Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:01, 28 mar 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Zoju, skokami robię, jak padam, leżę, potem siły odzyskam i robię i tak leci ten mój kabarecik ogrodowy.
Poczytałam o tym środku na ćmę, będę go szukać, bo ma fajne działanie, już bym profilaktycznie zrobiła oprysk, sprawdzę u siebie w sklepie, a jeśli nie ma, no to w necie. Dzięki

Masz blisko Czechy jeden wypad w sobote i przywieziesz u nas sa kilogramowe torby tego Lepo.... I kosztuja 195 zl w Czechach tanszy i w mniejszych torebkach. Effka dobrze jest poinformowana bo sprowadzala chyba tak wyczytalam.

Wzrosty u mnie a u ciebie to niebo i ziemia Dolnoslaskie duzo cieplejsze chociaz teraz u nas 15 w cieniu i nie ma wiatru.
Ja tam tez uwazam, ze powoli zrobie. W zeszlym roku jeszcze snieg lezal. W piatek zrobię porzadek z rozami przeglad ciecie, co niektore kopczyki odkryc, przesadzic, odkurzyc w zwirze, najpierw nawiezc podlac jak obeschnie opryskac przeciw grzybom miedzianem.

Ptasi gaj 10:40, 28 mar 2019

Do góry
Dzieki Aurelia mozna siedziec i sie doksztalcac przez caly dzien i nastepne, a i tak wszyskiego glowa nie obejmie najwazniejsze, ze czlowiek wie gdzie szukac wiadomosci.

Przed chwila czytalam o ćmie bukszpanowej a to za sprawa ze weszlam na watek Irenki i jej nie odpisalam, ale czego sie dowiedzialsm to duzo wiedzy bo byl link a tam wiadomosci od wszystkich na temat tepienia ćmy Lepinoxem.

Ide juz bo jestem w niedoczasie.
Ptasi gaj 08:29, 28 mar 2019

Do góry
Miluś dostał wszystko to co potrzeba w zeszła sobotę więc zobaczę czy ruszy.
Jest bardzo ładny i szkoda go. Zresztą zobacz jak dobrze rósł w zeszłym roku jakie ma przyrosty zielone.

Jeżeli chodzi o azalie zawsze u mnie ładnie kwitły ale w tym roku widzę, że to nie to. Kiedyś wyczytałam, że aby różaneczniki dobrze kwitły w następnym roku w sierpniu trzeba dobrze podlewać bo wtedy nawiązują poczki kwiatowe.
Podlewalam ale widocznie za mało.

Wczoraj oglądałam na YouTube 40 kilku minutowa lekcje Pana Hyzego odnośnie co robić wiosna i z różami kiedy odkrywać, nawozić i jakie nawozy stosowac i jak przycinać nowy filmik bardzo ciekawy.

Ptasi gaj 06:52, 28 mar 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Kasiu napisalam tez do Mazana jak zobaczylam ze jest i jesz ze tej Twojej Wejmutki dokladnie zobaczylam. Polalam bo zobacz nizej zaraz pokaze bo sa na telefonie foty przeskakuje z tabletu na telefon i to trwa szukanie.

Popryskalam dzisiaj topsinem tego rodka zobaczymy co Mazan powie.

Widzisz ma takie czerniejące pąki kwiatowe. Szkoda taki ładny był będę ratować. Już jednego drapaka uratowałam z fytoftorozy. W zeszłym roku przygielam jednego pedagogika może puści korzenie.

Generalnie źle nie wygląda, chyba najbardziej wody mu brakowało, tak wyglądają u mnie, te co za sucho mają.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 15:51, 27 mar 2019

Do góry
Już przeczytałam zęby to tragedia dla rodziców. Rzucasz jej pieluchę albo jakaś szmatkę na głowę do zasypiania to pomaga.
Po skroniach jej rób kółeczka coś w rodzaju masarzy. Po nosie palcem możesz zjezdzac do czubka nosa też dziecko szybko zasypia. To takie rady babcine.
Mezowi kup melatoninę będzie dobrze spał.

Pozdrawiam i spokoju życzę
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 15:42, 27 mar 2019

Do góry
Zagajanka napisał(a)
Dobra wiadomość dla wielbicieli róż Davida Austina:

Na jego stronie zostały przedstawione dwie nowe róże sezonu 2019. Pierwsza mi się już podoba, druga wrażenia akurat na mnie nie robi:

Czarująco namiętny Gabriel Oak oraz

Wesoła prostaczka Eustacia Vye

Też odczekam Gabriel ładny lubię takie kolory przynajmniej widać na horyzoncie co posadzone.
Też kupiłam kilka wcześniej a za 2 lata później były u nas.
Janka jak dziecię się chowa?

Pozdrawiam dużo słońca zycze
Paradise czyli mój kawałek raju 14:45, 27 mar 2019

Do góry
Kociamama dzięki za informacje, sama donica to jakieś 10 kg więc chyba sobie podaruje jakieś hartowanie jak na razie. W tym pomieszczeniu jest zawsze zimno, poczekam trochę i ją wyniosę

ElzbietaFranka Tak mi się napisało o walce ponieważ pisałaś mi w wiadomości że je tniesz a ciężko idzie Ja mam 3 sztuki rose glow pod Śliwą wiśniową, biedne były zaniedbane przez ludzi w sklepie. Wsadziłem je do gruntu chyba na początku listopada. Żyją i mają się dobrze. Czekam na ich ruszenie

zawitka Dzięki, bardzo wiele się dowiedziałem korzystając z forum od tych paru miesięcy. Tak jak wyżej napisałem, hartować nie będę bo ta donica jest strasznie ciężka. No chyba że przesadzić do jakiejś leciutkiej i wtedy.

deszczowymaj a no Witam, zaraz podglądne co tam u Ciebie. Mam tylko jedną jeżówkę więc może wpadnie parę inspiracji

Dziś chyba wybieram się po drzewa i krzewy owocowe do mojego małego "zagajnika".
Ziemia jest to można sadzić.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 12:05, 27 mar 2019

Do góry
Prewicurem podlej bo widzę po prawej stronie pęd ma jakiegoś grzyba fytoftoroza
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:28, 27 mar 2019

Do góry
Rododendron tfu tfu ale bardzo dobrze się trzyma chyba, że teraz po zimie ma się źle. Bo mój to oklapniętym no i pąki kwiatowe zaczynają czerniec. Może też odratuje.

Sosna to kalifornijska szara piękne drzewo. Jak każda wczesna wiosna opryskasz promanalem to nic jej nie będzie. Musiałabyś to zrobić już teraz
Opryskam promanalem zasklepia wszelkie robactwo na drzewie poorostu się dusza.

Zrób fotkę tego pieńka i rododendronami jak teraz wygląda.

Najważniejsze że idzie ten rodek do przodu ale muszę go pilnować .Ma ładne pąki i zakwitnie .Zrobię następne zdjęcia to wstawię .
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:17, 27 mar 2019

Do góry
Rododendron tfu tfu ale bardzo dobrze się trzyma chyba, że teraz po zimie ma się źle. Bo mój to oklapniętym no i pąki kwiatowe zaczynają czerniec. Może też odratuje.

Sosna to kalifornijska szara piękne drzewo. Jak każda wczesna wiosna opryskasz promanalem to nic jej nie będzie. Musiałabyś to zrobić już teraz
Opryskam promanalem zasklepia wszelkie robactwo na drzewie poorostu się dusza.

Zrób fotkę tego pieńka i rododendronami jak teraz wygląda.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:32, 27 mar 2019

Do góry
Witam Zawitko nowy watek otworzylas byłam kilka razy ale nie zauważyłam teraz myślałam że weszłam na wizytówkę dwa razy się cofalam.
No dobrze.

A czy twoj rodek ma takie same objawy. Mazan mi odpisał przeczytaj u mnie daj fotkę twojego Rodka będziemy leczyć.

Mego leczę od zeszłego roku bałam się jesienią że nie będzie kwitł ale wylazł trochę i co jakiś czas muszę go pryskać .jest ciekawy bo zmienia kolor to Progres
Tak kwitnie na początku .

Ogrodowe kreacje 21:32, 26 mar 2019

Do góry
Aurelia dużo zakupów u ciebie też nie możesz się oprzeć pokusom.
Oglądałam ta magnolie w e-katalogu nie jest wcale taka mała ale ładna.
Dzisiaj też bylam w obusiu i szkółce musiałam kupić foremki do wysiewu aksamitki w zeszłym roku nie siałam.

Byłam też w szkółce oglądałam magnolie jestem za kupnem soul. Alexandrina ciekawa odmiana.

Jakie odmiany rodków kupiłaś.
B&B czyli betonowa Bawaria 20:54, 26 mar 2019

Do góry
Figus widze, ze sie gdzies placzesz po forum widze, ze podarunki kwietne dajesz. Tyle tego mialas dla Kasi dalas no pieknie.
Juz pisalam u Kasi mnie by sie taki podarunek przydal wszystko bym wiosennymi obsadzila.

W zeszlym roku, zainwestowalam w tulipany więc czekam na rozkwit.
Jako tako mam już zrobione nie mam pośpiechu powoli zrobie.

A co tam u Ciebie słychać

Pozdrawiam Figus
Bawarka 20:46, 26 mar 2019

Do góry
Kasiek napisał(a)
Dostalam taki oto prezent...Od Figi przemytniczki W sumie okolo 35 wiader 10 litrowych-przebisniegow...krokusow...sniezynek...W zyciu tylu nie widzialam... W zyciu tylu nie sadzilam ...

Podziekuj prosze rodzicom....Kochani sa...

To Figus robi takie prezenty. Kasiu nic nie mowa przygarnij i juz posadzilas pewnie. Piekne rosliny tez bym posadzila chętnie.

Poza tym masz pieknie a widoki parkowe obledne. Jednak w Bawarii duzo cieplej to taki Dolny Ślask w Polsce.

Zycze sloneczka pozdrawiam
Bawarka 20:30, 26 mar 2019

Do góry
Kasiek napisał(a)
Niektorzy moze pamietaja ten stary, ksiazecy park...Ze 180 letnimi rododendronami...

Kasiu czekam az zakwitnie jest piekny. 180 lat to prawie trzy pokolenia.
Widze ze wiosnaw pelnym rozkwicie. U nas dzisiaj w marcujak wgarncu snieg i krupa padLy nazmiane. Wiatr huraganowy tak zimno wskoczylam w zimowe ubrania.
Od Zachodu przyszlo to wszystko. W czwartek ma byc lepiej wiec czekam

Jak widze te drazki brzozowe swita mi cos w glowie, zemoge swoje w jakis sposob zagospodarować.

Umnie tez motyle w sobote jak bylo 20 stopni lataly parami.

Pozdrawiam
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 18:02, 26 mar 2019

Do góry

no i moj kompostownik

Elegancki kompostownik, ale może dobrze by było do wewnątrz jakaś folie wyłożyć bo przez dziury dobroć będzie się usuwać na zewnątrz.
A czym wyłożony jest kompostownik?

Też mam duży kompostownik, ale jednokomorowy źle zrobilismy bo aby się dostać do kompostu trzeba przerzucić to co wrzuciłam teraz. Cały czas myślę jak to rozwiazac. Mój jest z daszkiem bo jak deszcz pada surowiec jest mokry i robi się obornik i ciężko się przerzuca.
Ja tak prawdę mówiąc nie przesiewanie go tylko ładuje taki jak się przegryzł.

Twoje przybyszki to gęgawy u mnie były w zeszłym roku.
Izo jakie masz hale bardzo zielone.

Mam nadzieję, że to już ostatnie podrygi zimy.

Pozdrawiam
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 17:40, 26 mar 2019

Do góry
Tak tak Niemcy nam same nawałnice pogodowe podsyłają.
Wieje skąd z Zachodu tak, że głowę urywa.co za pogoda przyodziewek zmieniłam dzisiaj na zimowy. Śnieg na trawie leży, krupa przed chwilą sypało.

Na szczęście jeszcze jutro i potem już lepiej.

Słońca i ciepła życzę
Pozdrawiam

Paradise czyli mój kawałek raju 13:32, 26 mar 2019

Do góry
Damian nie wiem o jaką walkę ci chodzi z berberysami.
Jeżeli chodzi o zdrowotność zawsze były zdrowe. Jeżeli chodzi o przycinkę wszystkie w tym roku przycinalam np admiration bo chce aby miały pokrój małych kulek, berberys "rose glow", mam ich ok 8 szt pod tujami szmaragdami wycinanałam pędy starszawe i do poziomu zeszłoroczne, berberys atropurpurea najbardziej przycięte na wys 20 cm od ziemi, berberys Orange Rocket najpiękniejszy kolor wiosna przycinalam na 50 cm od ziemi są cudowne jak wiosna wypuszczają pędy i ten kolor tnę je wiosna i pod koniec lipca aby zawsze miał piękne czupryny.

Jeszcze mam żółte berberysy. 3 szt berberysami Juliany ten jesienią cudownie przebarwia sie sprawdź w necie.

To tyle jak masz jakieś problemy to zawsze pisz.
Ptasi gaj 10:51, 26 mar 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ale zakwasić glebę i podlać miksturą, myślę, że można wcześniej. 2 tygodnie to dość sporo czasu.

Zawitko, to dobra pociecha dla mnie. Mam nadzieję, że i mnie się uda.

Ja też kiedyś ratowałam sosnę czarna od mszycy mrówki poniżej latały jak na autostradzie samochody. Pół metra od niej nie można było podejść jakieś mrówki skrzydlate nie miałam pojęcia co to jest. Napisałam do jakiegoś znawcy odpisał że nic z niej nie będzie. Polewalam na nią co się dało. Teraz wygląda tak podcięta bo nie można było przejść 4 m szerokość eM się wkurzył i podciął.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 10:24, 26 mar 2019

Do góry
Witam Zawitko nowy watek otworzylas byłam kilka razy ale nie zauważyłam teraz myślałam że weszłam na wizytówkę dwa razy się cofalam.
No dobrze.

A czy twoj rodek ma takie same objawy. Mazan mi odpisał przeczytaj u mnie daj fotkę twojego Rodka będziemy leczyć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies