Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród z uśmiechem 19:50, 27 paź 2019

Do góry
Przepraszam, że nie odpowiadałam na bieżąco. Może od teraz będzie trochę lepiej z czasem i z komputerem. Postaram sie w każdym razie mocno ponadrabiać zaległości

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Świetny pomysł na zresetowanie głowy. Czekam na zdjęcia.

Haniu, resetownie głowy bylo super. Warto czasami oderwać się od tej naszej "normalności" i po prostu pojechać przed siebie.
Zdjęć troszkę robiłam ale telefonem. Na pewno pokażę nowe miscanty, które baaardzo mi się podobały ale trochę to jeszcze potrwa, bo muszę posprawdzać nazwy (pisałam na jakichś karteluszkach więc o pomyłkę nietrudno)

Tamaryszek napisał(a)
Przy takiej pogodzie spacer po ogrodzie państwa Majów na pewno był cudowny. Byłam tam niedawno na święcie traw, wróciłam zachwycona.
A słyszałaś jakie ilości książek Tokarczuk zniknęły z księgarń? Może nam średnia czytelnictwa wzrośnie.

Trafiłam na ostatni moment przed ścięciem kłosów więc widoki były bajeczne. Łaziłam tą ścieżką pomiędzy trawami, które schodziły mi się nad głową i słuchałam niesamowitego szumu, szelestu... Aż szkoda było wychodzić
Kupiłam 3 miscanty, szkoda, że nie te, które sobie upatrzyłam - nie ma ich jeszcze w sprzedaży

Haha, masz rację, jak nagroda to od razu średnia rośnie. Jak my jednak pragniemy tego sukcesu, od razu to "MY", nie "ONI"
Może takie chwile sprawią, że więcej osób będzie sięgało po książki, może też i innych autorów, oby.

mrokasia napisał(a)
Jak to ktoś Wam wyciął trochę drzew??? Rozumiem, że działka nieogrodzona i ktoś wszedł i wyciął???
Fajny dzień miałaś.

A no normalnie, wyciął sobie trochę Pewnie na rozpałkę bo do czego by sie przydały?
Tamta działka nie jest ogrodzona, za dużo tego a ponieważ rzadko tam jeździmy więc.... hmm, tubylcy traktują to jak swoje
Do tego znaleźliśmy także wnyki na sarny wrrrr
Nie powiem co bym takiemu urwała
waldek727 napisał(a)

,,Nawet gatunki, które w ogrodzie dobrze znoszą zimę, posadzone w pojemnikach w niewielkiej bryle ziemi zagrożone są przemarzaniem korzeni i pędów. Często też, szczególnie gdy stoją pod dachem, gdzie nie pada deszcz ani śnieg, usychają, bo pozbawione są wody, a gwałtowniejsze niż w ogrodzie podmuchy wiatru zwiększają parowanie wody z liści. Najdotkliwiej odczuwają to rośliny zimozielone (np. iglaki, ostrokrzewy, różaneczniki), ale cierpią również i te zrzucające liście na zimę."

To dosłowny cytat z poradnika wydanego w 1978 roku pt ,,Cztery pory roku w ogrodzie".
Wszystko zależy od tego jaka będzie zima. Bardzo często po wyjęciu nowo zakupionej niepozornej roślinki z doniczki okazuje się, że 90% jej zawartości, to ubite i poskręcane korzenie z odrobiną torfu. Jak taka roślina uwięziona w pojemniku będzie w stanie przetrzymać warunki zimowe ?

Bardzo dziękuję Waldku za tę informację
Rozmawiałam w szkółce z P.Majem i za jego radą, to co kupiłam teraz zadołowałam z doniczką na zimę. Robię tak już drugi rok i wszystko mi pięknie przetrwało.
Masz rację, nie możemy przewidzieć jaka będzie zima. Zawsze tez sprawdzam, co sadzonka ma w doniczce
ElzbietaFranka napisał(a)
Jola piękne te trawki co kupiłaś sprawdzałam.
Waldek ma rację wyciągnij z donicy i zadoluj. Sądząc Rosi musiałam doniczki ciąć korzenie po wrastane w dziury od spodu. Odkryj liśćmi i przezimuja.
Też tak zrobię.

Też mi się podobają
Elu, już odpowiedziałam Waldkowi. Zadołowałam z doniczkami za radą właścicieli szkółki. Będe trzymała kciuki aby przezimowaly
Ptasi gaj 18:34, 27 paź 2019

Do góry
Witam będę trochę później teraz podlewam tuje bo lepiej teraz jak 22 w cieniu niż za tydzień brrr. Jest wietrznie,ale.wietrznie

Ela .
Bardzo dziękuję
To zdjęcie to 2 lata do przodu moją rabata
Zamiast buków mam dęby kol5mnowe Pillar.
Ale jestem Ci wdzięczna

Czy masz jeszcze coś tam posadzone ?
Ptasi gaj 18:33, 27 paź 2019

Do góry
Liści sporo bo brzozowe najdłużej utrzymujące się na drzewie i mąkę więc trzeba kilka razy w miejsce przegrania aby je zebrać. Na szczęście eM wsiada na traktorek i zbiera ja tylko wygrabia blisko drzew.

Klon obleciał prawie w 98 proc. Metasekwoje igły żółkna wlasciwie przebarwiają się na pomarańczowo i opadaja

Miluś nie jestem mistrzem fotografii cykam tak jak widzę.

Elu pokazałaś nam przepiękne kolorki jesieni.
Ale ta żurawka najbardziej mnie zachwyca.
Cuudna odmiana
Ptasi gaj 12:22, 27 paź 2019

Do góry
Witam będę trochę później teraz podlewam tuje bo lepiej teraz jak 22 w cieniu niż za tydzień brrr. Jest wietrznie,ale.wietrznie

W moim małym ogródeczku - Dorota 22:18, 25 paź 2019

Do góry
Masz rację, że ptaszki wystawisz wiosną. Moje po zimowym okresie muszę odnawiać, czyli malować emalią. Na porcelanowych widzę pęknięcia, a myślałam, że tym nic nie będzie.

Ja nie zmarnowałam żadnego pędu z winobluszcza, też myślałam o kuli, ale zabrakło materiału.
Niezapominajki będą cudownie kwitły, bardzo je lubię. W dobrym momencie przesadziłaś, zdążą się dobrze ukorzenić i wzmocnić sadzonki.
Twoja trawiasta była dla mnie inspiracją do założenia u mnie rabaty z trawami. Wiem, że masz śliczne trawy, wszystkie.
Ogrodowe kreacje 21:48, 25 paź 2019

Do góry
Cyprysik sungold. Bardzo ładny mam 4 szt 5 czy 6 lat mają powoli rosną. Nie wiem czy się doczekam takich dużych jak widuje na fotach reklamowych.

Liliowo i kolorowo:) 20:25, 25 paź 2019

Do góry
Witam Danusiu

Piękna jesień sloneczna. U nas trzy dni mgły jest ciepło.
Na tym "czarnym" Śląsku twój ogród to oaza zieleni i pięknych kolorow.
Tulipanowiec piękny z liści w ogóle a jesienia przerasta wszystkie drzewa oprócz klonów. U ciebie taki rozłożysty u mnie wezszy kolumnowy.
Mam też ambrowca dawno obleciał.

W tym roku pogoda w październiku nam dopisuje więc i przebarwienia piękne. U nas nie było przymrozku więc rośliny naturalnie zmieniają kolor
Jadę w rodzinne strony w czwartek na krótko. Bo przez ten smog skracam wyjazdy. Wszędzie dymią moje płuca tego nie znoszą zaraz się duszę.
Może przez rok się coś zmieniło zobaczymy.

Danusiu to blisko ciebie mają kopalnie nowa budować?

Pozdrawiam

Piękna jest jesień, u nas był mróz i pomroził dalie i jednoroczne, mgła była do tej pory tylko raz i cały czas bez deszczu. Tulipanowiec dopiero dzisiaj liście opadły i już posprzątałam. Ambrowca jeszcze mam w planie kupić tego kolumnowego ale w tym roku nic nie dosaadziłam nawet cebuli po raz pierwszy ani jednej, miałam wyjątkowy trudny rok. Rok temu też był piękny pazdziernik.
Co do kopalni nowej, to tak w naszym mieście ale w zupełnie innej dzielnicy niż mieszkam, protesty są bardzo duże i mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. Co do "czarnego" śląska to zupełnie się z Tobą nie zgadzam bo on nie jest czarny a bardzo bardzo zielony, wokół są same lasy i każdy kto do nas przyjeżdza to jest bardzo zdziwiony i mile zaskoczony że jest tak zielono. Mieszkam w terenie Cysterskiego Parku a ten Park ma powierzchnię 49 387 hektarów, co czyni go największym parkiem w województwie śląskim i jednym z największych w Polsce. Owszem walczymy ze smogiem ale to jest problem w całym kraju i w Warszawie również.
W Warszawie normy trujących i szkodliwych dla zdrowia i życia ludzi pyłów PM10 i PM2,5 bywają przekroczone przynajmniej dwu-, a niekiedy i trzykrotnie. Taka sytuacja ma miejsce przez 1/3 roku. No i miliona samochodów też nie mamy. Z kopciuchami tylko Kraków sobie póki co poradził.
Pozdrawiam

Ogrodowe kreacje 19:41, 25 paź 2019

Do góry
Perukowce mają piękne liście jesienią. Jak są posadzone w ustronnym miejscu to długo trzymają kolorki. Jak pierwszy raz kilka lat temu tak ładnie się przebarwia to myślałam że to anomalia od kilku lat tak pięknie wygląda.

Kupię jeszcze kilka posadze między drzewa
Ptasi gaj 19:35, 25 paź 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Elu ja też zbieram kosiarką - wtedy szybko idzie
Szukałam po szkółkach miskanta "Rosi", bo mnie naszło, ale nie mieli
Może na wiosnę uda mi się go kupić
Mn

Aurelia w pobliskich szkółkach nie dostaniesz też pytałam.
Ja kupowałam w "Albamarze" przez internet przedzwonilam do nich i za dwa dni miałam w domu. Jestem stara klientka. Bardzo ładnie zapakowane ładne sadzonki co prawda nie takie jak kupuje obok mnie ale mogą być.
Muszę powiedzieć aby zamówili w sąsiedniej szkolce wiosna.
Zrobię jutro fotkę moich maleństw.
2 szt posadziłam na skalniaku jednego niedaleko wrzosow.

Liliowo i kolorowo:) 19:12, 25 paź 2019

Do góry
Witam Danusiu

Piękna jesień sloneczna. U nas trzy dni mgły jest ciepło.
Na tym "czarnym" Śląsku twój ogród to oaza zieleni i pięknych kolorow.
Tulipanowiec piękny z liści w ogóle a jesienia przerasta wszystkie drzewa oprócz klonów. U ciebie taki rozłożysty u mnie wezszy kolumnowy.
Mam też ambrowca dawno obleciał.

W tym roku pogoda w październiku nam dopisuje więc i przebarwienia piękne. U nas nie było przymrozku więc rośliny naturalnie zmieniają kolor
Jadę w rodzinne strony w czwartek na krótko. Bo przez ten smog skracam wyjazdy. Wszędzie dymią moje płuca tego nie znoszą zaraz się duszę.
Może przez rok się coś zmieniło zobaczymy.

Danusiu to blisko ciebie mają kopalnie nowa budować?

Pozdrawiam
Ptasi gaj 09:50, 25 paź 2019

Do góry

Przez 2 dni u nas była gęsta mgło mokro nie dali nic grabić liście odklejały się na zęby. Może w sobotę. Dzisiaj słonko świeci może chociaż trochę podsuszy. Jutro zrobię wszystkie roboty z wykopaniem po niedzieli chłodniej.

Aksamitka jeden krzak. Wysialam małe aksamitki a wyrosły mutanty.

I na koniec tegoroczną vanilla sky jest nią zauroczona ma tak piękne kiście ni to srebrne nie to jasny seledyn.

Ptasi gaj 09:44, 25 paź 2019

Do góry
Liści sporo bo brzozowe najdłużej utrzymujące się na drzewie i mąkę więc trzeba kilka razy w miejsce przegrania aby je zebrać. Na szczęście eM wsiada na traktorek i zbiera ja tylko wygrabia blisko drzew.

Klon obleciał prawie w 98 proc. Metasekwoje igły żółkna wlasciwie przebarwiają się na pomarańczowo i opadaja

Miluś nie jestem mistrzem fotografii cykam tak jak widzę.

Mirkowy ogród (początki) 19:10, 24 paź 2019

Do góry
Też jeszcze dalii nie ruszałam nie mam dużo to nie problem. Zresztą jeszcze bardzo ładnie kwitną pogoda sprzyja, aby jak najdłużej.
Te berberysy powyżej i tak długo zielone, zresztą moje też powolutku żółkną.
Jadę w czwartek liście odkurzać grabić sporo tego mam.

Pozdrawiam

Ja też jeszcze dali nie ruszam.Na razie mam urwanie głowy bo ocieplamy domek i dach robimy.
Jestem na etapie wybierania blachy.
Na działkę nie mam czasu.
Ogrodowe kreacje 12:01, 24 paź 2019

Do góry
Widzę, że robota wre!!!

Perz to tragedia też mam przy wrzosach do pielenia perzowine ale 2 tygodnie temu pomalowałam randapem. Korzenie świerka poprzerastane perzem.
Zabieram się do przerobienia jak kot do jeża, może w sobotę.

Cieszę się przepiękna pogoda
Pozdrawiam

Elu wre wre Za waszą radą zrobiłam taki lekki łuk tej rabaty i moim zdaniem bardzo fajnie to wyszło Dzisiaj obfocę efekt końcowy
Miłkowo - sezon 2016-2022 05:01, 24 paź 2019

Do góry

Mam was wszystkich w d,....

Cała paleta kolorów brązy w setkach tonacji. Trawka czerwona u ciebie wyjątkową wszędzie robi się szarawa. Każda fotka piękna.

U ciebie na tym południu to był pewnie upał dzis. Pięknie jest tak się cieszę jak tak ładnie. Dzisiaj chodziłam i podziwiałam to piękno u siebie. Mało kiedy tak się zachowuje.

Pozdrawiam Miluś

Ha ha ha
Elu, identyczne skojarzenie miałam z powodu tej foty. Oj robi mi szkody ten pies, ale się już pogodziłam z tym, nie zmienię tego, bo bym musiałą go pilnować 24 na dobę.
I słusznie, że podziwiałaś, bo masz co. Pogoda super, ostatnio mgły, co też ma urok.
Znowu mam problemy z netem, wkurza mnie to, bo nijak na bieżąco być. Buź
Moja działka na Dębowym Lesie 19:39, 23 paź 2019

Do góry
Aniu co to za cudowne listeczki. Udał nam się w tym roku październik tyle pięknych kolorow. U nas nie było przymrozku więc wszystko naturalnie zmienia kolory.
Marcinki też głowy wygrzewają jak nigdy. Jadę w czwartek ma być ładny dzień liście trzeba sprzątać. Na szczęście nie ma wiatru więc nie rozwiewA.
Z jednej strony się cieszę że ciepło z drugiej licze miesiące ile do wiosny.
Jeszcze mam sadzenie narcyzów bo dzisiaj z wyprzedaży nakupilam.

Pozdrawiam

To liście śliwy .ale nazwy nie pamiętam. Owocuje już w sierpniu, ma m czerwonawe spore śliweczki. Ma takie bordowo- czerwonawe liście przez cały sezon.
Fajnie, że nie miałaś przymrozku. Masz więcej kolorów jeszcze.
U mnie był. dalie poszły spać. Ale marcinki i chryzantemy jeszcze ładnie kwitną.
ja wczoraj liście wygrabiłam. Ale pewnie, z a 2, 3 dni znowu będzie co grabić. teraz to jeszcze będzie gimnastyka z grabiami parę razy.
Ja już nie kupuje narcyzów... w pierwszym roku ładnie kwitną, a potem gdzieś przepadają.. jak i sporo tulipanów
Ale ty masz to sadź, będzie co oglądać
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 19:02, 23 paź 2019

Do góry
Kasiu kupowałam przez internet w Lidlu wejdź na ich stronę tam się wszystkiego dowiesz.

Dzięki, Elu żeby się upewnić, to napisałam jeszcze do Ciebie wiadomość na priv.
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 16:15, 23 paź 2019

Do góry
Kasiu kupowałam przez internet w Lidlu wejdź na ich stronę tam się wszystkiego dowiesz.
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 15:27, 23 paź 2019

Do góry
Kasiu ładnie. Przed polarem można siedzieć, zaglądać jaki piękny. Mam 8 szt każde oglądam z osobna mam zamiar wiosna jeszcze kupić.
Nie zajmuje dużo miejsca a bardzo zdobi ogród
Jabłuszka tylko do schrupania ptaszki zima będą się cieszyć
Ładna ta ławeczka taka lekka.

Kasiu jak posadzisz wszystkie Dąbki to pokaż. Nie wszyscy wiedzą, że Dąbki to marcinki, astry. W naszych stronach Dąbek to Dąbek nie prawdaż
Pozdrawiam

Elu, fajnie, że masz tyle miejsca w ogrodzie. Mnie mimo, że hortensja Hayes Starburst nie jest duża, na razie z ledwością udało się wygospodarować miejsce dla jednej sztuki
Nie wiedziałam, że marcinki to dąbki Marcinki już u mnie przekwitły, nieciekawie wyglądały po pierwszym przymrozku, a resztę dokonała susza.

Na razie moim młodym dębom brakło ziemi i będę z tym walczyć w najbliższym czasie. Gdy skończę rabatkę, pewnie w weekend, zamieszczę zdjęcia, żeby nie było wątpliwości, że to dęby Green Pillar
Pozdrowienia przesyłam
LeŚnicZaNka 14:39, 23 paź 2019

Do góry

Długo nie mogłam zaskoczyć gdzie robisz te rabaty. Posłużę się fotka powyżej po lewej str od altanki z tyłu domu tak.

U mnie też w altanie pełno wszystkiego. Nawet sam mówił w sobotę i dał mi ultimatum muszę zrobić porządek jeszcze teraz liście do tego bałaganu doszły.

Może i ja zacznę robić porządki ale nie na chuda.
Już się zaaklimatyzowała po przyjeździe?

Pozdrawiam

Kasiu .
Cudnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies