Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Milka 06:28, 09 mar 2022

April napisał(a)

O super. Czyli stabilizator macie oddzielnie. Bo ja patrzyłam to są generatory z wbudowanym systemem zabezpieczającym. Ja mam właśnie piec kondensacyjny dwufunkcyjny i on ma komputer, skomplikowaną elektronikę z masą czujników dlatego muszę mieć odpowiedni generator.
Rozumiem że masz podłączenie do skrzynki elektrycznej i automatyczne przełączanie na zasilanie awaryjne? Liczyłam się z tym że z 5 tys trzeba wydać. Ale spokój jest bezcenny.

To przy okazji dalszy spam ciemiernikowy

kolejne w blokach startowych

Najpierw napiszę, że cudowne zdjęcia zapodałaś, słoneczne i kolorowe, a kicia cudna.
Stabilizator jest podłączony do pieca, ma wbudowany akumulator, jak zabraknie prądu, czerpie z tego akumulatora. Na dodatek przy skokach napięcia utrzymuje stały poziom. Dawno nam to doradzali, ale dopiero w ub.r. kupiliśmy. Generator jest osobno, ale ma podłączenie, nie bardzo się na tym znam.
malgol 13:00, 09 mar 2022

April napisał(a)
Jak na początek marca prace ogrodowe mam całkiem nieźle zaawansowane.
Wycięłam już 90% traw. Mam ich za dużo żeby się zastanawiać które ciąć wcześniej. Tnę więc co pod sekator podejdzie, traktując rabaty po kolei.
Ogromnym wyzwaniem u mnie jest czyszczenie rabat z igieł. Żeby wzbogacić ziemię i zapobiec wysiewaniu się chwastów, na nowe rabaty kładę kartony i przysypuję ziemią. Oczyszczenie ich z igieł jest więc niemal robotą dla Kopciuszka. Zbieram zatem pobieżnie, najgrubsze warstwy, właśnie wtedy kiedy ziemia jest jeszcze podmarznięta. Wtedy mniej kory przyczepia się do igieł. Robię to ręcznie więc zabawa jest przednia

Z ważnych informacji to ruszyły już seslerie, brachytrichy, turzyca muskegońska, astry, wernonie, rutewki orlikolistne i rdesty. Cebulowych mam mało więc nie ma co wspominać nawet

Tera zdobią tylko ciemierniki i jeden oczar Jelena. Westerstede mi się zbuntował i ma bardzo mało kwiatków

Są też inne kwiatki

A takie miałam obrazki po wichurach, wszędzie masa drobnych zielonych gałęzi sosen. Sprzątam drugi tydzień i jeszcze sporo przede mną.

Widze ,że obrazki jak u mnie w ogrodzie. Pełno gałązek sosonowych i... futrzanych kwiatków
Witam sie po zimie
malgol 13:03, 09 mar 2022

Kokesz napisał(a)
A nie można na to igliwie nasypać kompostu i kory?
W zeszłym roku np wszystkie trawy i byliny pocięłam i zostawiłam na rabacie. Na to poszedł kompost i kora.
Na cienistej rabacie mam problem z grubą warstwą liści ale ich nie wygrabiam tylko daję na nie kompost i zrębki.
Przecież na rabacie to też się kompostuje.

Tez o tym pomyslałam wczoraj robiąc obchód ogrodu. Nie zgrabię w tym roku liści pod brzozami i dębami. Chyba dadza radę wyjść spod nich byliny?
Mgduska 13:54, 09 mar 2022

Brzózka się świetnie kompostuje (robi się z niej u mnie ziemia liściowa), a dęby - zależy jaką masz odmianę. Mnie liście dębu czerwonego doprowadzają do szału, bo przez cały sezon świecą na rabatach jak białe, twarde talerze. I cały sezon wiatr je przerzuca z kata w kąt - więc te muszę pozbierać. A byliny wyjdą bez problemu, tyle że z gotowego kompostu skorzystają szybciej, niż z nieprzerobionych, pozostawionych liści.
April 12:28, 10 mar 2022

Judith napisał(a)

U mnie na igliwie w kamykach nieźle się sprawdza dmuchawa, ale raczej nie wolno jej u nas używać .

Ja niby dmuchawę mam, taką dwufunkcyjną, dmucha i wciąga. Ale nie używam. Drażni mnie hałas. Wolę skubać ręcznie.
Zresztą u mnie jest las, idealnego porządku nigdy nie będzie, bo i po co
April 12:32, 10 mar 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Ale masz piękne ciemierniki
Ja przepadałam i kupuję od zeszłego roku...
Rudy kwiatek najładniejszy

Mi też wichury otrzepaly susz z tuji,jedna robota mniej... Teraz tylko ścieżkę odkurzyć

Wiolu dzięki. Jeszcze wiele odmian nie ruszyło. Mam nadzieję że w przyszłym tygodniu zrobi się cieplej i nadgonią.
Ciemierniki fajna sprawa między trawami. Ja mam między hakonkami i teraz wypełniają pustkę na rabatach. Potem trawy zasłonią liściory ciemierników. Dobrze razem koegzystują. Nikt nie jest poszkodowany
Dobrze że thuje ci się "otrzepały" na ścieżkę. Ja niestety muszę na rabacie pograbić. Ale jeszcze poczekam, może w ten weekend przytnę żywopłot to zgrabię za jednym zamachem ścięte i suche
April 12:34, 10 mar 2022

Mgduska napisał(a)

Tak, nieraz sobie myślę, że dmuchawa byłaby świetna. Ale ja strasznie nie lubię, jak sąsiedzi używają takich urządzeń, więc wiesz - musiałabym się z tym chować sama przed sobą Na razie zostaje więc praca dla Kopciuszka.

Kopciuszek pozdrawia Kopciuszka Też hałas mnie drażni i nie używam swojej dmuchawy. Wolę kontemplacje w ciszy Skubanie ręczne już mniej ale cóż...
April 12:37, 10 mar 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Faktycznie masz sporo roboty ze sprzątaniem tych gałązek, ale za to w upalne letnie dni wszystkie Ci zazdrościmy tego leśnego klimatu.

Haniu, masz 100% racji. Lato pod sosnami jest przyjemnie chłodne i cudownie aromatyczne. Olejki z sosen powodują, że temperatura nie jest taka uciążliwa. Po drugiej stronie domu, gdzie nie mam cienia, różnica temperatury może wynieść nawet do 20 stopni. To bardzo cenne przy tych zmianach klimatycznych.
April 12:38, 10 mar 2022

Agatorek napisał(a)
A możecie mnie oświecić, po co zbieracie igliwie z rabatek?
Aprilka rozumiem, bo ma dużo sosen

Nie wszystkie rośliny znoszą takie zakwaszenie. Poza tym z igieł to bardzo suche podłoże się tworzy.
April 12:40, 10 mar 2022

Mgduska napisał(a)
Bo po pierwsze robią bałagan Po drugie nie są tym, czym chcę częstować moje rośliny. Zabieram igły, a daję kompost. Igły trafiają na stertę, gdzie też się kompostują, a stamtąd trafiają pod kwasoluby

Mam podobną taktykę poza tym że moje igły trafiają do "dzikiej" części mojego lasu, na górkę, i tam zostają