może być z nim problem, bo preferuje on bardziej torfiaste podłoże), obcego pochodzenia pontederia sercolistna (bezpośrednio do podłoża na głębokość co najmniej 30 cm, pięknie rozrasta się i kwitnie, młode sadzonki przytrzymać na płyciźnie aby się rozrosły, opuścić głębiej na zimę), grzybieńczyk wodny (preferuje mulisto-ilaste podłoże, na dno), lilie wodne w silnych odmianach (bezpośrednio do gruntu bez koszy, zależnie od głębokości wody), marsylia czterolistna (idealna do twojego podłoża, czytaj w wątku tematycznym https://www.ogrodowisko.pl/watek/4919-marsylia-czterolistna-marsilea-quadrifolia )
Jak znajdziesz chwilkę to napisz. Jakie jest pH wody, podłoża? Jakie są strefy głębokości? Czy woda ze źródełka nie jest ciągle zimna?. Bo jeśli jest zimna to dla roślin nie za dobrze, ale glony się nie pojawią, podobnie jak przy kwaśnej wodzie, choć niektóre rośliny takiego pH nie znoszą.
https://www.ogrodowisko.pl/forum/29-wodne

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:34, 22 mar 2015

Do góry
Gierczusiu....w tym roku będę częściej pewnie siedziec, bo tak zwykle nie bywało pozdrawiam serdecznie

Sebciu....chyba takdzis zimnica, nosa w końcu nie wyściubiłam, kanapowa byłam i zabwa z Misią

ana_art...no jak się tak napatrzyłam i na fotach i potem w realu, to koniecznie chciałam, szkoda, że tak późno odkryłam Ogrodowiskoale wcześniej az tak ogrodem się nie zajmowałam, choc kochałam, działałam społecznie więcej

Hanuś...jestem i z tego jestem najbardziej się cieszę, odwzajemniam uściski

Bogdzia...urocza kruszyna, całe 10 cm, musze uważac aby drapiezniki nie porwały tak, jest jak mówisz, ciesze się drobiazgami
a tu gdzie wyczyszczone i ziemia juz ruszyły tawułki Arendsa, midownik Blue Royal i lilie idą mi na potęgę, jakos chyba szybko, oby nie zmarzły..

magnolia giażdzista prawie pęka
pozdrawiam i lece znowu ćwiczyć
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 17:20, 22 mar 2015

Do góry
rozark Witaj u mnie fajnie że ktoś jeszcze wpadnie, zaglądnie do mnie.

Ja ostatnio mam brak czasu na wszystko dziś mam troche czasu przy niedzieli,
bo wczoraj to niewiedziałem gdzie ręce wsadzić i pierwsze wsadziłem do mycia okien w domu, botem szorowałem balkon i taras, musiałem też umyć, wyczyścić grill do nowego sezonu po zimie, bo wszystko nieruszone było, a pogoda była dobra na takie prace .
A i jeszcze uruchomiłem kaskadę w oczku i filtr po zimie, a i zaczyna się nalot żab do oczka znowu , ale ryby już płwają i lilie wodne mają ładne liście ale jeszcze pod wodą.
A i tak nadszedł wieczór i musiałęm zrobić coś za co sie musiałęm w końcu zabrać zrobić dekorację do koscioła na Wielkanoc grób któy trzeba było robić od podstaw, wiec wczoraj o wyszłem z garażu i skończyłem wszystko jestem z siebie dumny
W ogrodzie zaczyna się wiosna wreście

I foto wczorajsze z pierwszego uruchomienia kaskady i filtra w tym sezonie

Miłego wieczoru odwiedzającym życzę

Ogród z łezką II 11:10, 22 mar 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Kasiu, te same krokusy kupiłam. Przebiśniegi świetne. Odważ na jesteś z tymi różami. Zaskoczona jestem, że już Ci lilie wychodzą. Pozdrawiam

Krokusy wdzięczne bardzo. Na jesień trzeba jeszcze dosadzić

Róże w porządku, kiełki zdrowiutkie, już niedługo cięcie...

Lilie tylko azjatyckie wylazły, znowu urosły przez tydzień
Pod Laskiem 21:28, 21 mar 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Do róż pasują: lawenda, jarzmianka, przetacznik, szałwia, dzwonki, lilie, stipa, naparstnica, ostróżka.
Muszę się trochę wciągnąć w temat

jutro prześlę zdjęcia z lotu wróbla na całość to będzie można ogarnąć
Pod Laskiem 21:00, 21 mar 2015

Do góry
Do róż pasują: lawenda, jarzmianka, przetacznik, szałwia, dzwonki, lilie, stipa, naparstnica, ostróżka.
Muszę się trochę wciągnąć w temat
Skąpana w słońcu 20:35, 21 mar 2015

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Bardzo lubię lilie Devotion...widzę, że je kupiłaś.Pięknie pachną.

Właśnie liczę na ich zapach
Ogród z łezką II 20:26, 21 mar 2015

Do góry
Kasiu, te same krokusy kupiłam. Przebiśniegi świetne. Odważ na jesteś z tymi różami. Zaskoczona jestem, że już Ci lilie wychodzą. Pozdrawiam
Skąpana w słońcu 19:30, 21 mar 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Pojechałam dzisiaj po agrest to sobie lilie kupiłam. Same orientalne, żeby ładnie pachniało.

Taki zestaw razy 2

Tych jestem bardzo ciekawa. maja być łososiowo-różowo-białe. Jeszce takich nie miałam

Wszytko oplewione, będzie dobrze skrzyp widać. Już na niego poluję, walka będzie ostra. Tylko, czy tą walkę mechaniczną z nim wygram ?

Ewa ...najczęściej zakupy tak się kończą nieprzewidzianą nadwyżką

Ja dzisiaj pojechałam po bratki, a wróciłam i z bratkami i ze stokrotkami

Jesteś mega...podziwiam jak wszystko u Ciebie posadzone, zrobione i poczyszczone, ja z kulawą nogą, niewiele mogę, ale tarasik wymyty i obsadzony...eM wykończony
Ogród tworzony z pasją 17:21, 20 mar 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)

Ślicznie wygląda. Też sobie znowu ją kupię ☺
Koniecznie wstawiaj dla mnie zdjęcia korony ☺
Tawuła moja ma mniejsze listki, ale już są, a dzisiaj forsycja ma kilka kwiatków. Jak zakwitnie na dobre to biorę się za trawnik ☺

Będę wstawiał. Oczywiście. Dzisiaj wypatrzyłem, że wychodzą lilie.
Jak zakwitnie, to też biorę się za trawnik i chyba przytnę róże.
Ogród pod trzema dębami 06:44, 20 mar 2015

Do góry
tusiawka napisał(a)
Posadziłam prawie całą wtorkową przesyłkę.
Prawie, bo zostały lilie i canny, które mogą jeszcze poczekać i czosnek, który dopiero mi doślą.
Roboty z tym było sporo, a trzeba się było spieszyć, bo wszystko już kiełkujące.
Dobrze, że ziemia już rozmarznięta, a przymrozki minimalne i mogłam do ogrodu sadzić, bo wysadzenie tego wszystkiego w domu nie wchodziło w grę.
Latem znam relację co się opłaciło w takiej formie kupić, bo poza sadzonkami, które były droższe, wszystko było malutkie.

Kupiłam też wertykulator ale jeszcze nie przyszedł. W sumie to dobrze, bo tak się narobiłam w zeszły weekend i we wszystkie popołudnia w tym tygodniu, że w ten muszę nieco odpuścić. W planie mam przycinanie róż i hortensji, sadzenie stokrotek i przygotowanie skrzyń na warzywa.

Mi tez czosnkow nie wysłali..... I czekam...
Mowisz żeby carexy ciachnąc? Wyobrażam sobie, że moje morrowi kwitną juz. Jak ja tego u nich nie lubie. Chyba je z tego powdu ogolę... Ale moje carexy z przyrostami bardzo dobrze w tym roku wygladaja, w ogole nie nadaja sie do golenia....tylko evergoldy zastanawiam sie jak przyciać...nigdy tego nie robiłam...
Lawendę ciacham w ten weekend, chce miec juz porzadek w ogrodzie bo za chwile świeta i porządke musi byc
Skąpana w słońcu 17:57, 19 mar 2015

Do góry
Bardzo lubię lilie Devotion...widzę, że je kupiłaś.Pięknie pachną.
Ogród przydomowy - Hosty 21:16, 18 mar 2015

Do góry
To dobrze że udało Ci się znaleźć chętnego na lilie. U mnie może jakaś by się jeszcze zmieściła, ale niekoniecznie. W przyszłym tygodniu odbieram rośliny z Kłomnic, mam nadzieję że będą ładne. Trawki też już chyba odbiorę, nie ma na co czekać. Werbena miło Cię zaskoczyła
Skąpana w słońcu 17:53, 18 mar 2015

Do góry
Pojechałam dzisiaj po agrest to sobie lilie kupiłam. Same orientalne, żeby ładnie pachniało.

Taki zestaw razy 2

Tych jestem bardzo ciekawa. maja być łososiowo-różowo-białe. Jeszce takich nie miałam

Wszytko oplewione, będzie dobrze skrzyp widać. Już na niego poluję, walka będzie ostra. Tylko, czy tą walkę mechaniczną z nim wygram ?

Ogród przydomowy - Hosty 13:01, 18 mar 2015

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Jaki kolor lilii masz na zbyciu?

Iwonko
Lilie dziś znalazły nowego właściciela, już nie mam.
Lilie - Lilium 10:01, 18 mar 2015

Do góry
Uwielbiam lilie
Od jakiegoś czasu postanowiłam zająć się uprawą we własnym ogródku. Ten czarujący zapach zachwyca. Wyglądają naprawdę fantastycznie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies