Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród w budowie - nieustającej 18:47, 15 maj 2012

Do góry
Monic napisał(a)
Gabrysiu, wprawdzie nie wiem co to za roślinka (niebieska), ale jest śliczna - sama jestem ciekawa co to takiego. Co do ketmii ... U mnie zmarzły aż 3,5 - to pół to wynika z tego, że jedna ma połowę wymarzniętą, a druga połowa puszcza liście. Obserwuję jednak dziwne zjawisko - nie wymarzło sporo roślin, które zazwyczaj tnę do ziemi po zimie np. perukowce i milin - w tym roku mają nowe liście na całej długości pędów, co jest niezwykłym zjawiskiem jak dla mnie, bo mam je kilka lat i co roku ostre cięcie, a tu nic nie trzeba ciąć.

Ta wredna zima właśnie tak nam dała popalić i poczyniła mnóstwo niespodzianek w naszych ogrodach, ale większość przemarzniętych roślin, na szczęście powoli odrasta, na przekład moja szałwia Icterina, albo nawet dąbrówka.
Kubusiowo 12:16, 15 maj 2012

Do góry
Monika, Adziulka, Marzenko, Boćku, Marzenko, Basieńko bardzo Wam dziękuję i za piękne kwiaty i za dobre słowo Buziaki

Basiu cudna ta szałwia
Kubusiowo 12:13, 15 maj 2012

Do góry
Szałwia na 400 stronę, i gratulacje Gosiu

Przywiozę i komuś dla Ciebie podrzucę
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 00:23, 15 maj 2012

Do góry
akanta napisał(a)

A gdzie to zrobiłaś takie zakupy Kasiu?Kalinę też dosadziłam jesienią -faktycznie zapach cudny!A Hortensji mirranda -nie spotkałam a to mnie ciekawi bardzo,bo to na moje cienie roślina i listki ma nieco inne warta zakupu.

Kalina, ach ta kalina
Te rośliny kupiłam akurat we Florexpolu, to jedno z moich ulubionych miejsc Czasami mają tam naprawdę fajne okazje i cenowe i roślinne , a czasami ceny bywają też kosmiczne ) znam również inne miejsca, gdzie warto kupować pewne rośliny, wiadomo każdy w czymś się specjalizuje Ty napewno również masz swoje ulubione miejsca zakupów

Mój kawałek zieleni powstał zaledwie rok temu więc jest bardzo młody, a ja jestem baaaardzo świeżą ogrodniczką i w zasadzie uczę się
Mój przyszły ogródek tak docelowo nie będzie wyglądał przynajmniej planuję inaczej zostanie w tym miejscu na stałe tylko ten szkielet ze świerków serbskich i thuji to wszystko co teraz mam to taka mała, własna szkółka na cele przyszłego ogródka jedne rośliny czują się u mnie doskonale co pokazują, a niektóre niestety np. przemarzły szałwia faktycznie mi się sprawdziła i pięknie zagęściła u Ciebie napewno szybko się rozrośnie i marzenie stanie się rzeczywistością na targach była ta szałwia w 3 kolorach: biały, niebiesko-fioletowy i ciemny róż piękne już widzę łany różnobarwne

Serdecznie Ciebie pozdrawiam i nadal będę zaglądać do Twojego ogrodu, który jest piękny
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:56, 14 maj 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Dziękuję wszystkim za miłe odwiedziny i serdecznie pozdrawiam

kwiatholandii - cieszy mnie bardzo, że serby się podobają,rzeczywiście od razu wszystko lepiej wygląda

bociek - padła ta szałwia - odmiana wysoka i niska

ale pięknie odbija ta

Bardzo lubię Szałwie i Przetaczniki koło róż ,tez posadziłam jesienią przy reorganizacji różąnki.Twoja jest już piękna .Taka mi się marzy.
Rośliny - wypełniacze 22:47, 14 maj 2012

Do góry
wypełniaczem może być każda roślina jeśli zastosujemy duże ilości i plamy
wszystko zależy od tego jak duże rośliny chcemy podsadzić . inaczej wypełniamy pod dużymi krzewami i drzewami a inaczej pod niskimi roślinkami . inaczej na rabatach a iglakami a inaczej na rabatach angielskich. mnie ten temat zajmuje od lat , ponieważ mam dużą przestrzeń i wypełniacze są u mnie niezbędne żeby ograniczyć plewienie .

- na iglakowej rabacie dobrze wygląda GOLTERIA , WRZOSY , WRZOŚCE TRZMIELINA
ŻURAWKI , RUNIANKA ( pahysandra ) , HOSTY. , BERGENIA SERCOWATA . ROZCHODNIK OKAZAŁY , trzeba jednak zastosować dużo sadzonek . może też wypełnieniem być np . AZALIA JAPOŃSKA . RÓŻA OKRYWOWA , PARZYDŁO MINIATUROWE , PRZYWROTNIK MINIATUROWY. MACIERZANKA PIASKOWA , wszystko zależy od inwencji twórczej.

- na rabatach bylinowych dobrym wypełniaczem są np. CZYŚCIEC WEŁNISTY , FIOŁKI , MINIATUROWE CHRYZANTEMY , NISKIE ODMIANY ASTRÓW , SZAŁWIA LEKARSKA ,

- pod krzewami dużymi ładnie wyglądają HOSTY , WYSOKIE ODMIANY BODZISZKÓW . NISKIE ODMIANY TAWUŁ, TAWUŁKI ARENDSA , KOKORYCZKI , HORTENSJE , TARCZOWNICE DREMERA , MAKLEJA . z niższych roślin np. PRZYTULINA WONNA , BARWINKI , BLUSZCZE , POWOJNIKI PŁOŻĄCE

- pod drzewami dobrze wypełnić , jeśli trzeba , niskimi krzewami - BERBERYSY ,KOSODRZEWINY , PIĘCIORNIKI lub wyższymi bylinami TOJEŚĆ ORSZELINOWA , TOJEŚĆ KROPKOWANA , PAPROCIE ( W LEŚNYCH ZAKĄTKACH) , HOSTY ( WYŻSZE ODMIANY), JĘZYCZKI , RODGERSJE ,
Ogródkowe perypetie:) 12:04, 14 maj 2012

Do góry
No..to moja rabata z zawijaskiem dostanie niedługo miskanty do towarzystwa. Zamówiłam właśnie u naszego Mariusza Morning Light oraz Hollcus'y do towarzystwa Już się nie mogę doczekać. Jeszcze lawenda.. szałwia..pachysandra..oj będzie tego trochę.
Ogrodnik mimo woli 22:45, 11 maj 2012

Do góry
Myślałam też o kocimiętce, bo szałwia ma ciaśniej ułożone kwiaty .
Ale jakoś tak.. skoro wcześniej napisałaś, że nie kocimiętka
No, to już wiesz, co masz Aniu .
Ogrodnik mimo woli 22:40, 11 maj 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)

A czy to czasem nie jest jakaś szałwia?

Aniu, mam kilka różnych szałwi..i one maja inne korzenie.... napewno ma specyficzny zapach ta roślina....... i nie jest to szałwia ...
Przeszukałam internet... i najprawdopodobniej jest to kocimiętka właściwa..... wkońcu kupowałam biała kocimietkę
cytat z Googla

Liście ułożone naprzeciwlegle mają przenikliwy, podobny do miętowego zapach. Roślina osiąga wysokość od 90 cm do 150 cm. Kwiaty kocimiętki właściwej są białe z purpurowymi kropkami, łatkami i zebrane na szczytach łodyg zioła w tzw. nibyokółka. Kocimiętka właściwa kwitnie od czerwca do września.

Ogrodnik mimo woli 22:29, 11 maj 2012

Do góry
asc napisał(a)

Dziś kupiłam wydanie specjalne "Mój piekny ogród", który jest poświęcony różanecznikom. Bogdzia, Pszczółka i ja zastanawiamy się czym podsadzić rh. Trzeba wziąc pod uwagę odczyn gleby i inne uypodobania rh. .W gazecie napisali, że dobrym towarzystem dla rh jest zawilec gajowy, brunera, fiołek, niezapominajka, orlik, a najlepszym towarzystem jest dąbrówka i tiarella. Na lato może byc naparstnica, można sadzić szafirki, śnieżyczki, cebulice, hiacynciki, tulipany i czosnki irańskie.W oddaleniu można posadzić funkie i paprocie, pierwiosnki, zurawki..

Przepraszam, że tak bez okolicznościowych wstepów, ale zafrapowała mnie ta lista roślin do towarzystwa dla rh. Dlaczego zdaniem autorów hosty i paprocie w oddaleniu? Obydwie rośliny lubią kwaśną glebę (tzn paprocie nie wszystkie, ale tych lubiących jest dość sporo) i dobrze się komponują. jaka przyczyna tego oddalenia?

Oddalenie na tyle, by paprocie nie rosły bezpośrednio w korzeniach rh, bo tego nie lubią.... ale poza tym jak najbardziej pasują Hosty potrafią mieć bardzo duże korzenie..i trudno by je było wykopać spod rh bez uszkadzania korzeni ...... i to tylko tyle...by pod malutkim krzaczkiem rh nie posadzić hosty, bo i hsta i rh potrafią urosnąć do sporych rozmiarów.

A no to ok! Bo już myślałam, że jakiś zły wpływ na siebie na wzajem mają. To w końcu trochę czary te ogrody, więc wszystko możliwe. A przy okazji - mnie też się wydaje, że to szałwia, to na obrazku powyżej.
Ogrodnik mimo woli 22:16, 11 maj 2012

Do góry

A czy to czasem nie jest jakaś szałwia?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 15:47, 11 maj 2012

Do góry
viva napisał(a)
Irenko, Twój wątek zaliczam tylko obrazkowo, nie jestem w stanie śledzić na bieżąco tak gonisz.
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę dużo siły w wysadzaniu tych 100 sztuk zakupionych sadzonek

Viva, tu są inne wątki, które biegną 3x szybciej jak mój, u mnie bardziej obrazkowo

do tych 100 doszło jeszcze 40 sztuk i są to rośliny, z których realizuję pomysł Magnolii, skarpeta pod

orzechem i będzie to Hakonechloa Aureola Macra i szałwia omszona Amethyst

ale fajnie, że zaglądasz
Ogród w Holandii 21:38, 10 maj 2012

Do góry
I jeszcze nowe pączki chciałam pokazać.
To niewielka róża, której nazwy nie pamiętam, ale coś z Dianą albo księzną Walii w tytule. Kolor ma biały.

a to wielka szałwia, która rosnie przed domem. Cała w pąkach.

A to nowa róża, jak widac pnąca. No właśnie - rusztowanie jej podstawiliśmy, tylko teraz jak ją po nim prowadzić? Chyba musze mądrych ludzi popytać.
Ogród w Holandii 21:36, 09 maj 2012

Do góry
Justyna - mnie się wydaje, że to idzie baaaardzo wolno. No i to dopiero jedna strona. Druga będzie dopiero jesienią.
Irciu - to jest szałwia złota. Faktycznie fajna - taka delikatna, pastelowa.
Puste pole z wysepką kwiatową 19:30, 07 maj 2012

Do góry

A to moja ukochana żurawka Beaujolais (od Hamiltona) – jedyna, która najlepiej przezimowała

W tym roku żaden narcyz się nie pokazał. Ogólne podsumowanie strat (oprócz róż): 2 hibiscusy, powojnik Luxurians, suchodrzew, trzmieliny, posadzona jesienią jukka, szałwia muszkatołowa, wieczornik, carexy, miscant Gracillimus, nawet nie odbija 6-letni przycięty dereń biały. Lawendy nie są zbyt dorodne...
Padł mi też dziurawiec Hidcota ......... Na zdjęciu to ten okółek z bordera. Jak myślicie, co by tu pasowało? Miejsca mało, a ściana jak patelnia! Myślałam o pigwowcu, ale on rośnie szerokoooooo............. Pomóżcie!

Nie duża rabata - pomysły? 19:24, 07 maj 2012

Do góry
Jak ma byc kolorow i cały rok to polecam rośliny typu:

jarzmianka, szałwia, przywrotnik ostroklapowy, bodziszki, jeżówki, astry, rozchodniki okazałe, ostróżki, kocimiętkę....

Nie wiem jaka jest wielkość tej rabaty ale na moje oko za mała dla pęcherznicy.....
Cebulowe umieść tak, żeby nie zostały puste pola i nie było konieczności zatykania dziury po nich.... Chyba, że lubisz bawic sie w kwiaty jednoroczne
Ogród w budowie - nieustającej 22:26, 06 maj 2012

Do góry
Szałwia to dobry pomysł, mam dwa krzaczki fioeltowej na tej wielkiej rabacie, ale coś marnie mi tam rosną. Przeniosę je zatem, może wreszcie pokażą na co je stać.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:19, 02 maj 2012

Do góry
Szałwia

Ciekawa forsycja

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 21:19, 01 maj 2012

Do góry
Dziękuję wszystkim za miłe odwiedziny i serdecznie pozdrawiam

kwiatholandii - cieszy mnie bardzo, że serby się podobają,rzeczywiście od razu wszystko lepiej wygląda

bociek - padła ta szałwia - odmiana wysoka i niska

ale pięknie odbija ta

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 09:08, 01 maj 2012

Do góry
Wczoraj ok 21wszej znów pstryknęłam parę fotek. Ale mam słabiutki aparat, słonko zachodziło a on już lampy błyskowej używał... trudno

Tulipany Carnival de Nice kwitną wszędzie Trudno je objąć...

Te w żwirku - zotały tylko żółte, białe przekwitły:

Hortensja Limelight ma sporo listków już. Mam tylko jedną duża, pozostałe 7 wzdłuż płotu jest maleńka. Ale te maleństwa zaskakująco dobrze sobie radzą

W warzywniku szałwia i coś jeszcze przyprawowego dobrze rośnie - zimę przetrwało

Pergole stoją, czekają na fasolę posiana, ma rosnąć

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies