Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Buszując w zbożu i kukurydzy:)

Buszując w zbożu i kukurydzy:)

sylwia_slomc... 00:56, 09 lip 2015

Renia współczuję nam na podwórku złamało jabłonkę przy samej ziemi i to razem z palem do którego była uwiązana, ale tato stwierdził, że to i tak ta, którą mama chciała wyciąć i cały trejaż z winogronem położyło. Pół dnia zbierałam siły psychiczne, żeby iść i zobaczyć co z moim ogrodem. No i poszłam, a tam kompletnie nic się nie zmieniło, normalnie w szoku byłam i ze szczęścia prawie się popłakałam, jak to możliwe? Chyba dolinka nas uratowała.
Z której strony małopolski jesteś?

Renia nam dwa lata temu grad w czerwcu z wichurą w przydomowym , bo drugiej części jeszcze nie było wszystko z ziemią zrównał, a w ciągu sezonu roślinki świetnie sobie dały radę.
Tak z obserwacji to fajnie sobie z wiatrem radzą i szybko rosną
- orzech włoski
- wiśnia sokowa - drewno ma bardzo żylaste, a z obserwacji nie do zdarcia.
Ale sytuacja u ciebie uświadomiła mi błąd własny na samym szczycie działki odsłoniętym ze wszystkich stron mam metasekwoję, 5 wierzb płaczących, 3 świerki 3 modrzewie, lipę, brzozy, klony, nie mam ich gdzie przesadzić bo to potężne drzewa będą, a najwyraźniej na wiatry nie wytrzymałe, to pewnie nie raz taki widok będę oglądać

Aaaa zapomniałabym u mnie grab w ciągu 2 lat z sadzonki 15 cm ma 1,4 m. Trzymaj się.
Konieczki 07:02, 09 lip 2015

Ja wczoraj wieczorem sadziłam stipy i zrobiłam rekonesans po wichurach, na pierwszy rzut oka wydawało się ze po wygiętych pałąkach trampoliny to nic się nie stało złudne myślenie. Brzoza cięta w przedogródku już ładnie odbiła - ale po wichurze wszystkie gałązki połamane, jedna brzózka w ogródku złamana (ale to nie sama wichura ją wykonczyła coś obgryzło jej korę przy samej ziemi na obwodzie).

Werbenę masz przepiękną - już wiem że mamy tyle samo wzrostu Siałaś ją czy sadziłaś (widziałam w szkółce ale nie zwaliła mnie z nóg - długaśne badyle) ale przy miskantach to może być miodzio.

Renia Ty masz córkę? Zakodowałam że masz chłopaków

Pozdawiam
Aśka
babka 11:27, 09 lip 2015

Po dzisiejszej nocy mam nadzieję, strat nie ma ?? Choć słyszę że na Śląsku z kolei potwornie szalało
07_Rene 12:17, 09 lip 2015

Sylwio,

Orzecha jednego mam, drugiego wycieliśmy. Nowego raczej nie chce, strasznie soki puszcza.

Póki drzewa młode zawsze możesz je przesadzić i naprawić błędy. Ale jak masz w kupie różne drzewa posadzone to może nie będzie tak źle. Sąsiad ma w szpalerze buki, wierzby, akacje, topole i nie ma problemu. Choć ostatnio i jemu jakieś drzewa powaliło...

Mieszkam na trasie Kraków -Bielsko B. (bliżej Kr

Asiu

U mnie młode brzozy w "polu" rosna i nic sie im nie stało. Z kolei sąsiad z drugiej strony ma już wyrosnięte brzozy i też problemu z nimi nie ma, więc jest nadzieja.

Obryziony pień? - może robota karczownika? Masz jakieś cieki wodne w okolicy?

Werbenę siałam, gdzies w okolicach marca jest fotorelacja. Celowo posadziłam z trawami, żeby jakoś zapełnić to miejsce. Im wiekszy busz, tym mniej chwastów. Chcesz to chętnie zbiorę Ci nasiona

Starsza jest córka, ale na razie zacięcia ogrodniczego nie przejawia

Olu,

Noc spokojna. Teraz trochę się chmurzy. Myślę, że drugiej burzy z tak silnym wiatrem nie będzie. Dziś w kreskówce Scooby-Doo mówili, że "piorun nigdy nie uderza dwa razy w to samo miejsce"

Milka 12:24, 09 lip 2015

Faktycznie burza mocna była, dobrze, że większych szkód nie było; mnie tez zdjęcie kropelkowe urzekło co do drzew, wybrałabym buki i dęby kolumnowe i do tego kolumnowe ambrowce
Konieczki 23:08, 09 lip 2015

Reniu a mogę poprosić o nasiona Dziękuje z góry.
Karczownika mam muszę sie z nim rozliczyć - będzie ostro.
jolka 11:20, 10 lip 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Jeszcze z bardziej wyfikanych drzew to mogą być platany - nie do zdarcia. Pod warunkiem, że lubisz ich korę. Mój okaz rośnie w ogniu wiatru i jest świetny.

No ja niestety nie mogę tego potwierdzić Platan u mnie połamany - przewodnik poszedł i dwie duże gałęzie. Ogólnie drzewo do uratowania, ale stracił ładny pokrój.

Roślinki, robaczki, fotki .. piękne Werbena Ci super rośnie, u mnie jeszcze nie kwitnie, bo ją pouszczykiwałam, żeby się rozkrzewiała.

No i współpczuję skutków nawałnicy
Kawa 15:28, 10 lip 2015

hej hej
śliczne fotki

normalnie mnie załamujesz jak Ty masz wszystko przemyślane
miłego łikendu
07_Rene 17:31, 10 lip 2015

Milka napisał(a)
Faktycznie burza mocna była, dobrze, że większych szkód nie było; mnie tez zdjęcie kropelkowe urzekło co do drzew, wybrałabym buki i dęby kolumnowe i do tego kolumnowe ambrowce

Zainspirowałaś mnie ambrowcem Zupełnie o nim zapomniałam. Widziałam, że go masz. Muszę to obadać dokładnie

U nas dalej wieje, nie da sie nic przepalić na ognisku. Wierzby mocno przetrzebiło.

Odkąd tu mieszkam, nie mogę przepalić drewna zalegajacego na kupie.

Dzień przed burzą było tak....

A dziś...

07_Rene 17:42, 10 lip 2015

Konieczki napisał(a)
Reniu a mogę poprosić o nasiona Dziękuje z góry.
Karczownika mam muszę sie z nim rozliczyć - będzie ostro.

Oczywiście, że zbiorę nasionka. Werbena daje szybki efekt. Na razie ją lubię. Sprawdzałam dzisiaj i wiekszośc jest mi do pasa, nieliczne wybijają wyżej. Też uszczykiwałam, żeby sie lepiej krzewiły, w maju po przesadzeniu do gruntu.
Karczownika współczuję