Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

W cieniu - zacieniona 06:42, 23 kwi 2014

Do góry
Ta szałwia ma śliczne mechate liście ,jeszcze takiej nie mam .. U mnie tez kwitną żonkile i tulipany , które szybko przekwitają ..Piękna ta czarna trawka , u mnie znowu znikła ale znowu ją dokupię , może wreszcie i u mnie w którymś miejscu się zadomowi .
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 19:46, 22 kwi 2014

Do góry
Kolejne zakupy:
- dereń jadalny
- hortensja bukietowa limelight 2x
- lawenda 4x

W centrum ogrodniczym były dorodne sadzonki w dużych doniczkach więc wziełam:
- floks wiechowaty amethyst
- przetacznik kłosowy alba 2x
- szałwia omszona blauhugel 2x
- turzyca evergold - podzielę na 4 bo jest wielka
- turzyca snowline 4x
- turzyca bronze form 2x
- mak central park
- ostróżka pacific giants
- latria kłosowa kobold
- przywrotnik ostroklapowy 4x

Część już wsadzona, zdjęć brak bo pada..

Funkie - Hosta 16:25, 20 kwi 2014

Do góry
To szałwia już w tej chwili nie jestem na 100% pewna czy to Salvia indicia ‘Indigo Spires’

Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 07:34, 18 kwi 2014

Do góry
Ciut żonkilków przywiezionych przez Dziadka na jesieni, w tle czosnki

Czosnek w zeszłym roku pojedyncze kwiaty, a teraz wypuszcza podwójne (co mnie baaardzo cieszy!)

Szałwia (moja topowa bylina) się wzięła za siebie...

Tulipany wielokwiatowe

Dwa ogrody 04:26, 17 kwi 2014

Do góry
renatamama3 napisał(a)
Do różanki pasuje jeszcze czyściec i naparstnice. Może między róże szałwie a na obrzeże rabaty czyściec .pozdrawiam

Mam czyściec w innym miejscu, tutaj go nie przewiduję póki co, a naparstnice i owszem, będą jako pojedyncze wyższe punkty, ale to bylina dwuletnia, a ja myślę o czymś trwalszym
Szałwia chyba rzeczywiście się pojawi, mam swoje siewki. Pozdrawiam.
Co z tym ogródeczkiem począć 19:47, 16 kwi 2014

Do góry
Beata na szklane jajca zachorowałam w zeszłym roku jak zobaczyłam u Marzenki ,i mam

Kasiu nie fociłam magnolii ,jakoś mi z głowy wyszło a dzisiaj latałam z aparatem
Ale brązowe kwiatki jeszcze bardziej się zrobiły po dzisiejszym przymrozku
Szyby rano w aucie skrobałam

Agata to roślinka to szałwia lekarska
Skąd Ty to zdjęcie wynalazłaś ...z zeszłego roku
Przezimowała ładnie .
Lecę do Ciebie zobaczyć co tam słychać

Na tym ceglanym murze róże mają się świetnie ,mają tam prawie cały dzień słoneczko i przewiew .
Gdzieś pokazywałam jak mi w ciągu roku urosły ,jak znajdę to Ci pokażę .

Irenko projekt jest ,skonsultowany z O i zatwierdzony
Jest w nim wszystko co mi się najbardziej podoba
Jajeczka masz rację, bardzo subtelnie się prezentują .

Aniu Mała Mi ja też nie ogarniam .... bez stresu
Ogród w cieniu brzozy 11:41, 16 kwi 2014

Do góry
Irenko są tam tak jak napisałaś trawy, naparstnica i jeszcze werbena, kłosowiec, rozchodnik ten z bordowymi liśćmi, mam nadzieję, przetacznik, penstemon i ma być jeszcze szałwia omączona jednoroczna, to jak udadzą mi się zasiewy. Za dużo tego i za rok pewnie będą zmiany.

Podejrzewam, że jak się wszystko rozrośnie, zaczniesz ograniczać ilość gatunków, a pójdziesz w ilość wybranego gatunku, mniej pracy, a efekt też jest
Te ostróżki to marzenie, u nas u nikogo takich nie widziałam, chyba moim nawóz dam, albo, no co im dać?
Ogród w cieniu brzozy 10:43, 16 kwi 2014

Do góry
Irenko, Gabrysiu, Agnieszko, będzie inna perspektywa, na razie zrobiłam zdjęcie z najlepszej, omijając bałagan, przed mam np. ognisko, które jest do likwidacji. Różanka ma z jednej strony bukszpan, a z drugiej cis ukorzeniony przez mnie, więc mały, trochę poczekam aż urośnie.

Irenko są tam tak jak napisałaś trawy, naparstnica i jeszcze werbena, kłosowiec, rozchodnik ten z bordowymi liśćmi, mam nadzieję, przetacznik, penstemon i ma być jeszcze szałwia omączona jednoroczna, to jak udadzą mi się zasiewy. Za dużo tego i za rok pewnie będą zmiany.

Gabrysiu, ale zdjęcie wstawiłaś, nie sądziłam, że tak wysokie mogą być, waham się teraz czy te dwie sztuki dobrze wsadziłam, a mają być takie niebieskie właśnie.

Marysiu jest bukszpan i jest cis z drugiej strony, ale mały i nie widać dobrze.

Renato właśnie mam nadzieję, że taki kolor nabyłam, okaże się w czerwcu.
Co z tym ogródeczkiem począć 09:51, 16 kwi 2014

Do góry
agatanowa napisał(a)

co to za roślinka blado-niebieska jest?

Szałwia chyba.....
W cieniu - zacieniona 21:51, 15 kwi 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Sadzonki pierwsza klasa W domu mam tylko stipę i pomidory, ale muszę z nimi uciekać, bo się zaczęły wyciągać do światła Pozostałe pod folią, przyhamowały z wzrostem. Jak myślisz, jeżeli codziennie otwieram tunelik i wietrzę, a w słoneczne dni zdejmowałam folię, to po świętach mogę już wysadzić do gruntu? Parę sztuk cleome i ożanki wysadziłam dobry tydzień temu i nic im nie jest, poza tym że nie rosną
Nie wiem jak u Ciebie z temp.,ja niestety chyba będę czekać z wysadzeniami do gruntu...u mnie od jeziora wieją bardzo zimne wiatry.
Wysadziłam na rabatę tylko marunę.Zamierzam po świętach przesadzić na rabaty ostróżki i jeżówki...skoro wychodzą z gruntu ubiegłoroczne to i moim zahartowanym nie powinno zaszkodzić.Później w kolejce będzie szałwia trójbarwna,werbena i cleome....w maju reszta.Na samym końcu pomidory i fasolnik chiński {wysiew zrobiłam wczoraj}.
Mój 4 arowy azyl... 21:58, 13 kwi 2014

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Bardzo ładne te żurawki, one łatwo się przyjmują i szybko rozrastają. Ja też mam zamiar swoje dzielić, ale czekam aż jeszcze trochę podrosną. Dzisiaj robiłam przegląd ogrodu i niestety nie wyszły mi jeszcze wszystkie funkie, sporo lilii też się jeszcze nie pokazało i co dziwne, szałwii też nie widzę. Mam nadzieję że nic mi nie zżera roślin.

Iwono, u mnie podobnie. Szałwia wyszła dwa, trzy dni temu i to nie wszystka!
Moja "przyziemna" :) pasja 13:21, 13 kwi 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Ojacie!!!
Berberysy teraz u mnie na tapecie a u Ciebie taki piekny szpaler!! Chyba skopiuję Twoje erecta. Bedziesz je cieła w idelany żywopłocik? Ja niesty potrezbuję nizutkie a Ty wysokie więc dlaje dumam

Danica z ML i świerkami zajefajna!!! Może lrzesuń doniczki bliżej brzegu donicy bo:
- świetki urosną i będą włazić na Ml
- ML urosną i będą włazić na danica
- danica urosną .... I??

Ps nigdy .... Ale to nogdy, przenigdy nie używalam poziomicy w ogrodzie.....
Nie wyobrażam sobei aby Twój ogród nie był geometryczny

Pozdrowienia dla pseudo M

W Erecta najbardziej podobają mi się te pionowe, proste gałązki zwężające się w stronę czubka (super to wyjaśniłam, ale pewnie wiesz o co mi chodzi), więc na obecną chwilę zakładam, że będą rosły trochę na dziko, naturalnie, korygowane w zbyt wychylających się poza normę punktach. Dla kontynuacji geometrii ta rabata będzie na tle prostego murku. Murek nawiąże do donicy i wyprostuje górny poziom przy rozczochranych berberysach.

Może się zdarzyć, że nierówna góra szpaleru będzie mnie drażnić, wtedy uruchomię nożyce .

Donica: hahaha, mus poszerzyć, bo jeszcze szałwia, rozplenice, rozchodniki, Frosted Curls w masowych ilościach czekają na swoje miejsce . Upchnę jakoś, będę kombinować. Świerki już od teraz zaczynam podcinać, chcę aby były wąskie i gęste.

Jeszcze odnośnie geometrii - już widzę, że będzie konieczność zastosowania planu naprawczego do zeszłorocznej części działań, aby to wszystko skleiło się w całość.

pM odpozdrawia! i ja też
W cieniu - zacieniona 22:33, 12 kwi 2014

Do góry
Szałwia

W cieniu - zacieniona 20:02, 12 kwi 2014

Do góry
chabry

peonia drzewiasta

anemony

lubię te puchate listeczki -szałwia

...i kolorowo
Moja "przyziemna" :) pasja 23:42, 11 kwi 2014

Do góry
Zielona napisał(a)
Ło matko ile napaplałyście! Chciałam tylko donieść, że również dzisiaj dostałam paczkę od Finki ale zamawiałam tylko szałwię. Rabaty obejrzałam i jestem pod wrażeniem. Erecty będą pięknie wyeksponowane!

Moje horti na dworze, więc powolutku puszczają liście.Ciekawe czy się ukorzenią.

... więc pewnie też jesteś zadowolona z zakupów

Z szałwią mam dylemat. Nie wiem czy dobrze zrobiłam zamawiając dwa kolory... Ostatnio bardzo rzadko mi się zdarza kupować coś pod wpływem impulsu, właściwie w tym roku to mój pierwszy raz. Nawet myślałam o zmianie zamówienia i kupnie tylko fioletowej, ale ostatecznie na rabacie, na której będzie szałwia, będzie też różowy rozchodnik, więc może się to wszystko zgra. Najwyżej wymienię, szałwię bardzo łatwo się przesadza, dobrze to znosi .
Moja "przyziemna" :) pasja 21:04, 11 kwi 2014

Do góry
Ło matko, jaki ruch u mnie! Nawet nie czytam, tylko szybko fotki, fotki szybko!

Cała ferajna:

Morning Light i Hameln

Szałwia Sensation fioletowa i różowa

Ufffff - send

Ania z zielonego wzgórza :-) 09:32, 11 kwi 2014

Do góry
Tak Marto to szałwia, przycinam ją przy samej ziemi jesienią i później nie wyrasta zbyt wysoko i jest zwarta, myślę, że to kwestia odmiany, nie znam niestety nazwy odmiany
Moja "przyziemna" :) pasja 22:50, 10 kwi 2014

Do góry
Magda70 napisał(a)
W sumie ten pomysł aby po 3 kulki dać jest fajny...w/g ,mnie idziesz w dobrym kierunku.
A co między kulki?? Chyba trawy jakieś??

Pomiędzy kulki i w okolicy bliskiej Frosted Curls, w przerwach między kulkami rozplenice Hameln, między świerkami Morning Light (będzie w sumie kilkanaście, bo jeszcze na końcówce prostopadle do szmaragdów 3sz.
Do tego w większych grupkach szałwia, rozchodniki, sasany, powtykam też czosnki, na póżniejsze lato werbena i jeżówki.

Tak myślę, większość roślin zamówiłam już. Później będę dokładać/przekładać. Nie do końca sztukowo potrafię to ogarnąć . Zobaczymy czy za mało zamówiłam, czy za dużo.
Moja "przyziemna" :) pasja 10:51, 10 kwi 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Sasanki te fioletowe najzwyklejsze, ładnie się u mnie wysiewają, mam jeszcze różową i bordową, ale te są kapryśne, sasanki, krótko kwitną, efekt w donicy będzie na pewno, ale tylko na chwilkę

Piękny żywopłocik będzie i jak równiutko i czyściutko posadzony, ślicznie

Agatko dzięki, za miłe słowa!

Z sasankami zależy mi na efekcie teraz, gdy pusto. Póżniej będą czosnki, może tulipany, szałwia, rozchodniki, jeżówki, werbena. Będę też donice obserwować i modyfikować, bo nie potrafię tak abstrakcyjnie do końca wszystkiego zaplanować i przewidzieć co kiedy będzie ładne .

Muszę wypatrzeć u Ciebie sasanki .
Połowa działki - czyli mam powoli dość 20:09, 09 kwi 2014

Do góry
zawitka napisał(a)
Szałwia
to jej naturalny kolor?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies