Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Margaret-ki :)

Ogród Margaret-ki :)

Mirella 05:02, 22 kwi 2015

Lilie ładnie wystartowały, u mnie jeszcze cisza
Margaret_ka 21:06, 23 kwi 2015

Gardener27 napisał(a)
Na szczęście ze zdrówkiem coraz lepiej

O to dobrze... u mnie tez już w miarę dobrze. Ale ja nie mogłam wytrzymać w domu i wczoraj i dziś cały dzień spędziłam na zewnątrz. Urwis ze mnie.

Gardener27 napisał(a)
Kanny i mieczyki miałem kiedyś ale z nich zrezygnowałem Wykopywanie ich na jesień i przetrzymywanie przez zimę w piwnicy to koszmar

Masz rację jest trochę z tym roboty. Ja sadzę je sobie w starych donicach, w których robię dziurki i wsadzam je do gruntu z tymi donicami. Coś jak koszyczki na tulipany. Później łatwo je wyjąć.
Ale chciałam mieć trochę kwitnących w tym roku i w sumie nie wiedziałam co wybrać. Przemku co Ty polecasz bezproblemowego, ładnie kwitnącego? Bo właśnie na drugim placu na takim bardziej "dzikim" zrobiłam dziś kolejną rabatkę na same kwiaty. Obok będzie drewniany domek narzędziowy, więc ten kolorowy zakątek będzie tam pasował i będzie trochę widoczny z altany. Będą tam przede wszystkim dalie, bo mam ich sporo, chyba te kany, bo nie mam gdzie je posadzić i można by dać jakieś niskie pięterko, ale co? Mam dużo nasion aksamitek. To będzie całkiem inna rabatka od całej mojej reszty żwirkowych, poukładanych.

Gardener27 napisał(a)
Z roku na rok było tego coraz więcej i pod koniec nawet już tego nikt za darmo nie chciał ode mnie brać

A ja na razie cieszę się, jak się coś rozmnożyło. Ale kto wie - może kiedyś dojdę do podobnych wniosków.

Gardener27 napisał(a)
Z lilii będziesz bardzo zadowolona Kwitną krótko ale spektakularnie i nie trzeba ich wykopywać na zimę co jest dużym atutem

Mam je pierwszy raz i to zaledwie 6 cebul - tak na próbę. Zobaczymy...

Gardener27 napisał(a)
Ja róż bez nazw ogólnie wszystkich roślin nie kupuję Wolę wiedzieć z czym mam do czynienia i jak o to dbać

Tu się z Tobą zgodzę w 100%. Coś mi się zdaję, ze kilka róż w ogóle nie żyje. Padły mi 4 sadzonki z jesieni. Więc chyba lepiej kupić coś konkretnego i pewnego.

Mirella napisał(a)
Lilie ładnie wystartowały, u mnie jeszcze cisza
A wsadziłaś je do gruntu czy do donic?
Właśnie zastanawiam się kiedy najlepiej dać do gruntu mieczyki, dalie, lilie i kany. Cześć z nich mam w donicach i puszczają już pędy - czy moge je dać już w docelowe miejsce czy to niepewne? Mieczyk chyba da radę, ale reszta? W zeszłym roku dalie sadziłam 4 maja, a teraz najchętniej już bym je wsadziła.

Nasionka w warzywniku wysiane tydzień temu i pierwsza wzeszła rukola - po 6 dniach.

Moje tulipany wciąż w pąkach, wciąż każą mi czekać, a ja doglądam, obserwuję, wyczekuję, fotki cykam...

Rococo na czerwonej rabatce... grzecznie czeka na swój pokaz pod świerkiem

Rococo

A tu od frontu jego mość Salmon van Eijk i znów rococo
malgorzata_s... 21:13, 23 kwi 2015

Moje już wystartowały częściowo ale część taka jak u ciebie Pozdrawiam
Margaret_ka 21:14, 23 kwi 2015

Wczoraj i dziś w końcu pięknie, ciepło i bez wiatru.
A w promykach słonka wygrzewa się jaszczurka.
W ostatniej chwili cyknałam, gdy czmychnęła na łąkę do sąsiada.

A kaczuchy próbują na stawie zrobić gniazdo. Niestety nasz owczarek ciągle je przegania.
Wziąłby się za nornice, krety i karczownika, a nie za ptactwo.
Słaba jakoś zdjęcia, ale są kaczuchy na stawie w pałce wodnej.

A tak czmychają bidule, by za moment znów powrócić...

Psiamama 22:04, 23 kwi 2015

Piękne zdjęcia, cudnie tam masz...
Gardener27 22:43, 23 kwi 2015

Też pomyślałem o aksamitkach Jeśli mają być na najniższym piętrze to musisz zwrócić uwagę na ich wysokość do jakiej dorastają ponieważ są też takie giganty co i na 0,5 m bujają Na rabatę tą też bym dorzucił kosmosy na najwyższym piętrze i może smagliczka w różnych kolorach na sam przód

Ciekawych lokatorów masz u siebie w ogrodzie
jona 23:59, 23 kwi 2015

Chciałabym mieć na działce jaszczurki, ale żadnej nigdy w okolicy nie widziałam.
Kosmos również polecam . Kwiaty wdzięcznie wyglądają . Z jednoroczych coraz bardziej lubię cynie . Przylatuje do nich mnóstwo motyli
Margaret_ka 10:03, 25 kwi 2015

jona napisał(a)
Z jednoroczych coraz bardziej lubię cynie . Przylatuje do nich mnóstwo motyli

O tak cynie są piękne.

Psiamama napisał(a)
Piękne zdjęcia, cudnie tam masz...

Dziękuję Agnieszko

Gardener27 napisał(a)
Też pomyślałem o aksamitkach

No i są aksamitki, w dwóch kolorach: pomarańczowe i żółte.
Jest z nich obwódka tej kwiecistej rabaty, a nasionka, które mam wysieję trochę dalej.

Aksamitka - "smrodziuszek"
Margaret_ka 10:05, 25 kwi 2015

I pierwsze tulipany w końcu się rozwinęły...
Kocham je, z roku na rok będzie ich coraz więcej, na pewno.

Beauty of Apeldoorn

Rococo

Margaret_ka 10:08, 25 kwi 2015

I jeszcze Żonkile, ale nie wiem dokładnie jaka odmiana.

I truskaweczki w skrzyni