Stawiam na slimaki, na te bez skorupki, one żarłoczne są i w nocy żerują, ileś małych ubiłam, ale to pryszcz i nierówna walka; nie mogę sypać granulek, bo mam szczeniaka, co wszystko do pyszczka bierze
taka wiosna u mnie pierwszy raz w życiu, jak nagroda
Kupuj, ma po kilka kwiatów na jednej łodydze i pachnie teraz widać puste place, dlatego dosadzam i to samo z pierwiosnkami, bo ta mini rozplenica Little Buny późno rusza, już zaczęła, to jak te przekwitną, nie będzie widać ich liści, a wiosna będzie czadowo, a nie łyso
róże z patyków idą, ciekawe czy zakwitną
a ślimaki zżerają mi z góry lilie i kicha, a poskrzypka drugie szkody czyni!!
tys pawie sobie fundnęła, a ja insekta
Agatka, Iwonka, drzewa strzeliły pąkami...wszystko kwitnie w koło...tylko ja dopiero dziś to zauważyłam...drzewa w soczystej zieleni wyglądają zjawiskowo...zrobiłam krótki obchód po ogrodzie i widzę piękny obraz namalowany przez wiosnę ...
Myślałam że epimedium zmarzło a ono jest i rozwija kwiatuszki, lilie wystartowały, czosnki na które czekam są już w pąkach, tulipanowa rozkosz dla oczu poprostu powala swoją urodą, lawendy obsypały się srebrzącymi w słońcu listkami, funkie pokazały swoje kły, szafirki te ślicznoty gdzieś w kąciku czekają na mój zachwyt a serduszka rumienią się w słońcu by w końcu dać mi trochę radości.
Glina zółta, ił szary. Glina ma bardzo duzo skałdników odzywczych. Wiem, bo teraz bede robila mieszanke do sadzenia lilii wodnych i lotosów. Masz lilie? pieknie by rosły w tych zbiornikach, ciepła woda, zacieniły mi troche, przez co woda by była fajna. Zamów sobie też hiacynty i pistię na sadzawka.pl. Oczyszczaja genialnie wodę i pieknie wygladaja
Przysłali mi 6 rozplenic, 6 miskantów ML, dwa czerwone krwawniki, 2 białe monardy, 2 jeżówki białe, limonkową hosta, 2 Dąbrówki rozłogowe białe.
Dodatkowo zakupiłam 22 lilie białe , różowe i czerwone i 6 turzyc
Wysadziłam z donic 6 białych ciemierników i jednego wielkiego różowego który dostałam
Nie nasionka tylko lilie Kupiłam 20 szt Dostałam też od mamy pacjenta różowego ciemiernika Sadziłam prawie do teraz, chyba lampkę czołową muszę zakupić
Może to i fajny pomysł. Ale myślisz o kilku kuleczkach czy może poplątać gałązki i jedną na górze?
Przemku, jak tam zdrowie. Ja posłuchałam Twych rad i dziś siedzę w domu... poza musowym odprowadzeniem dzieci do przedszkola. W ogródku byłam tylko 5 minut, na szybko podlać co nieco.
W garażu trzymam kilkanaście donic z mieczykami, kaną i liliami. Niech sobie tu w ciepełku wzejdą, a jak będzie pewne ciepełko na dworze to je wkopię razem z donicami do gruntu. Lilie mam pierwszy raz - ciekawa jestem czy mnie zachwycą i je pokocham tak jak mieczyki. Kanę dostałam od koleżanki, więc i ona zamieszka u mnie. Póki co takie są...
moje lawendy rosna przed różami ale szczerze pisząc coś im tam nie pasuje a może taka odmiana nie są to piękne kępki zobaczę w tym roku najwyżej przeniosę w inne miejsce nie mogę nic za bardzo polecać, bo u mnie jak u kokoszki rośnie werbena, knautia macedonia, mieczyk bizantyjski, lilie i martagony i inne gatunki, bodziszki, krwawnikmam też powojniki botaniczne i na siatce wysoko rosnące i powojnik rurkowaty Cassandrajest z czego wybierać zapomniałam o ostróżkach
U mnie magnolia już przekwita. Na drzewie zostało kilka kwiatków a pod nim jest biało-różowy dywan. Magnolie są pięknie ale za szybko przekwitają. Mogłyby mieć kwiaty chociaż ze dwa tygodnie.
Teraz kaczeńce nad oczkiem wodnym szaleją
Aniu może to głupie pytanie ale po czym poznajesz, że ślizgacze zrobiły sobie podziemną stołówkę z Twoich lilii?.
Moje pierwsze samodzielnie sadzone lilie właśnie wystawiają nos na świat i noc w noc ściągam z nich maluchy. Troszkę są poobgryzane ale codziennie większe. Dziś pocięłam plastikowe butelki na takie 7 cm tulejki i poogradzałam wszystkie młode lilie. Zobaczymy czy to pomoże. Na razie wygląda komicznie. Obok wschodzą mieczyki abisyńskie i liatry, i one jak na razie nie wzbudzają zainteresowania ślimorów a przynajmniej ja tego nie widzę.
Zastanawiam się nad zastosowaniem taśm miedzianych.
I jeszcze jedno pytanie z gatunku głupich.
Pomału zaczynają przekwitać hiacynty i narcyzy. Wiem, że liście muszą zostać dla wzmocnienia cebul. Czy łodygę z przekwitłym kwiatem mogę wyrąbać w całości czy kawałek zostawić?
Zdjęcia jak zwykle piękne i zgadzam się być katowaną wielokrotnie każdym z nich no może oprócz zacytowanych bo te widoki mam u siebie
Tu prawie w każdym ogrodzie jest magnolia
Wszystko teraz stoi w miejscu.. za zimno. Wyleciałąm na chwilę pogrzebać za ślimakami, bo mi zjadają lilie, najgorzej, że w środku, pod ziemią. Szałwie wyszatkowane... mam nerwa.. wszytko co ledwo wylezie z ziemi już zżarte. Na razie malutkie ślimory, ale niedługo będą wielkie.
Te są jeszcze duże... i niestety daje się utłuc tylko te gdzie mam korę, bo część siedzi w korze a nie w ziemi.. Tam gdzie ziemia, to są nie do znalezienia.
Ale za zżarte lilie mam nerwa wielkiego, bo lilie wtryniają pod ziemią.
Te gówno urośnie do 15cm!! To dopiero potrafi zjeść..
Ogłaszam stan wojenny, niech tylko do karmy dojadę.
Acha, nawet to mojej trawy hakonechloa się dobrały!!
Pierwsza wiosna w naszym miejskim ogródku Śliwy pomału zaczynają kwitnąć, trawa wygląda bardzo słabo po zimie, mam wrażenie, że nie bardzo mamy co kosić, ale bratki i kwiaty cebulowe, które wsadziłam w ziemię na próbę jesienią - cieszą, dlatego dokupiłam irysy, mieczyki, lilie, dalie, sadzonki bylin (liatra, tawułka, sparaxis tricolor), 3 róże pnące i 2 rododendrony - zobaczymy, co mi z tego wyjdzie A taras zdobią od marca bratki i prymulki. Postawiliśmy też płotek na ścianie frontowej i tym samym odgrodziliśmy się od parkingu.
Asiu coś w tym jest bo wiosną w ogrodzie widać wszystko co mnie bardzo denerwuje, a na chwilę obecną nie mam na to wpływu. Jakoś miesiąc trzeba przetrwać, a najwięcej cierpliwości potrzeba na te ciągłe ochłodzenia.
Bogdziu u mnie w tym roku mnóstwo roślin kiepsko wygląda, lilie jakoś nierówno wzeszły, tulipany w połowie zgniły, dwie duże kule z bukszpanu przyozdobione przez psa siostry (nikt nic nie robi sobie z mojego gadania). Liliowce też kiepsko wyglądają, a te nowe już tragicznie. No i wszędzie widzę teraz mój znienawidzony betonowy płot i cudownej urody, krzywy, wielogatunkowy i dziurawy trawnik
Łukasz strasznie w tym oku ciągnie się ta wiosna. Gdyby jeszcze pogoda była lepsza.
Marto azjatki to lilie azjatyckie. Te i grupę Oreinpet w szczególności polecam, ja tylko takie kupuję
Sylwuś szumi i to jak nie sądziłam, że tak fajnie będzie szkoda tylko, że pogoda nie pozwala na delektowanie się słońcem i szumem wody... mam nadzieję, ze to już końcówka i w końcu się doczekamy ciepełka
Roślinki posadzone w piasku i drobnym żwirku, w donicach mam tylko lilie na dnie. Jak zobaczyłam co rośliny zrobiły z doniczkami po czterech latach wolałam posadzić je luzem
Ja mam z tych co długo kwitną:
Arrabella.Jest bardzo ładna i faktycznie kwitnie przez całe lato. Roślinę trzeba trochę podwiązywać do podpór inaczej pokłada się, po prostu nie czepia się podpór.
Jackmani,
Jan Paweł II,
Ville de Lyon ,
Pillu
Ale ponoć i Polish Spirit, Purpurea Plena Elegans ,Multi Blue też długo kwitną.Teraz wybór należy do ciebie
Lilie niektóre tez już fajnie wyglądają
anemonki zaczynają też.A kupiłam tez jeszcze cebulki i posadzę to późnym latem też zakwitną.Tak miałam w ubiegłym roku też
Zimno dziś na zewnątrz potwornie i od czasu do czasu prószy drobny śnieg Wszystkie prace w ogrodzie wstrzymane ze względu na zdrowotność gospodarza Na targ niestety nie dotarłem gdyż po nocnych harcach spałem rano do oporu Lilie muszą poczekać a koleżanki w pracy wybaczyć Udało mi się trochę zdjęć dla Was zrobić a łapy zmarzły mi jak w środku zimy
Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego weekendu