Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 21:05, 17 lut 2019

Do góry
Trzeba było ich nie owijać, nie miałabyś tego problemu
Nikt nie może przewidzieć czy już to robić, czy nie. Może przyjść sroga zima, a może być już wiosna. ja przynajmniej winy na siebie nie wezmę.
Warzywniak z sercem ;) 21:03, 17 lut 2019

Do góry
Kładzenie szmaty w warzywniku zaprzecza idei uprawy zdrowej gleby.
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 21:00, 17 lut 2019

Do góry
Ratuj go, ale na przykładzie Zbyszka Gazdy, po paru latach poszedł na ognisko. A zobacz co robiliśmy z nim.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/599-ogrodowisko-w-iwoniczuzdroju-ciecie-jalowca
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:47, 17 lut 2019

Do góry
Też byłam zachwycona zdjęciami, ale niestety Posadziłam w tym miejscu klona Shirasawy 'Aureum". Jest cudowny.
Zwykły ogród 20:45, 17 lut 2019

Do góry
Architektura ogrodowa itp.

Czy w ogrodzie powinien się znaleźć element wodny?

Ściana wodna
źródełko bez lustra wody
strumień
inne

Czy w ogrodzie powinien się znaleźć staw/oczko wodne?

Staw ozdobny
wodospad
staw kąpielowy z chemią basenową
staw kąpielowy naturalnie oczyszczany

Jakie inne elementy powinny się znaleźć w ogrodzie?

szklarnia
oranżeria
wędzarka/grill
miejsce na ognisko
altana
drewutnia
placyk wypoczynkowy dodatkowy
taras
warzywnik
pergola
dodatkowe miejsce na samochód
domek ogrodnika/schowek
plac zabaw dla dzieci
inne
Inne dodatkowe uwagi istotne dla projektu

Co jest za płotem, co trzeba zasłonić. Jaki jest płot?? Ażurowy czy mur??
Zwykły ogród 20:43, 17 lut 2019

Do góry
Po drugie, na planie domu powinny być zaznaczone okna i drzwi, bo a nuż zaproponuję rabatę tuż pod drzwiami, a Ty napiszesz że nie może być, bo drzwi Pomoc powinna uwzględniać wszystkie uwarunkowania działki, inaczej będzie jak kulą w płot
Zwykły ogród 20:40, 17 lut 2019

Do góry
Gosia, dobrze zrobiłaś, my nie gryziemy

Zrób zdjęcie z góry, prostopadle, bo teraz ogród wygląda jak trapez a trapezem nie jest przecież. Zdjęcie z ukosa przekłamuje rzeczywisty kształt ogrodu.
Taka mapka, to będzie dobra baza do projektu.

Co to są te falowane linie? Az tak pofalowane to nie mogą być. Jak wkleisz plan
lepszy (prostopadłe zdjęcie) to postaram się coś pomóc.

Ale najpierw odpowiedz sobie na pytania, linie proste czy faliste (chyba owalne/faliste bo już coś jest). Pokaż dom, pokaż zdjęcia z ogrodu, odpowiedz sobie na pytania co chcesz aby znalazło się w ogrodzie. Nie tylko rośliny są ważne, ale potrzeby wszystkich domowników.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:36, 17 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie polecam jej, miałam ją dwa sezony i wywaliłam. Jej uroda jest przereklamowana. U mnie nigdy nie zakwitła.

Słottki Jessu ..Danusiu jak dobrze ,że jesteś jedno szczęście,że jeszcze nie zamówiłam (czekałam na Twoją odpowiedź)

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:13, 17 lut 2019

Do góry
Anda napisał(a)

A jak długo ją już masz? I jak mokro jest w miejscu w którym rośnie?
Tak się dopytuję, bo podoba mi się bardzo i chciałabym ją mieć Ale wszędzie czytam, że nie zimuje.

Zimuje, ja mam już z 8 lat w bukszpanowym, pokazywałam zawsze Zajrzyj do wizytówki mojej, jest tam folderek z paprociami.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:10, 17 lut 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Uważaj Danusiu zebys nie musiała z tym ogromem pracy zostac sama jak się faceci obrażą ale to prawda ze facet kwiatków nie czuje ,no nie każdy czego przykłady są na Ogrodowisku , ale np mój nie pamięta gdzie co rosnie i nogami mi włazi tam gdzie nie powinien i przez pomyłkę powojnika tez wyciął, pomylił z floksem

Rozumiesz moje kłopoty z ogromem prac Ale wiadomo, podeptania się nie uniknie.
Nie obrażą się bo powiem, że muszę też sama coś porobić, zdecydować, czy chcę hortensje wyżej prowadzić, czy radykalnie przyciąć.
Poza tym niektórych krzewów np. jaśminowców teraz się nie tnie, a już kilka pocięte zostało. Dlatego muszę sama. A chłopaki niech tną hurtem trawy i badyle. Stawiają big-baga i wszystko idzie na mega wielki kompost.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:07, 17 lut 2019

Do góry
Sebek napisał(a)

O właśnie - a ciemiernikom brzydkie liście kiedy wycinasz? Ja właśnie przy wiosennych porządkach, a może powinienem później?

Później, teraz przydają się za ochronę.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:06, 17 lut 2019

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Danusiu zastanawiam się nad kupnem (a właściwie to już mam ją w koszyku)
Wiśnia Piłkowana ROYAL BURGUNDY powiedz proszę co o niej myślisz ? Polecasz?

Chcę ją posadzić na rabacie na której rosną już Hortensje magical moonlight,miskant morning light oraz jeżówki meringue a tłem są szmaragdy ..

Nie polecam jej, miałam ją dwa sezony i wywaliłam. Jej uroda jest przereklamowana. U mnie nigdy nie zakwitła.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:05, 17 lut 2019

Do góry
Sima napisał(a)
Duży warzywnik to moje marzenie - ja Twój dotychczasowy uwielbiam. Mniejszy też pewnie będzie mnie zachwycał - jak wszystko u Ciebie.

Dziękuję, mniejszy będzie na pewno bardziej efektowny i z drewna lepszej jakości.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:04, 17 lut 2019

Do góry
gdzie_idziesz napisał(a)

To ciemierniki się tnie?

Tak. Tnie się stare brzydkie liście, ale nie teraz. Jeszcze służą za ochronę przed mrozami. Jak już buchnie wszystko, wtedy ucinasz liście, potem wyrosną nowe, świeże.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:03, 17 lut 2019

Do góry
kasiek napisał(a)
O czyszczenie wiosenne sie zaczyna u Ciebie - sama radość
Ja juz nie wytrzymałam i od tygodnia mam posprzątane- ale przy gabarytach mojego ogródka to nie jest jakiś niesamowity wyczyn
Czytam o warzywniku, ja zakończyłam właśnie konstrukcję swojego (poprzednie musiałam zlikwidować bo były w zbyt ciemnym miejscu). Czeka mnie jeszcze ich przecieranie na jasno bo na razie tylko ciemnym zrobione a ostatnio zakochałam się w bielach i beżach (na wzór saloniku ogrodowego).
Zbliża się piekny czas - przebudzenia

Byłam, wszystko wiem Czas przebudzenia jest wspaniały, czekam z niecierpliwością. Dzisiaj był obchód całego ogrodu i herbatka pod folią
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:02, 17 lut 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A taam kanciasto nie kanciasto Ważne, ze zrobione, zrobili jak umieli

Tak, jestem wdzięczna Witkowi, że nakazał. Bo nie mogą się ruszyć nigdzie zanim mi nie potną co trzeba. Bo rabata...bagatelka...pod płotem ma 150 metrów, ja bym chyba się zamordowała, no..do maja... To już by było po robocie. Z takim areałem to tylko z pomocą. Ja to sobie mogę poprawić jedynie po chłopakach.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:10, 17 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Te rudości są przewspaniałe
Danusiu miła wizyta
Teraz rudości ustąpią pola innym kolorkom, kalina już się pręży

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:12, 17 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To chłopaki..kanciasto pocięli. Teraz mają zakaz cięcia Stipy, róż, krzewów i turzyc i ciemierników też, żeby czasem im do głowy nie przyszło.

Źle pocięli, bo kanciasto.

Uważaj Danusiu zebys nie musiała z tym ogromem pracy zostac sama jak się faceci obrażą ale to prawda ze facet kwiatków nie czuje ,no nie każdy czego przykłady są na Ogrodowisku , ale np mój nie pamięta gdzie co rosnie i nogami mi włazi tam gdzie nie powinien i przez pomyłkę powojnika tez wyciął, pomylił z floksem
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:51, 17 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To chłopaki..kanciasto pocięli. Teraz mają zakaz cięcia Stipy, róż, krzewów i turzyc i ciemierników też, żeby czasem im do głowy nie przyszło.

O właśnie - a ciemiernikom brzydkie liście kiedy wycinasz? Ja właśnie przy wiosennych porządkach, a może powinienem później?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:42, 16 lut 2019

Do góry
mirkaka napisał(a)
widzę że stipę już tniesz, a właśnie zastanawiałam się kiedy to robić.
Dzisiaj to chyba większość poszła do ogrodów

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies