Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 01:02, 09 kwi 2014

Do góry
Marzenko nie jestem na beżąco - tylko obrazkowym pismem przeleciałam bo mało czasu, żałuje bardzo bo u ciebie zawsze ciekawe wpisy...........może nadrobie jak bedzie deszczowo w najblizszych dniach (takie sa prognozy) wtedy ani ogrodu ani mycia okien to może na komputer czas znajde.
Zrobiłam moja kulkową rabate ale nie wiem jak sobie poradzic z rozmieszczeniem trawek, większośc z nich jest mocno obcieta na wiosne a że kepki małe bo od ubiegłego roku dopiero więc teraz ich prawie nie widze, stipa w doniczkach w domu rosnie więc musze uruchomic wyobraźnie i pomyslec jak będzie gdy trawy urosna, gdy stipa dojdzie i do tego 3 nowe amazon mist chciałam dołozyc i nijak mi nie wychodzi........zajrzysz do mnie ? doradzisz ?

Ściółkowanie - kora w ogrodzie 12:15, 08 kwi 2014

Do góry
Zastanawia mnie jedna rzecz: czytałam, że dobrze jest pod korę dać np. gazety. Będę miała wiele roślin które same się wysiewają: stipa, maki, przegorzan. Czy te gazety plus kora - nie będa czasami uniemożliwiać rozsiewanie się tych roślin ?
Ogród Magdalenka 21:53, 07 kwi 2014

Do góry
leon60 napisał(a)
Zdjęcia niczym z pinta przepięknie !
W zawijasku przed thujami to stipa ?

Olu w samym zawijasku , w kółku rośnie tatarak, a na dalszym planie sipa.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:29, 07 kwi 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
U mnie hakone nie będą miały wystarczającego miejsca. Znalazłam molinię Dauerstrahl, muszę o niej poczytać, ale mniej więcej o coś takiego mi chodzi (jak stipa), nie dwumetrowe, sterczące i zwiewne. Między kuleczki akurat Jeszcze wielkie czosnki z trawką a przed żurawy zieloniaste na słońce...albo carexy ewentualnie.

Pozdrówka

Kindzia ja mam molinię variegata i po dwóch latach już mi sie podobała. Zaraz sobie zerknę na tę dauerstrahl
Oj widziałam śliczna. Musze zapamietać , że rośnie u Ciebie. Gdzie ją zamawiałaś?
Ogród Magdalenka 19:59, 07 kwi 2014

Do góry
Zdjęcia niczym z pinta przepięknie !
W zawijasku przed thujami to stipa ?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:31, 07 kwi 2014

Do góry
U mnie hakone nie będą miały wystarczającego miejsca. Znalazłam molinię Dauerstrahl, muszę o niej poczytać, ale mniej więcej o coś takiego mi chodzi (jak stipa), nie dwumetrowe, sterczące i zwiewne. Między kuleczki akurat Jeszcze wielkie czosnki z trawką a przed żurawy zieloniaste na słońce...albo carexy ewentualnie.

Pozdrówka
Ogród z łezką 08:19, 07 kwi 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)
Ja tez mam frosted curls..a. Mało tego.. Mam tak dużo ,że mogę się podzielić

Choć muszę przzyznać ,że frosted jest bezproblemowa , to jednak jest niższa i bardziej fontannowa niż stipa stercząca... I bądż tu człeku mądry

Ściskam Kasiu

Właśnie taką sterczącą chcę i zwiewną na dodatek...
Całkiem z przodu żurawy chyba jednak...
Ogród z łezką 08:18, 07 kwi 2014

Do góry
bociek napisał(a)
Z takich zwiewnosci to stipa jednak, no ale niestety loteria z zimowaniem. Chyba, ze bedziesz inwestowac w nasionka i bawic sie we wlasna produkcje. Frosted curls jest zwiewna, chociaz mniej, nie podoba Ci sie?

Tak wyglada u mnie z tylu za baronem

Nie będę się bawić w sianie, odpada. Frosted curls jest za niska i za rozłożysta. Szukam czegoś podobnego do stipy, znalazłam trzęślicę modrą "Dauerstrahl"...muszę o niej poczytać.
Bociusia dziękuję
Walczę z ogrodem :) 07:54, 07 kwi 2014

Do góry
Cześć Agula

Wracam po wielkich depresyjno-ogrodowych nastrojach.....
Nie ukrywam, że powódź mnie dobiła (wraz z areałem do zagospodarowania).
No ale, co nas nie zabije to nas wzmocni
Chciałam podziękowac osobie, która pomogła mi się wykaraskać z ogrodowego spleenu. Dziękuję Ci bardzo

Teraz od początku. Lasek z wekmutek się trzyma. Coprawda w przeciągu 3 lat wycięliśmy około setki dużych drzew, ale obecnie choróbsko (do teraz nie wiemy co to było) jakby ustało. Sosny mają spokojnie po 5 metrów. Powieszona budka lęgowa przed rokiem powoli się zapełnia (widzę kawałki małych patyczków i mech wystajacy z budki). Pod jedną choinką zamieszkał bażant (samiec). W pobliży kompostownika. Oczywiście jeszcze go dokarmiamy (słonecznik). Chodzi sobie dumny pan na ogrodzie .
Trawnik. Był moim priorytetem ale nie dam rady takiego dużego obszaru kosić, wertykulować, piaskować, plewić i cholera wie co jeszcze....Więc... robimy rabaty.
Ile razy mąz przeklnął Gośkę w myślach podczas zdzierania darni . Tylko on to wie .
Ale odwalił kawał roboty. Szkoda tylko, ze to dopiero około 1/4 (jak nie mniej). Ale nie wszystko na raz, na razie jedna rabata:

Kupiliśmy ekobordy, w sobotę je założyliśmy:

Darń którą mąz ściągnął, zrzycilliśmy na kupę, i teraz przy ryciu ziemi wrzucamy na dno (po pierwsze nie mam tyle miejsca żeby darń skompostować a po drugie szkoda mi ziemi, mam miejsca, gdzie musze jeszcze jej nawieźć).
Tutaj trójkącik już "na gotowo" -zryte, zgrabione :

Obmyśliliśmy że:
Od płotu idąc będzie :
- żywopłot bukowy (już jest, choć powódź plus nornice niego go osłabiły, jak będa braki usupełnię jesienią)
- hortensje limelight (dzisiaj przyjeźdzą kurier)
- przegorzan, odętka wirginijska biała (z nasionek), drżączka (moje 3 sztuki bardzo się rozrosły, będę je dzielić, chabry (nasionka)

Warzywnik:
- w sobotę przygotowałam pod truskawki poletko (tez trzeba było zedrzeć darń)

NA razie tyle.... powoli przedstwaię resztę rabat (na razie plany).
Obecnie skupiłam się na warzywach (pół garderoby w pojemnikach ) oraz na 4 paczuszkach stipy (pod drugą rabatę). Druga rabata będzie pod brzozami (jedna wysoka na 8 metrów, jedna młoda i dokupić chcę doorendosy 3. Tutaj będzie stipa na zmianę z lawendą szerkolistną (ukorzenia się).
Ogród z łezką 15:03, 06 kwi 2014

Do góry
Ja tez mam frosted curls..a. Mało tego.. Mam tak dużo ,że mogę się podzielić

Choć muszę przzyznać ,że frosted jest bezproblemowa , to jednak jest niższa i bardziej fontannowa niż stipa stercząca... I bądż tu człeku mądry

Ściskam Kasiu
Ogród z łezką 14:32, 06 kwi 2014

Do góry
Z takich zwiewnosci to stipa jednak, no ale niestety loteria z zimowaniem. Chyba, ze bedziesz inwestowac w nasionka i bawic sie we wlasna produkcje. Frosted curls jest zwiewna, chociaz mniej, nie podoba Ci sie?

Tak wyglada u mnie z tylu za baronem

Boćkowe perypetie ogrodkowe 12:41, 06 kwi 2014

Do góry
Kasiu, bocki roznosza co siem da, raz facelie, raz dziecki Czyli generalnie szczescie roznoszom

Bozenko, ja tylko mam nadzieje, ze cosik wykielkuje, bo to bylo takie sianie, rzeklabym naturalne, hop na chwasty i dyla

Kasia
, bardzo dobrze, ze obciachalas, w tym roku juz beda ladniusie, slowo

Magda
, ze w tajemnicy przed Zonem siem dziwisz? W tym nic dziwnego, norma. Nie ja jedna mam takom strategie malzenskom Czego oczy nie widzom .....

Garfield, tam paczki, zamieszkaj ze mna w jednej celi, bedziemy siem wspierac

Joasiu, stipa wypuszcza zielone zdzbla, wiec przezimowala. Ciekawe ile bedzie dochodzila do formy Ale podcielam jej grzywke, bo mnie wnerwiala

Marzenko
, w zyciu...

Aga, dawno Cie nie widzialam Dzieki za mile slowa

Madzia, jak ja bym tak siadala na kazdym kominie na ta kafke, to demografia by calkiem u nas poleciala na leb na szyje
Ogród z łezką 09:05, 06 kwi 2014

Do góry
bociek napisał(a)
Kasiu, tak szybciorem. Smialka mialam i rozstalismy sie, nie polubilam tej trawki niestety, wiec osobiscie srednio polecam. Proso mam, ale nie rozgowate, wiec sie nie wypowiadam.
Miedzy buksiki polecam Ci hakone, w takiej opcji na wiosne masz np. krokusiki a potem hakone zamaskuje listki cebulowych. Hakone jest i zielona i zolta i w paski, sporo jest roznych odmian, masz w czym wybierac. Ladnie zimuje, stosunkowo szybko odbija po zimie. To jedna opcja.
Druga, moja ukochana stipa, ale to rokroczny wydatek bo nie zimuje (u mnie pierwszy raz od lat udala jej sie ta sztuka po tegorocznej wybitnie lagodnej zimie).
Trzecia to turzyca nowozelandzka Frosted curls, ja ja uwielbiam Fajna, nieklopotliwa, zimozielona (prawie), nie ma koniecznosci scinania na wiosne...
Moga byc tez inne carexy zimozielone, jest ich cala masa.
Kiedys mialam przepiekna trawke, to byla chyba jakas molinia, tworzyla piekne ciemnozielone kepy, ladnie kwitla taka mgielka, ale niestety przy renowacji rabaty trawiastej niechcacy "sie" wykopala i zniknela Do tej pory nie moge odzalowac, ale to moja wina, nie pilnowalam dostatecznie uwaznie
I jeszcze jakies rozplenice miniaturowe mi chodza po glowie, ale nie do konca jestem pewna czy to da fajny efekt....

Pozdrawiam

Bociuś dziękuję, ale rad
Wszystko pooglądałam, wygooglałam, ale jakoś nic mi nie pasuje...chciałam coś zwiewnego, niewysokiego między kulki, ta stipa by idealna była, ale przywarę istotną dla mnie ma...
Za kulkami są hortensje z miskantem, nie chcę ich zasłonić, tylko luki między kulkami wypełnić. Coś zwiewnego by mi pasowało. Hakone wielka kępa rośnie...jakoś mi nie pasuje. Jeszcze będę szukać, molinię obadam. Wielkie czosnki fioletowe na pewno posadzę, może żurawki lime marmalade przed...ale co jeszcze...nic mi na razie nie leży...muszę poczekać, może mi się poukłada...
Dwa ogrody 08:47, 06 kwi 2014

Do góry
Ale masz już dorodną werbenę. U mnie znowu drugi rok falstart . Za to stipa ładnie rośnie. Miłej niedzieli.
Ogród z łezką 10:27, 05 kwi 2014

Do góry
Kasiu, tak szybciorem. Smialka mialam i rozstalismy sie, nie polubilam tej trawki niestety, wiec osobiscie srednio polecam. Proso mam, ale nie rozgowate, wiec sie nie wypowiadam.
Miedzy buksiki polecam Ci hakone, w takiej opcji na wiosne masz np. krokusiki a potem hakone zamaskuje listki cebulowych. Hakone jest i zielona i zolta i w paski, sporo jest roznych odmian, masz w czym wybierac. Ladnie zimuje, stosunkowo szybko odbija po zimie. To jedna opcja.
Druga, moja ukochana stipa, ale to rokroczny wydatek bo nie zimuje (u mnie pierwszy raz od lat udala jej sie ta sztuka po tegorocznej wybitnie lagodnej zimie).
Trzecia to turzyca nowozelandzka Frosted curls, ja ja uwielbiam Fajna, nieklopotliwa, zimozielona (prawie), nie ma koniecznosci scinania na wiosne...
Moga byc tez inne carexy zimozielone, jest ich cala masa.
Kiedys mialam przepiekna trawke, to byla chyba jakas molinia, tworzyla piekne ciemnozielone kepy, ladnie kwitla taka mgielka, ale niestety przy renowacji rabaty trawiastej niechcacy "sie" wykopala i zniknela Do tej pory nie moge odzalowac, ale to moja wina, nie pilnowalam dostatecznie uwaznie
I jeszcze jakies rozplenice miniaturowe mi chodza po glowie, ale nie do konca jestem pewna czy to da fajny efekt....

Pozdrawiam
Pomysł na ogród 19:50, 04 kwi 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

Ta zima była wyjątkowo łagodna i stipa przezimowała. W naszym regionie w mroźne zimy nie przeżyje.
Uznajmy, że jest jednoroczna

jak pięknie urośnie to na pewno będzie mi jej szkoda i będę ją starał się przechować podobnie jak pampasówkę
Pomysł na ogród 19:48, 04 kwi 2014

Do góry
Skula napisał(a)

teraz należy już tylko czekać i mieć nadzieję że się roślinki poprzyjmują

ale ja gdzieś czytałem ,że stipa właśnie to roślinka jednoroczna
to jak to jest?

Ta zima była wyjątkowo łagodna i stipa przezimowała. W naszym regionie w mroźne zimy nie przeżyje.
Uznajmy, że jest jednoroczna
Pomysł na ogród 19:44, 04 kwi 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

U mnie też zimowały w gruncie, po przycięciu mają już zielone źdźbła
Zima była łagodna

teraz należy już tylko czekać i mieć nadzieję że się roślinki poprzyjmują

ale ja gdzieś czytałem ,że stipa właśnie to roślinka jednoroczna
to jak to jest?
Pomysł na ogród 19:36, 04 kwi 2014

Do góry
jest imperata Red Baron - tutaj już posadzony :

hakonechloa zielona, stipa tenussima Pony tail
rozplenica Hammel, zwyczajna rozplenica, miskant Rotsilber, miskant Apache

chyba nie poknociłem za bardzo ?
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:26, 04 kwi 2014

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

Anek ... nie nooooooo ... w dwóch kolorach ... nie wykazał się luj przecież to musi pasować do koloru uchwytu w takich kombinerkach na przykład ... (płaskoszczepach znaczy) ... i cały wic w tym żeby kolorystycznie konweniowało bo fiesz te luje to one nie mają starych modeli ... to się podobno z pokolenia na pokolenie jak najznamienitsze dziedzictwo przekazuje ...

no i muszę jeszcze bo zobacz:
kombinerki - płaskoszczepy
carex - turzyca
stipa - ostnica (to poniedziałkowa eureka)
kosmos - odętek
Konstancja - Izabela ...
no czy nie można pojedynczo mianować ... przecież człowiek ma tylko jeden łeb ... no i jeszcze chciałby na nim loki mieć a mnie z tego fszystkiego to się włos prostuje ...

Już jakoś przeżyję zmianę walizeczki narzędziowej ... poszukam w szafie może jakieś cudo jeszcze znajdę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies