Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród dla Agusi

Ogród dla Agusi

Jag_58 19:35, 16 maj 2014

Aniu właśnie miałam Tobie mówić ,ze on się pokłada ,kwiatki śliczne niebieściutkie ,mnóstwo ich ,ale.....
akanta 19:43, 16 maj 2014

Jag_58 napisał(a)
Aniu wkleję jutro bo u nas niestety się rozpadało ale dobrze bo u nas trochę sucho ,wiatr wiał i wysuszał

Dobrze Jagódko skoro nie masz starszego zdjęcia .W moim regionie i wieje i leje a dziś ciągle w niebie tarcie chmur z odgłosami ale bez błysków gdzieś wysoko.
akanta 19:47, 16 maj 2014

Jag_58 napisał(a)
Aniu właśnie miałam Tobie mówić ,ze on się pokłada ,kwiatki śliczne niebieściutkie ,mnóstwo ich ,ale.....
.
No tak myślałam więc już wiem napewno gdzie go posadzę aby mnie to nie denerwowało,na kamienie i najwyżej niech zwisa z mojego jurajskiego murku / nowy wytwór wyobrażni powstaje/.
Jag_58 20:24, 16 maj 2014

Aniu jak bardzo podobają mi się murki w jurajskim tez bym chciała ,a u mnie płasko jak na talerzu,
a Ty coś będziesz tworzyć ??? bardzo mnie zaintrygowałaś
akanta 21:11, 16 maj 2014

Jag_58 napisał(a)
Aniu jak bardzo podobają mi się murki w jurajskim tez bym chciała ,a u mnie płasko jak na talerzu,
a Ty coś będziesz tworzyć ??? bardzo mnie zaintrygowałaś

Jagódko murek układałam jesienią,była długa i roboty było mniej ,wypełniłam ziemią a teraz obsadzam.Nie ma sie jeszcze czym pochwalić ale może się odważe jakieś zdjęcie wkleić aby wytłumaczyć tę moją przenośnię-" juraski " w domyśle stary.

Na górze takiej jakby platformy /wejście dwa schodki/ posadzilam rodgersje,tarczownice,żurawinę itd.Pod parasolem derenia jest tam sporo wilgoci i cienia.Miałam kupę starego kamienia więc zamiast go wywozić postanowiłam tak zakończyć swoją grzędę traw.
Mala_Mi 21:17, 16 maj 2014

Aniu... lecę do Ciebie z tym przetacznikiem... kupiłam go ... ale wtedy nazw nie zapisywałam.. że przetacznik.. to i dla jak na mnie było dużo... i dziękuję, bo dzięki tobie wiem już co mogę mieć..

Szukam w necie tej odmiany i przyznam się że podobna do mojej... Knallblau Veronica teucrium

Tak mnie zaintrygowałaś, że pobiegłam robić foto jej po ciemku i sie zdziwiłam, że przez jeden dzień tak urosła

Rośnie u mnie 5 lat.. posadziłam pod róże, wysokie róże, wiec jak kwitnie końcem maja to był przetacznika widać, a potem zarastał innymi bylinami.. zawsze po kwitnieniu jak robił się nieporządny, to ścinałam i odbijało ładne zielone. Ale był już w kompletnym cieniu
W tym roku przesadziłam go na pierwszy plan, bo wydaje mi się, że po ścięciu może zakwitnąć drugi raz.. i jak będzie miał słoneczko to zachowa ładniejszy pokrój. DO teraz zachowuje się ładnie jak szałwia, ma kulisty kępiasty pokrój, nie rozsiewa sie, rośnie w ładną kępę, taka poduszka.... Przez dobę urósł do góry ... 10 cm

Widać jakie ma kępy po 5 latach

Może nie kwitnie długo, ale kolor... ten kolor to najpiękniejszy błękit jaki mogą mieć kwiaty.. nie ma ładniejszego niebieskiego.. dlatego poszedł na front rabaty Kolejne niebieskie co ujmuje serducho to kokorycz pogięta.... też polecam
I jak kwitnie to się wcale nie pokłada.. przynajmniej tego nie zauważyłam... albo mnie nie drańi.. ale na fotach widać, że stoi prosto

Sorki, że niewiele pomogłam....... mogę cyknać jutro foty za dnia.

Mala_Mi 21:22, 16 maj 2014

Z murku mogą zwisać dzwonki poszarskiego.. ale przetacznik nie będzie zwisał

Nie znam Twojego ogrodu, ale dużo dobrego słyszałam Więc wybacz, ze tak ci pakuje foty... o pierwsze prosiłaś, a teraz to nadgorliwość

akanta 21:28, 16 maj 2014

Ależ pomogłaś i bardzo dużo dzięki ! Jak widzę nie jest tak zła jego forma jak się obawiałam a kwiaty mają przecudny lazur nieba.Jest po 6 zł w litrowej doniczce.Ponieważ lawenda kiepsko się ma jednak u mnie po zimie i tak szukam czegoś innego niebieskiego też pod róże to jutro polecę dokupić.Jeszcze raz dzięki !
Jag_58 21:29, 16 maj 2014

akanta napisał(a)

Jagódko murek układałam jesienią,była długa i roboty było mniej ,wypełniłam ziemią a teraz obsadzam.Nie ma sie jeszcze czym pochwalić ale może się odważe jakieś zdjęcie wkleić aby wytłumaczyć tę moją przenośnię-" juraski " w domyśle stary.

Na górze takiej jakby platformy /wejście dwa schodki/ posadzilam rodgersje,tarczownice,żurawinę itd.Pod parasolem derenia jest tam sporo wilgoci i cienia.Miałam kupę starego kamienia więc zamiast go wywozić postanowiłam tak zakończyć swoją grzędę traw.

Aniu ,ale żeś to ładnie wymyśliła już zaczynam główkować gdzie u siebie mogłabym cos takiego zrobić Kamień to taki wdzięczny materiał budowlany ,tez go lubię
Aniu jak to się rozrośnie to będzie super
Mala_Mi 21:32, 16 maj 2014

Ale kwitnie krótko To jego wada, ale na glinie daje radę świetnie Ja jak sadziłam to w moja glinę z odrobiną piasku... to pierwsze moje nasadzenia, wiec było byle jak i byle gdzie
I za 6 zł litrowa donica, to aż zazdroszczę Warto... i warto mieć różne rośliny by nie było nudno w ogrodzie.. a w tym lazurze mona się zatopić jak w ocenie..... do dna
Piwonie też krótko kwitną, a je uwielbiamy