Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Działka prawie w Borach Tucholskich 11:54, 01 cze 2015

Do góry
Szybkie pytanie- jak szybko rośnie wiąz wredei- a właściwie jak szybko powinien rosnąć?
Mój młody- drugi rok teraz nic dosłownie nie przyrasta, puszcza liście i koniec. Czy one tak mają że na początku rosną wolno. Mój rośnie w dość ciężkich warunkach, obok po stronie sąsiada brzozy, duży klon i sosna wielka, strasznie blisko koło siebie posadzone i blisko siatki, więc także blisko mojego drzewka. Strasznie tam sucho a podlewanie niewiele daje, bo wszystko wyciągają duże drzewa sąsiada. Zastanawiam się czy go tam zostawić i jeszcze poczekać, czy ma szanse się rozkręcić, czy raczej zabierać go stamtąd czymprędzej. Ot...robiło się troszkę długie to pytanko, ale Ty na pewno sobie z nim poradzisz

A teraz biegnę oglądać iglaczki
Nasz ogród - wspaniała przygoda czy czarna magia 10:12, 01 cze 2015

Do góry
Ewa_w_ogrodzie napisał(a)
Zerknijcie na ten "projekcik" potrzebuję drzewa do przedgródka, myślę o czymś rozjaśniająym, strona zachodnia działki, raczej półcień. Korzystam z artykułu Danusi wiosenne drzewa kwitnące ale wszystkie wydają mi się za duże.Na razie wrysowałam świdośliwę, podobają mi się też brzozy, ale zamarzyło mi się coś bardziej wyszukanego, tylko żebym nie zbankrutowała.

Rabatka już jest tylko pod płotem został taki niezagospodarowany pasek 40-50cm, tam chciałam wsadzić drzewa i coś pod nimi.

Proszę poradźcie...

Ewuś ja bym widziała w tym miejscu umbry bądź surmie, kolumnowe mi się nie widzą, chociaż kazda z tych opcji ma coś w sobie
To tu... 22:30, 31 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Wyszło pięknie.
Najpierw myślałam, ze to są dwa zdjęcia
A potem się zorientowałam, ze te brzozy są za płotem

Dziękuję.
Faktycznie wygląda to jak dwa zdjęcia panoramiczne. Dopiero teraz to zauważyłam.
I Gumballe są ledwo widoczne. Ale rozsądek podpowiada żeby oko szukało czegoś na końcu tych 2 kijaszków.
Wilcza Góra 21:27, 31 maj 2015

Do góry
ryska napisał(a)

Ja jednak mam obsesje, bo na pierwszym planie widzę brzozy buziaczki
każdy widzi co chce i to dobrze a widzisz, że macham ???
Wilcza Góra 20:28, 31 maj 2015

Do góry
WilczaGora napisał(a)
ale jednak słoneczne zdjęcia są zdecydowanie bardziej optymistyczne ... w sprawie sucholców, to już dawno zaplotłam liście krokusom, żeby nie straszyły ... a czosnkowych się nie da, kiedy kwitną, dlatego ciacham ....

"krokusowa stonoga" na I planie

Ja jednak mam obsesje, bo na pierwszym planie widzę brzozy buziaczki
To tu... 17:41, 31 maj 2015

Do góry
MAD napisał(a)
I widok z tarasu.

Wyszło pięknie.
Najpierw myślałam, ze to są dwa zdjęcia
A potem się zorientowałam, ze te brzozy są za płotem
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 10:02, 31 maj 2015

Do góry
Za chwilę brzozy beda miały 10 M i nie patrz na ich aktulany wyglad.... Wg mnie bez problemu kulista korona. Ale moze dla równowagi brzóz 3 ambrowce slender s. Lub amanogawy? Ambrowce piekniejsze jesienia (moje jeszcze sie nie wybarwiały oby sie nie okazało ze ta odmiana jest zielona.....) a amanogawy sa wiśniowo- bordowe a potem pomarańczowe jesienią
To ma sadzic hakone w bukszpany czy nie? Jeszcze moge wykopać.....
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 06:58, 31 maj 2015

Do góry
Co do drzewa, a może buk Purpurea Pendula ? ładnie odbije bliskie brzozy, jest niewysoki, przytniesz go tak jak będziesz chciała, po drugiej stronie jest śliwa więc do symetrii kolorystycznej będzie no i to piękne drzewo.
Twój ogród stale podziwiam, piękny.
Jak dajesz radę taki ogrom obrobić? podziwiam.
Handmade by Elka 23:35, 30 maj 2015

Do góry
Zerknęłam, dziękuję. My mamy rondo ze względów funkcjonalnych, co by mi ludzie po trawniku nie jeździli.
W śroku dałam trzy klony czerwone jesienią, bo w tle kilkudzisięcioletnie lipy i brzozy. W niższej partii jakieś iglaki, ale malutkie jeszcze, bo jesienią sadzone, a wokół trawy - kostrzewa sina. Niestety coś jej tam źle i nikną kolejne kępy. Posadziałm teraz też werbenę i orliki, żeby nie było tak smutno. Teraz tylko czekać na efekty. Zawsze można zmienić Może jutro dam fotke tego miejsca.
a czasem nie na temat ... 19:46, 30 maj 2015

Do góry
ok, dziś ogrodowo dzień owocny, najpierw zakupy , rozlatująca się pożyczoną cieżarówką w której bynajmniej było mi wyjątkowo nie do twarzy ale nie będę narzekać, pożyczyli więc jest ok, dorebooski zakupione, listki piekne ciemnozielone, stoją jak armia wyszkolonych żołnierzy, równiuśko, wszystkie wybierane z setek innych , zresztą identycznych

byłam w szkółce Kurowscy, oj, było na co popatrzeć, po moich szkółkach chałupniczych to raj, poza tym dostałam rabat więc wróciłam wielce zadowolona . Brzozy mają między 2-3 metry.

Nie mam przygotowanego miejsca ale uznałam że muszę robić zakupy bo to mnie mobilizuje, rośliny nie mogą długo stać w doniczkach, dorenbosy będą podsadzone śmiałkiem a w nim czosnki główkowante i inne drobne gdzie nie-gdzie kwitnące ale te juz dosadzę w przyszłym roku.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:38, 29 maj 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ania...jak Ty masz wylizane...aż mi wstyd

Wylizałam fragment 20 cm pomiędzy trawnikiem a bukszpanami Reszta jeszcze w tym roku nie byłą ani razu pielone... czasami jak coś urosło wielkiego to wydarłam

Ale nie mam czasu, musi być jak jest.. dla pierwszego efektu brzeg uporządkowany

Tak było... brzydkie kostrzewy wyciepałam, część ucięłam na 5 cm, część ciut wyżej.. i chyba kostrzewa pójdzie out.. przesadzę carexy spod brzozy, a brzoza dostanie busz

Wygląda teraz tragicznie. Mus zmienić to. Dla kostrzewy tu za mokro.

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 12:34, 29 maj 2015

Do góry
Monika,
pisać pisać weź sfoć chociaż tę kocimiętkę w szerszym ujęciu, brzozy po wymianie środkowej, warzywnik? plis

Kawy nie piję, ale kiedyś wpadnę, chętnie tylko nie wiem czy tam trafię do Ciebie, Krysia prowadziła jakimiś opłotkami, przejazd kolejowy, zgubiłam się!

daj fotę tego miejsca z magnolią, inaczej się myśli widząc, magnolia biała? różowa? parę ich miałaś, nie wiem o które miejsce chodzi... ale hakone z czymkolwiek brzmi super Maki pełne mam do oddania, ale pomarańczowe

dzisiaj piątek, moja fabryka już ma weekend, czas pewnego rozluźnienia nastał
Ogród wyrozumiały 17:10, 28 maj 2015

Do góry
ewalm -

popcorn
- prawda?

Pszczelarnia
- miło Cię gościć Ja do Ciebie zagladam ale rzadko piszę . Myślę,że dokupię jeszcze dwa te głogi w necie (nie ma teraz u nas),bo również bardzo mi się podobają.

Do tej pory czekałam aż pojawią się u nas w szkółce berberysy orange rocket ,bo miałam umyślone pomiędzy brzozy. Dziś wstąpiłam i są!
Małe ok 30cm sadzonki i już wpakowałam 9 sztuk na wózek ,patrzę na etykietę wzrost..do 60cm.. no i zbaraniałam ,bo jak wcześniej o nich czytałam to niby ,ze osiagaja ok.1,5m i wtedy to do brzóz się nadają ,a takie wypierdki...
Zdjęłam z wózka i odstawiłam i nie wiem teraz...Któremu opisowi wierzyć ??? Macie jakieś doświadczenia z tymi berberysami ,jakie duze rosną??
Ogród Sylwii od początku cz.II 13:03, 28 maj 2015

Do góry
Andziurex - dziękuję , że podzieliłaś się informacją odnośnie produkcji nasion .... Moja Nova Zembla jest posadzona bardzo blisko tuji ok 0,5m , dlatego spowalniam jej wzrost poprzez uszyczywikanie młodych przyrostów .

Sebuś - taki los ogrodnika bez pracy nic w ogrodzie nie będzie ładnie wyglądało Oczekuję sprzyjających warunków tzn . słońca i wyższej temperatury

Olili
- to dobrze

Madżenka
- dziś podoba się to , jutro co innego ... Pewnie z dzisiejszego punktu siedzenia wybrałabym coś innego ? Już mam pomysł , jak przerobić ogród jak doczekam emerytury
Liście z brzozy nie będą mi przeszkadzać , nie dostaną się niecki z wodą , jest założona siatka pod tym co widać a i otoczaki będą

Aleksandra
- dobrze

Panda
- donica przy ścianie gabionowej jest wylana z betonu i pomalowana farbą do betonu ...

Ana Art.
- no tak się powykręcałam , że udało mi się ukryć to i owo

Karolina 84
- podobno można łączyć przeparaty . Ale mus o to zapytać kogoś kto się na tym zna . Jeśli nie uda Ci się znaleźć informacji to można zapodać preparat na grzyba i na drugi dzień na robala ... Powtórzyć zabieg po 7-10 dniach ... Nie więcej niż trzy zabiegi tym samym preparatem ...Pamiętaj o tym , że nie może padać przynajmniej 3-4 godziny po oprysku ...i temperatura powietrza powyżej 12-15st... Piszę , bo temperatury teraz nie rozpieszczają , szczególnie moje rejony ... Rano 8 stopni

Kasia - u mnie spadek terenu ... Miałam skalniaki przy tarasie kiedyś a i tak ciężko postawić trampolinę tudzież basen ... Dlatego dodatkowe koło w trawniku ze sztuczną zieloną nawierzchnią przygotowane pod basen , poziomowane piastkiem ...

Konieczki
- Ja się niczego nie boję Wodę wlewam z ujęcia domu . Mam zamontowany zmiękczacz do wody ... Więc aż taka twarda nie jest ... A jak im się coś kiedyś przydarzy z kolorem to po prostu wymienię choć popiel również może być
Wszystkiego po trochu 09:50, 28 maj 2015

Do góry
mirkaka napisał(a)
Agnieszko aż Ci zazdroszczę, że dopiero zaczynasz, teraz są fora ogrodnicze, można podpatrzyć wiele rzeczy,nie popełnić tyle błędów ile ja popełniłam. Najważniejsze to nie rób za gęstych nasadzeń krzewów i drzew, rośliny rosną szybko.Pamiętaj też że takie drzewa jak brzozy, świerki, bzy, są tzw. pijakami i bardzo osuszają teren. Ja tego nie wiedziałam i teraz aby Rh ładnie rosły muszę je sporo podlewać. Poza tym brzozy i świerki rosną na wielkie drzewa i jak to przegapisz to będziesz miała tak jak ja problem z ogromnymi drzewami które zacieniają ogród.

Mirko o co chodzi z tym kulkowaniem róż kiedy się to robi wiosną czy jesienią. Uwielbiam róże mam narazie 3 jedną z ubiegłego roku ładnie mi odrosła lecz niewypuszcza pąków
Ogród na górce 23:53, 27 maj 2015
Do góry
anna_pisalska napisał(a)

Bardzo urokliwe miejsce, ten murek płynnie obniżony na końcu i zielone "poduchy" na nim, funkie i trawy, trzmielina (?) i kwiaty, irysy - podoba mi się bardzo.
Zlamanej wierzby żal. Ciekawa jestem koloru starszych liści nowej brzozy, bo ponoć są później brązowe?
Miłych dni, Aniu!

Drzewa w ogrodzie 14:24, 27 maj 2015

Do góry
oto mój ogródek. działka 22 ary, stare dąbki i brzozy i od 2 lat cała reszta moich nasadzeń. Ponieważ jestem pracującą mamą czterolatka muszę schować ambitne plany ogrodnicze i uporządkować to wymagające miejsce.

[img size=64 0x427]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/86/862171/original.
Grubej dyni zmagania z naturą 13:28, 27 maj 2015

Do góry
Pod oknem rosną juki.
Tak, pod płotem to brzozy i posadzone są dość gęsto. Muszę zmierzyć, ale na oko to co 1,5m.
Grubej dyni zmagania z naturą 13:14, 27 maj 2015

Do góry
gruba_dynia napisał(a)
I jeszcze kilka fotek.

W świetle zachodzącego słońca

Graby rosną jak szalone

Między kamieniami podsadziłam wczoraj gracilimusy. Hmmm prawie ich nie widać ale jestem dobrej myśli.

Witaj
Czy możesz powiedzieć co rośnie na pierwszym zdjęciu pod oknem z czosnkami i czy na trzecim zdjęciu to są brzozy jeśli tak to w jakich odstępach je posadziłaś (wybacz pytania ale jak wiesz ja dopiero raczkuje w tym wszystkim)
Pozdrawiam
Wszystkiego po trochu 12:24, 27 maj 2015

Do góry
mirkaka napisał(a)
Agnieszko aż Ci zazdroszczę, że dopiero zaczynasz, teraz są fora ogrodnicze, można podpatrzyć wiele rzeczy,nie popełnić tyle błędów ile ja popełniłam. Najważniejsze to nie rób za gęstych nasadzeń krzewów i drzew, rośliny rosną szybko.Pamiętaj też że takie drzewa jak brzozy, świerki, bzy, są tzw. pijakami i bardzo osuszają teren. Ja tego nie wiedziałam i teraz aby Rh ładnie rosły muszę je sporo podlewać. Poza tym brzozy i świerki rosną na wielkie drzewa i jak to przegapisz to będziesz miała tak jak ja problem z ogromnymi drzewami które zacieniają ogród.

Jak narazie niemam jeszcze żadnych drzew i raczej nie będę bo mam bardzo małą działkę, choć bardzo mi się brzozy podobają. Mam już 2 Rh parę róży funkie i takich wiele innych różności. Mój ogród musiał również ustąpić troszkę miejsca na mały warzywniaczek Także podpatruję Pani ogród nasadzenia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies