1. mniejsza grubość (3 -5 cm) dla małych roślin typu wrzosy (przecież nie zasypiesz ich 10 centymetrami kory bo zasypiesz na amen) Tutaj uprasza się o umiar, wyczucie.
Mniej więcej worek 50 litrów na 1 metr 2 gruntu). Przy roślinach cieniej, pomiędzy roślinami grubiej.
10 cm może być na bryłę korzeniową drzewa przed zimą. Tutaj z tego się nie strzela i jakiekolwiek przepisy 5 czy 4 czy nawet 6 cm, nie ma znaczenia, to nie przepis na ciasto drożdżowe
2. 3 - 5 cm. A właściwie odpowiedź powinna brzmieć: grubość kamyczków powinna być taka
aby nie było widać ziemi, ale też aby nasada szyjki korzeniowej nie była zbytnio przysypana
3. Nigdy tego nie stosowałam, najlepsza jest korą średnia, jeden rodzaj.
4. Maj - co tydzień
czerwiec- lipiec sierpień, wrzesień - co 2 tygodnie, ale jeśli mocno się wysiewają, czy wyłażą, to też co tydzień. W końcu dojdziesz do takiego stanu, że chwasty przestaną wyłazić i wcale nie będziesz pielić. Ja w bukszpanowym w tym roku nie pieliłam wcale. Wyrwałam jedynie dwa chwasty w grysie, przypadkiem przechodząc.
Systematyczna pielęgnacja polega na systematycznej pielęgnacji

Co oznacza słowo systematyczna?
Powtarzana w stałych odstępach czasu
Na ile możesz, co 7, co 10 dni.

Potem będziesz to robić co miesiąc np. ale świat się nie zawali z tego powodu że zrobisz to co 10 dni.