Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Żywopłotki cisowe. 23:47, 03 lut 2019

Do góry
Haniu dzieki odpisze jutro.
Ptasi gaj 23:43, 03 lut 2019

Do góry
Anabell napisał(a)
Elu!
uwielbiam u Ciebie trawy, są wymowne, ale przesadzania nie zazdroszczę, jedną dużą muszę przenieść, dzielić to nie dam rady.

Dwa lata temu dzieliłam w użyciu miałam piłki, siekierę dużą, szpadlem nie dało rady.

czytałam, pytasz kiedy wysiewać dalię. Prawidłowo marzec kwiecień, ja bym wysiewała w końcu marca ona szybko kiełkuje, ale potrzebuje dużo światła, jest tak samo wrażliwa jak cynia, bo ma nawodnione łodyżki i po pikowaniu wypada.
Zakwitnie i tak w lipcu.

wcześniej wysiejesz to trzeba się z nią motać.

Co innego petunia, begonia to wcześniej.

Pozdrawiam.

Haniu bardzo dziekuje ze wpadlas i za. Cenne rady. Dzisiaj wlasnje trz czytalam, ze trzeba dalie wysiewac w marcu to wystarczy. Najgorsze ten brak slonca i to latanie z tymi doniczkami. Co prawda w. WAWIE mam balkon oszklony ale znowu na noc trzeba przykrywac albo do domu wnosic.

Kupilam jeszcze dalie bischop... Ale przysla pod koniec marca piekne z ciemnymi liscmi. Wlasnie spodobaly mi sie Irenka je ma. Lubie dalie tylko jak wyrosna to masakra trzeba palikowac i wiazac wiec przerzucilam sie na nizsze zobacze co z tego wyjdzie.
Mój ogrodowy pamiętnik 23:14, 03 lut 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Wracam do tematu mojej nieszczęsnej jodły górskiej Compacty i jej 2 przewodników. Zrobiłam jej zdjęcie.
Czy ja mam jeden przewodnik obciąć? Co mam z nią zrobić?
Podpowiedzcie proszę.

Moim zdaniem, ze sprawa jest jesz ze amtualna nie obcinaj drugiego pr, ewodnika. Te swierki tak maja genetycznie. Moj co prawda wyzszy ale ma od kilku lat 3 przewodniki i bardzo ladnie rosnie. To nie przeszkadza. A co bedzie jak za rom znowu wypusci nowy przewodnik tak bedziesz, ciela.

Bede na dzialce to zrobie fotke

Kwiaty we włosach 22:19, 03 lut 2019

Do góry
Goniu wzzedzie snieg byl, ale juz po sniegu. Jak pokazywali dzisiaj Kamienna Gore na dolnym slasku wierzyc mi sie nie chcialo, ze dzisiaj tyle sniegu tam napadalo. U nas dzisiaj niby cieplo, ale byle jak slo ca brak mglisto.

U ciebie widze na watku ostatnio wszystkie pory roku. Tez dzisiaj wspomnieniami zylam z ubieglego roku. Ale było minelo nastepny sezon i trzeba plany snuc jak co roku o tej porze. Dzisiaj robilismy przeglad drzew co trzeba podciac znowu tego tyle do ciecia teraz roboty przybywa.

W tym roku napaliłam sie na sianie dalie kołnierzykowe sa niskie. Moze jes, cze kanny kupie bo sa bardzo ladne odmiany. Kiedys mialam darowane, ale nie za bardzo wiec zrezygnowalam z nich.
Zawsze mi sie podobaly. Kazdego roku Warszawa obsadzona nimi takie dorodne rozne kolory.
Jednoroczny zasjeje i bedzie dobrze.

Pozdrawiam Gosiu rowniez Anie
Ptasi gaj 21:53, 03 lut 2019

Do góry
Te róże wysadzam w inne miejsce kwiat. Rosną 3 krzaki venrossa i krononberg.
Bardzo ładne ale łapią mimo pryskania mączniaka. Kwiaty, liście obsypane mąka brzydki to wygląda i boje się że będzie się przenosił na inne zdrowe róże. Konieczna izolacja. A po drugie rosną za wysokie ostatnia fotka prawie 2 metry.

Ptasi gaj 21:26, 03 lut 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Czemu chcesz kępy zmniejszać? Moje 7-letnie i 8-letnie i nie zmniejszam, wiadomo, z cięciem roboty jest, ale jakoś po kawałku idzie.
No te inne, to fakt trzeba ciąć, aby w ryzach utrzymać. Przesadzania róż nie cierpię, ale jak mus, to mus. Pomysł na nową rabatę trawiastą podoba mi się super

Nie mam innej foty, ale tutaj rocplenice zachodzą na siebie i po bokach może trochę kępy wykopie.

O tutaj widac lepiej poszukalam fotke

Na dwóch poniższych fotkach widać 3 w jednym w jednej Kępie rośnie rozplenica, zebrinus i proso. Miałam to już rozerwać wiosna 2018, ale zrezygnowalam. Rozsadzalam tam proso bardzo się umeczylam raz siekiera, ostrym szpadlem i nie dało rady wykonywałam przez dwa dni. Nie chcę prosa już tutaj wyrasta wysoko i po burzy się łamie jak zboże.
Jest ładne dopóki deszcz nie pada. A po drugie proso się rozsiewa i rośnie w żwirze.

Dokupie jeszcze trochę traw które jesienią się ładnie przebarwiają.

Mam jakieś tam gatunki zapisane.

Jeszcze dzisiejsza fotka stopy która rośnie we wrzosach

Anna i Ogród 20:10, 03 lut 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Aniu
Jestem często i podgladam, ale martwy sezon więc się nie wpisuje.

Dwa lata temu dostałam pod choinkę dysk przenośny wielkości pudełka papierosów. Pojemności 2 Tera bajty (2000 giga), bardzo przydatna rzecz. Jak zmieniałam komputer zgrałam wszystko i mialam wszystko na tym dysku. Jesienia oczyscilam ze wszystkich nie potrzebnych plików i mam same zdjęcia z kilku lat. Co miesiąc przegrywam sobie na ten dysk pliki z miesiąca jest to takie moje podręczne archiwum.

Nie jest to droga rzecz warto to mieć na wszelki wypadek.

Pozdrawiam

Mam 2 takie dyski. Używam ich ale nie zgrałam tym razem. Nie robię tego regularnie. Tylko przed formatem. No ale tym razem zawaliłam na całego. Nie dość że nie zgrałam to jeszcze źle zapisałam na dysku D.
Nauczka na przyszłość.
Kiedyś będzie tu ogród 17:47, 03 lut 2019

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Wiata dla bażantów? - wow! ale będzie się działo
Ruch w mojej stołówce ptasiej też jak na Marszałkowskiej. Lubię je podglądać, choć zupelnie nie mam żadnej wiedzy ornitologicznej
I jak cieszy taki ruch... Można się gapić godzinami.
Wiata mam nadzieję przypadnie bażantom spodoba, bo choć bardzo chętnie korzystają z dotychczasowej formy dokarmiania to przy dużych opadach śniegu jest problem .

Wróble wykończyły sroki, niszcząc im gniazda. Sroki to okropne szkodniki. Też przyczyną mniejszej populacji są zamykane śmietniki w mieście. Chociaż widziałam dosyć sporo w Łazienkach przy kaczkach się dożywiania

Ostatnio na wsi wyrzuciłam ziemniaki z obiadu do kompostu i się pokazaly. Trzeba je dokarmiać aby były.

U mnie bażantów dużo też dokarmiam. Jeżdżę pod Hale Mirowska i kupuje ziarna.
Elu co do srok to oczywiście masz rację. Do dzisiaj mam w uszach krzyk pani rudzikowej jak wyciągała jej pisklaki. A gniazdo było na zadaszonym tarasie, kilka osób przy nim- nic nie pomogło.
Co do wróbli to z tego co wiem nie ma ich w mojej okolicy. Ale może kiedyś... Od kilku lat regularnie dokarmiam. Mam u nas na targu Pana Ziarenkowego i zniżkę za hurtowe zakupy. Ceny na szczęście duuużo niższe niż w internecie bo bym poszła z torbami.

anabuko1 napisał(a)
Aniu, zaglądam i pozdrowki zostawiam
Dziękuję i odpozdrawiam. Ale proszę o zostawienie jeszcze czegoś innego. (PW)

Adela napisał(a)
Gdybyś, przypadkiem, nie odczytała u mnie odpowiedzi, dlatego wklejam ja również u Ciebie.

Aniu, wiesz - teraz zwątpiłam, czy nie wprowadziłam Ciebie w błąd z nazwą tej azalii. Miałam dwie białe japońskie. Być może ta na zdjeciu to jest Schneezwerg. Schneeperle jest podwójna, czego nie mogę sie dopatrzyć na zdjęciu. Przekonam się wiosną. Pamięć bywa zawodna
Dobrej nocki
Elu czytałam, odpisałam- dziękuję.
Będę rozglądać się za Schneezwerg.
Ptasi gaj 17:38, 03 lut 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Ciekawa jestem końcowych wniosków

Milus mam w glowie plan przerobek. Dzisiaj ogladałam moje trawy stanowczo za duze wiec trzeba kepy zmniejszyc.
Duzo ciecia kurniki przede wszystkim sporo obciachac. Lawsony tez bardzo sie rozrosly. Mam duzo roz do przesadzenia.
Tulipany juz maja wysokie wzrosty. Boje sie, aby bazanty mi nie obskubaly na szczescie trawa u mnie zielona to maja gdzie skubac a chodza stadami.

Moze jeszcze jedna rabate z trawami zrobie mam gdzie.

Ogród Ani :) 12:05, 03 lut 2019

Do góry
anbu napisał(a)
Zima.
Zasypało nas z początkiem stycznia i końca nie widać

Aniu witam

Pieknie urosly choiny trzeba pewnie ciac na wiosne. Dawno nie bylam to co widzialam ogrod pieknie sie rozrasta. Wiesz myslalam nie raz o tobie nie moglsm zalapac jak mam szukac. Dopiero przegladajac moj watek od poczatku skojarzylam, ze to u ciebie byly te choiny.

U nas juz sniegu nie ma cieplo jest jak na te pore roku 7 na plusie a, wczoraj 10.

Pozdrawia

Ptasi gaj 11:50, 03 lut 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Witaj Elu
Trochę mi zajmie spacer po Twoim ogrodzie, na razie dotarłam do 100 strony / wszystko dokładnie czytam /.
Masz przepiękny ogród, widać ile serca i pracy włożyłaś w jego tworzenie.
I to przy takim areale.
Idę wędrować dalej, pozdrawiam

Wedruj dalej sama tez nie raz wedruje i porownuje.
W glowie ukladam co zmienie co sie nie sprawdzilo.
Ogród na piasku i z wielkim murem 22:39, 02 lut 2019

Do góry
Dzieki za odpowiedz.

Elu, eksperymentuj, tak się zdobywa doświadczenie.
Może wysiej część wcześniej a drugą część prosto do gruntu, bedziesz wiedziała jak lepiej w przyszłości postępować.
Chętnie zobaczę Twoje eksperymenty
Ogród na piasku i z wielkim murem 22:33, 02 lut 2019

Do góry
Dzieki za odpowiedz.

Rozne rosliny wysiewałam werbene, rudbekie, stipe ale troche pozniej w polowie lub przy koncu lutego. Teraz same sie wysiewaja.
Powyzszych roslin juz nie bede wysiewala tylko na kupilam dalii kolnierzykowa i pomponowa i jeszcze jakies inne w kazdym razie niskie dalie i trzeba wysiac. I tak pytam kto ew je wysiewal i ma jakies doswiadczenia.
Bo nie sztuka wysiac szybko wschodza podobno w ciagu tygodnia tylko po tem co z nimi zrobic. Zeby nie przerosly. Bo nie kazdego roku trafia sie taka wiosna jak w 2018.

Cos mnie nawiedzilo na te dalie i bede siac trudno co bedzie to bedzie. Tak jak piszesz trzeba doswiadczenia robic moze cos bedzie. Najgorsze to slonce bo przynajmnie u nas to jak na lekarstwo. I trzeba latac z tymi kuwetsmi po parapetach.

Dzieki jeszcze raz jek cos wysieje to bede pisac
Kiedyś będzie tu ogród 21:39, 02 lut 2019

Do góry
Wróble wykończyły sroki, niszcząc im gniazda. Sroki to okropne szkodniki. Też przyczyną mniejszej populacji są zamykane śmietniki w mieście. Chociaż widziałam dosyć sporo w Łazienkach przy kaczkach się dożywiania

Ostatnio na wsi wyrzuciłam ziemniaki z obiadu do kompostu i się pokazaly. Trzeba je dokarmiać aby były.

U mnie bażantów dużo też dokarmiam. Jeżdżę pod Hale Mirowska i kupuje ziarna.
Ogród na piasku i z wielkim murem 21:31, 02 lut 2019

Do góry
Witam Alicjo

Weszłam chyba pierwszy raz na twój wątek. Widze że już zrobiłaś wysiewy czy to nie za wcześnie. Pytam bo mam dalie do wysiewu one bardzo szybko wschodzą a tak jak czytałam jak wypuszczają 2 parę liści należy je przesadzac i uszczykuwac po jakimś czasie czubki.

Jeszcze pytam do wysadzania do gruntu to czas 3 m-cy czy nie wyrosną za wysokie. Jakbyś mogła to napisz jak to u ciebie wygląda z tym oikowaniem.

Pozdrawiam
Anna i Ogród 21:17, 02 lut 2019

Do góry
Witam Aniu
Jestem często i podgladam, ale martwy sezon więc się nie wpisuje.

Dwa lata temu dostałam pod choinkę dysk przenośny wielkości pudełka papierosów. Pojemności 2 Tera bajty (2000 giga), bardzo przydatna rzecz. Jak zmieniałam komputer zgrałam wszystko i mialam wszystko na tym dysku. Jesienia oczyscilam ze wszystkich nie potrzebnych plików i mam same zdjęcia z kilku lat. Co miesiąc przegrywam sobie na ten dysk pliki z miesiąca jest to takie moje podręczne archiwum.

Nie jest to droga rzecz warto to mieć na wszelki wypadek.

Pozdrawiam
Ogród Małej Mi 2017 16:56, 02 lut 2019

Do góry
Aniu beret rzucony i czekamy na początku czerwca podobno.

No to czekamy.. ja babciowałam w tym tygodniu bo miałam dwie imprezy w przedszkolu..

Teraz moi są w najfajniejszym wieku.....

W ogródku emerytki 00:19, 02 lut 2019

Do góry
gogo napisał(a)
No, łobuzy.
Na kamieniu trochę zostało, bo mocno wrosły w szpary.
Ale na murku zostało tylko kilka, a wcześniej murku nie było widać spod rozetek.

Witam Grazyno
Jestem chyba pierwszy raz u ciebie. Przejrzalam twoj watek od poczatku do 100 strony piekny zwirowo, skalniakowy ogrod. Przegladalam z cidkawoscia tyle ciekawych rozwiazan, ze sama zastosuje, tez mam zwiru sporo i w tym roku obiecalam sobie, ze duzo nasadzen w nim zrobie wlasnie rozchodnikow i rojnikow.

Kamien powyzej cudowny okaz z ta roslinnoscia.

Pozdrawiam
Słoneczny Ogród 23:44, 01 lut 2019

Do góry
Ogladajac twon watek zobaczylam kubki ze smalcem dla. Ptakow. Zapomnialam, ze tez. Mam. Takie w zeszlym roku tez sloninke topilam. Musze jutro stopic.
Daria u nas jest jeszcze troche sniegu wczoraj napadalo, ale w. Dzien plusowa temperatura nawet po poludniu slonce swiecilo teraz jest minus 2 stoonie.

Zima nas oszczedza, ale jeszcze luty i marzec przed nami i wiosna

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:35, 01 lut 2019

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Też jestem ciekawa, jak stipa u mnie przezimuje, nie kwitła u mnie. Siałam ją w tamtym roku do doniczek, potem poszła do gruntu i nie widziałam żeby kwitła. to też tak zrobię, że nie będę jej obcinać do kwietnia.

Na razie zima nas oszczedza. Ale jeszcze luty przed nami najgorsze to wiose ne przymrozki.
Tak jak Toszka pisze trzeba czesac czy ciac na nosa bo w kazdym rejonie wiosna inaczej przychodzi.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies