Na tych zdjęciach była stipa wysiana z nasionek w lutym. Widziałaś Aniu jak bardzo w jeden sezon urosła. Czasami podlej jej florowitu. Twoja też jesienią będzie taka piękna.
Nie ścinaj Aniu, wiosną wyczeszesz suche źbła i będzie piękna. Ja swoją przycięłam wiosną, u Marzenki zobacz nie ścinaną (wyczesaną). Sporo dziewczyn pokazywało fotki swojej stipy, w wielu ogrodach przezimowała, ale zima była bardzo łagodna.
Stipa wysiała mi się w ogromnej ilości i rośnie we wszystkich zakamarkach, na rabatach już ją wyplewiłam, część rozdałam.
Leonardo na pocieszenie ... byłam dzisiaj na USG kolano, nie jest za ciekawie.
dziękuję ! pomalutku robi się coraz pięniej coraz częściej odpoczywam w ogrodzie , a nie tyram....
stipa jest magiczna ! miałam w zeszłym roku w donicy na tarasie, ale na rabacie to całkiem inna jakść, polecam
Stipa zbiera się wolno, są różnej wielkości, bo różnie sadziłam do gruntu. Wydaje mi się, że ona potrzebuje dużo ciepła, a było zimno, dopiero teraz widać, że coś ruszyła. Zobaczę, czy zdąży zakwitnąć - mam taką nadzieję
ULKA --- no coś ty ...ale mnie podbudowałaś . bo żebym była z tej rabaty zadowolona to nie powiem .ciągle mi coś tam nie konweniuje
trawka z piuropuszem to Calamagrostis acutiflora "Karl Foerster"( trzcinnik )
ale fajna w początkowej fazie kwitnienia , potem często po deszczach łamią się baldachy,jednak te dość sztywne stoją , choć deszcze co chwilę .
tewuły tez będę teraz po kwitnieniu ciąć drugi raz ..na wiosnę obciachałam solidnie i krótko i nic to ..wyrosły ogromniaste .
IRENKA --Calamagrostis acutiflora "Karl Foerster"TRZCINNIK . powtarzam nazwę coby dla innych do zapamiętania łatwiej było.co do pokładania to jest różnie , w tamtym roku sie rozdziabił po dużych wichurach , ale teraz spoko
PANI PRZYRODA --Mariolka co to znaczy że stipa nie rośnie ....nagadaj jej . u mnie już parę razy poskutkowało ....
SEBEK ---- No własnie dobry pomysł ..na żywo .
PSZCZÓŁKA ---EWKA to coś to alergia na trawy hahahahahahahhahahahahh.
GOSIA -CIOCIA ----trawki zatańczyły sambę ..widzisz jak im bioderka chodzą
Jeżówki, ostróżki, naparstnice, szałwia, przetacznik. Trawy (carexy, stipa).
Bo chodzi o tę rabatę gdzie będzie ławeczka
Jeżówki, naparstnice i ostróżki wyślę Ci jesienią, w przyszłym roku zakwitną.
Do róż Cię namawiam, takie okrywowe - The Fairy, np, w sobote dostalam pink fairy od Bogdzi - przecudna jest nie trzeba z nimi nic robic, same rosna- zadnego obcinania, zbierania kwiatkow, kopczykowania itd. A cudne plamy koloru robia
Wszystko u Ciebie ladne, ale trzeba poczekac zeby zrobil sie busz. Daj szanse roslinom zeby troche przybraly Dzielisz i dzielisz hihi
A dziękuję, bardzo mi miło. Ostatnio rzadziej bywam na forum, bo dalej sie zaczytuję w wątkach rózanych. Kreci mi się już w głowie od tych kolorów i dalej nie wiem jakie róże dokupić.....
Idż do ogrodu, dzisiaj zdjęć nie będzie
Zdecydowanie
Obstawiam tylko miejscowości z brakiem dostępu do netu bo znam dwa fora, na których ta tojeść jest szlagierem ogrodowym , podobnie jak stipa weż kup człowieku stipę we Wroclawiu macham Kamajla
Najprawdziwsza prawda. Ogrodów do inspiracji tak dużo, ze mysle jakby dokupić z hektar ziemi aby spelnić wszystkie swoje marzenia ogrodowe Każdy piękny, każdy indywidulany, kazdy wypieszczony. W ciągu 2,5 roku mojego pobytu na forum obserwuję niesamowitą metamorfozę naszych ogrodów. Dziekujemy Szefowo za inspiracje, podciaganie do wyższego poziomu niz przypuszczałyśmy, że osiągniemy. Dzięki forumowicze za inspiracje i motywację
To ja sobie zrobie truskawki
Irenko trawki + bukszpany to gwarancja sukcesu. Wszystko to już masz w ogrodzie, więc tylko dopieszczasz. WIem , wiem, dla Ciebie nigdy odpowiednio pięknie Ciągle dążysz do doskonałosci Ogrodowiczanie tak maja
To ciacha dzisiaj, nie za goraco, nie za slonecznie, idealnie.
Ja stosuję magiczną silę "NIEBIESKA hortensja" naprzemiennie z MS Hortensja. Niemal co tydzien, bo sa zarloczne. I niebieską hortensja trzeba naprawde czesto lac, bo inczej sie slabo wybarwią. Ponieważ mam ciezką glebe nawóz granulowany sie u mnie nie sprawdzal dlatego podlewam woda z tym nawozem. Możesz zakwasić glebe siarczanem amonu lub nawozem do borowek lub rh Umiarkowane nawozenie "niebieska hortensja" spowodowalo, ze hortensje byly w 50% niebieskie a 50% różowe... Na opakowaniu jest doklanie dawkowanie podane.
Zobacz jak wyglądają moje hirtensje na tej samej rabacie.. Jedna jest niebieskawa a druga różowawa.. tak samo drugi rok z rzędu mimo, ze obie były odentyczne przy zakupie.
Czytam regularnie, nie zawsze piszę Pooglądałam i brzuszki i inne fotki
Trawiasta super. Stipa cudna a moja siana wiosną zbuntowała się i nie rośnie. Chyba ją przesadzę. Pozdrawiam ciepło
Gierczusia przecież Ty jesteś matką chcrzestną tojesci Dzieki za insporację z CHFSh i nazwę
Stipa jest tak piękna, ze nawet gdyby wymarzła będę co roku kupować
Ela dzienks
stipa od tego roku jest u mnie na pierwszym miejscu jeśli chodzi o trawy, na drugim jest frosted ...też uwielbiam się na nią gapić, zwłaszcza jak porusza nią wiatr...
a i na miodobraniu nie byłam - nawet nie wiedziałam - nikt z rodzinki nie dał mi znać - łobuzy, pewnie chcieli żeby dla nich więcej starczyło