Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Rododendronowy ogród II. 11:19, 05 sty 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Zbyszku to byłby nawet dobry scenariusz , jak ma byc niech bedzie teraz i szybko ucieka.Pozdrawiam.

Norweska już pokazywała tydzień wcześniej i się wycofała... Też nie są wiarygodni. Na razie wszystkie polskie prognozy do 20.01 wieszczą bark zimy. A norweska zapowiada u mnie -6 w nocy to przepraszam tyle to jest jesienią i wiosna a nie zimą... Jak postarszą -15 albo co najmniej -10 to pomyśle o stroiszach na rosliny.
Ja juz się pogodziłam z faktem że w Polsce sobie na nartach nie pojeżdżę to niech tej zimy nie będzie....
Bogdziu u mnie pięknie świeci słoneczko, powybierajmy lilie i myślimy o wiośnie. A gdy będzie wiosna to ja sobie w Alpy pojadę na narty i będę miała swój snieg na razie nawet tam nie ma.... Tylko na lodowcach....

Lecę do sklepu internetowego poptrzeć na lilie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:30, 04 sty 2014

Do góry
ładne, chyba wiem co zamówię. Marzy mi się otoczyć jabłoń liliowcami. Możesz polecić jakąś szkółkę w okolicach cz-wy, albo sklep internetowy
Ja poprzednie zamawiałam ze sprzedaży wysyłkowej i i lilie nie wyszły w ogóle a te liliowce już pisałam
Ogród Janiny 12:23, 04 sty 2014

Do góry
Ja nie zamawiam teraz nasion bo już widziałam u nas w sklepach
Też w tym roku będe mądrzejsza i nie będe wcześniej siąć,ale zima może się przedłużyć-ja mam tylko 2 okna
W ubiegłym roku zamówiłam lilie przyszły a tu zima tak rosły w domu wsadziłam do doniczek,ale się nagimnastykowałam zanim poszły do ogrodu.
Hirutkowy raj:)) 12:15, 04 sty 2014

Do góry
Wpadam po sąsiedzku z rewizytą i podziwiam. Śliczna ta twoja działeczka się zrobiła, po zarośniętym trawami ugorze ani śladu, tyle nowych roślin i tak kolorowo. Lilie, rododendrony, hosty, róże, hortensje, trawki, iglaczki - a co ja będę wymieniała – wszystkie śliczne. Podziwiam tym bardziej, że budowa nie skończona.
Skąd ty bierzesz siły na budowę domu i jeszcze pracę w ogrodzie - kobito dałaś się sklonować czy co?
Krysiu ogromną masz tą działkę! Roślinki z roku na rok coraz większe i więcej ich i więcej, aż się serce raduje. Dobrze zrobiłaś, że nie czekałaś z sadzeniem „zieleniny” na koniec budowy – teraz gdy dom już stoi, a w koło tak ślicznie i kolorowo – to aż rozpiera duma i satysfakcja z dokonanych własnoręcznie zmian…
Dobrze doczytałam, że już mieszkacie na miejscu…..czas zmienić avartka, bo przyczepa już chyba nieaktualna…hi, hi, hi.
Tak sobie myślę, że w sumie to masz niedaleko do mnie na działkę – zapraszam więc na kawkę i słodkie kalorie. Hiro też mile widziany (może nauczy mojego futrzaka łapać nornice i krety). Pozdrawiam cieplutko pa, pa.
Rododendronowy ogród II. 10:01, 04 sty 2014

Do góry
mira napisał(a)
Bogdzia też mam obawę co dalej z zimą bo w kolejnych 2 tygodniach prognozy nie pokazują, a na dodatek u mnie nie ma wcale opadów, niby fajnie jest ale przyroda potrzebuje chyba właściwych pór roku
jak tam zamawiasz juz coś - masz już coś w planie ?
a! wstawiłam lepnicę angielską dzięki za nazwę

Jeszcze nie zamówiłam nic bo czekam na ofertę lilypolu, ale w Benexie chyba kupię malutkie iryski albo u Bilskich bo dużo gatunków mają i pewnie piwonie i oczywiście lilie . Chcę jeszcze kupic klon palmowy Shirasawanum ale to już chyba nie wysyłkowo, może będzie u Tracza a jak nie to moze sie gdzies wybiore po niego. Marzą mi sie jeszcze róże ale chyba przestanę kupowac jak u mnie nie chcą rosnac.No i begonie . Na razie chyba koniec ale tylko tymczasowo.Pozdrawiam Mirus.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:39, 03 sty 2014

Do góry
Dośc długo się zastanawiałem czy pokazać co sobie nabazgrałem w wolnym czasie, ale pokaże i licze na opinie, w szczególności te wytykające błędy. W sumie to plan na ten rok, a jak się okazało będę miał tydzień samowolki, więc i rabate po prawej przekopie Podstawa to zostawić jak najwięcej roślin już rosnących, a i tak cały skalniak prawdopodobnie pójdzie do eksmisji....

Na początek lista roślin istniejących i przesadzonych:
7 - pzesadzone tuje
8 - tuja Smaragd
9 - żółty berberys
10 - różaneczniki w odcieniach różu i jasnego fioletu
11 - trzmielina na pniu
12 - rozchodnik czerwony
14 - liliowce rózowe fioletowe oraz żółte, wszystkie wielkokwiatowe
16 - tawuła żółta
17 - tuja Golden globe
Na jesień zastąpie 16 i 17 trzmieliną wg pomysłu Danusi, tylko musi się ukorzenić.
18 - jaśminowiec
19 - lilie w odcieniach różu
20 - wierzba mandzurska zasłaniająca sąsiada dość skutecznie

Nowe nasadzenia:
1 - bukszpany kule, zielone zawijasy również bukszpan
2 - trzmielina żółta na pniu
3 - Carex 'Evergold'
4 - Carex 'Frosted Curls'
5 - ??????
6 - Carex morowi 'Ice Dance'
13 - rozplenica 'Hameln' ale troszke się obawiam, że nie będzie zimować
przed tujami nr8 może jeszcze miskanty 'Morning Light'
15 - Carex 'Prairie Fire'
21 - 'wyhochlowanie' między bukszpanami może 'All Gold'
22 - żurawki na obwódkach rabat
23 - śliwa wiśniowa 'Pissardi'
24 - ?????

Zrezygnowałem z zaproponowanyc różaneczników z 2 powodów.

Rośliny potrzebujące nowego lokum Eksmisja na częśc działki za budynkiem gospodarczym z garażami.
- pięciornik 'Pink Queen'
- pełnik 'Golden Queen'
- języczka pomarańczowa
- rozwar biały
- kosodrzewina
- berberys 'Bagatelle'
- 6 miniaturowych iglaków
- szczepiona sosna 'Smidtii'
- cały sklaniak i masa roślin
Wyrzucone zostanie kilka starych brzydkich krzewów, jałowców, syprysików, tuj.

To tak w skrócie część planów na ten rok.

Liliowo i kolorowo:) 15:59, 31 gru 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Matko i córko! Danusiu...wiosna się u Ciebie zaczęła na dobre. U mnie tylko hiacynty i żonkiel głupieją, ale widziałam u Marzenki ruszającego powojnika. Jutro u siebie dokładny obchód zrobię...najbardziej by mnie lilie zmartwiły...

Buziolek

Kasiu u mnie powojniki tez niestety i niektore co bardziej w naslonecznionym miejscu az za bardzo, dzis byl przymrozek ale raczej w styczniu poki co zimy ma nie byc co mnie cieszy, nie usmiecha mi sie walczyc z odsniezaniem garażu i drogi
Mogło być inczej.... 10:08, 31 gru 2013

Do góry
Witaj,
ogród masz śliczny i już wyrośnięty Mnie zachwyciły żółte kępy słoneczników i kobierzec z bluszczu
Oczko wodne równie urokliwe i te lilie...Trafiłaś do zaczarowanego świata i wiele pomysłów tu znajdziesz

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Mogło być inczej.... 22:36, 30 gru 2013

Do góry
Joku tak rozrosły się bardzo ładnie rośliny, szczególnie byliny tych mam najwiecej. Lilie wodne musiałam podzilić słabo kwitły już w tym roku są mniejsze. Dywanik bluszczowy to pozostałość po szmbie obecnie mamy ekologiczny ten jest awaryjny gdy coś się posuło. Mam tak duży ogród, że nie daje rady juz konewką rośliny u mnie czasem walczą same o siebie. Jak sa upały marnie to wygląda.

AgnieszkaW Dziękuję. Oj szefowa ma uroczy przeszukuję jej wątki jak uprawia bukszpanyw donicach pepełniam błędy i nie wiem jakie po zimie miałam same susze.
, drugi ogród pokażę bliżej wiosny

elzbieta_g Dziękuję.
To samo u mnie rośliny padają w upalne dni, wtedy mam intensywna pracę w gospodarstwie czasem nie zdążę podlać wszytkiego z domowników nikt mi nie pomaga.

Luki tak szukam różnych pomysłów.

Mogło być inczej.... 21:50, 30 gru 2013

Do góry
Nieźle się wszystko rozrosło, masz już duże rośliny. Wypatrzyłam fajny dywan z bluszczu i "wypasione" lilie wodne.
Ja też nie mam podlewania automatycznego, biegam z konewką. Teraz mam lepszy płot, ale w poprzednim ogrodzie był dużo gorszy od twojego.
Witam na forum.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:38, 30 gru 2013

Do góry
monitka napisał(a)
Madżenko nadrobiłam zaległości. Poczytałam o ćwiczeniach i mam mocne postanowienie poruszania się przez zimę. Mam chrapkę na jogę ale koło mnie nic interesującego w tym temacie się nie dzieje więc chyba pozostanie mi skalpel i killer
U nas rośliny też szaleją...w parku zakwitła wiśnia a w ogrodzie lilie złotogłów wyszły dość mocno z ziemi...niestety nie będzie mi dane przekonać się o ich urodzie w tym roku...
pozdrawiam

.????? Zakladasz ze wymarzna czy wyjezdżasz?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:46, 30 gru 2013

Do góry
Uwielbiam tą perfekcje w ogrodzie Jak podczas zimy nie myśle o ogrodzie, to teraz mam olbrzymią chęć przeczyścić rabaty i wykopać lilie, ale nie mam ich gdzie przetrzymać do wiosny, a mama mogła by się zdziwić na widok cebul w lodówce razem z warzywkami
Cięciem kulek też jestem zaskoczony, ale co by miało się stać przy takich temperaturach jak na najbliższe dwa tygodnie nie zapowiadają jeszcze zimy.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:42, 30 gru 2013

Do góry
Madżenko nadrobiłam zaległości. Poczytałam o ćwiczeniach i mam mocne postanowienie poruszania się przez zimę. Mam chrapkę na jogę ale koło mnie nic interesującego w tym temacie się nie dzieje więc chyba pozostanie mi skalpel i killer
U nas rośliny też szaleją...w parku zakwitła wiśnia a w ogrodzie lilie złotogłów wyszły dość mocno z ziemi...niestety nie będzie mi dane przekonać się o ich urodzie w tym roku...
pozdrawiam
Ogród z łezką 10:33, 30 gru 2013

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...byłam na krótkim obchodzie ogrodu...u mnie tez wiosnę widać....mam małego stracha że to wszystko pomarznie zanim zakwitnie

Aguś, u nas i tak lepiej niż u Madżena...aż tak nie wyłazi wszystko. Chociaż sąsiadka przed chwilą meldowała, że u niej lilie już widać Moje śpią jeszcze.
Liliowo i kolorowo:) 21:18, 29 gru 2013

Do góry
Matko i córko! Danusiu...wiosna się u Ciebie zaczęła na dobre. U mnie tylko hiacynty i żonkiel głupieją, ale widziałam u Marzenki ruszającego powojnika. Jutro u siebie dokładny obchód zrobię...najbardziej by mnie lilie zmartwiły...

Buziolek
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:57, 29 gru 2013

Do góry
Właśnie wracam ze spacerku i lilie jednak się tam nie nadają (cały czas się ucze ) a miejsce dostaną w przedogródku. Jedynie muszę się zastanowić czy te 3 Rh z planu wytrzymają całodzienne nasłoneczninie.
Normalnie jak tak dalej pójdzie to 70% roślin będę musiał przesadzić w inną część ogrodu a gdzie ja tą część znajde
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:08, 29 gru 2013

Do góry
Łukasz ty się nawet nie zastanwaiaj tylko sadż tak jak Danusia narysowała. Lilie przesadż w inne miejsce, bo ta rabata przed domem reprezentacyjna i caloroczna musi być. Lilie wsadż w inne odpowienie dla nich miejsce
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:53, 29 gru 2013

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Niestety nie masz szans na wygraną ze mną Odpadasz w przedbiegach

A te jałowce czy coś pod oknem kuchennym to faktycznie nadają sie do eksmisji.. ja miałam ten sam problem.. i też przy wejściu i pod oknem kuchennym... dzięki Danusi wyrzuciłąm wszytko.. i zrobiłam na nowo.. teraz mam bardzo elegancko i schludnie.... każdy kto przychodzi jest zachwycony

To jak ak mówisz to srebrny medal mi się należy i uścisk dłoni Mam te same plany, chce aby było schudnie i 'reprezentacyjnie'. Bo niestety dotarło do mnie, że wkłądam dużo pracy w coś co nie daje żadnego efektu i nie jest zauważalne przez osoby zajmujące się ogrodem, a co dopiero przez osob niezainteresowane
Przepraszam, w tym roku zaczepiły mnie w sumie 3 obce osoby i chwaliły moje lilie przed domem.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:45, 29 gru 2013

Do góry
Łukasz.. ja lilie przesadzałam wielokrotnie i nawet kwitnące. Poczekaj z przesadzaniem jak ruszą, by było widać gdzie są.. i z dużą bryłą ziemi je przesadzisz bez strat. Nie bój się... nic i mnie będzie.. tylko z bryła ziemi ..
Liliowo i kolorowo:) 18:14, 28 gru 2013

Do góry
U nas dziś było prawie 15C i cały dzień piękne słonko, w nocy deszczyk no i przyroda idiocieje, mysli, że to marzec. Nawet przebisniegi wychodza, kalina ma pąki i tawuła biała, nawet hortensje bukietowe maja pąki oj chyba to nie jest dobrze bo jak przyjdzie mroz to chyba to przymrozi? Orliki wychądza, lilie, liliowce.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies