Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:17, 01 lut 2013

Do góry
Kupiłam nasiona - znooowu
głównie chodziło mi o ostnicę, a reszta "przy okazji"

OSTNICA MOCNA
SAŁATA NA CIĘTE LISTKI MIX
ENDYWIA romanesca da taglio
Marchew średniopóżna DEEP PURPLE- fioletowa
SZPINAK NOWOZELANDZKI
PIERWIOSNEK OMSZONY
SAŁATA RZYMSKA PARRIS ISLAND
SZAŁWIA OMSZONA
BURAK LIŚCIOWY - mix - bright lights
KOLENDRA SIEWNA
Roztoczańskie klimaty 11:46, 01 lut 2013

Do góry
u mnie szałwia omszona kwitła non stop...od czerwca do listopada, nie przycinana!
Zielonym do góry :) 09:37, 01 lut 2013

Do góry
To proste - nie wymarza tak jak lawenda. Łatwiej też jest skorygować pokrój i pobudzić do kwitnienia nie martwiąc się czy to już zdrewniała część czy nie. Szałwia sama się rozsiewa, co moim zdaniem też jest dużym atutem.
Jedyny jej minus to brak zapachu lawendy Ale to oczywiście kwestia czy wybieramy doznania wzrokowe czy powonienia.
Miejmy nadzieję, że Finka na czas uruchomi sprzedaż internetową - posiada szałwie w 3 odmianach kolorystycznych - białą, rózową i fiolet.
Salvia - szałwia 08:38, 01 lut 2013

Do góry
świetna ta szałwia u Ani z Zielonego Wzgórza. Podoba mi się taka kompaktowa forma Danusiu, jesli kupię omszoną i będę ją nisko przycinać, będzie taka cacy? nie chcę luźnej, ponieważ chce ją "wpleść " w obwódkę rabaty
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:42, 31 sty 2013

Do góry
Zeta napisał(a)
Ania powiedz ty mi słońce .....
Ty masz raj bylinowy u Siebie.....
a ja w zeszłym roku kupiłam na obwódki begonie
A moze powiesz mi miałaś może szałwię ??
Czy ona też tak kwitnie cały czas jak begonia ??
Bo niewiem na co się zdecydować
Głosuj begonia czy szałwia....

Wiem ....znowu dylematy ogrodowiskowe ...no ale wiosna za progiem..
Oczywiście nie u mnie ....ja widoku nie mam lawiny na około ale się wygrzebaliśmy
Żona do pracy dotarł zamiast na 6 to na 10 hihihihhihihihihih

Begonia dłużej kwitnie.... w zasadzie to cały czas.....
Szałwia mi zakwitła, przekwitłą ... sama się wysiewała i kwitła ponownie.... rozsadki zrobiłam sobie z nasionek, wiec szybko mi kwitła na grządce...
Pytanie jak chcesz to skomponować i w jakim miejscu..... begonie lepiej się nadają na obwódki czy jako wypełnienie przestrzeni.. szałwie jako uzupełnienie nasadzeń.. ja posadziłam w róże Są też różne gatunki begonii i różne szałwii.... Jednego roku begonie mi pasły i nie chciały rosną, w zeszłym roku rosły ładnie....
Begonie dłużej kwitną ...to pewniak, zwłaszcza jak się kupi wiosna duże sadzonki...
A to moje szałwie.. rabata robioną 3 miesiące wcześniej, wiec jeszcze taka............... młoda

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:30, 31 sty 2013

Do góry
może Ania się nie obrazi jak ci Zeta odpowiem że szałwia kwitnie tylko wiosną i powtarza kwitnienie we wrześniu pod warunkiem że ja zetniesz po przekwitnięciu . Begonie zdecydowanie lepsze jeśli chodzi o kwitnienie
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:23, 31 sty 2013

Do góry
Zeta napisał(a)

Oczywiście nie u mnie ....ja widoku nie mam lawiny na około ale się wygrzebaliśmy

Szałwie u mnie jakoś nie chciały rosnąć....Miały przerwy w kwitnieniu - begonie właściwie wystarczy tylko posadzić i będą kwitnąć all day alll night
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:49, 31 sty 2013

Do góry

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 08:14, 29 sty 2013

Do góry
Połączenie z różami różowymi The Fairy będzie się gryzło, nie da się tego przełknąć, ewentualnie przesadzenie róż w inne miejsce, które z pomarańczem nie będzie się nakładać.

Jeszcze zaproponuję ścianę w kolorze mocny fiolet, ale pomarańczowa pewnie będzie lepsza, idealna. Róże należy zamienić na kremowe albo bladożółte z akcentami ciemnoniebieskimi w stylu szałwia omszona i oczywiście pomarańczowymi..
I ja podzielę się z Wami moim ogrodem... 21:31, 28 sty 2013

Do góry
Witam Co dziś u mnie się ciekawego działo? Dziennie te pytanie wita mnie na facebooku (w podobnej formie)... a więc dziś byłem w końcu u doktora z tym brzuszkiem i zlecono mi wykonać badania. Dziś miałem USG - fajna sprawa ale nie chciałbym już tego więcej (żeby nie było powodu do tego badania) Jutro natomiast mam pobierania krwi... i zobaczymy co dalej

Strasznie miała odwilż przyjść... tak przyszła ale śnieżyca... śniegu znów nawaliło, że "hoho"

Niedawno u Irenki pisałem o mojej "angielce" i trochę ją okroiłem z gatunków...
Odpadła bergenia, rozplenica, róża a pozostało:

Szałwia omszona 'Caradonna'
Jeżówka purpurowa 'Magnus'
Rozchodnik okazały
Ostnica
Hakonechloa macra
Tawuła japońska 'Goldmound'
Bodziszek
Przywrotnik ostroklapowy
Lawenda wąskolistna
Brzoza szczepiona na pniu
Naparstnica purpurowa
Werbena patagońska
Czyściec wełnisty

i
zastanawiam się nad kocimiętką

Moje inspiracje

Fot. Danuta Młoźniak
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:29, 25 sty 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
chyba jeszcze za dużo tych gatunków- wywaliłabym coś

może tak:

-plamy na przód ( po 10-25 szt)-zawilce, geranium, kocimiętka, szałwia lub przetacznik , dokładamy zółty to przetacznik, może carex czy stipa ( ale mniejszymi plamami- np po 8 szt), może redst ( to ten do20-30 cm?),niskie i średnie cebule
- z tyłu , jako druga plama ( tez plama 5-10 szt)- molinia lub rozplenica, kosaćce syb, jesli z żółtym to można żelaźniak, werbena, ostróżki, , jeżówki( tych daj wiecej lub częściej mniejsze plamy)
- pomiędzy jako akcenty pojedyńcze, lub mniejszymi plamkami gdzieś między plamami niskich i wyższych, - peonie ( 3 szt, ), jarzmianka, róże ( takie poniżej 1 m, nie rozkładające się szeroko), lilie ( po kilka w skupieniach), orliki, cebule czosnków, sasanka, naparstnica

Magnolia, a da się to jakoś narysować?
nie umiem w takich programach się poruszać?
tu mam skan

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:02, 25 sty 2013

Do góry
chyba jeszcze za dużo tych gatunków- wywaliłabym coś

może tak:

-plamy na przód ( po 10-25 szt)-zawilce, geranium, kocimiętka, szałwia lub przetacznik , dokładamy zółty to przetacznik, może carex czy stipa ( ale mniejszymi plamami- np po 8 szt), może redst ( to ten do20-30 cm?),niskie i średnie cebule
- z tyłu , jako druga plama ( tez plama 5-10 szt)- molinia lub rozplenica, kosaćce syb, jesli z żółtym to można żelaźniak, werbena, ostróżki, , jeżówki( tych daj wiecej lub częściej mniejsze plamy)
- pomiędzy jako akcenty pojedyńcze, lub mniejszymi plamkami gdzieś między plamami niskich i wyższych, - peonie ( 3 szt, ), jarzmianka, róże ( takie poniżej 1 m, nie rozkładające się szeroko), lilie ( po kilka w skupieniach), orliki, cebule czosnków, sasanka, naparstnica
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:50, 25 sty 2013

Do góry
-plamy na przód ( po 10-25 szt)-zawilce, geranium, kocimiętka, szałwia lub przetacznik , dokładamy zółty to przetacznik, może carex czy stipa ( ale mniejszymi plamami- np po 8 szt), może redst ( to ten do20-30 cm?)
- z tyłu , jako druga plama ( tez plama 5-10 szt)- molinia lub rozplenica, kosaćce syb, naparstnice, jesli z żółtym to można żelaźniak, werbena, bodziszek wspaniały, ostróżki, niskie i średnie cebule, jeżówki( tych daj wiecej lub częściej mniejsze plamy)
- pomiędzy jako akcenty pojedyńcze, lub mniejszymi plamkami gdzieś między plamami niskich i wyższych, - peonie ( 1-3 szt, ), jarzmianka, róże ( takie poniżej 1 m, nie rozkładające się szeroko), lilie ( po kilka w skupieniach), orliki, cebule czosnków, sasanka, może miecznica wąskolistna

- pomiędzy , w nierównych odstępach , czasem nawet po 2 - 3szt obok siebie stożki.

najlepiej to narysować, wtedy łatwiej będzie powtarzać, sadzić obok siebie kwiaty z różnych pór.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:24, 25 sty 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
tak, lećmy porami roku, potem wybierzemy i skleimy. Trawy też
Wrzucaj co lubisz i chcesz, wywalimy potem co się nie skomponuje czy nie nadaje

to co lubię

tulipany czosnki kocimiętka szałwia irysy liliowce sasanka

róże lawendy rozchodniki orliki werbena i szukam dalej
Początki w Kruklandii 19:07, 24 sty 2013

Do góry
haha, stipę pony tails właśnie sobie zamówiłam, nasiona ostrogowca już mam, jeszcze biały jest na fotce
I szałwia omszona! Cudna ta rabata

pozdrawiam!
Gdzie co i jak - czyli łap okazję :D 08:19, 23 sty 2013

Do góry
W Aldi.. od dzisiaj...do wyboru: hiacynt lub narcyz za 2.99zł.

A od 02.02. ...Zioła w doniczce:
doniczki 14 cm; wysokość rośliny: 35–40 cm; w ozdobnej doniczce z terakoty o ø 16 cm pokrytej korą sosnową; etykietka z fotografią i instrukcją pielęgnacyji; do wyboru: rozmaryn, lawenda, szałwia lub liść laurowy...cena:19.99zł.

Fajne co roku kupuje
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 22:07, 21 sty 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Różowe to pospolity ostrogowiec, jest tam też biały.

Do tego kocimiętka, ostnica, i szałwia omszona.

Dziękuję
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 21:59, 21 sty 2013

Do góry
Różowe to pospolity ostrogowiec, jest tam też biały.

Do tego kocimiętka, ostnica, i szałwia omszona.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:33, 20 sty 2013

Do góry
KasiaWB napisał(a)
ja u siebie posadziłam czyściec+szaławia+przywrotnik, oczywiście z kocimiętką też wygląda bosko i tak u mnie będzie czyściec ładnie rośnie, tylko w roku posadzenia/przesadzenia mniej rośnie, ale od następnego roku juz jest świetnie

z tych wymienionych przez ciebie roślin, mam tylko szałwię, ale na innej rabacie wśród kulek z bukszpanów variegata; i ta kocimiętka bardzo mi się podoba i chyba tez czyściec chcę i przywrotnik, bo Beata pokazała fajne zdjęcie z nim i kocimiętką.
tu szałwia omszona z hakone, bukami trikolor i czosnkami

Początki w Kruklandii 10:04, 20 sty 2013

Do góry
Joaska napisał(a)
Justyna ja tam widzę u Ciebie w donicy trawy takie wiszące i może tujki aurera nana, do tego kocimiętka i szałwia.

Będą trawy i bajorko....reszta to tajemnica! Nawet dla mnie hehe
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies