Pozwolę sobie na małą dygresję
Siarkę mozna stosować - nazwijmy to - bezkarnie po uprzednim starannym wyliczeniu ilości siarki do ph macierzystej gleby.
Natomiast zastosowanie siarczanów na glebie o ph powyżej 6 powoduje wyłącznie zasolenie gleby a tym samym niedostępność=blokowaniw składników dla roślin.
Dodatkowo skład "kwaśnej" gleby to nie tylko uzyskanie ph poniżej 6,5. Gleby o odczynie kwaśnym są wysycone jonami wodoru i glinu.
Pani Danusiu. Nie dysponuję w tej chwili zdjęciem z góry danej donicy ale wiem jakie są jej wymiary. Donica długa na 3 metry a szeroka w środku na 90 cm. Wysoka na 30 cm od gruntu ale to można zawsze uzupełnić ") lub zmienić
Miłorzęby Mariken zajmą tylko pieniek, korona na górze będzie.
Pod nimi trawy w jednym rzędzie a berberysy w drugim. Oczywiście że się zmieści. Pytanie tylko w jakich ilościach? Trawiaste raczej polecam turzyce w pierwszym rzędzie a berberysy z tyłu. Miłorzeby w środku.
Jakbyś pokazała jakieś zdjęcie donic z góry a nie tak całkiem z boku.
Miłorzęby na pniu a pod nimi średniej wysokości trawy plus berberysy o kształcie kulistym dla ożywienia kolorystyki. W to posadź jednej odmiany tulipany, np. burgundowe lub czarne albo czosnki.
jesuuuuu Danusia aż drzy mi ręka no czuje sie az nie na miejscu żebyś Ty u mnie sie natchnęła ❤️❤️❤️❤️ taki komplement czytam to co napisalas juz chyba z 10 raz i ciagle mam motyle w brzuchu
A smialek lubi molini w tak bliskim sasiedztwie wypijac całą wode woec trzeba go pilnowac
Tuje to silne rośliny, jeśli mają odpowiednie warunki rosną jak szalone.
Cudów nie ma. Wysadzać nie musisz, możesz dokoła odkopać ziemię i obsypywać nową, o właściwym pH, bez ruszania korzeni. Szmatę wywalaj od razu. Wyciągaj, nacinaj i wyciągaj, korę zgarniaj.
Na tarasach często stosuję lampiony na duże świece, jeśli oświetlenie główne jakieś jest, ale to zależy jakie są tam rośliny i co się na tym tarasie robi.
Czy leży na leżakach, czy pije kawę, czy je obiad.
Zastosuj lampy, które świecą, a nie tylko są. Listwy nie, chyba że na krawędzi tarasu, dla bezpieczeństwa. Bo tutaj chodzi o bezpieczeństwo, widoczność, a zapewne nie o podkreślenie urody roślin. O roślinach nic nie napisałeś, jedynie o architekturze i wykończeniach. Nie da się do "stroju" dobrać "apaszki", gdy nie widzisz jak ten "strój"wygląda Butów tez nie dobierzesz na podstawie opisu
Może jednak przy takich pytaniach, aby otrzymać jakąkolwiek konstruktywną i sensowną odpowiedź, przydałoby się wkleić jednak zdjęcie jak to wygląda//
Mnie się bardzo podoba kolorystyka, bladoróżowo-fioletowa, z kłosami rozplenic orientalnych, językami prosa chyba. Ocynki są, kule są wielkie, to co lubię.
Dziękuję Pokazuj co masz jeszcze.