Haniu bardzo dziekuje ze wpadlas i za. Cenne rady. Dzisiaj wlasnje trz czytalam, ze trzeba dalie wysiewac w marcu to wystarczy. Najgorsze ten brak slonca i to latanie z tymi doniczkami. Co prawda w. WAWIE mam balkon oszklony ale znowu na noc trzeba przykrywac albo do domu wnosic.
Kupilam jeszcze dalie bischop... Ale przysla pod koniec marca piekne z ciemnymi liscmi. Wlasnie spodobaly mi sie Irenka je ma. Lubie dalie tylko jak wyrosna to masakra trzeba palikowac i wiazac wiec przerzucilam sie na nizsze zobacze co z tego wyjdzie.
Moim zdaniem, ze sprawa jest jesz ze amtualna nie obcinaj drugiego pr, ewodnika. Te swierki tak maja genetycznie. Moj co prawda wyzszy ale ma od kilku lat 3 przewodniki i bardzo ladnie rosnie. To nie przeszkadza. A co bedzie jak za rom znowu wypusci nowy przewodnik tak bedziesz, ciela.
Goniu wzzedzie snieg byl, ale juz po sniegu. Jak pokazywali dzisiaj Kamienna Gore na dolnym slasku wierzyc mi sie nie chcialo, ze dzisiaj tyle sniegu tam napadalo. U nas dzisiaj niby cieplo, ale byle jak slo ca brak mglisto.
U ciebie widze na watku ostatnio wszystkie pory roku. Tez dzisiaj wspomnieniami zylam z ubieglego roku. Ale było minelo nastepny sezon i trzeba plany snuc jak co roku o tej porze. Dzisiaj robilismy przeglad drzew co trzeba podciac znowu tego tyle do ciecia teraz roboty przybywa.
W tym roku napaliłam sie na sianie dalie kołnierzykowe sa niskie. Moze jes, cze kanny kupie bo sa bardzo ladne odmiany. Kiedys mialam darowane, ale nie za bardzo wiec zrezygnowalam z nich.
Zawsze mi sie podobaly. Kazdego roku Warszawa obsadzona nimi takie dorodne rozne kolory.
Jednoroczny zasjeje i bedzie dobrze.
Te róże wysadzam w inne miejsce kwiat. Rosną 3 krzaki venrossa i krononberg.
Bardzo ładne ale łapią mimo pryskania mączniaka. Kwiaty, liście obsypane mąka brzydki to wygląda i boje się że będzie się przenosił na inne zdrowe róże. Konieczna izolacja. A po drugie rosną za wysokie ostatnia fotka prawie 2 metry.
Nie mam innej foty, ale tutaj rocplenice zachodzą na siebie i po bokach może trochę kępy wykopie.
O tutaj widac lepiej poszukalam fotke
Na dwóch poniższych fotkach widać 3 w jednym w jednej Kępie rośnie rozplenica, zebrinus i proso. Miałam to już rozerwać wiosna 2018, ale zrezygnowalam. Rozsadzalam tam proso bardzo się umeczylam raz siekiera, ostrym szpadlem i nie dało rady wykonywałam przez dwa dni. Nie chcę prosa już tutaj wyrasta wysoko i po burzy się łamie jak zboże.
Jest ładne dopóki deszcz nie pada. A po drugie proso się rozsiewa i rośnie w żwirze.
Dokupie jeszcze trochę traw które jesienią się ładnie przebarwiają.
Mam jakieś tam gatunki zapisane.
Jeszcze dzisiejsza fotka stopy która rośnie we wrzosach
Mam 2 takie dyski. Używam ich ale nie zgrałam tym razem. Nie robię tego regularnie. Tylko przed formatem. No ale tym razem zawaliłam na całego. Nie dość że nie zgrałam to jeszcze źle zapisałam na dysku D.
Nauczka na przyszłość.
I jak cieszy taki ruch... Można się gapić godzinami.
Wiata mam nadzieję przypadnie bażantom spodoba, bo choć bardzo chętnie korzystają z dotychczasowej formy dokarmiania to przy dużych opadach śniegu jest problem .
Elu co do srok to oczywiście masz rację. Do dzisiaj mam w uszach krzyk pani rudzikowej jak wyciągała jej pisklaki. A gniazdo było na zadaszonym tarasie, kilka osób przy nim- nic nie pomogło.
Co do wróbli to z tego co wiem nie ma ich w mojej okolicy. Ale może kiedyś... Od kilku lat regularnie dokarmiam. Mam u nas na targu Pana Ziarenkowego i zniżkę za hurtowe zakupy. Ceny na szczęście duuużo niższe niż w internecie bo bym poszła z torbami.
Dziękuję i odpozdrawiam. Ale proszę o zostawienie jeszcze czegoś innego. (PW)
Elu czytałam, odpisałam- dziękuję.
Będę rozglądać się za Schneezwerg.
Milus mam w glowie plan przerobek. Dzisiaj ogladałam moje trawy stanowczo za duze wiec trzeba kepy zmniejszyc.
Duzo ciecia kurniki przede wszystkim sporo obciachac. Lawsony tez bardzo sie rozrosly. Mam duzo roz do przesadzenia.
Tulipany juz maja wysokie wzrosty. Boje sie, aby bazanty mi nie obskubaly na szczescie trawa u mnie zielona to maja gdzie skubac a chodza stadami.
Moze jeszcze jedna rabate z trawami zrobie mam gdzie.
Rozne rosliny wysiewałam werbene, rudbekie, stipe ale troche pozniej w polowie lub przy koncu lutego. Teraz same sie wysiewaja.
Powyzszych roslin juz nie bede wysiewala tylko na kupilam dalii kolnierzykowa i pomponowa i jeszcze jakies inne w kazdym razie niskie dalie i trzeba wysiac. I tak pytam kto ew je wysiewal i ma jakies doswiadczenia.
Bo nie sztuka wysiac szybko wschodza podobno w ciagu tygodnia tylko po tem co z nimi zrobic. Zeby nie przerosly. Bo nie kazdego roku trafia sie taka wiosna jak w 2018.
Cos mnie nawiedzilo na te dalie i bede siac trudno co bedzie to bedzie. Tak jak piszesz trzeba doswiadczenia robic moze cos bedzie. Najgorsze to slonce bo przynajmnie u nas to jak na lekarstwo. I trzeba latac z tymi kuwetsmi po parapetach.
Wróble wykończyły sroki, niszcząc im gniazda. Sroki to okropne szkodniki. Też przyczyną mniejszej populacji są zamykane śmietniki w mieście. Chociaż widziałam dosyć sporo w Łazienkach przy kaczkach się dożywiania
Ostatnio na wsi wyrzuciłam ziemniaki z obiadu do kompostu i się pokazaly. Trzeba je dokarmiać aby były.
U mnie bażantów dużo też dokarmiam. Jeżdżę pod Hale Mirowska i kupuje ziarna.
Weszłam chyba pierwszy raz na twój wątek. Widze że już zrobiłaś wysiewy czy to nie za wcześnie. Pytam bo mam dalie do wysiewu one bardzo szybko wschodzą a tak jak czytałam jak wypuszczają 2 parę liści należy je przesadzac i uszczykuwac po jakimś czasie czubki.
Jeszcze pytam do wysadzania do gruntu to czas 3 m-cy czy nie wyrosną za wysokie. Jakbyś mogła to napisz jak to u ciebie wygląda z tym oikowaniem.
Witam Aniu
Jestem często i podgladam, ale martwy sezon więc się nie wpisuje.
Dwa lata temu dostałam pod choinkę dysk przenośny wielkości pudełka papierosów. Pojemności 2 Tera bajty (2000 giga), bardzo przydatna rzecz. Jak zmieniałam komputer zgrałam wszystko i mialam wszystko na tym dysku. Jesienia oczyscilam ze wszystkich nie potrzebnych plików i mam same zdjęcia z kilku lat. Co miesiąc przegrywam sobie na ten dysk pliki z miesiąca jest to takie moje podręczne archiwum.
Nie jest to droga rzecz warto to mieć na wszelki wypadek.
Ogladajac twon watek zobaczylam kubki ze smalcem dla. Ptakow. Zapomnialam, ze tez. Mam. Takie w zeszlym roku tez sloninke topilam. Musze jutro stopic.
Daria u nas jest jeszcze troche sniegu wczoraj napadalo, ale w. Dzien plusowa temperatura nawet po poludniu slonce swiecilo teraz jest minus 2 stoonie.
Zima nas oszczedza, ale jeszcze luty i marzec przed nami i wiosna
Na razie zima nas oszczedza. Ale jeszcze luty przed nami najgorsze to wiose ne przymrozki.
Tak jak Toszka pisze trzeba czesac czy ciac na nosa bo w kazdym rejonie wiosna inaczej przychodzi.