Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:03, 03 lip 2014

Do góry
ModraSowa napisał(a)
No piękne, wiadomo. Pamiętam jak zobaczyłam u Ciebie pierwszy raz stipę na zdjęciu, taką zwiewną, z promieniami słońca we włosach...
Joasiu, bardzo mnie nią uszczęśliwiłaś... Dziękuję.

Na tych zdjęciach była stipa wysiana z nasionek w lutym. Widziałaś Aniu jak bardzo w jeden sezon urosła. Czasami podlej jej florowitu. Twoja też jesienią będzie taka piękna.
Ogród to życie 22:02, 03 lip 2014

Do góry
ModraSowa napisał(a)
Ale jakbym ją wsadziła do tych donic to ją ściąć? Może jedną zostawię i niech się rozsieje i zobaczymy czy przetrwa. Muszę poczytać jak inni z nią postępują.Tobie chyba jako nielicznej przezimowała.
A Leonard na pocieszenie?Czyzby po tym jak dostałaś szlaban na zakupy Będę go jutro wypatrywała u Ciebie

Nie ścinaj Aniu, wiosną wyczeszesz suche źbła i będzie piękna. Ja swoją przycięłam wiosną, u Marzenki zobacz nie ścinaną (wyczesaną). Sporo dziewczyn pokazywało fotki swojej stipy, w wielu ogrodach przezimowała, ale zima była bardzo łagodna.
Stipa wysiała mi się w ogromnej ilości i rośnie we wszystkich zakamarkach, na rabatach już ją wyplewiłam, część rozdałam.
Leonardo na pocieszenie ... byłam dzisiaj na USG kolano, nie jest za ciekawie.
Mój mały raj na ziemi :) 21:38, 03 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, jak pięknie u ciebie. I to połączenie kolorów, zapachów, różnych kwiatów. Chciałabym tak umieścić. Nie mam w ogrodzie jeszcze żadnej trawki, ale stipe zapisuje i siać będę na drugi rok. Bo teraz chyba juz za późno? Twój ogród taki magiczny

dziękuję ! pomalutku robi się coraz pięniej coraz częściej odpoczywam w ogrodzie , a nie tyram....
stipa jest magiczna ! miałam w zeszłym roku w donicy na tarasie, ale na rabacie to całkiem inna jakść, polecam
Wersja mini mini 00:12, 03 lip 2014

Do góry
Rabatka przed domem z kulkami cud=miód. Udało Ci się dorwać stipę?

a co rozumiesz pod nazwą księżnika Anna... bo nie łapię

kompozycja stipa z larissą cudeńko! już myślę czy gdziś u mnie by to się nadało....
dobra, cofnęłam się i już wiem kto to ta księżniczka
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:03, 02 lip 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Stipa zbiera się wolno, są różnej wielkości, bo różnie sadziłam do gruntu. Wydaje mi się, że ona potrzebuje dużo ciepła, a było zimno, dopiero teraz widać, że coś ruszyła. Zobaczę, czy zdąży zakwitnąć - mam taką nadzieję

Podlej florowitem.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:02, 02 lip 2014

Do góry
Stipa zbiera się wolno, są różnej wielkości, bo różnie sadziłam do gruntu. Wydaje mi się, że ona potrzebuje dużo ciepła, a było zimno, dopiero teraz widać, że coś ruszyła. Zobaczę, czy zdąży zakwitnąć - mam taką nadzieję
Ogród w skali mikro cz.II 14:40, 02 lip 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)
Ogród w skali mikro pozdrawia Was o poranku

To mnie już za moment będzie baardzo cieszyć ... Hortensja limelight

Mój ostatni nabytek .. Przetacznik Christa .. Dobrze zainwestowane 12 zł

Hosty .. One zawsze ładnie kwitną

Noo i to odkrycie Chelsea Flower Show ... Tojeść atropurpurea beajolais ze stipą .. I niech ta stipa szybciorem rośnie !!

Same rarytasy! czy to limka na pniu, chyba Ty ja miałaś? nabyłam też
no a ,,obcy" super oczywiście też lubię kwiaty host, choć jesteśmy w mniejszości;
Leśne Wzgórze 10:42, 02 lip 2014

Do góry
Toszka napisał(a)

Przeczytałam zaległości i wrzucę swoje grosze o w/w.
Po pierwsze teraz już wiem czemu moje Papriki takie mizeroty... a posądzałam psy, że zdeptały...hmmm, muszę je przeprosić...
Potwierdzam, że Rio rośnie bardzo ładnie, ma ładne liście, jedynie podczas ostrego słońca i upałów blakną w kolorze Sweet Tea, którą to także uwielbiam za gamę odcieni i kolorów w jednej kępie.
Sweet tea u mnie rośnie w półcieniu. Jak spotkasz to zanabądź, bo bardzo wdzięczna i bezproblemowa - kolory od słomkowej do mocnej, bardzo mocnej herbaty

Stipy biegusiem nadrobią, a w przyszłym roku będą, że ho ho

Pani w szkółce też mówiła, że stipa szybciutko urośnie - zobaczymy troszkę florowitu muszę jej podlać
Ogród w skali mikro cz.II 09:29, 02 lip 2014

Do góry
Ogród w skali mikro pozdrawia Was o poranku

To mnie już za moment będzie baardzo cieszyć ... Hortensja limelight

Mój ostatni nabytek .. Przetacznik Christa .. Dobrze zainwestowane 12 zł

Hosty .. One zawsze ładnie kwitną

Noo i to odkrycie Chelsea Flower Show ... Tojeść atropurpurea beajolais ze stipą .. I niech ta stipa szybciorem rośnie !!

Buziaki i dobrego dnia

Roztoczańskie klimaty 08:36, 02 lip 2014

Do góry
Stipa zaczyna kwitnąći przebarwia się już na czerwono

Moje ukochane kuleczki cisowe

Dokupiłam za kulki cisowe Bonicę

Ogród u stóp klasztoru 23:28, 01 lip 2014

Do góry
ULKA --- no coś ty ...ale mnie podbudowałaś . bo żebym była z tej rabaty zadowolona to nie powiem .ciągle mi coś tam nie konweniuje

trawka z piuropuszem to Calamagrostis acutiflora "Karl Foerster"( trzcinnik )
ale fajna w początkowej fazie kwitnienia , potem często po deszczach łamią się baldachy,jednak te dość sztywne stoją , choć deszcze co chwilę .
tewuły tez będę teraz po kwitnieniu ciąć drugi raz ..na wiosnę obciachałam solidnie i krótko i nic to ..wyrosły ogromniaste .

IRENKA --Calamagrostis acutiflora "Karl Foerster"TRZCINNIK . powtarzam nazwę coby dla innych do zapamiętania łatwiej było.co do pokładania to jest różnie , w tamtym roku sie rozdziabił po dużych wichurach , ale teraz spoko

PANI PRZYRODA --Mariolka co to znaczy że stipa nie rośnie ....nagadaj jej . u mnie już parę razy poskutkowało ....

SEBEK ---- No własnie dobry pomysł ..na żywo .

PSZCZÓŁKA ---EWKA to coś to alergia na trawy hahahahahahahhahahahahh.

GOSIA -CIOCIA ----trawki zatańczyły sambę ..widzisz jak im bioderka chodzą

KRYS ---- trawki tańczące to Stipa tenuissima Pony tail
( ostnica -koński ogon )

Zakątek z fioletową ławeczką 22:27, 01 lip 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

Jeżówki, ostróżki, naparstnice, szałwia, przetacznik. Trawy (carexy, stipa).
Bo chodzi o tę rabatę gdzie będzie ławeczka
Jeżówki, naparstnice i ostróżki wyślę Ci jesienią, w przyszłym roku zakwitną.

Tak, to rabata z ławeczką (wirtualną).
Początki w Kruklandii 21:48, 01 lip 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
Stipa z lawendą przecudna

Do róż Cię namawiam, takie okrywowe - The Fairy, np, w sobote dostalam pink fairy od Bogdzi - przecudna jest nie trzeba z nimi nic robic, same rosna- zadnego obcinania, zbierania kwiatkow, kopczykowania itd. A cudne plamy koloru robia

Wszystko u Ciebie ladne, ale trzeba poczekac zeby zrobil sie busz. Daj szanse roslinom zeby troche przybraly Dzielisz i dzielisz hihi

carexa gold fountain bym przygarnęła, poszukam może gdzieś znajdę, piękny jest!

ile jeżówek potrzebujesz? różowych kilkanaście mogę słać - daj znać

k.

Karola a te róże to na słońcu pewnie muszą rosnąć co???
No może bym się skusiła...muszę pomyśleć Nic nie wiem o różach

Dzielę, bo mam wszystkiego mało Tzn już nie tak mało, bo się okazuje, że muszę rabaty powiększać

Gold fountain's mogę Ci wysłać. A ile byś potrzebowała? Może coś podzielę
Jeżówek jeszcze nie wiem ile. Napisałam na PW.
Zakątek z fioletową ławeczką 21:41, 01 lip 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)

Joasiu, na razie jest tam słonecznie. A jak urosną szmaragdy(kiedy to będzie?),
to będzie więcej cienia Ale przyjmijmy, że jest to słoneczne miejsce

Jeżówki, ostróżki, naparstnice, szałwia, przetacznik. Trawy (carexy, stipa).
Bo chodzi o tę rabatę gdzie będzie ławeczka
Jeżówki, naparstnice i ostróżki wyślę Ci jesienią, w przyszłym roku zakwitną.
Początki w Kruklandii 21:34, 01 lip 2014

Do góry
Stipa z lawendą przecudna

Do róż Cię namawiam, takie okrywowe - The Fairy, np, w sobote dostalam pink fairy od Bogdzi - przecudna jest nie trzeba z nimi nic robic, same rosna- zadnego obcinania, zbierania kwiatkow, kopczykowania itd. A cudne plamy koloru robia

Wszystko u Ciebie ladne, ale trzeba poczekac zeby zrobil sie busz. Daj szanse roslinom zeby troche przybraly Dzielisz i dzielisz hihi

carexa gold fountain bym przygarnęła, poszukam może gdzieś znajdę, piękny jest!

ile jeżówek potrzebujesz? różowych kilkanaście mogę słać - daj znać

k.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:41, 01 lip 2014

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...przy kawusi Cię podczytuję - edukacyjnie jak zawsze, towarzysko miło i bosko ogrodowo u Ciebie

A dziękuję, bardzo mi miło. Ostatnio rzadziej bywam na forum, bo dalej sie zaczytuję w wątkach rózanych. Kreci mi się już w głowie od tych kolorów i dalej nie wiem jakie róże dokupić.....

Iwk4 napisał(a)
To ja też idę zrobić sobie kawę. A miałam iść do ogrodu ...

Idż do ogrodu, dzisiaj zdjęć nie będzie

Pszczelarnia napisał(a)

A ta trytoma lubi sucho i słonecznie - to tak.

Zdecydowanie

Kamajla napisał(a)

Zeta, pytaj AnyArt gdzie widziała, może jeszcze mają

Obstawiam tylko miejscowości z brakiem dostępu do netu bo znam dwa fora, na których ta tojeść jest szlagierem ogrodowym , podobnie jak stipa weż kup człowieku stipę we Wroclawiu macham Kamajla

Karabela napisał(a)
Macham wakacyjne, watek przy kawce przeczytany cudnie tak moc sobie poogladac takie pieknoty.... też niesamowite jest to ze na jed ym forum pod skrzydlami Danusi znalazlo się tyle osob o podobnym podejsciu estetycznym.... i że wzajemnie czerpią inspiracje. ..nigdzie nie znalazlam tylu bliskich mi widoków, zachwycam sie ciągle. Dziękuję

Najprawdziwsza prawda. Ogrodów do inspiracji tak dużo, ze mysle jakby dokupić z hektar ziemi aby spelnić wszystkie swoje marzenia ogrodowe Każdy piękny, każdy indywidulany, kazdy wypieszczony. W ciągu 2,5 roku mojego pobytu na forum obserwuję niesamowitą metamorfozę naszych ogrodów. Dziekujemy Szefowo za inspiracje, podciaganie do wyższego poziomu niz przypuszczałyśmy, że osiągniemy. Dzięki forumowicze za inspiracje i motywację

Donia72 napisał(a)
Idę też zrobić kawę i będziemy z tarasu patrzeć, jak roślinki rosną

To ja sobie zrobie truskawki

Milka napisał(a)
Irenko nie fatyguj się. Jak sie już wyedukuję kupię przez internet. Różane źródło, sprawdzone i dobre, .na razie nadal czytam o różach

Też ciut kupię, bo robię kolejne zmiany pod murem, przy okazji część roślin albo wywalę....drażni mnie ich bałaganiarski wygląd, albo upcham w inne miejsca...tak naprawdę 3 miejsca naraz zmieniam, pod murem, na rabacie wiązowej, w środku cisowych rabat i nijak nie doszłam znowu do cięcia bukszpanów, ale może jak dziś nie lunie, zacznę

Irenko trawki + bukszpany to gwarancja sukcesu. Wszystko to już masz w ogrodzie, więc tylko dopieszczasz. WIem , wiem, dla Ciebie nigdy odpowiednio pięknie Ciągle dążysz do doskonałosci Ogrodowiczanie tak maja

Malgosik napisał(a)

No właśnie, bo wczoraj strasznie lało, ja też mam jeszcze cięcie buxusów przed sobą.

To ciacha dzisiaj, nie za goraco, nie za slonecznie, idealnie.

JulkAd napisał(a)
Marzenko, moja hortensja ogrodowa przez dwa lata była fioletowa, a teraz ma kolor ciemnego różu....wiem, że pisałaś u siebie czym je podlewasz, żeby sie przebarwiły, ale nie zanotowałam.....możesz powtórzyć co to jest, w jakiej dawce i kiedy?...

...róże nadal zachwycają...choroba się rozwija

pozdrówka....

Ja stosuję magiczną silę "NIEBIESKA hortensja" naprzemiennie z MS Hortensja. Niemal co tydzien, bo sa zarloczne. I niebieską hortensja trzeba naprawde czesto lac, bo inczej sie slabo wybarwią. Ponieważ mam ciezką glebe nawóz granulowany sie u mnie nie sprawdzal dlatego podlewam woda z tym nawozem. Możesz zakwasić glebe siarczanem amonu lub nawozem do borowek lub rh Umiarkowane nawozenie "niebieska hortensja" spowodowalo, ze hortensje byly w 50% niebieskie a 50% różowe... Na opakowaniu jest doklanie dawkowanie podane.

Zobacz jak wyglądają moje hirtensje na tej samej rabacie.. Jedna jest niebieskawa a druga różowawa.. tak samo drugi rok z rzędu mimo, ze obie były odentyczne przy zakupie.

ewakatowice napisał(a)
poczytałam, czekam na kolejne cudne zdjęcia jak i "rady i porady" ))

Zdjeć niet porady były
Początki w Kruklandii 16:21, 01 lip 2014

Do góry
Coś ciekawszego...

Lawenda z młodymi, stipa i bzyczek

Ogród u stóp klasztoru 13:45, 01 lip 2014

Do góry
Czytam regularnie, nie zawsze piszę Pooglądałam i brzuszki i inne fotki
Trawiasta super. Stipa cudna a moja siana wiosną zbuntowała się i nie rośnie. Chyba ją przesadzę. Pozdrawiam ciepło
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:22, 30 cze 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)
Czułkimobcych zarówno w wydaniu szałwii jak i i tojeści mnie zachwyciły ....to Chelsea to jednak swoje robi

I o nawozie jesiennym do trawnika poczytałam ...ja nawoziłam w tym roku tylko raz...echhhh....

Ciapa za mnie
( autokorekta skróciła mi pierwszy wyraz na czteroliterowy ..ciekawe skąd on go zna ??.. Dobrze ,że się połapałam

Gierczusia przecież Ty jesteś matką chcrzestną tojesci Dzieki za insporację z CHFSh i nazwę
Stipa jest tak piękna, ze nawet gdyby wymarzła będę co roku kupować
Marzenie o... 21:41, 30 cze 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)

cudna ta rabata...żurawka, lawenda i marysiastipa na wietrze świetnie faluje, ja mam jedną ale i tak się wczoraj na nią gapiłam
byłaś może wczoraj na ,,miodobraniu'' w K...?

Ela dzienks
stipa od tego roku jest u mnie na pierwszym miejscu jeśli chodzi o trawy, na drugim jest frosted ...też uwielbiam się na nią gapić, zwłaszcza jak porusza nią wiatr...

a i na miodobraniu nie byłam - nawet nie wiedziałam - nikt z rodzinki nie dał mi znać - łobuzy, pewnie chcieli żeby dla nich więcej starczyło

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies