Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Rajski ogród Ani 21:14, 18 paź 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)
Pospacerowała razem z Tobą, w ogrodzie we Włocławku i jeżeli to ogród prywatny ogólnie dostępny to mieszkańcy mają fajne miejsce do spacerów. Hortensji rzeczywiście sporo, no i bukszpany... coś co lubimy.
Twój ogród też jeszcze kwitnie, a szałwia śliczna...
Elu te szałwie to samosiejki, wzeszły bardzo późno i dopiero niedawno zakwitły i dobrze jest chociaż jesienią świeży wiosenny akcent
Rajski ogród Ani 21:00, 18 paź 2012

Do góry
Pospacerowała razem z Tobą, w ogrodzie we Włocławku i jeżeli to ogród prywatny ogólnie dostępny to mieszkańcy mają fajne miejsce do spacerów. Hortensji rzeczywiście sporo, no i bukszpany... coś co lubimy.
Twój ogród też jeszcze kwitnie, a szałwia śliczna...
Rajski ogród Ani 20:47, 18 paź 2012

Do góry
Monic napisał(a)
Aniu, co to za śliczne roślinki na pierwszych dwóch fotkach?
Moni to jest szałwia trójbarwna, jednoroczna
Ania i róże i cała reszta :) 16:36, 18 paź 2012

Do góry
gusiarz napisał(a)
Anuś - szałwia poszła w świat . Jutro będzie u Ciebie Dziobki ślę

Całuję po stópkach
Ania i róże i cała reszta :) 11:09, 18 paź 2012

Do góry
Anuś - szałwia poszła w świat . Jutro będzie u Ciebie Dziobki ślę
Ogród średniowieczny i nie tylko 11:15, 17 paź 2012

Do góry
Tak altana ma być biała, a co do białych akcentów to zobaczymy, na razie w planach same niebieskie oczywiście w różnych odcieniach, gdyż szałwia jest prawie fioletowa, a len jasnoniebieski, Ostróżki lazurowe ale też jaśniejsze się trafiają i lawenda też nie jest czysto niebieska. Może jeszcze kocimiętka się trafi.
Marzy mi się Siedlisko.... 09:04, 17 paź 2012

Do góry
Ale cudnie! Szałwia omszona wypasiona!!
miłego dnia!
Marzy mi się Siedlisko.... 09:03, 17 paź 2012

Do góry
Oj ostatnio tyle pracy i w warzywniku i na ogrodzie i w ogóle, że mało zaglądam. Ale warzywa juz powyciągane, warzywnik prawie skopany przez M oczywiście, jeszcze trochę małych przeprowadzek i może koniec na ten rok. Dobrze, że u nas cały tydzień cieplutki do 18st, można trochę popracować.

Beatko już Ci odpowiadam, to szałwia omszona.

Pozdrawiam serdecznie i przesyłam dużo słonka
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:06, 16 paź 2012

Do góry
Zrobiłam zdj. z balkonu tak jak teraz to wygląda. Trochę wstyd to pokazywać, ale taka jest rzeczywistość. Kancik ciągle rozwalony... Danusia narzuca taki wysoki standard zdj. przy pracy nad ogrodem, że naprawdę wstyd pokazywać.
Czerwone X to szałwia jednoroczna (wyrosła olbrzymia, nie spodziewałam się że taka będzie).
Niebieska linia to granica deszczu. To jest pod okapem i tam wiecznie jest sucho. Wypadało by zrobić tam delikatny krawężnik i wysypać kamykiem, albo zadarnić czymś co nie potrzebuje wody. Tam zawsze jest byle jak i jeszcze psy wykopują dołki do leżenia jak pada, bo tam nie mokną.
U dołu zdj. przy samym tarasie widać chwasty i na kosówkach dojrzałam obcięte kwiaty balkonowe, stąd nie widać wszystkich kosówek (mój S w sobotę dostał sekator i misję obcięcia badyli na balkonie, później taczkę i miał wywieźć, ale widzę, że te pominął)

Może sielski ogródek? 16:19, 14 paź 2012

Do góry
Bodziszkowy akuratny bardzo, tak, naturalny. Ja też nie wiem w zasadzie jak się robi takie sielskie ogrodowe przestrzenie... Próbowałam onętki posiać - wzeszły 4 sztuki, próbowałam len pod oknem, nie szczędziłam nasion - wyrosły 3 niepozorne łodyżki... Za to mam nadzieje na ładny efekt - szałwia omszona sprawdza się na działce, bardzo się wysiała, rośnie wysoka, pomiędzy nią szczypiorek, liatrie i w czerwcu powinna wyglądać okazale.
A sielskości życzę jak najbardziej : )
Mój ogródek pod Gdańskiem 00:37, 14 paź 2012

Do góry
Monika wczesniej napisała,że sprzedawca ją zapewniał iż ta szałwia jest wieloletnia. Co zrozumiałam że normalnie zimuje u nas w ogrodzie. A Ty Aniu własnie odpowiedziałaś w jaki sposób zimuje
Mój ogródek pod Gdańskiem 23:16, 13 paź 2012

Do góry
No i szałwia szafirowa przezimowała
Mój ogródek pod Gdańskiem 22:57, 13 paź 2012

Do góry
No właśnie Moniko na czas zimy na Teneryfie mieć dom i wracać wiosną, super sprawa Kobea pięknie kwitnie, a szałwia patens niebieska zwana otwarta jest byliną u nas jednoroczną, żeby ja przezimować trzeba przechowywać w pom.+ 5 st., kwitnie od sierpnia do października, stanowisko słoneczne gleba lekka Moniko musisz ją schować na zimę a ja dzisiaj się dowiedziałam , że przyszły do mnie czosnki i krokusy, a siedzę już 2 tydzień w domu, w poniedziałek mus sadzić
Mój ogródek pod Gdańskiem 17:06, 13 paź 2012

Do góry
Wpadłam i ja z rewizytą Masz piękne kwiaty wszystkie.Powojniki i róże przepiękne.
Mam nadzieję,że w przyszłości mój ogród też się tak ukwieci.
Ta szafirowa szałwia jest obłędna, muszę sobie taką zamówić na wiosnę.

Mój ogródek pod Gdańskiem 14:51, 13 paź 2012

Do góry
Witaj Moniiko
Ta szałwia polecona to jednoroczna roślinka ?
Mój ogródek pod Gdańskiem 14:39, 13 paź 2012

Do góry
mirka napisał(a)
A jak z zimowaniem tej niesamowitej szałwi.Jaka to odmiana może wiesz.?Pozdrawiam serdecznie ze spaceru po twoim cudownnym ogrodzie.

Witaj Mirko! Niestety nazwy sprzedawca nie znał jedyny napis na metce to : szałwia ! Jakby była tylko jedna na świecie! Straszne także jak zimuje to się dowiem wiosna nasypię im kory , spróbuje trochę zabezpieczyć i zobaczymy co wyjdzie również pozdrawiam m
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 00:14, 13 paź 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)

To pokażę taki rzut z mojego okna w salonie na ogród w dzisiejszy słoneczny piękny dzień

przecudowny widok, chyba lubisz patrzeć przez okno, bo kto by nie lubił, widząc coś takiego

ta szałwia na pierwszym planie jest śliczna, oby i u mnie tak się rozrosła

Uwielbiamy patrzeć przez okno na nasz ogród do tego stopnia, że jesteśmy gotowi wymienić dwuskrzydłowe okna ze szprosami na jedną taflę witryny, żeby nic nam nie zaburzało tego widoku

Popieram

Ja zamówiłam okna ze szprosami... wpłaciłam zaliczkę... i spotkałam kuzynkę mojego M.... jak się dowiedziała co zrobiłam..to takie pranie mózgu mi zrobiła... że pojechałam i odwołałam zamówienie.....
Co patrzę w okna, to wspominam Agnieszkę ciepło...... uratowała mnie przed kratami
Przystojny Pacal.. i piękna kuchnia
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:03, 12 paź 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)

To pokażę taki rzut z mojego okna w salonie na ogród w dzisiejszy słoneczny piękny dzień

przecudowny widok, chyba lubisz patrzeć przez okno, bo kto by nie lubił, widząc coś takiego

Uwielbiamy patrzeć przez okno na nasz ogród do tego stopnia, że jesteśmy gotowi wymienić dwuskrzydłowe okna ze szprosami na jedną taflę witryny, żeby nic nam nie zaburzało tego widoku

Anitko, widok śliczny wymieniajcie okna. Mi czasem u mnie ściany przeszkadzają.
Kuruj się kochana, dużo dużo zdrówka Ci przesyłam i pozytywnej energii
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 20:01, 12 paź 2012

Do góry
kasik778 napisał(a)

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 19:36, 12 paź 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies