Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 17:39, 25 maj 2021

Do góry
pestka56 napisał(a)
Przyszłam z pociechą w sprawie azalii. Mam ich 7 – żółte: 'Klondyke', 'Anneke', 'Sunte Nectarine' i czerwone: 'Fireball', 'Feuerwerk' – w różnym wieku i nie pamiętam, która jest która. Ta na zdjęciach to pewnie 'Fireball', bo kwitnie czerwono i ma bardzo ciemne liście.
Posadziłam zgrabny krzaczek, który zaczął chorować i marniał w oczach. Nie wiem co mu zrobiłam, że udało mi się go uratować, ale został z niego smętny kikut, goły patyk bez nowych przyrostów i przez parę lat kwitł tylko kilkunastoma kwiatkami. Tzn. rósł tylko pęd główny i urósł do 140 cm. Zero rozrastania na boki. Bałam się ciąć, żeby całkiem nie zmarniała. W zeszłym roku straciłam nadzieję, że wypięknieje i zamierzałam ją zastąpić inną azalią, ale covid mi przeszkodził. I... proszę bardzo, tak wygląda dziś.
Daj swojej szansę

(zdjęcia poźniej usunę)

Bardzo ładna
Lubie takie powyginane galazki
Moja to Fabiola
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 17:36, 25 maj 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)

Mirello, dziś wydarzenie dnia to spacer po Twoim ogrodzie! Wszystko bardzo zdrowe, bujne, cudownie zestawione, klony grają kolorami wespół z rododendronami, koronkowe główki czosnków zostawiają piękny cień na ścianie, trzmieliny rozjaśniają, krajobraz wokół godnie dopełnia. Bardzo Ci dziękuję za spacer, zdjęcia albumowe.
Dla odmiany czas na zmiany... 17:31, 25 maj 2021

Do góry
W warzywniku dzieje się

Bób , cebula i rukola

Pietruszka nać i papryczka
Blaski i cienie nowego życia 17:09, 25 maj 2021

Do góry
Ostatnie chwile dla magnolii, potem ją poprzycinam żeby się zagęściła.

Miejsce dla ciemierników znalazło się od strony wejścia do domu na kuchennej szczególnie gdy wysadziłam Palibina. Ile ja tu zmian zrobiłam to trudno uwierzyć. Ale na mokrym terenie trudno dobrać rośliny. Teraz ściółka z liści leży, a ciemierniki muszą nabrać masy.
Przerwa na kawę... 16:55, 25 maj 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Hehe, tak też się zdarza.

Moje obie sosny drobnokwiatowe. Po lewo w czarnej doniczce Negishi a po prawo NN. Z bliska igły są bardzo podobne ale różnią się pokrojem i kolorem pylników/kwiatów. W sumie można by nalewkę z tego zrobić, hmmm...

Kwiat i szyszka Negishi

Nie mogłaś wcześniej wkleić tych zdjęć?
Nie mam w okolicy sosen i sądziłam, że to coś w rodzaju ochojnika zaatakowało mi kosówki. Pół dnia to zrywałam do wora. Dopiero Tarcia mnie uświadomiła, że to kwiaty.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 16:50, 25 maj 2021

Do góry
A dzisiaj wreszcie skończyłam

Porównując rabatę z sosnami z nową widać, jak bardzo z czasem ciemnieje kora...
Zieleń, drewno i antracyt 16:44, 25 maj 2021

Do góry
Jak pasuje, jakby od zawsze tam był. Ciekawa jestem Waszych oczek pod koniec sezonu bo też cos takiego planuje.
antracyt napisał(a)
"Żabi" konar dla Magdy
Lepszego zdjecia nie mam, ale coś widać. U Ciebie taki element chyba wyglądałby obco, ale do mojego otoczenia oczka pasuje (tak myślę ) Niech tylko się mięta i tojeść trochę rozpanoszą.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 16:37, 25 maj 2021

Do góry
Rabatka in spe (a teraz placyk pod trampolinę) gotowa...
Przekopałam kółeczko (średnica 4,2m), dosypałam ziemi z kompostownika, zamieszałam, nakryłam szmatą i posypałam korą dla urody . Ziemia będzie gotowa na rośliny, gdy trampolina wyjedzie z ogrodu. A póki co - będzie schludnie .

Trawa pod trampoliną wyłysiała, no nie mogło to tak wyglądać!

Zatem się zabrałam za robotę tworząc kółeczko i na wystający poza obręb koła fragment łysej ziemi przeszczepiając trawę

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:35, 25 maj 2021

Do góry
Aktualny stan amsonii.

Robię eksperyment z pszoniakiem alliona. Kolor trochę przekłamany, bo słońca brak.

Rośliną tego tygodnia została kalina Mariessi.

Oczyściłam białe rododendrony, trochę je przycięłam, ścięłam szafirki. Trawy nie da się kosić, bo za mokro. Aura zdecydowanie działa wbrew.
Ogród z koroną w tle 16:33, 25 maj 2021

Do góry
pomalutku przesadziłam z donic wrzosy - idealne na piach pod brzozami...
Choroby i szkodniki trzmielin, trzmielina - Euonymus 16:33, 25 maj 2021

Do góry
Proszę o pomoc co moje trzmieline dolega i jak ją ratować...
Ogród z koroną w tle 16:31, 25 maj 2021

Do góry
Początkiem wiosny postanowiliśy uporządkować otoczenie stałe - bruk wokół budy, wędzarnię i palenisko... w tle wiosna zaczełą już szaleć a chaos nabierał kształtu...

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:27, 25 maj 2021

Do góry
Basia_KRK napisał(a)

Hehehe, białe to 'Niveum' niska odmiana, delikatnie rośnie, mam u siebie, dopiero po kilku latach zaczyna sie ładnie rozrastać.

Basiu, z roślinami do cienia nie mam doświadczenia. Cieniste miejsca w ogrodzie pojawiły się rok temu. Uczę się, eksperymentuję, z pewną niesmiałością. Sama jestem ciekawa efektów.

Brunnery i tiarelle rosną dobrze. Mam tylko nadzieję, że epimedium nie okaże się zbyt delikatne.

Ogród z koroną w tle 16:25, 25 maj 2021

Do góry
Tymczasem niepostrzeżenie w kwietniu 2021 jednak pojawiły się oznaki wiosny i moje mikrosadzonki (berberysy, sadzonka całe 5pln) zaczęły dawać oznaki życia...

Na piach wjechał też wrzosiec darlejski Kramer's Rote...

Przerabianie ogródka pod swój gust 16:23, 25 maj 2021

Do góry
A tak wyglada moje polemonium.Zdjecie kilkudniowe, ale wiele sie od tej pory nie zmienilo.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:22, 25 maj 2021

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
pojedyncze koperki mi wschodzą w różnych miejscach, i pierwszego strączka groszku cukrowego - mimo podłej pogody się doczekałam... na dodatek kilka str,aczków fasolki szparagowej. duma mnie rozpiera

Mam wrażenie, że w tym roku mój region należy do najchłodniejszych. Temperatury są takie, że spokojnie można by jeszcze ogrzewać dom. Do tej pory mieliśmy trzy ciepłe dni. Pod koniec maja kwitły mi już rugosy, groszek miał zawiązki strączków, kwitł bób. Wegetacja jest miesiąc do tyłu.
Dopiero teraz kwitną te rododendrony, które zwykle zakwitały na początku maja.

Bergenie powinny już przekwitnąć.

Smagliczka też.

A na Syberii 30 stopni.
Ogród z koroną w tle 16:16, 25 maj 2021

Do góry
no i znowu cisy wjechały na taki mały płotek zimozielony jak podrośnie... gleba poprawiona a z tyłu czai się jedna hortensja Lime Light dla efektu. Tłem są miskanty Kratery no i buczki...

Przy okazji sadzenia cisów, postanwoiłam zrobić sobie niezły bajzel.. i kamień zamienić na korę co by roślinkom było lepiej a moję oko nie widziało bałakanu w kamyczkach...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:11, 25 maj 2021

Do góry
TAR napisał(a)

ja mam, ja mam jeszcze miejsce

Szczęściara z Ciebie. U mnie wolne miejsce pojawia się już tylko po eksmisji.

Dzisiaj posadziłabym z pewnością więcej azalii japońskich.

Na rabatach jest tak ciasno, że rośliny rosną trzy w jednym. Obiela, orlik i tojad.

Zieleń, drewno i antracyt 16:07, 25 maj 2021

Do góry
"Żabi" konar dla Magdy
Lepszego zdjecia nie mam, ale coś widać. U Ciebie taki element chyba wyglądałby obco, ale do mojego otoczenia oczka pasuje (tak myślę ) Niech tylko się mięta i tojeść trochę rozpanoszą.
Choroby i szkodniki cisów, cis - Taxus 16:01, 25 maj 2021

Do góry
Makusia napisał(a)
Dziewczyny, ja ponawiam pytanie o moje cisy ze strony 23. Problem się niestety pogłębia.
Może coś, ktoś?
Marta, nie chce być złym prorokiem ale one chyba zmarzły, nie wiem, moje stały w donicach ocieplonych styropianem i niestety padły. Nie wyrzucam jeszcze ale raczej kaput .

Widać który żyje

Chociaż jak przypomnę sobie jak wyglądały moje duże i Toszka je ratowała to warto spróbować
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies