Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród z wilkiem zamkn. 20:22, 18 paź 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Miskant Morning Lighty powstał na bazie Grazielli taka jest prawda.
Morning .... szary, Graziella zielona. Zazwyczaj u nas nie kwitną - masz wyjątkowe szczęście albo piękne lato to sprawiło. Są piękne nawet bez kwiatów.

Elu pewnie to gorące lato i piekna jesień spowodowała kwitnienie
......i faktycznie są piękne -i z kwiatami i bez

Magda przepiękny widok na tej focie. Jednak góry to są góry, morza z takiej odległości nie widać a góry tak, to Czantoria?

Widzę, że znowu coś przerabiasz. Ja już nic nie robię tej jesieni tylko jeszcze trawy powiązać trzeba i odkurzyć liście i to wsio.

Pozdrawiam Madziu

dziękuję bardzo ode mnie widać Skrzyczne ,Klimczok ,Hrobaczą .....a czy Czantorię .....raczej nie ,ale szczerze ..... nie wiem .....z tak daleka tylko mocno charakterystyczne szczyty rozpoznaję

.... już zakańczam przeróbki na ten sezon ....dopiero na wiosnę mam w planie znowu trochę podziałać
zresztą chyba już kończy się ta piękna pogoda
u Ciebie jestem na bieżąco .....ale najczęściej zdarza mi się nadrabiać zaległości na telefonie ....więc nie piszę , a pózniej ....wiesz sama jak z tym czasem jest
buziaki
Ukojenie 09:17, 18 paź 2018

Do góry
zoja napisał(a)
Jesiennie bardzo...

Sumaki w tym roku bardzo piekne. Zreszta wszystko piekne jak takie lato jesienia. Szkoda ze juz koniec tego dobrego.
Te chryzantem bardzo mi sie podobaja, nieraz przypadkiem mozna cos kupic i tyle daje radosci. Tak mam z debami zadnej roiny tak nje obserwowam jak moje deby blotne.
Na zielonej... trawce :) 08:32, 18 paź 2018

Do góry
Witam Angeliko

Nie bylam dawno a ogrod sie zmienia wszystko rosnie i pieknie wyglada.
Wrzosowisko robi wrazenie musisz dobrze o nie dbac ze takie piekne.
Ja w tym roku mone wrzosy chcialsm wyrzucic bo wiosna byly w takim kiepskim stanie, ale po nawozach ruszy juz przekwitaja.
Limy piekne. Co ile sa posadzone i jak dlugo je masz?
Jeszcze chcialam sie dowiedziec to brzozy derembosy czy szybko rosna u ciebie. Dlaczego pytam, bo mam okazje kupic ale takie do 1 m i nie wiem czy warto kupowac takie malusie.
Jeszcze chcialam zapytac o trawe miedzy brzozami pewnie nie wiesz co za odmiana, ale jakbys zrobila fotke z bliska lisciom i wiechy kwiatu bylabym wdzieczna.
Bardzo elegancka trawa widzialam podobna na pobliskim osiedlu to bym porownala.

Przepraszam za pytania, doczytalam do 634 str od konca watku, juz pozno oczy sie kleja

Pozdrawiam

Cześć Ela zgadza się ogród ładnie przybrał na masie, co mnie oczywiście cieszy Moje wrzosy po cięciu też nie zachwycają, daje im papu, czasu i zawsze się pozbierają Jakoś specjalnej troski nie wymagają, radzą sobie same.

Limy mam w szpalerze o długości ok 13m, sadzone co dobry metr do półtora. Sadziłam je jesienią dwa lata temu.

Brzozy zdecydowanie zmieniły wygląd, mam je 4 lata, kupiłam naprawdę chudzinki z kilkoma listkami, ale były bardzo wysokie (5m na pewno) także tylko cięliśmy co roku od góry aby "szły" w szerz.... czy warto kupić metrowe - wszystko od ceny zależy jeśli aktrakcyjna…

Trawy w brzozach oczywiście przy czasie pstryknę foto

Pozdrawiam

Ogrod stewardessy 07:58, 18 paź 2018

Do góry
Witaj Kamili

To masz ciężki orzech do zgryzienia. A może jakieś inne linie. Przecież nie musisz latać w tych tanich. Wiem, że chcesz więcej przebywać w domu.
Ale tak to jest z tanimi mało płacą są strajki.
Ogrodowy song 07:38, 18 paź 2018

Do góry
Pokaż trawniczek po wertykulacji.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:24, 17 paź 2018

Do góry
Jestem na str. 1034 od tyłu lecę super czytanie, dużo się można dowiedzieć.
Stoły rewelacja, muszę też pojechać na starocie.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:14, 17 paź 2018

Do góry
mira napisał(a)

Gosiu bardzo miłe to co piszesz. Z tymi moimi działaniami ...jakoś zbyt powoli się realizują i to mnie ciut irytuje. Najbardziej jednak susza.

Kalina sztywnolistna ma piękne liście, cudowne u mnie stanowisko /osłonięta/ i szybko rośnie - w tym miejscu ma dobrze ale musi być cięta - a w zasadzie dlaczego my ją tniemy - no muszę to przemysleć

nie cierpię sprzątania po cięciu - za to lubię jak jest przycięte i posprzatane

Jeszcze odnośnie kaliny widzę, ze u Ciebie bardzo ładna. A no właśnie dlaczego ją tniesz aby była gęsta, mniejsza. U mnie wypuszcza jesienią kwiatostany (przynajmniej tak było w zeszłym roku) i wiosną kwitnie.
Mam je od wiosny zeszłego roku to nie są duże, ale też ładnie rosną.

Powiedz mi, czy ona kwitnie u ciebie wiosną po przycięciu.
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:06, 17 paź 2018

Do góry
mira napisał(a)

ufff

Ewo znasz mnie troszkę i wiesz, że ja jestem ignorant do nazw.
Wiem jak się ogroduje trzeba znać i nawet się już poprawiam za to w przypadku dalii nazwy całkiem nie są potrzebne - zamawiam coś dostaję coś
w przypadku dalii mam nazwy moje własne -
w tym roku znacznie powiększyłam swoje zasoby, niestety małe bulwki rozrastały się ale kwiatów mało było - za słabo się podlewało

Martina Jowey
Big Brother
Jill Double
miodowa - /pomyłka za T.Edisona /
fioletowy kołnierzyk /pomylona za Cafe au Lait /
Orange
Camp de soleil ? chyba biała pomyłka
Downham Royal
Potage
biała wysoka zamiast Franz Kafka
Sylvana
My Love
Sisa
Kelin Floodlight
Pola - nie kwitła
Crazy Love
Bondex Pink
Peach and Cream
Purpinka
Roxy
Lady Darlene
Arlekin albo Glorioza
Neon
Kaktusowa ciemna
Czerwona niska
w ciapki róż
różowa wczesna wysoka
różowa z białymi końcówkami
itd...

jestem na etapie podpisywania i chowania do skrzynek i już coś poknociłam
plan mam na kolejny rok i miejsce szykuję
no cudne dalie po prostu są

teraz astrowo jest
moja porcelana

O kórcze to już nie dla mnie tyle tego.

Mira pokazałam Rogow na wątku.
Ptasi gaj 23:00, 17 paź 2018

Do góry
c.d była wtedy brzydka pogoda lekka mżawka padała bardzo zimno i foty jakby za mgła

Ptasi gaj 22:55, 17 paź 2018

Do góry
Rogowo 2013 r.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:53, 17 paź 2018

Do góry

No też ładny kupiłaś ile dałaś. W słońcu posadziłaś bo tylko tam ma takie piękne liście.

Słońce ma do 14-15. Kupiłam za 240zł, dostałam mały rabacik.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:48, 17 paź 2018

Do góry
Ja też tak lubię chodzę zawsze na rekonesans potem jadę z eMem lub synem i oni ładują i przywożą. Ja biorę krajzegę, wkrętarkę itd.
Teraz to przyjemność robić wszystkie narzędzia są w zasięgu ręki byle mieć tylko inwencję.
Też mam róże pnące po 5 m, ale mam to w nosie przeżyją zimę to przeżyją nie to nie. Po przycinam wiosną. Tylko róże new dawn mam na samopas puszczone więc na wiosne też podpory zrobię.

A gdzie taka ładna kantówka była w jakim markecie.

Powodzenia Ewka

Takie zakupy, najlepsze ja kupuję, przywożę a chłopy montują.
Kantówki 7x7 cm to słupki ogrodzeniowe do paneli drewnianych. Są po 15 zł w LM.
Róże te moje staruszki to nie mam pojęcia jakie są, czy to parkowe, pnące, nie wiem. Oparłam je o kratki, przełożyłam, część przypiełam trytytkami, linkami ogrodniczymi i stoją
Dzięki!
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:49, 17 paź 2018

Do góry

Na zimę lilli z oczka się nie wyciąga. Zeby rybom tlenu nie brakowało wkłada się do wody styropianowy przerębel i tlen dochodzi.
Robię tak od 5 lat i żadna ryba nie zdechła z tym, że moje oczko jest spore.Rośliny w zimie nie gniją w wodzie tylko na przedwiośniu jak zaczyna się woda ocieplać.

Elu ja też na zimę daję styropian. Ale liście lilii wodnych już teraz zaczynają gnić po przymrozkach. moje oczka małe, żeby nie powiedzieć, że kałuże jedno z nich jest zrobione z balii, a drugie z kasty budowlanej
Dwa kolejne już są większe, ale w stosunku do całego ogrodu to jak pchły
Wiosną planuję coś większego choć na pewno nie głębszego
Pamiętajcie o ogrodach 19:25, 17 paź 2018

Do góry
greg66 napisał(a)
Tego nie może zabraknąć jesienią.

Wspomnienie

Julian Tuwim

Mimozami jesień się zaczyna,
Złotawa, krucha i miła,
To ty, to ty jesteś ta dziewczyna,
która do mnie na ulicę wychodziła.

Od twoich listów pachniało w sieni,
gdym wracał zdyszany ze szkoły,
a po ulicach w lekkiej jesieni
fruwały za mną jasne anioły.

Mimozami zwiędłość przypomina
nieśmiertelnik żółty - październik.
To ty, to ty, moja jedyna,
przychodziłaś wieczorem do cukierni.

Z przemodlenia, z przeomdlenia senny,
w parku płakałem szeptanymi słowy.
Księżyc z chmurek prześwitywał jesienny,
od mimozy złotej majowy.

Ach czułymi, przemiłymi snami
zasypialem z nim gasnącym o poranku,
w snach dawnymi bawiąc się wiosnami,
jak ta złotą, jak tą wonną wiązanką..

Jak byś jeszcze puścił podkład muzyczny czy ew. Niemena to by było fajnie.
Pamiętajcie o ogrodach 19:24, 17 paź 2018

Do góry
Grzesiu podziwiam. Zawilce kwitną mocno, właśnie miałam kupić bardzo ładna odmianę, która miała nawiązanych dużo pączków ciemny róż i w środku żółte. nie miałam już miejsca w aucie i przyjechaliśmy na następny dzień i już nie było.
Były tak piękne, że pan ze szkółki powiedział jak Pani wyszła to ktoś przyjechał i zakupił wszystkie. Mówi trzeba było powiedzieć byśmy zostawili.
Ale jak to ja zafascynowana kupnem dębów nie pomyślałam.
Są jeszcze w szkółkach ale ten kolor mi nie odpowiada.

Grzesiu wszystkie foty w słoneczku przepiękne prawda.
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:17, 17 paź 2018

Do góry
W Kazimierzu byłam kilka razy o mały włos bym tam daczę kupiła. Byłam wiosną i latem nigdy jesienią, wybieramy się od paru lat zawsze coś tam stanie na przeszkodzie teraz trasa na Lublin w remoncie i znowu się wszystko odwleka.
Zawsze byłam jak był piekielny upał, więc zmykaliśmy z tego bruku.
Wąwozy wspaniałe oprócz Kazimierza warto też zwiedzić nie daleko Nałęczów.
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:10, 17 paź 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Dziękuję za miłe słowa. Wąwozy z wystającymi korzeniami, z przesianymi promieniami słonecznymi przez korony drzew robią świetny klimat. Bardzo lubię takie miejsca. Pozdrawiam

Dorotka, ale jaki u ciebie trawniczek bujny, zieloniutki, prima sort.
Ta trawka miotełkowa bardzo ładnie wygląda. Zresztą każda jedna trawa jest piękna.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:05, 17 paź 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja wycinam wszystkie liście i zostają korzenie w oczku na zimę, nic nie robię z nimi, Nawet jak zamarza w balii do dna to rośliny wiosną startują bez problemu, kilka lat testowane
wycinam, żeby w zimie w wodzie nie gniło i nie zabierało rybom tlenu.

Na zimę lilli z oczka się nie wyciąga. Zeby rybom tlenu nie brakowało wkłada się do wody styropianowy przerębel i tlen dochodzi.
Robię tak od 5 lat i żadna ryba nie zdechła z tym, że moje oczko jest spore.Rośliny w zimie nie gniją w wodzie tylko na przedwiośniu jak zaczyna się woda ocieplać.
Ogród z wilkiem zamkn. 18:59, 17 paź 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

dziękuję Danusiu bardzo się cieszę ,że Ci się podoba
lubię te jesienne przebarwienia .....oby jak najdłużej taka pogoda się utrzymała

Magda przepiękny widok na tej focie. Jednak góry to są góry, morza z takiej odległości nie widać a góry tak, to Czantoria?

Widzę, że znowu coś przerabiasz. Ja już nic nie robię tej jesieni tylko jeszcze trawy powiązać trzeba i odkurzyć liście i to wsio.

Pozdrawiam Madziu
Ogród z wilkiem zamkn. 18:48, 17 paź 2018

Do góry
Miskant Morning Lighty powstał na bazie Grazielli taka jest prawda.
Morning .... szary, Graziella zielona. Zazwyczaj u nas nie kwitną - masz wyjątkowe szczęście albo piękne lato to sprawiło. Są piękne nawet bez kwiatów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies