Ta wredna zima właśnie tak nam dała popalić i poczyniła mnóstwo niespodzianek w naszych ogrodach, ale większość przemarzniętych roślin, na szczęście powoli odrasta, na przekład moja szałwia Icterina, albo nawet dąbrówka.
Kalina, ach ta kalina
Te rośliny kupiłam akurat we Florexpolu, to jedno z moich ulubionych miejsc Czasami mają tam naprawdę fajne okazje i cenowe i roślinne , a czasami ceny bywają też kosmiczne ) znam również inne miejsca, gdzie warto kupować pewne rośliny, wiadomo każdy w czymś się specjalizuje Ty napewno również masz swoje ulubione miejsca zakupów
Mój kawałek zieleni powstał zaledwie rok temu więc jest bardzo młody, a ja jestem baaaardzo świeżą ogrodniczką i w zasadzie uczę się
Mój przyszły ogródek tak docelowo nie będzie wyglądał przynajmniej planuję inaczej zostanie w tym miejscu na stałe tylko ten szkielet ze świerków serbskich i thuji to wszystko co teraz mam to taka mała, własna szkółka na cele przyszłego ogródka jedne rośliny czują się u mnie doskonale co pokazują, a niektóre niestety np. przemarzły szałwia faktycznie mi się sprawdziła i pięknie zagęściła u Ciebie napewno szybko się rozrośnie i marzenie stanie się rzeczywistością na targach była ta szałwia w 3 kolorach: biały, niebiesko-fioletowy i ciemny róż piękne już widzę łany różnobarwne
Serdecznie Ciebie pozdrawiam i nadal będę zaglądać do Twojego ogrodu, który jest piękny
wypełniaczem może być każda roślina jeśli zastosujemy duże ilości i plamy
wszystko zależy od tego jak duże rośliny chcemy podsadzić . inaczej wypełniamy pod dużymi krzewami i drzewami a inaczej pod niskimi roślinkami . inaczej na rabatach a iglakami a inaczej na rabatach angielskich. mnie ten temat zajmuje od lat , ponieważ mam dużą przestrzeń i wypełniacze są u mnie niezbędne żeby ograniczyć plewienie .
- na iglakowej rabacie dobrze wygląda GOLTERIA , WRZOSY , WRZOŚCE TRZMIELINA
ŻURAWKI , RUNIANKA ( pahysandra ) , HOSTY. , BERGENIA SERCOWATA . ROZCHODNIK OKAZAŁY , trzeba jednak zastosować dużo sadzonek . może też wypełnieniem być np . AZALIA JAPOŃSKA . RÓŻA OKRYWOWA , PARZYDŁO MINIATUROWE , PRZYWROTNIK MINIATUROWY. MACIERZANKA PIASKOWA , wszystko zależy od inwencji twórczej.
- na rabatach bylinowych dobrym wypełniaczem są np. CZYŚCIEC WEŁNISTY , FIOŁKI , MINIATUROWE CHRYZANTEMY , NISKIE ODMIANY ASTRÓW , SZAŁWIA LEKARSKA ,
- pod krzewami dużymi ładnie wyglądają HOSTY , WYSOKIE ODMIANY BODZISZKÓW . NISKIE ODMIANY TAWUŁ, TAWUŁKI ARENDSA , KOKORYCZKI , HORTENSJE , TARCZOWNICE DREMERA , MAKLEJA . z niższych roślin np. PRZYTULINA WONNA , BARWINKI , BLUSZCZE , POWOJNIKI PŁOŻĄCE
- pod drzewami dobrze wypełnić , jeśli trzeba , niskimi krzewami - BERBERYSY ,KOSODRZEWINY , PIĘCIORNIKI lub wyższymi bylinami TOJEŚĆ ORSZELINOWA , TOJEŚĆ KROPKOWANA , PAPROCIE ( W LEŚNYCH ZAKĄTKACH) , HOSTY ( WYŻSZE ODMIANY), JĘZYCZKI , RODGERSJE ,
No..to moja rabata z zawijaskiem dostanie niedługo miskanty do towarzystwa. Zamówiłam właśnie u naszego Mariusza Morning Light oraz Hollcus'y do towarzystwa Już się nie mogę doczekać. Jeszcze lawenda.. szałwia..pachysandra..oj będzie tego trochę.
Myślałam też o kocimiętce, bo szałwia ma ciaśniej ułożone kwiaty .
Ale jakoś tak.. skoro wcześniej napisałaś, że nie kocimiętka
No, to już wiesz, co masz Aniu .
Aniu, mam kilka różnych szałwi..i one maja inne korzenie.... napewno ma specyficzny zapach ta roślina....... i nie jest to szałwia ...
Przeszukałam internet... i najprawdopodobniej jest to kocimiętka właściwa..... wkońcu kupowałam biała kocimietkę
cytat z Googla
A no to ok! Bo już myślałam, że jakiś zły wpływ na siebie na wzajem mają. To w końcu trochę czary te ogrody, więc wszystko możliwe. A przy okazji - mnie też się wydaje, że to szałwia, to na obrazku powyżej.
Irenko, Twój wątek zaliczam tylko obrazkowo, nie jestem w stanie śledzić na bieżąco tak gonisz.
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę dużo siły w wysadzaniu tych 100 sztuk zakupionych sadzonek
Viva, tu są inne wątki, które biegną 3x szybciej jak mój, u mnie bardziej obrazkowo
do tych 100 doszło jeszcze 40 sztuk i są to rośliny, z których realizuję pomysł Magnolii, skarpeta pod
orzechem i będzie to Hakonechloa Aureola Macra i szałwia omszona Amethyst
Justyna - mnie się wydaje, że to idzie baaaardzo wolno. No i to dopiero jedna strona. Druga będzie dopiero jesienią.
Irciu - to jest szałwia złota. Faktycznie fajna - taka delikatna, pastelowa.
A to moja ukochana żurawka Beaujolais (od Hamiltona) – jedyna, która najlepiej przezimowała
W tym roku żaden narcyz się nie pokazał. Ogólne podsumowanie strat (oprócz róż): 2 hibiscusy, powojnik Luxurians, suchodrzew, trzmieliny, posadzona jesienią jukka, szałwia muszkatołowa, wieczornik, carexy, miscant Gracillimus, nawet nie odbija 6-letni przycięty dereń biały. Lawendy nie są zbyt dorodne...
Padł mi też dziurawiec Hidcota ......... Na zdjęciu to ten okółek z bordera. Jak myślicie, co by tu pasowało? Miejsca mało, a ściana jak patelnia! Myślałam o pigwowcu, ale on rośnie szerokoooooo............. Pomóżcie!
Nie wiem jaka jest wielkość tej rabaty ale na moje oko za mała dla pęcherznicy.....
Cebulowe umieść tak, żeby nie zostały puste pola i nie było konieczności zatykania dziury po nich.... Chyba, że lubisz bawic sie w kwiaty jednoroczne
Szałwia to dobry pomysł, mam dwa krzaczki fioeltowej na tej wielkiej rabacie, ale coś marnie mi tam rosną. Przeniosę je zatem, może wreszcie pokażą na co je stać.