Czasem pokazuję, ale tam nie ma za dużo. Maliny, jeżyna, wcześniej agrest, porzeczka i borówki. A dalej rosną Rosengrafinki i inne kwiatuchy aż do cycusia. Tam jest wąsko, nie ma przepychu...
Ja właśnie lubię jak jest pełno...a mam kłopot z kawałkiem tej wąskiej rabaty, bo mi się miskanty Variegatusy bardzo rozwalają. Wiążę je, ale pod nimi jest ciemno dość, dla słonecznych roślin mało słońca. Dla cieniolubnych za dużo...coś tam muszę pomyśleć.
Chyba o maliny i jeżynę pytasz. A Umbry mają skarpetki z bukszpanu. Zupełnie nie pamiętam ile tam sadzonek jest...
Te kule za drzewami to strzyżone tuje moich sąsiadów.
Elu! w jakiej gazetce ja byłam, kto mnie wsadził? dlatego nie chcę wstawiać siebie.
to zdjęcie co widziałaś robione było u mnie w styczniu, mróz był wielki a ja
wybierałam się na wycieczkę iluminacja światełek.
Napiszę pv gdzie cebule lilii zawsze biorę kiedy mają promocje Landinii w lipcu płaciłam po 1,68 zł zależy od odm. bo i po 0,69 zł też.
Jeżówek nazbierało się bo co rok dokupuję odmianowych mam 350 i jeszcze białe z siewu.
Jeżówki purpurowe co rok wyrywam i wyrzucam bo się sieją, a potem chcę by zakwitła niech pokaże kolor. tak ze w sumie + białe to ponad 400 szt.
czym sie dołujesz przecież masz pięknie w ogrodzie. Trawnik na pokaz.
Haniu nie pamiętam kiedy byłam, ale pamiętam zawsze ciebie stojąca w śniegu. W jakiejś gazetce też ta fotka była.
Coś pięknego, tyle lilii, Jeżowek, floksów nigdy nie widziałam. Aromat musi się unosić na kilometry od twojego ogrodu.
Czy to wszystko kupowałeś, czy siejesz, przesadzasz rozmnażają dajcie żyć tyle tego toż to obdzielić można kilka ogrodów.
Daj namiary kupna na jeżówk i cebul. Musisz mieć dobrą ziemię, że tak wszystko pięknie rośnie no i reka dobra.
Ale jestem zdołowana. Mętlik mam w głowie
Byłam już dzisiaj u ciebie miałam odpisać odnośnie róży Gebruder.... Jak zwykle coś wyskoczyło i nic nie napisałam.
U ciebie tą róża dosyć duża moja dopiero 2 sezon jak narazie nie jestem z niej zadowolona szybko okwitla i teraz gola czekam na 2 kwitnienie. Już lepsza o ile się nie mylę kordesa Cherry Girl (wisniowa panienka).
Róże w tym roku bujnie kwitną, ale bardzo krótko już prawie wszystkie przyciekam do wys 0,5 m. W sobotę nawiozlam gnojówka z obornika i dokalam jeszcze trochę gnojówki z wrotyczu jak ich szlag nie trafi to będzie dobrze.
Dalie kiedyś to były moje pierwsze kwiaty na działce. Zaniechałam uprawy bo się łamały za dobrze się miały wyrosły trzeba było wiązać później zeschnięte kwiaty przycinac.
Teraz pod wpływem fantazji znowu mnie coś naszło i nakupilam nie potrzebnie i nasialam dalii niskich. A tam człowiek nie ma kłopotu to sobie sam stworzy.
Powiedz ty mi jeszcze a czy ty jeżówki takie ładne pełne masz też siejesz?
Chciałam zapytać i nasiona i ewent kiedy wysiewasz.
Najlepsze bez kłopotu to są trawy, hortensje, rododendrony przynajmniej u mnie.
Z innymi trzeba niestety dużo się narobić. A lenia mam coraz to większego.
U mnie to samo! Ja dalie z braku miejsca wsadziłam do donic. Wszystkie są beznadziejne, nawet nie wiem czy zakwitną. Te w ziemi są znacznie lepsze mimo fatalnej suszy. Ja wsadzałam wszystkie w tym samym czasie, więc nie mogły mieć problemu z zahartowaniem się. U mnie eksperyment z daliami w donicach się nie udał. Nie wiem jeszcze co będzie z mieczyków i z crocosmii też w donicach. Na tę chwilę wyglądają biednie.
Tak Elu, o fugach wiem, tata też mi mówił...ale tutaj chyba to nie ma większego znaczenia ( a tak było łatwiej)...na te cegły i tak pójdzie folia (zakryje całość), a potem dopiero cegła pomarańczowa...tę już będę kładł naprzemiennie...
Budynek za siatką jest sąsiada...a siatka moja. Kotwy do słupków nie były kupowane, ba siatkę sama robiła moja babcia...zrobiła jak mogła i dzięki jej za to Kotwy teraz to już mus, bo nikomu nie będzie się chciało bawić co kilka lat w stawianie ogrodzenia od nowa...
Radziu czytam tutaj o twoich dylematach.
Czy ten budynek ceglany za płotem to sasiada. Pytanie czy ten plotek z siatki to twój plot? Jeżeli słupki gniją to trzeba koniecznie wymienic.
Aby drzewo nie było zakotwiczone w ziemi to trzeba je włożyć do kotwy metalowej które można dostać w sklepach ogrodniczych.
Kotwy są nawet do 12 cm piszesz włożyć kantówka do kotwy i stoi jak drut.
Jeszcze uwagi dot wybudowanego kulka na drugi raz jak będziesz budował jaki kolwiek murek to fuga powinna być naprzemienna czyli następna warstwa cegły jej fuga powinna być w środku dolnej cegły.
Zobacz jak ten mur poniemiecki wygląda.
Kasiu pierwszy raz widzę u ciebie te fotki (ta część ogrodu). Bardzo ładna rabatka jeszcze nie rozrośniętą taka jest najładniejsza. Czysciutka nie skażona chwastem.
Lubię właśnie mój skalniak wiosna jak jeszcze nic nie kwitnie tylko kamienie i małe iglaczki gdzie nie gdzie.
A co za roślina rośnie i stóp drzew nie mogę dojrzeć to też bukszpan czy cisy. Jak już napiszesz ile sztuk posadziłam aby taki ładny efekt był.
Moja działka to tylko 10 ar, wszystko bardziej skomasowane, czyli widoczne.
Właśnie te jeżówki z łebkami to najbardziej kapryśne. Nie wszystkie zimę przeżywają Najbardziej je lubię Tak, motyle i pszczółki zdecydowanie wolą te zwykłe jeżówki, bez główek. U mnie też na tych najliczniej siadają.
Wiadomo, jak przesadzona, to róża trochę więcej czasu potrzebuje aż zakwitnie. Ja już bardzo rzadko przesadzam róże, zwykle wcześniej obmyślam miejsce. Ale w przeszłości zdarzało mi się przesadzać
W Pszczynie padało trochę po południu w sobotę i krótko w niedzielę. Wiało za to okropnie. Na jutro u nas deszcz zapowiadają, bardzo się przyda
Viola nie wiem jakie to są. Kupiłam w obuwiu na próbę. Zrobiłam duży błąd, że je posadziłam wcześniej w domu do donic. Wyrosły wybujały i są wiotkie.wszystkie dalie które wysadzalam bezpośrednio do gruntu są inne bardziej zahartowane rosną tak jak powinny.
Więc już nigdy nie będę dalii wcześniej.
Jeszcze dorwały się do nich jakieś robale i nie jestem zadowolona w tym roku.
Dno niestety wylane jest już cementem, więc rura odpada
Myślałem nad kupowaniem rybek i ich ewentualnym oddawaniu na zimę...w okolicy jest staw ozdobny, gdzie może mogłyby zamieszkać... ale w sumie...rybki to też szybsze zabrudzenie wody no i mamy łowne koty...
Sadzawka ładna, ale! Czy chciałes mieć rybki? Zawsze możesz na zimę je złowić i przezimować w piwnicy.
Trzeba było zrobić o średnicy 50 cm wglebnik na głębokości 70 cmm z rury melioracyjnej takiej pomarańczowej. Może da jeszcze radę. Ryba wystarczy mały schowek na zimę i tak się nie poruszaja. Wystarczy 1,2 m glebokosci.
Elu może warto dać czas tej hortensji. Same liście też są ładne. Zimozielone bluszcze w zamian?
Co go saren to nie bardzo mam jak wystawiać wiaderka- z jednej strony sąsiad, z drugiej droga gminna. Bażanty, dzikie kaczki i inne mniejsze ptaki bez problemu korzystają ze stawu i oczka.
Dęby będę ciąć, chciałbym żeby stworzyły ładne kolumny.
Aniu jestem. Obejrzałam kilka stron wstecz masz piękne byliny. U mnie tyle nie ma może za jakiś czas się doczekam jak nakupić. W sianiu nie mam cierpliwości.
Liliowcow mam kilka krzakow, ale już przekwitają. Muszę kupić na wiosnę więcej bo są ladne. W tym roku kupiłam trochę cebul lilii, ale kwitna pojedynczymi kwiatami. Może w złym miejscu rosną, trzeba wyciągnąć i posadzić w dobrej ziemi.
Jeszcze chciałam odnosnie tej hortensji debolistnej. U mnie wydmuchow i przymrozki wiosenne wyższe niż gdzie indziej i mam obawy aby nie zmarzła. Nie czytałam o niej czy ona kwitnie na zeszłorocznych pędach.
Mikołajka podlałam może wzejdzie tylko nie wiem gdzie go poznałam.