Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 07:24, 25 lis 2018

Dorota123 napisał(a)
Piękna magia kolorów...

Tę, jak to piszesz "piękną magię kolorów" wydobywa filtr polaryzacyjny, który mam założony na obiektyw. Większe nasycenie kolorem, to jeden z efektów, który daje ten filtr.
Muszelka 07:37, 25 lis 2018

gosika67 napisał(a)
Też jestem maniaczką fotografii, to jedna z moich pasji.Podziwiam Twoje fotki.Pozdrawiam.

Gosiu, witaj w klubie! Od zawsze lubiłam fotografować. Moją ulubioną kategorią jest pejzaż.

Zaraz pospaceruję po Twoim wątku w poszukiwaniu obrazków.

Serdecznie Cię pozdrawiam!

Anda 12:10, 25 lis 2018

Muszelka napisał(a)

Dorotko, w zasadzie wszystkie fotografie, które tu prezentuję "otarły się" o program graficzny. Nie mam fotoshopa. Posługuję się darmowym program PhotoFiltre.
Czasami ujęcia lekko przekadrowuję, choć staram się podczas fotografowania tak kadrować, by później nie ciąć. Jednak zdarza się, że tnę (głównie niebo). Bardzo często zwiększam kontrast. Natomiast zimowe zdjęcia często konwertuję do b/w - mam cały czas sentyment do fotografii czarno-białej Po zdjęciu koloru dodaję kilka procent sepii.

Ingerencję programu graficznego w fotografię uważam za całkowicie normalną. Przecież podobnie czyniłam w ciemni fotograficznej, gdy wywoływałam zdjęcia. Stosuję ją jedynie po to, by niejako "zatuszować" niedoskonałości sprzętu, bądź podkreślić piękno danego kadru.

Widzę profesjonalne podejście do fotografii Zgadzam się z tym co piszesz.
U ludzi nie znających programów graficznych często panuje przekonanie, że to program "robi" zdjęcie, a nie człowiek. No i że z byle czego można zrobić dobre zdjęcie. Jednak to wcale tak nie jest. Program graficzny to jedynie zastępstwo ciemni fotograficznej. Można o wiele szybciej i z mniejszym nakładam kosztów wywołać więcej zdjęć. Kadrowanie, wzmacnianie lub zmniejszanie kontrastu, cieniowanie, retusz, to wszystko robiło się już w czasach analogicznych w ciemni. Wtedy robiło się to za pomocą chemii, światła, a zaczynało już od wyboru odpowiedniego filmu - cz/b lub kolor, ISO 400 czy 1600, Kodak czy Fuji. Pracując profesjonalnie trzeba było mieć co najmniej dwa aparaty, często więcej. Każdy z innym filmem, obiektywem. Używało się różnych filtrów już na obiektywie. Filtr czerwony lub niebieski w fotografii cz/b to zupełnie dwa różne zdjęcia, szczególnie przy portretach. Nie mówiąc nawet o fotografii na podczerwień. To były czasy
Pojawienie się programów graficznych to wszystko ułatwiło, ale w gruncie rzeczy, to często to samo, co wcześniej przy analogach. (Pojawiły się jednak też dodatkowe możliwości.) Dzięki takim programom każdy laik ma możliwość wpływu na wywołanie swoich fotek. Nie potrzeba do tego ciemności przy czerwonej żarówce
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
ElzbietaFranka 12:43, 25 lis 2018

Program graficzny to nie wszystko. Trzeba wiedziec jak go obugiwac co sie da "wyciagnac" z niego obrabiajac co kolwiek.
Nie zgodze sie, ze z byle czego nie mozna zrobic dobrego zdjecia (jezeli robi to amator zgadzam sie). Profesjonalista z takim programie jak np fotoshop zrobi wszystko. Mam takiego w domu wiec wiem jak to sie robi. Kiedys tym sie zajmowalam ale program nie byl tak rozwiniety nie mial tyle mozliwosci jak teraz.

Wielka sztuka jest zeskanowac lub sfotografowac stare zdjecie, starodruk z poprzednich wiekow i doprowadzic do tego aby ogladajacy mial wrazenie, ze nie zostal poddany obrobce graficznej a jednoczesnie wszystko bylo widoczne i czytelne.

Pozdrawiam
Anda 12:56, 25 lis 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Nie zgodze sie, ze z byle czego nie mozna zrobic dobrego zdjecia (jezeli robi to amator zgadzam sie). Profesjonalista z takim programie jak np fotoshop zrobi wszystko.

Zdefiniuj to, rozwin, bo nie przekonalas mnie. Dalej uwazam, ze dobrego zdjecia nie da sie po prostu "zrobic" w szopie. Co Ty uwazasz za dobre zdjecie?

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Muszelka 16:53, 25 lis 2018

Z wczorajszego dnia:
przed

i po grabieniu

Jak na koniec listopada, to jeszcze całkiem ładna.

Muszelka 16:55, 25 lis 2018

Ando, chyba jesteś moją pokrewną duszą Napisałaś dokładnie to, co ja myślę.
Muszelka 17:01, 25 lis 2018

Elu, fotografia to światło. I najważniejsza sprawa podczas fotografowania to prawidłowe naświetlenie.

Jeśli zdjęcie zostanie prześwietlone albo przepalone to żaden program graficzny tego nie naprawi.

Program graficzny nie poprawi również błędnego kadrowania, gdy np. na zdjęciu"utniemy" komuś głowę lub nogi

etc.
Muszelka 17:14, 25 lis 2018

ElzbietaFranka napisał(a)

Wielka sztuka jest zeskanowac lub sfotografowac stare zdjecie, starodruk z poprzednich wiekow i doprowadzic do tego aby ogladajacy mial wrazenie, ze nie zostal poddany obrobce graficznej a jednoczesnie wszystko bylo widoczne i czytelne.

Pozdrawiam

Nie nazwałabym tego "wielką sztuką". Tylko po prostu świetnym posługiwaniem się narzędziem, jakim jest program graficzny.

Wielką sztuką (moim zdaniem)jest np. takie fotografowanie:

https://35photo.pro/genre_414/

https://35photo.pro/genre_110/

https://35photo.pro/genre_102/

https://35photo.pro/genre_396/

https://35photo.pro/genre_103/

itd.

Muszelka 17:18, 25 lis 2018

A jeszcze piękniejsze fotografie na tym portalu są w zakładce "The Best". Oglądanie takich Fotografii to rozkosz dla oczu i serca