Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pod Laskiem

Pod Laskiem

monia 21:01, 21 mar 2015

koło drzwi tarasowych kawałek wylewki
Rench 21:09, 21 mar 2015

Tam jest tylko 1m szerokości,nie rozpędzajcie się tak dziewczynki
Napia 21:12, 21 mar 2015

Witaj Moni, piękne miejsce i niesamowite zmiany. I jeszcze większe plany Świetnie wygląda stara zabudowa, bardzo klimatycznie.
Renia z RRR podpowiada, że duuuzo się u Ciebie dzieje
Pozdrawiam serdecznie i zazanaczam wątek
Napia 21:17, 21 mar 2015

monia napisał(a)
I pytanko do Reni co z tymi długimi rabatami ? Na początek to wiem że muszę je wyrównać aby były na całej długości równe jeżeli chodzi o szerokość rosną na niej różne róże rabatowe co dać razem z nimi i czy lepiej bez płotku bo tak mi się wydaje że będzie ładniej wtedy

Myślałam żeby oddzielić rabate prostym brązowym rolborderem i wysypać korą

Zgadzam się z Renią, płotek nie pasuje, rolloborder też nie za bardzo. A może by tak na całej długości posadzić bukszpanową obwódkę. Będzie podkreślała piękno róż i tworzyła ładne obramowanie dla rabaty. Szałwia lub lawenda do tego jak najbardziej. I trochę niewysokiej trawy.
monia 21:21, 21 mar 2015

dziewczyny dzięki za przybycie właśnie myśłałam o kolorach czerwień róż biel fiolet a ten balbin kwitnie długo ?
monia 21:25, 21 mar 2015

Napia napisał(a)

Zgadzam się z Renią, płotek nie pasuje, rolloborder też nie za bardzo. A może by tak na całej długości posadzić bukszpanową obwódkę. Będzie podkreślała piękno róż i tworzyła ładne obramowanie dla rabaty. Szałwia lub lawenda do tego jak najbardziej. I trochę niewysokiej trawy.

Też myślałam o bukszpanie musi być konkretna obwódka bo dużo ludzi chodzi zawsze po podwórku więc żeby odznaczały się konkretnie rabaty z różami musi być bukszpan i jakieś lampki małe dam na przejściu tak wygląda na dziś, ale narazie jak Renia pisala dam lobellie zanim bukszpan podrosnie dzięki
Rench 21:26, 21 mar 2015

Moniko,palbin lilak Pięknie pachnie !
http://www.futuregardens.pl/miniaturowy-lilak-palibin-na-pniu.html
monia 21:28, 21 mar 2015

Ewa777 napisał(a)
Do róż pasują: lawenda, jarzmianka, przetacznik, szałwia, dzwonki, lilie, stipa, naparstnica, ostróżka.
Muszę się trochę wciągnąć w temat

jutro prześlę zdjęcia z lotu wróbla na całość to będzie można ogarnąć
andziurex 21:55, 21 mar 2015

monia napisał(a)

Też myślałam o bukszpanie musi być konkretna obwódka bo dużo ludzi chodzi zawsze po podwórku więc żeby odznaczały się konkretnie rabaty z różami musi być bukszpan i jakieś lampki małe dam na przejściu tak wygląda na dziś, ale narazie jak Renia pisala dam lobellie zanim bukszpan podrosnie dzięki

A może zamiast lobelli dać smagliczkę nadmorską? Dłużej kwitnie niż lobellia. Siałam kiedyś białą i fioletową. Biała kwitła długo, ale fioletowa dawała czadu do końca listopada prawie. W dodatku to pożyteczna miododajna roślinna.
agniecha973 22:07, 21 mar 2015

Lobelia też długo kwitnie, do mrozów.
Zaletą smagliczki jest to, że siejesz wprost do gruntu, nie musisz kupować/robić sadzonek. Jeszcze dodatkowo ładnie pachnie. W tamtym roku miałam białą. Tobie chyba bardziej fiolet podpasuje.