Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Wszystkiego po trochu 13:46, 14 maj 2019

Do góry
O matko ale ogrod piekny masz. Tyle kwasolubow a jakie dorodne dlugo sa u ciebie bo takie wyrosniete. Moje siedza w ziemi ok 6 lat i ledwo rosna, ale Kwitna nie moge narzekac.

Rubens piekny. Rzeczywiscie trzeba sie trzasc przytamiej pogodzie aby nie zmarzl. U mnie tydzien temu zmarzlo bardzo wiele rosli rowniez magnolia zolta.
Zycze pieknej pogody aby azalie pjeknie zakwitly.

Pozdrawiam
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:28, 14 maj 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Ha ha obejrzałam sobie drugi raz, nawet nieźle cała ja prawdziwa tu
https://vod.tvp.pl/video/rok-w-ogrodzie,extra-11052019,42300316

Milus obejrzalam i ja. Przeczytalam kilka opinii przed obejrzeniem filmu wiec mialam inne nastawienie ze cos nie tak.

Moja opinia taka, ze bardzo ladny film. Ladnie wygladasz elegancka jestes jak gwiazda

Teraz wiem, gdzie co masz w ogrodzie foty tego nie oddaja. Te wyspy piekne zawsze sie zastanawialam jak wyglada rododendronowa, nie mowiac skad u ciebie wzial sie taki duzy berberys. Powojnik Rubens i kilka innych splecionych i jeszcze roza. Glowy z Wysp wielkanocnych - chyba.
Teraz mam rozeznanie. W takim krotkim filmie nie da sie pokazac wszystkich detali. Od pokazywania detali jestes ty - twoja fotografia.
Film robiony wiosna wiec jeszcze lato i jesien przed nami to jak to piekno pokazac wiosna.
Wszyscy nastawieni na relacje Maji ktore sa zupelnie inne.

Mnie sie film podobal i tyle.

Pozdrawiam

...uDany ogród 13:10, 14 maj 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
A chcialabys taki ogrod spektakularny. Stworzylas taki jaki masz ktory jest piekny i nie powtarzalny. Nie jeden by chciał miec takie cudenko ocienione nad woda, z piekna wierzba, lezaczkami o bergenii nie wspomne.

Podobno pada u was unas sucho jak cholera. Jak cos pada to nie wsiaka tylko sie zlewa bo ziemia jak skala.

Kasiu trzeba poczekac az sie cala kisc rozwinie bo molo na tej fotce widac przynajmniej dla mnie. Jezeli tak jest jak piszesz to anomalia geny tez moga wariowac w nastepnych pomoleniach.

Pozdrawiam

Elu chciałabym, a jakże Cieszę się, że podoba Ci się mój ogródek. Mamy jeszcze mnóstwo do zrobienia. Mam nadzieję, że te zabiegi zmienią nasz ogród na korzyść .
U nas dziennie pada raz mniej raz więcej, ale jest bardzo mokro. Szczerze to mogłoby już przestać, bo słońca potrzeba. Ostatnio w sobotę było pięknie, a tak cały czas leje...może niech się już do Was przeniesie skoro u Was sucho
Ogród z wilkiem zamkn. 12:50, 14 maj 2019

Do góry
Madziu pieknie sterylna czystosc, jak ty to robisz u mnie bajzel wszedzie Juz sie nie wyrabiam. Jedynieskalniak nieruszony, ale juz nie dlugo brzozy sie rozsieja i bedzie pielenie.

U nas zimno i teraz troche pada.

Pozdrawiam
Moja działka na Dębowym Lesie 12:32, 14 maj 2019

Do góry
Witam Aniu

Lubie paprocie, ale w poprzednich latach kupowalam i mi wyginely cos mnie nie lubia. Kupie jeszcze raz i posadze w lasku sosnowym moze beda rosly.

Hosty tez zaczelam lubic jednak jak gdzies widze takie piekne okazy to chce sie miec. Wczoraj kupilam sun & substance z tych wiekszych. Jeszcze mnie kusza tawuly arendsa w jedno miejsce trzeba posadzic aby rozjasnic miejse oraz pluskwice purpurea.

I na tym koniec wymyslan i zakupow

Pozdrawiam
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 12:09, 14 maj 2019

Do góry
Budujac dom w 2008 roku tez mialam nie ciekawa pogode. Lało burza za burza przechodzila. Fundamenty byly zakryte woda dolo mi to do myslenia. Wszedobylska glina nie przepuszczala wody opadowej. Ławe fundamentowa podwyzszylismy o 20 cm to nam wyszlo na dobre.

Trzeba sie cieszyc, ze to ostatnie chlodne dni po nich nastapi cieplo.

Zycze powodzenia niech sie mury pna do gory.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 11:54, 14 maj 2019

Do góry
Kasiu dzisiaj troche wiecej pada nawet kaluze sie pojawily.
Mialam jechac do "Melona" zobaczyc co tam nowego maja. Chce dokupic jeszcze debow blotnych "green pillar" poniewaz u nich kupowalam w jesieni.

Zrezygnowalam z wyjazdu bo zimno i pada lepiej sie grzac w domu. Jutro tez dzien.
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 07:59, 14 maj 2019

Do góry
Ale sie usmialam. Moze sikawka. Co zrobic kuzwa sucho jest i tyle nie ma deszczu. Niebo zaciagniete ale deszczu nie ma.

To samo.

Niby siąpi od niedzieli, ale nawet wierzchniej warstwy gleby nie zmoczyło.
Porządnego deszczu nie było od marca.
Zielony zakątek z Antonówką 23:42, 13 maj 2019

Do góry
Aniu przejrzalam znowu caly twoj watek a to z racji host ktore tez dzisiaj kupilam. Chcialam zobaczyc jak wymieszalas z innymi bylinami zrobilas to z zurawkami.
Jutro jade do innej szkolki zobaczyc jakie maja hosty dzisiaj kupilam "sum&substanse chcialam wieksze hosty zmieszam z tawulami arendsa i pluskwicami. Zobacze co zntego wyjdzie najwyzej przekopie.

Jeszcze ten kopytnik musze zdobyc.

Większe hosty np. takie jak ta s&subst. fajnie komponują się np. z piwonią (peonią) majową jeżeli masz odrobinę słoneczka, troszkę mniejsze z brunerami, paprociami a nawet trawami kępiastymi ale nie wysokimii a i jeszcze z bodziszkami - ja mam w dużej ilości te zwykłe korzeniaste i kilka odmianowych
Tawuły andersa też są fajne Wyjdzie dobrze
Kiedyś będzie tu ogród 23:22, 13 maj 2019

Do góry
anka_ napisał(a)
Gosiu chucham i dmucham na nie. Dziękuję za dzisiejszy dzień.
Zobacz robotę moich oczkowych mieszkańców.

Ania dlugo nie bylam a tu takie sznurowadla w wodzie to zabie?
Te zaby to jakis rodzaj kumakow, ale sie kochaja.
Pokaz to oczko w calosci.

U mnie tez sie stado powieksza wczoraj na liliach siedzialy 3 szt na jednym Lisciu. Robilam porzadki w oczku po zimie ryb przybywa w zastraszajacym tepie nie wiem co z nimi zrobic.
Stawiaj kamienie jeden na drugim duze a potem drobnymi obsyp.
Pamietaj, ze nie zawsze bedziesz miala przezroczysta wode wiec nie wszystko bedzie widac.
Zrob fote oczka podziel sie widokiem,moze cos doradze.

Pozdrawiam
Ogrodowe kreacje 23:03, 13 maj 2019

Do góry
Aurelia ty nie pros o slonce pros o wiecej deszczu. Zobacz troche popstrzylo i dalej nic. Sucho masz pod drzewami.

Rabatka ladna chociaz nie skonczona bedziesz miala wene to skonczysz.
Nie przejmuj sie.

Pozdrawiam
...uDany ogród 22:58, 13 maj 2019

Do góry
A chcialabys taki ogrod spektakularny. Stworzylas taki jaki masz ktory jest piekny i nie powtarzalny. Nie jeden by chciał miec takie cudenko ocienione nad woda, z piekna wierzba, lezaczkami o bergenii nie wspomne.

Podobno pada u was unas sucho jak cholera. Jak cos pada to nie wsiaka tylko sie zlewa bo ziemia jak skala.

Kasiu trzeba poczekac az sie cala kisc rozwinie bo molo na tej fotce widac przynajmniej dla mnie. Jezeli tak jest jak piszesz to anomalia geny tez moga wariowac w nastepnych pomoleniach.

Pozdrawiam
Ogrod stewardessy 22:45, 13 maj 2019

Do góry
Kamila w calej Europie taki ziomb. Dopiero jak sie usunie polnocny wyz to nadejdzie cieplo. Podobno juz w srode u nas ma byc cieplej. Wczoraj u nas bylo 27 stopni a dzisiaj szok termiczny 9 stopni.

Deszcz jak na lekarstwo. Na Slasku leje kazdy dzien. U nas susza.
Latasz czy nie co porabiasz.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:41, 13 maj 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Eh, Ela, ogrodnicza karma. Orzechów włoskich znowy w tym roku nie będzie. Domroziło resztę kwiatów. Biedne wiewióry, bo my w zeszłych sezonie zrobiliśmy 5 litrów orzechówki, więc na długo starczy.

Jeżdżą z tą wodą naokoło. W Warszawie podobno wczoraj lało. U nas ledwie siąpi.

Zajrzyj do Dany. Wkleiłam u niej zdjęcie jednej kiści kwiatowej glicynii. Nie wiem co to za licho, ale biało kwitnące pnącze wychodowało sobie granatowo-fioletową kiść z pełnymi kwiatkami.

Kasiu lalo ale ile 10 minut. Dzisiaj tez lalo 3 minuty smiech na sali.
Bylam u ogrodnika i ogladalam roze nowa dostawe i nagle cos tlucze o folie o deszcz. Za 3 minuty po deszczu, po tem tylko mrzawki.
Wlasnie wczoraj chmury w twoja strone szly i przez moja ziemie i guzik. Podlewac o 19 musialam.

Zaraz zajrze
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:21, 13 maj 2019

Do góry
Dorotka pieknie. Tetwone bzy czuc w Warszawie,takie dorodne co ty im dajesz, ze takie piekne. Ptaszki maja piekny wybieg z poidlem.
Montana znowu pieknie zakwietla u ciebie. U mnie by tydzien temu zmarzla.
Ide jeszcze ogladac dalej.

Gnojowka od kur mozna podlewac wszystko tylko trzeba odpowiednio rozcienczyc. Kurzy nawoz ma duzo azotu. Najlepiej sypac kurzy nawoz na zime.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 22:17, 13 maj 2019

Do góry
Izo widze, ze szycie trwa w jak najlepsze nalezy sie cieszyc. Owieczek przybywa tez nalezy sie cieszyc z kazdego przyjscia na swiat.
U nas zimno jak cholera roznica miedzy wczoraj a dzis ok 17 stopni wczoraj upal dzisiaj ziomb.

Ladnie kwitnie montana tak jak Kindzia marze o takim powojniku ale nie da rady. W zeszlym tygodniu u nas byl spory jednodniowy mroz i duzo roslin mi zmrozilo nawet magnolie, winorosle, i mlode odrosty traw.
Taki rok jak 2018 to wyjatek u nas to roznica 2 tygodni. Jeszcze na dodatek tak sucho, deszcze nie pada a jak pada to mrzawka.

Powojniki tylko moge podziwiac u innych.

Pozdrawiam i ciepelka zycze.

Japoński ogród Reni i Matiego 21:52, 13 maj 2019

Do góry
Reniu taki ogrod ci sie marzy co?

Ale tam pracuja spece na codzien aby utrzymac taki cudowny ogrod. Woda gra pierwsze skrzypce. Ciecie czapeczek ile czasu pochlania. Jaka trzeba miec cierpliwosc tylko Japonczycy taka maja. Dwa tygodnie jalowce cielam chcialam zrobic takiego dziwaka ale to nie na moja cierpliwosc.

Zielony zakątek z Antonówką 21:39, 13 maj 2019

Do góry
Aniu przejrzalam znowu caly twoj watek a to z racji host ktore tez dzisiaj kupilam. Chcialam zobaczyc jak wymieszalas z innymi bylinami zrobilas to z zurawkami.
Jutro jade do innej szkolki zobaczyc jakie maja hosty dzisiaj kupilam "sum&substanse chcialam wieksze hosty zmieszam z tawulami arendsa i pluskwicami. Zobacze co zntego wyjdzie najwyzej przekopie.

Jeszcze ten kopytnik musze zdobyc.
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 19:54, 13 maj 2019

Do góry
Te tuje smialo mozesz przesadzic w inne miejsce. Zgarnij te wierzchnie korzenie podkop korzen i przesadz ze wszystkimi korzeniami w inne miejsce. One odzyja. Wkop w miejsce nie za mokre w luzna ziemie, ale podlewaj aby sie przyjely.

Nastepnym razem wysyp kamienie na grubsze kartony lub stare firanki latwiej bedzie zebrac. Karton malarski falisty w budowlanych mozna kupic.
Pamiętajcie o ogrodach 19:40, 13 maj 2019

Do góry
To mialo byc usuniete? W razie czego Goniu to wklej jeszcze raz.

Przepraszam, ze rzadze na nie swoim watku.

Chcialam i ja usunac, ale tez nie dalo rady. Trudno musi pozostac
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies