Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:46, 30 cze 2021

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Drżałam o Kimono. Po zimie miała wszystkie czarne pędy. Odbiła i wykazuję dużą wolę życia.

ALe ciekawy ma kolorek!
Ogród bez reguł 22:42, 30 cze 2021

Do góry
Raport o stanie wód
Kataklizmy nas ominęły. Padało z różnym natężeniem przez cały dzień. Teraz mały antrakt i oczekiwanie, co dalej. Otrzymaliśmy alert, ale może się nie sprawdzi.
Mam nadzieję, że do Was wszystkich dotrze deszcz w takiej ilości, jaka jest potrzebna

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:38, 30 cze 2021

Do góry
I na koniec takie tamy na zamknięcie I półrocza tego roku.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:35, 30 cze 2021

Do góry
Kolorów nabierają czosnki główkowate.

Nie wszystkie gaury przetrwały zimę. Te, którym się udało zaczynają kwitnienie. Chciałam dokupić, ale w sprzedaży była tylko różowa.

Dzwonek Poszarskiego znalazł kolejna podpórkę.

Drżałam o Kimono. Po zimie miała wszystkie czarne pędy. Odbiła i wykazuję dużą wolę życia.

Początek lipca to będzie czas przetaczników. Pasują do wszystkiego.

Jak feniks z popiołów 22:33, 30 cze 2021

Do góry
Czyżby przygotowania do Helloween?
Ogrodowy song 22:32, 30 cze 2021

Do góry
Dorzucę jeszcze gratis Ascot

April podbija las... 22:27, 30 cze 2021

Do góry
April napisał(a)

To jest super widok!
I nie mam na myśli kota!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:27, 30 cze 2021

Do góry
Ładnie kwitną powojniki.
Jackmanii (aparat niestety głupieje i nie odtwarza dobrze jego barwy) posadzony jako parawan między warzywnikiem i ogrodem ozdobnym.
Kiedyś towarzyszyła mu biała róża Iceberg- niestety doszczętnie przemarzła po pierwszej zimie. Wsadziłam Edenkę, ale ta tez co roku podmarza i wciąż jest niziutka.

widok od strony warzywnika

Kermesina w towarzystwie Edenki i LO.

Drugi egzemplarz rośnie przy ławeczce, na zakręcie "długiej, prostej".

Doświadczalnia bylinowo-różana 22:23, 30 cze 2021

Do góry
Anda napisał(a)

A tu jest Märchenzauber i Kaffee Fassett

Ale rarytasy u Ciebie
Od nowa ... na przekór wszystkim 22:21, 30 cze 2021

Do góry
iwka napisał(a)
czas śmiałka i trzcinnika nadchodzi

Przepięknie!
jaki to rodzaj śmiałka darniowego?
Blaski i cienie nowego życia 22:15, 30 cze 2021

Do góry
Marlenaa napisał(a)
Ula róże masz przepiękne Dobrze, że gryzoni się nie boję, pewnie nie jednemu słabo się zrobiło na widok topielca

Dziękuję pogodzie w imieniu róż Ale powoli kończą te odmianowe, niestety.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:14, 30 cze 2021

Do góry
TAR napisał(a)
ech tez mnie ciecia czekaja, ja parzydlo zetne chyba cale po kwitnieniu, bo ono rosnie z sadzcami i teraz ich kolej na gwiazdorzenie. a moze poczekam i nic nie bede robic. u nas "sezon" na konskie muchy, dostaje juz histerii i atakow paniki jak słysze bzyczenie. te ugryzienia okropnie bola, nie da sie porobic w ogrodzie. wczoraj bylam ubrana na bialo a i tak w szyje mnie dziabnela wstretna koniara.

Końskich much na szczęście nie mam.
Spiętrzyło mi się trochę prac ogrodowych i domowych. Praktycznie cały czerwiec spędziłam przywalona stosami papierzysk.
Ciężkie dni zrekompensowałam sobie wizytą w szkółce. Nabyłam trochę bylin: penstemona naparstnicowego, bodziszki Rozanne, żuraweczki w odmianach, żurawki Paris, szałwie Caradonnę i C. compactum, przetaczniki: niebieskie Marietta i różowe, kocimiętkę Purrsian Blue. Mam zamiar uporządkować nasadzenia na cypelku. To już "ente" podejście do tego miejsca. Raczej nie spodziewam sie, że ostatnie. Uzupełniłam kolekcję rdzawych ozdób.

Wczorajsze prognozy brzmiały groźnie. Wieczorem wyskoczyłam pościnać część kocimiętek. Trochę poczyściłam róże. Dzisiaj zaczęłam cięcie trzmielinowych, cisowych i bukszpanowych kulek, żywopłotów i obwódek.

przed

po (Bonica to jednak niezawodna róża)

*.: U Szarotki :. * 22:12, 30 cze 2021

Do góry
Nie wiem, czy tam ktoś zagląda? więc wrzucę też tu

Mam od dłuższego czasu problem z rabatą w przed ogródku. Jest to ogromna rabata (mąż stwierdził, że nie chce tam siać trawy) i mam od zeszłego roku dylemat co tam posadzić. Jedyne założenie jest takie, że nie chcę tam niczego bardzo wysokiego (max ~3m), w ogrodzie mam kwiaty w kolorze bieli, różu i fioletu (żółcie, pomarańcze i czerwienie - można tylko znaleźć w krzewach np. berberysach czy Żurawkach).

Rabata wygląda tak :

z dalszej perspektywy:

wymiary:

Mam 3 brzozy kuliste (2m ), które raczej będą do przesadzenia, bo teraz są za blisko a korony się w przyszłości rozrosną. Myślałam o tym aby wydzielić na tej przestrzeni bukszpanowy niski żywopłot i tam je posadzić a pod nimi róże (np. Maria Theresa/Baronesse z szałwią, stipą lub rozplenicą. Czy to dobry pomysł?

Innego dnia myślę, że jak na przed ogródek to poza sezonem może słabo wyglądać taka kompozycja i może powinnam myśleć o czymś zimozielonym jak kosodrzewina?

pomysł na wydzielenie części bukszpanem ( przy Bonsai z żywotnika jest posadzny Carex Frosted Curls:

Czy ktoś ma jakieś sugestie?

Z góry pięknie dziękuję :*
Mój ogrodowy pamiętnik 22:10, 30 cze 2021

Do góry
Dzisiaj się zabrałam za cięcie. Było tego trochę. Bo i róże, krzewuszki, berberysy, kaliny i wszystko inne co za bardzo się rozrosło. Tak więc parę jeżówek nadal czeka na posadzenie. Nie ma czasu ciągle.

Śmiałek darniowy kwitnie. U mnie pierwszy raz bo niedawno posadzony.

April podbija las... 22:09, 30 cze 2021

Do góry
April napisał(a)

Ale widok... WOW ❤️

U nas mało komarów. Ale tak samo sucho i bezdeszczowo.
Przedziwny Ogród 22:02, 30 cze 2021

Do góry

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:01, 30 cze 2021

Do góry
aneczka_a napisał(a)
Kochani mam do zagospodarowania taka rabatę. Chciałabym róże. myślałam o piżmowych ale one nie pachną a to przy tarasie więc zapach wskazany❤️
A może jakieś inne długo kwitnące krzewy? Nie chce hortensji bo mam już ich sporo dookola. może miniaturowe budleja?
rabata ma ok 4 m długości i 2 szerokości

Zobacz różę rabatową/wielkokwiatowa Beverly. Jest zdrowa i ma mocny zapach. Ładnie by się komponowała na tym łuczku z trawami i np z lawendą/szałwią/kocimietką.
Mój ogrodowy pamiętnik 22:00, 30 cze 2021

Do góry
I jeszcze raz Genevieve Orsi.

Przedziwny Ogród 21:58, 30 cze 2021

Do góry
W

Ogrodowy song 21:58, 30 cze 2021

Do góry
oliwka napisał(a)
Ewa właśnie prosze o więcej fotek

No dobra Dla Ciebie Natasha Richardson

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies