Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowe wariacje 16:34, 13 wrz 2021

Do góry
przed

po

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:34, 13 wrz 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Haniu, podziwiam wrześniowe klimaty u Ciebie, jest to wymarzona sceneria do hamakowej sielanki. Barbuli nie znałam, a taka piękna. Hakonechloa odwdzięcza się za cierpliwość, u Ciebie można odkryć, jak dobrze i twarzowo hortensjom z rozchodnikami i odwrotnie. Kolory trzmieliny, ambrowca i derenia wynagradzają mi całkowicie myśl, że po jesieni nadchodzi długa i szara zima. Ale teraz pssst.... cieszmy się jesienią, dziś robię to co Ty, tylko hamaku brak. Sielanka. Musi być, nawet jeśli ogród woła "zajmuj się mną".

Barbulę warto zaprosić do ogrodu. Jest niepozorna. Gwiazdą nigdy nie będzie, ale niezaprzeczalnie ma swój urok. Mam dwa krzaczki na brzozowej.

Trzmielina oskrzydlona i dereń Sibirica to u mnie zwiastuny jesieni. Przebarwiają się najintensywniej. Mocny z nich akcent.

Mój ogród już tylko szepcze:

zrób cięcie bukszpanów, cisów i "igiełkowych" jałowców
zrób jesienne nawożenie trawnika i rabat nawozem potasowym.
Posłuchałam.

Ogrodowe wariacje 16:25, 13 wrz 2021

Do góry
Tak powstawała różanka

Ogrodowe wariacje 16:16, 13 wrz 2021

Do góry
2020

2021
Ogrodowe wariacje 16:13, 13 wrz 2021

Do góry
Takie wspominki

przed

po

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 16:04, 13 wrz 2021

Do góry
Kasya napisał(a)
Okropna jestem
Nakupowalam znowu karmy dla nornic a miałam juz tego nie robic

Jak to miło czytać że człowiek nie jest sam
Metamorfozy ogrodowe 15:45, 13 wrz 2021

Do góry
TrawnikNiskoCiety napisał(a)
A tak wygląda moja metamorfoza Niestety nie znalazłem lepszego zdjęcia z czasów budowy.

Pozdrawiam wszystkich ogrodników

Wspaniale
Kompozycje z trawami w roli głównej 15:25, 13 wrz 2021

Do góry

Kiedyś nastąpiło dziś. Po deszczu nawierzchnia z nutką dekadencji może ujrzeć światło dzienne.

Mam pewne plany co do tego miejsca. Trawiaste
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:53, 13 wrz 2021

Do góry
Okropna jestem
Nakupowalam znowu karmy dla nornic a miałam juz tego nie robic
Zacisze Alicji 14:17, 13 wrz 2021

Do góry
Alija napisał(a)
A tu już jesiennie.

Piękne masz zawilce Różowy mam chyba taki sam. Mam jeszcze białego podwójne płatki. Tylko nie wiem, dlaczego wysokie łodyżki mi się wyginają i kwiaty więdną. Nie masz tak?

Kosmosy cudo Też bym tak chciała. Wysiałam je na rabacie bylinowej, ale nie wzeszły.
Choroby i szkodniki cisów, cis - Taxus 13:58, 13 wrz 2021

Do góry
Czy jasny kolor cisów zawsze oznacza chorobę?
Mam cisy z dwóch szkółek. Pierwsze sadzone z gołym korzeniem jesienią zeszłego roku bezpośrednio w glinę, drugie sadzone z doniczek na wiosnę teo roku w glinę wymieszaną z przekompostowanymi trocinami.
Oba rzędy miały ładne jasnozielone przyrosty w tym roku (5-10 cm).
Problem w tym że przystosty nie przechodzą w ciemnozielony kolor.
Wiecej, mam wrażenie że w ogóle wszystkie cisy mi "rozjaśniały", a gdzieniegdzie pojawia się kolor brązowy. Tutaj zdjęcia 1 cisa, na którym najbardziej widać. Zdj robione z lampą błyskową.
Ogrodowe wariacje 13:35, 13 wrz 2021

Do góry
Też trochę poszalałam z cebulkami oczywiście w moich ulubionych kolorach
Zrobię też jedną doniczkę i zadołuję, praktykowalam tak co roku, polecam

Ptasi gaj 13:32, 13 wrz 2021

Do góry
CD

To rydze i inne na działce

Ładne dalie przy ośrodku

Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:26, 13 wrz 2021

Do góry
youngho napisał(a)
Dzień dobry,

trawnik posiany równo 4 tygodnie temu, zraszacze mi wypłukały sporo nasion, przez to jest sporo placków, według mnie bardzo dużo chwastów i trawa nie ma jeszcze 10 cm do skoszenia. Proszę o pomoc jak to uratować.
Trawa: Barenburg RPR

Chwasty są jednoroczne trzeba je kosić nie dopuścić do zakwitnięcia bo się znowu rozsieja. Trawa różnie wschodzi może nawet przez miesiąc czasu to wszystko zależy jak głęboko jest nasiono no i mieszanka składa się z różnych traw. Te na wierzchu najszybciej wschodzą.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 13:16, 13 wrz 2021

Do góry
Ma wyznaczone leczenie, pierwszą porcję leków zjadła, wypróżnia się ok, więc musi być dobrze. Martwiłam się że jej jeszcze coś więcej sparaliżowało, ale to wygląda na to samo co w ubiegłym roku. Teraz trzeba czekać. Je, pije, szczeka, cieszy się że nas widzi, musi byc dobrze. Dziękuję Wam

Szok ile w 4 godziny poniedziałkowego ranka da się załatwić! A ile kasy wydać

Odkopaliśmy fundamenty i piwniczkę, kamienie przeniesione na kupę w rogu działki. Oznaczenia metalowe słupki w rogach działki wkopane. Teraz trzeba ich pilnować żeby przy budowie nie zniknęły.
Woda znaleziona, wcale nie taki sekret dla pracowników wodociągów...przyjechali migiem, pokiwali głowami... ale na mapkach tego nie ma. Wizyta u dyrektora nic nie zdała, prócz tego że powiedział że papiery wytworzą szybko nic mi gość nie pomoże. Wszystko na koszt inwestora...

Wysłałam do nich od razu pismo o uzgodnienie plus odręczną mapkę jak puścić nitkę wzdłuż działki a nie wpoprzek...

Geodeta jutro wróci na działkę i zmierzy gdzie ta woda bo musi to nanieść na mapkę... koleżanka projektantka mi narysuje rysunek i dołączamy go do papierów o pozwolenie na budowę... a potem kopanko i kilkadziesiąt metrów rury... mogło być gorzej...

Zieleń, drewno i antracyt 13:13, 13 wrz 2021

Do góry
Chopin, dostojny jak zwykle, chociaż ostatni lekki deszcz naruszył jego urodę. Drugie kwitnienie ma na niższym piętrze, trochę śmiesznie to wygląda. Louise Odier też zmizerniała po deszczu, ale wypuściła za to nowe pąki powyżej mojej głowy, a wiosną sięgała mi chyba do kolan. Muszę jej w końcu obelisk znaleźć.

Na koniec lekko kiczowata Bienenweide Rosa Zdrowa, bezproblemowa, samowystarczalna, towarzystwo chwastów jej niestraszne. Przypominam sobie o niej tylko podczas kwitnienia. Taki wesoły akcent przy drewutni.
Zieleń, drewno i antracyt 13:01, 13 wrz 2021

Do góry
Jesienne róże, kwitnienie mają bardzo nieregularne. Część skończyła drugi rzut, część zaczęła 3(?), część jeszcze w pąkach. Niektóre złapały plamistość, obrywam im jedynie chore liście.
Rose de Resht, zaczyna po raz trzeci, większość kwiatów ukrywa pod liśćmi, znowu walczy z mszycami. Elmshorn, nie odbudowała się za bardzo po zimowym przemarznięciu. W tym roku dostanie kopczyk.

Piżmowa zagadka (odmiany nie pamiętam), miała kwitnąć raz w lipcu. Teraz ponownie zaczeła i ma jeszcze sporo pąków. Czeka w donicy na wysadzenie, ale już chyba po kwitnieniu. Swany, niezawodna, cienioznośna, nie gwiazdorzy, a pięknie zakańcza rabatę.

Candy Rococo, tylko z daleka mi się podoba, tworzy przyjemną różową masę. Z bliska te nieotwarte kwiaty raczej mnie denerwują. W drugim kwitnieniu wyglądają na zmęczone życiem.
Gożdzikowa - wiejski ogród 12:52, 13 wrz 2021

Do góry
Basilikum napisał(a)
Basienko dla Mamy najlepsze zyczenia a tobie mich tort sie uda

dziękuję izabelo

tort udany bardzo smaczny mi wyszedł ,nie zdążyłam zdjęcia zrobić..

mam takie w wersji roboczej jeszcze

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:50, 13 wrz 2021

Do góry
Szalunek robi za wizualizację ciemnego muru
W Kruklandii 11:38, 13 wrz 2021

Do góry
Ludziska mam zagwozdkę!

Czy klon Crimson Sentry przeżyje w donicy?
Spory już jest.
Ale tak mi nie pasuje na tej rabacie podjazdowej, że z chęcią bym się go pozbyła. Tylko żon nie podziela zdania.
I tak myślę, że bym go tą donicą przekonała

Klon na podjazdowej.

Fotka tragiczna, sorry.
W sumie to miejsce tragiczne, a nie fotka
Czas to ogarnąć.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies