Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Świerk serbski - Picea omorika 08:50, 08 cze 2021

Do góry
Witam mam problem z moimi świerkami. Od dwóch lat nie trzymają w ogóle pionu i tak jakby coraz gorzej, obawiam się że ostatecznie złamią się w połowie. Proszę o radę jaka jest tego przyczyna i co dalej z nimi robić. Przywiązywanie ich do palików jest bardzo uciążliwe a ostatecznie i tak niewiele to daje.

Podwórkowa rehabilitacja 08:47, 08 cze 2021

Do góry
ryska napisał(a)

Rozwinął się za to taki gratis do zakupów.
Pachnie dusząco ale przyjemnie.
Kolor z nie mojej bajki.
Znacie tego liliowca?

Moim zdaniem to Liliowiec żółty Zamówiłam sobie u mojej cioci kawałek, bo lubię ten zapach. Poza tym ma piękny pokrój - jest taki wysoooki
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 08:27, 08 cze 2021

Do góry
nicol21 napisał(a)
testuję irysy holenderskie. Czy ładnie kwitną, długość kwitnienia i ich wygląd przed i po kwitnieniu... no i czy powtarzają z tych samych cebulek, oraz czy się namnażają. No i chorobliwość... sporo tych punktów do zaliczenia w moim teście. Ale chyba nie przesadziłam, prawda?!

Nie wiem jak u Ciebie w rejonach, u nas ponoć nie zimują.
Ja swoje cebule wsadziłam wiosną bo zostały przez przypadek w torbie nieposadzone jesienią. Liście puściły, ciekawe czy zakwitną
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 08:15, 08 cze 2021

Do góry
Roseum Elegans.
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 08:09, 08 cze 2021

Do góry
AlinaP napisał(a)

Zgadza się

Wiem, że mam odmiany Polarnacht i Rasputin, pozostałe nn. Zmieniały miejsce bez oznaczeń.
Jeszcze jedno zdjęcie dłuuuugo. Z telefonu. Masakra. Światłowód u bram. Nie żartuję.

. Wygląda jak Libretto.
Ogrodzenie na skarpie 08:04, 08 cze 2021

Do góry
Witam ponownie,
za poradą zakupiłem trzmielinę (65 sztuk) - już na początku kwietnia (nie spodziewałem się że będzie aż tak zimno) - na szczęście mimo tego ze na początku tawuły długo nie dawały oznak że się przyjęły teraz już ładnie się żółcą na całej długości skarpy (nie przyjęło się 2 sztuki) i zaczyna to ładnie wyglądać, w niedługim czasie wrzucę zdjęcia dalszej części skarpy i poproszę o poradę co dalej.

Ale teraz mam pytanie o inną część mojego podwórka - mianowicie chodzi mi o podjazd - czym obsadzić pas około 1,5 m szeroki (skarpa) tak żeby uzyskać trochę cienia na "parkingu" przed garażem - i jednoczeni żeby potem tą samą roślinnością (lub pasującą) obsadzić resztę podjazdu (jakieś 25mb długości i 2m szerokości)
Ja wstępnie myślę aby posadzić 0,5m od ogrodzenia klony kuliste , potem może jakiś berberys czerwony, i przy samym krawężniku lawendę (bo tam będzie już bardzo sucho).
Dodam ze niestety mocno tam wieje i jest to strona południowa.
Podjazd narazie rozkopany bo czekam na przyłącz gazu......

p.s.
jakie pnącze można bezpiecznie posadzić przy tego typu ogrodzeniu - w sensie takim żeby nie zniszczyło drutów.

W ogródku Martki 08:01, 08 cze 2021

Do góry
Moja Droga, dawno mnie u Ciebie nie było.
Cieszę się, że zdecydowałaś się połączyć rabaty. Jest zdecydowanie lepiej.
Ja to bym jeszcze poszerzyła tę węższą pod oknem witrynowym do linii tego większego kwadrata... (auć!)

Martka napisał(a)

Fajne te młode grabki. Moje na stipowisku też takie były, a dziś już całkiem grubaśne
Ogród do odnowy 07:59, 08 cze 2021

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Ona mi wygląda na Buckeye Belle.

Zaczekam aż w pełni się rozwinie, ale w środku wygląda na pustą a Bukeye ma mocno wypełniony środek

Rozpoznawanie chorób i szkodników 07:42, 08 cze 2021

Do góry
Witam się i tu napisałam w wątku cisowym ale chyba lepiej byłoby tu zapytać o poradę..kilka stron wcześniej widziałam podobne zdjęcia cisów zainfekowanych czymś ale nikt nie odpowiedział, więc zapytam o swoje z nadzieją ,że podpowiecie... Moje cisy posadzone ok 3 tyg temu, rosły w doniczkach. Ziemia polna, niby przesiewana, wymieszana z korą i bardzo długo zleżałym obornikiem- w dołki dawałam po garści fosforu dla lepszego ukorzenienia ( po lekturze porad Mazana i Toszki .
Z daleka nie wygląda jakby im coś dolegało- przyrosty są jasnozielone, dość duże, za to w środku pojawiają się takie zżółknięte

:

a tu z bliska gałązka, którą odłamałam:

Bardzo proszę, pomóżcie- czy za mało wody, czy to szok po posadzeniu? Nie widzę miseczników ale się nie znam, więc może są ale ja ich nie widzę
W ogródku Martki 07:31, 08 cze 2021

Do góry
Edi, "ogród stworzony w całości" - to chyba stan dla ogrodnika amatora nieosiągalny w każdym razie przerwy od tworzenia są bardzo mile widziane.

Marlenaa, ta zima wyrządziła wiele szkód ogrodowych. Na straty też staram się psychicznie przygotować. Myślę o ogrodzie Sylwii, jak to wszystko chwilowe może być, co mamy w ogrodzie. Jak i w życiu. Wczoraj na jednym buczku znalazłam BIEDRONKĘ! Rodzimą! Bardzo mnie ten obrazek ucieszył

Anda, Ewo, te wykopaliska są z początku lat 90, z zamierzchłych czasów mojej szkoły średniej biblioteczka bezwzględnie wymaga odświeżenia i poszerzenia To zadanie na najbliższy czas. Wczoraj co chwila czytałam o wynikach badań rosyjskich naukowców

Vita, Wiktorio, miło mi, że zerknęłaś Zdecydowanie jest to ogród "w drodze", czas strojenia się w biżuterię jeszcze nie prędko nadejdzie. Nieśmiało otwieram się na kolory, obawiam się nieudanych zestawień, uwielbiam biel, a Caradonna i róż - mocne kolorystycznie zestawienie jak dla mnie Sporo głosów za nim - muszę koniecznie przemyśleć. Spotkanie w Rykach lub Pęchcinie, ale też w Przypkach - och, byłoby cudownie

Oto ona. Moja pierwsza w życiu róża. Leonardo da Vinci. Dobrego dnia!

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 07:02, 08 cze 2021

Do góry
Basilikum napisał(a)
szukaj koniecznie, ona ma takie piekne pelne kwiaty, u mnie jeszcze nie za duzo tych kwiatow ale rosnie wiec bedzie coraz wieej.
Na pewno kupie kolejne lilaki

a dzis bylam w szkolce, wpawdzie drzew i krzewow ale bylin mieli dosc duzy wybor. Ceny calkiem fajne wiec odkupilam im dwa kartony

pozniej napisze co tam mam, teraz lece sadzic

Zacne zakupy, listę przeczytałam.
Nowe kaczuszki słodziutkie, co małe to wszystko piękne.
I super, ze juz macie gości, oby jak najwięcej
Rozmaryn twój pamietam, już wtedy rósł, jak wściekły, cudowny krzew, choc to bylina
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 06:58, 08 cze 2021

Do góry
Sylwia, poczytałam i obejrzałam wszystko. Strasznie mi was żal, tyle pracy, wytrwałości, tyle piękna jakie było.
Położenie ogrodu jest trudne, bo sytuacja co rok się powtarza, coś ci tam Abiko doradza, może warto posłuchać.
Żal mi was, żadne słowa nie oddadzą, tego jak musicie się czuć, bardzo pracowici jesteście oboje, całe serce tam włożyliście. Przytulamy mocno.
Co do pomocy, za daleko mam i siły nie te, ale chętnie podzielę się roślinami, mam ich dużo więc po kilka z rodzaju dam, tylko mów kiedy. Ściskam Sylwia
W ogródku emerytki 00:26, 08 cze 2021

Do góry
Chodziło za mną coś czerwonego, to sobie zrobiłam
Ogrod stewardessy 23:27, 07 cze 2021

Do góry
Kamcia napisał(a)
Dzieki dziewczyny. Tylko uświadomiliście mnie w przekonaniu, że mialam rację.

Sprzedawca niestety potraktował mnie jak piesek krzaczek .

Pieniędzy nie odzyskam, Anabellek od niego też raczej nie dostanę.
Trudno.
Dostałam kilka sadzonek od sąsiadki i będę jutro wymieniać.

Dzisiejsze ujęcie. Krzewuszka w tym roku "oszalala".

Kamila a gdzie ty takie anabele zamawiałaś (w Niemczech czy Polsce). Takie dziadostwo, u nas takie piękne u sąsiada, ile płaciłaś).

Rzeczywiscie piękna krzewuszka, o ile się nie mylę masz jeszcze ładną czerwoną. U mnie krzewuszki przemarzają mam parę krzaków wciśniętych między iglaste.
On powinien dostarczyć ładny towar, on odpowiada za transport towaru.
Już ja bym mu powiedziała obojętnie w jakim języku.
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 23:15, 07 cze 2021

Do góry

i japoński

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 23:02, 07 cze 2021

Do góry
Wiele pierwiosnków sadziłam (zajrzałam do listy: szok, ile mi wypadło)
Te wydają się trwałymi roślinkami.
Primula 'Dark Rosaleen'

Primula margotae 'Garryarde Guinevere'

Primula sieboldi

w kilku kolorach

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:58, 07 cze 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ależ piękny kolorem tego czosnku

Aniu to meza aparat w telefonie tak lapie kolory. Berberys ciag dalszy.

Przedogródek pod dębem 22:53, 07 cze 2021

Do góry
Waclaw napisał(a)
W Przedogródku potworna susza. U Sylwii grad, powódź a u mnie susza. Dodatkowo remont w domu spowodował odcięcie wody. Mam nadzieję, że rośliny wytrzymają bez niej jeszcze trochę.
Akant zmienia barwę na zieloną

Nowa Zembla w najlepszym rozkwicie

o tej porze moje kosaćce pokazują urodę

O rany, nawet nie wiedziałam, że Nowa Zembla tak wielka rośnie, a mam ją w przedogródku pod oknami, mam nadzieję, że potrzebuje na to jakieś 20 lat
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:52, 07 cze 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Anusia ślicznie u Ciebie - bardzo lubię Twój ogród i zawsze wspominam rabatę folkową, smagliczkę z gipsówką

Taras fajnie się prezentuje. Rabaty też takie bujne. Pokazuj częściej aktualne zdjęcia

Mirella oj tak folkowa to byla energia. Pomarancze i zolcienie. Aktualnie kroluja fiolety jedynie trytomy przypominaja o tamtych czasach. Oczywiscie smaglica pozostala. Twoj poprzedni ogrod mam tez caly czas w pamieci.

Berberys rozrosl sie.

Sezon 2017 u Hanusi 22:49, 07 cze 2021

Do góry
Kieckowe zakupy się przesunęły, ale zyskałam 3 dni wolności ogrodowej pod gruszą.

A grusza wygląda tak:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies