Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:29, 25 lis 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
jak ładnie brzozy w pióropuszkinu wyglądają!

Tyle mądrych osób mówi że paprotka tam da rade jak bedzie cień a ja ciagle czytam jakie pijaki z tych brzóz a paprocie to z wilgocią mi się kojarzą...pozyjemy zobaczymy
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:10, 25 lis 2014

Do góry
jak ładnie brzozy w pióropuszkinu wyglądają!
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 21:13, 24 lis 2014

Do góry
No i jednak platany mimo, że podobają mi się brzozy powoli zaczynam się odzwyczajać od nich ze względu na te nałogowe picie.. wody
4 wielkie kule wprowadzą jednak jeszcze większy porządek i elegancje.
Doczytałem też o pewnych białych zmianach czekam więc niecierpliwie.
Pusto....ale kiedyś będzie pięknie 17:29, 24 lis 2014

Do góry
Ile dokładnie świerki serbskie są od ogrodzenia?
Jak daleko są brzozy od innych roślin?
Pszczelarnia 16:19, 24 lis 2014

Do góry
Ewka to nie jest pod brzozami. Za tą rabatą w tle są brzozy . Między nimi 1,2m przerwy
Fitoremediacja czyli biorekultywacja i nie tylko 10:40, 24 lis 2014

Do góry
Napisałam o kwieciaku bo tylko on mi w miarę pasuje do głównego problemu, ale problemów jest na pewno więcej. Sąsiedztwo: to suche i kwaśne gleby więc wdzierają się samosiejki sosny, brzozy i czeremchy amerykańskiej. Bliżej domu czyli bliżej południa pojawiają się też siewki wiązu szypułkowego i od tej strony gleba też jakby lepsza bo w podszycie drzew rośnie dużo rozmaitej wyki. Jest koszona ale niezbyt często. Zauważyłam że odkąd tam rośnie to zrobił się z tego kawałka taki samograj bo koszona rozkłada się i użyźnia a że zawsze zdąży się wysiać to z roku na rok jest coraz więcej "buszu" . Niestety im dalej na północ czyli w stronę lasu tym gorzej- tam to już tylko kostrzewy (te niebieskie), śmiałek darniowy i ten niziutki chwast co rośnie tuż przy ziemi- jastrzębiec bodajże to się nazywało.
Sad jest położony między polem sąsiada ( uprawia tam głównie zboże, czasem kukurydzę) a działką drugiego który ma tam coś na kształt pustki między swoim ogrodem a lasem- coś jak zaniedbane pastwisko - głównie trawy różnego typu ale widziałam u niego sporo trzcinnika- jest go też sporo u mnie tuż za sadem.
Nie mam niestety żadnych zdjęć ale od wiosny będę robiła regularnie i na bieżąco będę się ciebie radzić jeśli pozwolisz.
W innym wątku przeczytałam o kwasie chlebowym jako środku grzybobójczym - wypróbuję na pewno na przedwiośniu.

Pozdrawiam
Pusto....ale kiedyś będzie pięknie 17:55, 23 lis 2014

Do góry
Witaj Aniu. Nikt nie będzie Cię krytykował bo nie w tym rzecz. My raczej służymy sobie radami, podpowiadamy, doradzamy. Masz do zagospodarowania fajny kawałek z ziemi z potencjałem twórczym.

Jeżeli chodzi o zdjęcia które wstawiłaś.

To chyba świerki. One docelowo będą dużymi drzewami chyba, że to odmiana na żywopłoty, która można ciąć. Myślę, że i tak posadziłaś je za blisko ogrodzenia. Jeżeli to normalne świerki to ich korona jest duża, myślę, że potrzebują średnicy 4 m. Ja bym je posadziła 2 m od ogrodzenia. W takiej odległości sadziłam u siebie.
Te liściaste ( wyglądają na brzozy) posadziłaś dalej od ogrodzenia. Co jest za roślina ta bordowa przy ogrodzeniu ?

Pozdrawiam i będę zaglądać jak idą Ci prace. Ja też jestem na etapie zagospodarowywania działki. Jest to bardzo miła czynność ?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:08, 23 lis 2014

Do góry
Mileno ja lubię jak dekoracje się mocno świecą i są efektowne. Minimalizm, który uwielbiam w dekoracjach świątecznych jak dla mnie nie mam miejsca... wiadomo nie można przesadzić by nie było kiczowato
Nie widziałem jeszcze u nikogo w tym roku gotowych dekoracji. Kilka osób pisało, że już się przygotowuje, ale jeszcze nic nie pokazało
Namieszałem.. chodziło mi o wstążki do zawieszenia wianków

Violu mnie również

Agato widzę, że nie tylko ja gustuje w tej kolorystyce

Ewelino pisałem już, że sytuacja grudniowa mnie do tego zmusza, a jak obiecałem to trzeba zrobić

Aniu bardzo dziękuje. Limba to fajne miejsce do odwiedzenia i ewentualnie kupienia dekorowanych ręcznie bombek. Resztę cen mają jednak po porównaniu troszkę wygórowanych, ale mimo wszystko warto odwiedzić to miejsce

Irenko zwolenników tej kolorystyki przybywa

Mario witam Nie ma sensu szukać z chęcią odpowiem. Gdybyś tylko mogła zawęzić wybór o kolorystykę bo takich żurawek jest sporo. Oczywiście co powtarzam za każdym razem. Żurawki rosną ładnie na słońcu o ile w momentach największych upałów i palącego słońca mają wilgotne podłoże, przesuszania w takiej sytuacji nie lubią

Doniu dziękuje bardzo. Z chęcią zobaczę taką z wikliny, bo moja z brzozy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 16:34, 22 lis 2014

Do góry
Agato w przyszłym tygodniu będę się brał za malowanie i muszę się też skoczyć po jakieś dodatkowe ozdoby... muszę pomyśleć co jeszcze dać na choinkę

Soniu ja to nie pamiętam kiedy byłem za coś pochwalony, co chwile tylko słyszę pretensje, ale co zrobić.
Cieszę się, że lubisz odwiedzać wątek

Ewo w tej gęściejszej przeszkadza mi tylko jej nierówność, ale o poprawie i będzie dobrze

Marzenko to ładnie się cenią
Co do zrobienia choinki na trejażu to kiedyś miałem coś podobnego zrobione, ale troszke niechlujnie. Gałązki wierzby przy takiej wielkości powinny być o wiele lepsze niż brzozy bo są bardziej sztywne, ale wystarczająco elastyczne.
Zatem czekam na efekt... gdybym miał inny dom też bym sobie taką zrobił

Ewo(777) to ładnie się cenią. Zrobienie takiego wianka to w sumie ok 15 minut. Ja podobne choinki do mojej przyozdobione widziałem gdzieś za 250

Marto dla mnie listopad i luty to martwe miesiące... takie bezpłciowe żadna dekoracja nie poprawi mi humoru w te szarugi, dlatego szybciej zacząłem przygotowania przedświąteczne no i nie tylko z tego powodu
Takiego dużego wianka jeszcze nie robiłem, ale z chęcią zrobiłbym sobie taki do pokoju na moje 'betony, ale wtedy co bym zrobił z bombkami na ścianie... mam nad czym myśleć

Tak się zastanawiam czy pokazywać kolejne wianki bo mam kolejne 4... czy poczekać przynajmniej do przyszłego weekendu
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:12, 22 lis 2014

Do góry
Byłam dziś w ogrodniczym. Taki wianek z brzozy o średnicy około 35 cm kosztuje 20zł, choinka z gałązek wierzbowych wysokości około 50 cm - 45 zł. Ceny bez ozdób.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:54, 21 lis 2014

Do góry
Związujemy gałązki na samej górze drucikiem bardzo ciasno (w późniejszym etapie nadmiar drucika można zdjąć i zostawić jedną pętelkę najlepiej przysłoniętą cienką witką brzozy)

Gotowy stelaż zapewne wyjdzie troszkę pijany tzn. krzywy
Ważne aby kontrolować czy szczyt choinki jest idealnie po środku okręgu patrząc od góry ni i czy nie jest krzywa

Zaczynamy obwiązywanie stelaża gałązkami brzozy przywiązując je trwale drucikiem (zapewnia to stabilność i sztywność całości)

Całość obwiązujemy na zewnątrz, ale początek każdej gałązki dobrze jest wsunąć do wewnątrz, aby później nie wystawał.

Przywiązujemy jedną gałązkę w kilku miejscach

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:45, 21 lis 2014

Do góry
Choinka z gałązek brzozy

Do zrobienia choinki potrzebne są nam oczywiście gałązki brzozy o zwisłych pędach (w dośc dużej ilości oczywiście wszystko zależy jak duża ma być choinka).
Potrzebne będą proste gałązki/ patyki na stelaż np. z leszczyny. Ważne aby było dość proste i nie za cienkie.
Do tego drucik florystyczny lub inny cienki jak najmniej widoczny na tle gałązek.
Oczywiście sekator, nożyczki i oczywiście mnóstwo cierpliwości

Proste gałązki leszczyny u mnie ok 85-90cm

Zaplatamy z jednej gałązki coś co ma przypominać okrąg, będzie podstawą do której przytwierdzimy pionowe gałązki.

Przywiązujemy drucikiem gałązki do okrągłej podstawy (u mnie średnica 26-27cm)

Detal (połaczenie będzie i tak niewidoczne)

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:22, 21 lis 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Obaiwam się, że mi się oberwie Brzozy zagrożone SOM
Ja jeszcze liczę na tojeść...

Czyli coś wymyśliłaś?
Może w pierwszym sezonie ona taka, bo pamiętam jej tryumf tu na forum
te zawilce mnie męczą, juz bym leciała po nie
Kolorowy ogród na piasku 09:48, 21 lis 2014

Do góry
viva napisał(a)

Tak to berberys Atropurpurea.
Inne odsłony, wiosna i w lecie

Pięknie u Ciebie przystrzyżony Ja mam trzy krzaczki, ale takie rozczochrane - średnio mi się podobają, wiosną podsadzę nimi brzozy; ale zdecydowanie ten berberys lepiej wygląda trzymany w dyscyplinie A to żółte drzewko to może wiąz? I jeszcze róże, proszę napisz jaka to odmiana - C-U-D-N-E
O....! 09:35, 21 lis 2014

Do góry
Widoki piękne. Bergenie trawy brzozy.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:15, 20 lis 2014

Do góry
Marto gdzieś trzeba się wyciszyć i uspokoić po kolorowych doznaniach ja uwielbiam minimalizm, ale uwielbienie do kwiatów w ogrodzie wygrywa. Mój własny ogród będzie jednak całkiem inny i gdzieś już tam w głowie jego wizja jest

Agnieszko bardzo mi miło

Olu mam nadzieję, że się jutro wyrobie, ale słowo się rzekło i muszę Gałązki bym z chęcią ogromną przyjął. Co chwile jak jadę gdzieś daleko widzę zwisające brzozy, ale zazwyczaj w zbyt wyeksponowanych miejscach
Winobluszczu w łapkach nie miałem to nie wiem czy wianek da się upleść, ale mnie się wydaje, że tak, ale ja mam na niego inny plan tylko nie mam jak pokazać bo nie mam winobluszczu

Violu biel jest genialna ... a jak fajnie się brudzi

Kasiu prawie jak w reklamie dziękuje.

Karolino, Iwono miło mi

Przepraszam, że nie zrobiłem tego co obiecałem kilku osobom, poprawie się jutro.
Siedzę nadal w bałaganie i wiankuje. Jeszcze jeden i zmykam spać
O....! 22:38, 20 lis 2014

Do góry
Irenko, mnie też padł jeden dereń, zostały mi jeszcze trzy...
Bogusiu, ale teraz to chyba te widoki dość szare i trochę monotonne,więc raczej nie pokazuję...
tu moje drzewa, brzozy trochę rozjaśniają widok

i jeszcze widok na taras z młodą trawką i pozbawioną już ulistnienia metasekwoję na tle 'lasu' iglastego...

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:38, 20 lis 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Wszytko doczytałam.. z brzozami nawet nie myśl o wymianie prawych..

I odetchnęłam z ulga, ze nie tylko u mnie tojeść bordowa była do niczego, a nawet uczyniłam jak Danusia... czegoś się pomalutku uczę na forum I tak to jest zachwycać się jakimś zdjęciem czy układem roślin z wystawy.

Obaiwam się, że mi się oberwie Brzozy zagrożone SOM
Ja jeszcze liczę na tojeść...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:17, 20 lis 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

z gazonami namotałam się strasznie bo one okropne i miałam wiele pomysłów, myślę że stworzą ładną ścianę
Pod domem mam Gracilimus (te wyższe) i Variegatus (te niższe przy hortkach) W brzozach są Morning light.

dzięki za info-podobają mi się "morningi" i chciałam je posadzić u siebie pod brzozami. Ale te Gracimilis też są śliczne, nie wiem które lepiej zniosą półcień a u mnie brzozy sporawe

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:51, 20 lis 2014

Do góry
Ela,Ja jak sie zakochalam w doorenbosach to moja mega alergia na pylek brzozy mi nawet nie przeszkadza mam wokol tyle brzoz ze 3 wiecej mi nie zaszkodza a pieknie bedzie maj jakos przetrwam
Dasz rade meza urabiaj przeciez inne drzewa tez gubia liscie..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies