Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród u stóp klasztoru 22:07, 28 lis 2012

Do góry
dobry wieczór wszystkim .
świerczek już wiadomo jaki - dzięki , bo sama zapomniałam , a nie zapisywałam wtedy zakupów , teraz co innego - pełna dokumentacja . porządek musi być .

POPCAROL - Karolinko to dzwonki Kropkowane . uroda ich tak subtelna że pozwalam się im wysiewać . idealne do iglaczków .

IRENKA - szałwia u mnie już przycięta przy ziemi . tak na ok. 5 cm nad ziemią . jednak polecam zostawianie na zimę , bo czasem jak nie mroźna zima to nasionka samosiejki , pięknie na wiosnę wschodzą

BOŻENKO - jak masz juz sadzonkę białej to na wiosnę rozerwij i podziel ją . muszę jednak uprzedzić że po rozsadzeniu marnieje część nadziemna . jednak za jakiś czas
( niekiedy dopiero pod koniec sezonu )mamy nowe sadzonki . nie zawsze tak jest , ale uprzedzam , żeby nie wyrzucać zbyt wcześnie, tylko przyciąć część zmarniałą i pokornie czekać . też się w tym roku dorobiłam obwódki z białej szałwi
Ogród u stóp klasztoru 13:24, 28 lis 2012

Do góry
Alinko, jeszcze do tej pory nie tęskniłam do wiosny i lata. Po oglądnięciu twoich - zdjęć. Szałwia - to prawie łan szałwii. Kupiłam w tym roku chyba taką samą odmianę, ale białą. Mam nadzieję, że dorówna twojej.
Ogród u stóp klasztoru 11:58, 28 lis 2012

Do góry
haha, ja też niby wszystko wiem, a ile roślin wyrzucam padłych co chwilę... buu...
Alinko tęsknię do takich widoków i słońca!!! byle do wiosny!!
szałwia przecudna, muszę się wiosną koniecznie zaopatrzyć!

pozdrawiam
Ogród u stóp klasztoru 11:51, 28 lis 2012

Do góry
podobnie ja...nie liczę start, raczej planuję nowe...nie straty, nasadzenia!
a czy teraz jak ta moja szałwia jest zielona, przyciąć ją przy ziemi?
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 07:48, 28 lis 2012

Do góry
Szałwia tricolor,raz zasiejesz i masz potem stale.Są trzy kolory fiolet,róż i biały.
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 01:10, 28 lis 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Szałwia tróbarwna/trójkolorowa/

Haniu szafwia jest tak piękna ?czy zdjęcie podrasowane.Jeśli tak wygląda w rzeczywistości to ja muszę ją mieć Nie dość że zioło to jeszcze takiej urody Ale ty jesteś mądra Haniu nie tylko w rozpoznawaniu roślin
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 20:03, 27 lis 2012

Do góry
Szałwia tróbarwna/trójkolorowa/
Ogród u stóp klasztoru 18:46, 27 lis 2012

Do góry
witajcie dziewczyny . teraz jak szaro to będę wrzucać fotki bardziej słoneczne , co byśmy się doświetliły . szałwia rozrasta się super , jednak co roku przed wysypaniem kory dosypuje kompostu i mieszam ze stara korą a dopiero potem nowa kora . robię tez swoje nowe sadzonki i to poletko jest dokładnie z jednej sadzonki szałwii , co roku rozmnażam przez podział

BASIU - ja też na wiosnę sieje dynię . pozazdrościłam tych jesiennych ozdób
SYLA - propozycja aktualna , jak tylko będziesz bardziej czasowa
IRENKO - na wiosnę zakochasz się w szałwii , po przekwitnięciu obetnij to jeszcze raz zakwitnie we wrześniu
KASIU - mierz zamiary na możliwości , nic na siłę , bo zamiast cieszyć będzie męczyć . warzywniak trzeba co najmniej 2 razy wyplewi , to czasochłonne .a ty na razie skup się na juniorze . przyjdzie czas to i on ci pomoże

TESSKO -pozdrawiam i pędzę do ciebie na terapie fotami

EWKA - podglądam cały czas twoje plany i poczynania . pozdrawiam
Ogród u stóp klasztoru 10:25, 27 lis 2012

Do góry
Szałwia przecudna!!!
A jeśli chodzi o warzywa,to postanowiłam w przyszłym roku wysiać dynię ozdobną.
Pięknie wygląda połozona na tarasie w jesiennych kompozycjach z wrzosami.
Pozdrawiam.BarbaraM.
Ogród u stóp klasztoru 09:40, 27 lis 2012

Do góry
alinak napisał(a)
przeglądam te propozycje Danusi z warzywniakami i stwierdziłam że musiałabym jeszcze raz powiększyć ten mój . pszczółki też jest imponujący , Konrada to już w ogóle nie komentuję , bo mnie zamurował

na ocieplenie oczu szałwia ta niższa i ta wyższa z pustynnikiem i naparstanicą

Alino mam tą szałwię u mnie jeszcze nie jest taka okazała, mam nadzieję, że w przyszłym roku się rozrośnie

A danusiny warzywniak jest wspaniały, ja nie mam większych dylematów, czy go zakładać, bo wiem, że nie starczy mi czasu na uprawianie warzyw może kiedyś....

pozdrawiam
Ogród u stóp klasztoru 10:30, 26 lis 2012

Do góry
Kondzio jakiś bojowy ostatnio, czy tylko mi się wydaje?

Szałwia bardzo mi się podobała.

Pozdrawiam Alinko
Ogród u stóp klasztoru 20:06, 23 lis 2012

Do góry
alinak napisał(a)

Olbrzymi czy okazały? Posadziłam olbrzymi, ale dopiero w tym roku. Wąskolistne mam od jakiegoś czasu.
Przysłuchuję się warzywniczym zamiarom...Danusiową podpuchę łyknęłam, niedobrze!
Zamierzasz przezimować karczocha w gruncie?
Ogród u stóp klasztoru 19:50, 23 lis 2012

Do góry
...śliczna ta szałwia, i jedna i druga....
Pozdrawiam
Ogród u stóp klasztoru 19:47, 23 lis 2012

Do góry
przeglądam te propozycje Danusi z warzywniakami i stwierdziłam że musiałabym jeszcze raz powiększyć ten mój . pszczółki też jest imponujący , Konrada to już w ogóle nie komentuję , bo mnie zamurował

rabat na razie nie planuję ...z czego bardzo się Konrad uśmiał, ale na razie trwam w tym postanowieniu twardo . tylko mam ochotę na parę świerków serbskich na żywopłot w dole działki .tam przewaga liściastych i w zimie dość łysawo . ale to tylko 3-4 szt.

Ogródeczek jagody99 19:19, 20 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Twoja czerwona szałwia to moim zdaniem Salvia coccinea

http://apps.rhs.org.uk/plantselector/plant?plantid=4489

albo poszukaj jej na tych grafikach

Tak wlasnie sie nazywa polecam wszyskim bardzo pieknie kwitnie do tej pory a juz 20 listopada roslina ta lubi wode
dziekuje Danusiu
Ogródeczek jagody99 18:50, 20 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Szałwie są różniste, nawet pomarańczowe.

Może coś wypatrzysz nowego na tych zdjęciach i swoją też ?

Zobacz, jest nawet szałwia beżowa http://apps.rhs.org.uk/advicesearch/profile.aspx?pid=300

Takiego wyboru szałwi jeszcze nie widziałam ,zgłupiałam nie wiem którą mam Na pewno jest ciemno niebieska taka chabrowa ,,ale widziałam ładniejsze Dziękuje Danusiu za link
Ogródeczek jagody99 15:24, 20 lis 2012

Do góry
Twoja czerwona szałwia to moim zdaniem Salvia coccinea

http://apps.rhs.org.uk/plantselector/plant?plantid=4489

albo poszukaj jej na tych grafikach
Ogródeczek jagody99 15:20, 20 lis 2012

Do góry
Szałwie są różniste, nawet pomarańczowe.

Może coś wypatrzysz nowego na tych zdjęciach i swoją też ?

Zobacz, jest nawet szałwia beżowa http://apps.rhs.org.uk/advicesearch/profile.aspx?pid=300
Ogródeczek jagody99 12:10, 20 lis 2012

Do góry
jagoda99 napisał(a)

tak pieknie kwitnie (nadal ) nie bardzo pamietam ale to bazyjia czy jaks mieta no nie wiem

Szałwia to jest.

Widzisz ogrodnik ze mnie jak z koziej d.....y traba hi hi
pozdrawiam

To jest szałwia? no to ze mnie matoł jest roslinny Posadziłam kilka krzaczków szałwi omszonej na jesien ale moja jest niebieska a listki ma całkiem inne .Nie wiedziałam ze jest też czerwona
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies