Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Zielony ... ogród 17:30, 03 maj 2014

Do góry
Idę kończyć sadzić lilie, niestety dopiero po zakupie okazało się, że dwie odmiany to orientalne. Mogłam nie być taka dociekliwa, a teraz jesienią będę je wygrzebywać i główkować gdzie je przechować.
Ogrodnik Mimo Woli cd 08:49, 03 maj 2014

Do góry
Mariusz napisał(a)

Dzięki, dzięki , no właśnie, dużo jeszcze do życzenia i nie jest jeszcze piękne, ale staram, jak mam być jednym z Was, to musi być idealnie. A jutro majówka w Arboretum, bierz rodzinę, przyjaciółki ... pod rękę i wpadaj. Ja będę na stoisku z jabłoniami (pokaz szczepienia na sucho ), będzie też stoisko ze sklepu lilie wodne z wystawką bylinową, żurawkową, różanecznikową i nie wiem jeszcze z czym ... , o innych stoiskach nie wspomnę ... no i moje irysy zobaczyłabyś na żywo ... arboretum przy nich siada . Lecę, do wieczora

Mariusz dziękuję za zaproszenie, ale dziś nie mogę jechać, bo mam mieć gości .. gdybym wcześniej wiedziała, to bym się z nimi nie umawiała na dziś A nie wypada mi odwoływać

Ogrodnik Mimo Woli cd 08:47, 03 maj 2014

Do góry
Zgodnie z planem naprawczym.. na szybciorka odpowiadam co najpilniejsze... wybaczyć musicie ..

Bea, AgnieszkaW, Leon, Ula, Kondzio, Zawitka, Jagoda, EwaOO7, Renia, Marta, Wiunia, Ela, Kasiek, Eda, Karola, Jolka, Bogdzia, Mirka - dziękuję za pochwały

Aneta - stare odmiany kwitną przez kilka lat, a te nowe są kapryśne i nie tylko te pełne Np strzępiaste odmiany Maja rosną i sie mnożą od 5 lat, a posądziłam białe Honey Moon.. śliczne.. i w tym roku są tylko 3!!! A było tak, strzępiaste żółte w tym miejscu denerwowały.... też ich nie ma... wracam do starych odmian.

Kindzia - współczuję strat z powodu gradu .... a iryski tegoroczne. Lilie były kopane ode mnie z ogrodu i z ogrodu mojej mamy. Jak masz zielone listki to najprawdopodobniej dostałaś żółte bardzo wysokie, 2 metry jak nic... bo były rozdawane ceglaste i żółte.... o takie... jak coś nie pasuje kolorem, to spróbuj je jeszcze przesadzić.

Tusiala - katalpa sie obudziła, ale do widoku liści jeszcze trochę......

Admete - to, że będziesz mieć nie wątpię.. tyś widzę pokrewna dusza jeżeli idzie o roślinki A ja moje nadwyżki będę pchać do Twego ogrodu W końcu prawie Cię adoptowałam Bo u mnie nic sie już nie wciśnie.. biegałam jak kot z pęcherzem wczoraj z jednym dzwonkeim... upchnełąm gdzieś tam na siłę.. ot do czego to doszło

Konstancja - z miłą chęcią bym sie przekwalifikowała, ale kto będzie chciał mnie w TV??? Za to wczoraj oglądałam w TV mojego chrześniaka.... tańczył w Tańcu z Gwiazdami.. ale jako nieuczestnik, tylko jako tancerz w grupach które towarzyszyły głównym wykonawcom i Skrzyneckiej jak śpiewała.. dumna była z chrześniaka
Lody drogie i jednorazowe.. nie warte tej kasy. A lilie pasują wszędzie.... Dla mnie pasują wszędzie.. to tak jak tulipany..

Juzia - co sie daje zapisać to już nazwy zapisuję i mam .... i ha!!!... zaskoczyłam tym razem Rośnie moja świadomość ogrodnika.. zapisana na dysku twardym, szkoda, że komputerowym a nie w głowie.

Agniecha - I ty, Brutusie, przeciwko mnie???
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:17, 02 maj 2014

Do góry
Marzenko pierwszy raz mam mszyce na buksikach, ale już interweniowałem, damy rade nie może być inaczej

Kasiu niestety lilie w innych miejscach ogrodu troszke ucierpiały w tym roku, ale ja to szybko naprawie, bo bez lili nie ma lata
Z powodu tych lili przed domem pierwszy raz spotkała mnie bardzo miła sytuacja jak nieznajoma mi Pani podeszła i zapytała czy może zobaczyć z bliska, bardzo miłe uczucie jak ktos obcy doceni starania.
Mam jakieś zaćmienie umysłu, ale nie przypominam sobie nic o kosodrzewinie, ale jeżeli przyrosty nie są skracane o 2/3 to po kilku latach jest brzydka, chyba że miniaturowe odmiany.

Jagoda serialu z zmian nie będzie, jakoś głowy do aparatu nie miałem i co chwile musiałbym myć łapki i zanosić aparat do domu na co czasu nie było ale oczywiście fotki jutro zrobie i pokaże co wymodziłem.

Gosiu fotki będą jutro, bo codziennie kończyłem po ciemku. Zaraz opisze moja głupote bardziej szczegółowo
Ogród z łezką 22:44, 02 maj 2014

Do góry
lilie w dziurkach

tym wielkim żurawkom gorzej, Umbra zrzuciła zawiązki owoców

Ostróżki ucierpiały, o dziwo mnie, tylko trochę liści. Ale agrest, porzeczki, maliny, jeżyna...z tymi gorzej.

Trudno, jutro jest nowy dzień
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:34, 02 maj 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
U mnie zimno, tylko 6 stopni. Zimny wiatr dodatkowo obniża temperaturę.
Na wszelki wypadek okryłam włókniną hortensje ogrodowe Kwiatów się chcę doczekać

Ja nie okryłam ogrodowych rosną od strony muru a wiadomo cegla oddaje ciepło nic im nie będzie, a zreszta dzisiaj ma nie być jeszcze mrozu jutro ma być 0 z odczuwalną -4, jutro będę przykrywać, moje lilie w donicach maja już pąki a stoją przy murze
Ogród z łezką 20:10, 02 maj 2014

Do góry

U nas już woda zeszła, u sąsiadów za siatką jeszcze stoi...

Sporo przetrzepało...róże, żurawki, lilie, jeżówki, jeżyna, maliny, lobelie, rh CW, Goldbukett już nie kwitną...potem zdjęcia wkleję...buuuuuu
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:51, 02 maj 2014

Do góry
Mariusz napisał(a)

Dzięki, dzięki , no właśnie, dużo jeszcze do życzenia i nie jest jeszcze piękne, ale staram, jak mam być jednym z Was, to musi być idealnie. A jutro majówka w Arboretum, bierz rodzinę, przyjaciółki ... pod rękę i wpadaj. Ja będę na stoisku z jabłoniami (pokaz szczepienia na sucho ), będzie też stoisko ze sklepu lilie wodne z wystawką bylinową, żurawkową, różanecznikową i nie wiem jeszcze z czym ... , o innych stoiskach nie wspomnę ... no i moje irysy zobaczyłabyś na żywo ... arboretum przy nich siada . Lecę, do wieczora

Fajna wiadomośc,w prawdzie ja jutro pracuję,ale rozgłosze to wśród moich znajomych
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:33, 02 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Twoje iryskowo jest naprawdę obłędnie piękne..... ale co u CIebie nei jest piękne.. masz rękę do roślin idealną

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 12:27, 02 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Iza to lilie ceglaste od mamy

A to żółte od mamy, chyba też powinna je mieć.

Anuś rozpoznane i zidentyfikowane ... żółtych jest więcej ... latam i mniemam gdzie to wrazić
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:40, 02 maj 2014

Do góry
Ania...cudnie!!! Takie iryski już tegoroczne??? Moje w głębokich pąkach...Twoje lilie u mnie zielone, Ty pokazujesz takie bardziej z czerwonawymi listkami...inne mam? Matko...jak u Ciebie ładnie!!!

Pszczyńskie buziaki przesyłam
Ogrodnik Mimo Woli cd 00:48, 02 maj 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
Zdjecia piękne nasionka tych rolników poproszę hi hi hi jest coraz piękniej buziam mocno mocno

Nie mogę zaskoczyć jaka literówka wskoczyła.. i co to są rolniki..

O w mordkę jeża.. już wiem ... orliki..... nasion nie zbieram, ale jak sie wysieją o ci dam... gotowe sadzonki..i nie ma opcji by nie było ich wiosną w ilości ponadprogramowej.. ..

A teraz co jeszcze wlazło przed obiektyw...
Jedna bergenia.. wygląda jak należy, reszta kiepska.. sadzone latem.... miały być z miniaturowych

Białostockie bzy od mamy, przesadzane latem.. zyją

Białostockie lilie jak martagony... już w pąkach..

Ogrodnik Mimo Woli cd 00:38, 02 maj 2014

Do góry
paulina_weron_niemiec napisał(a)

usmiecham sie do ptaszka, ale w innej sprawie pisze chciałabym zapytać na jakiej głębokości masz posadzona tę roślinkę z tyłu za ptaszkiem (zapomniałam nazwy) tez ja posiadam -chyba. pisze chyba bo rosła ładnie a teraz zrobiła się wiotka i wszystko pospadało ;/ nie wiem co jest tego przyczyną. pozdrawiam

Paulina, w sprawie oczka to ja kiepski ekspert. nawet nazwę tej zwanej przez nas "choinki wodnej" zapomnialam.. Rosnie w mule naniesionym przez strumień, na głębokości maks 10 cm.
Idż do wątku Mariusza "Przyjazny ogród".. to prawdziwy fachowiec i ekspert od roślin wodnych... taki z prawdziwego zdarzenia i bardzo uczynny.. on ci wszytko podpowie co dotyczy rośłin wodnych

I widoki około kałużowe.. lilie już liscie maja na powierzchni wody ..

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:11, 01 maj 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Ślicznie.

Dziękuję Bogdziu, nie mogę się doczekać , jak lilie zakwitną
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:10, 01 maj 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
jestem ciekawa czy lilie posadziłaś w worku jak Bogdzia? Szalenie podoba mi się ten klon....

Pozwolę jej się swobodnie rozrosnąć Pozdrawiam serdecznie
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 15:43, 01 maj 2014

Do góry
Iza to lilie ceglaste od mamy

A to żółte od mamy, chyba też powinna je mieć.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:20, 01 maj 2014

Do góry
Lilie mutanty Ci rosną!!! Ale będzie czad!!! Ja się dorobiłam jednej takiej wielkiej tylko i to nie specjalnie. To biedronkowa lilia, która życie u mnie zaczynała w zeszłym roku w doniczce w garażu (rosła jak wściekła, a na polu śnieg leżał...), więc w zeszłym roku zupełnie się nie zapowiadało, że takiego wzrostu jest Z kartki doczepionej do niej też nic takiego nie wyczytałam...

A dlaczego kosodrzewina się Wam nie podoba? Dziurę jedną mam i tak sobie o niej pomyślałam...

Nie szalej za bardzo, żeby ogród poznali jak wrócą
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:08, 01 maj 2014

Do góry
Rewolucja na zapleczu na wąskiej rabacie, która w tle ma kolejny piękny betonowy płot... ale przerabiałem tam starą kostke i przy okazji trzeba zrobić miejsce na pozostałe rośliny po rewolucjach. Może z tego mixu coś się da zrobić. No i rabata po nornicy do zmian. Tylko nornica coś zdychac nie chce, zjadła już 1/3 paczki trutki i dalej zjada możliwe, że było ich więcej.
Na poskrzypke też poluje, strasznie dużo jej w tym roku, a lilie w przedogródku będą miały co najmniej 2 metry Będę musiał brać drabine do zdjęć
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:02, 01 maj 2014

Do góry
Hi hi kolejna rewolucja?
Rabata z żurawkami piękna, dlatego mimo opuchlaków po weekendzie majowym znów będę sadzić
Lilie czad! Wczoraj poskrzypkę na liliach potraktowałam apaczem bo mi się dobrała do pąków!
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 08:58, 01 maj 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Marzenko ja mam już agro przygotowaną na lilie, azalie, trawy, hosty itd. Zimą moge coś stracić i nie będę z tego powodu szczególnie rozpaczał, ale strat w maju przez przymrozki nienawidze. Szkoda tracić tą piekną zieleń i kwiaty kiedy tak długo na nie czekamy i tak niewiele brakuje..
Chociaż tego bardzo nie lubie latam wieczorami ze szmatami, a rano zdejmuje, po tym jak w jednym roku zmroziło mi pędy liliowców, hosty, lilie, wszystkie krzaczki owocowe i rh już nie ryzykuje

Dlatego się wściekam bo mam worki z agro czyściutkie po praniu tylko okazji do okrycia nie będzie.
No cóż co ma być to będzie.
Mam tak jak ty, zimą się nie stresuję a w maju nie cierpię przymrozkow...
Magnolia Yellow river ostatnim tchnieniem kilka kwiatów wypuściła i znów ją zmrozi...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies