Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ania -Spełnione marzenie 14:02, 19 sty 2021

Do góry
A teraz dzisiejsze łowy
A teraz jak kilka złotych potrafi poprawić humor

Pelargonie.

Na złość moim ZIEMIORKĄ.

A to będzie pasować na moją bordowo rabatę.

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 13:59, 19 sty 2021

Do góry
Chodźże na pole, do mojego ogrodu 13:54, 19 sty 2021

Do góry
I kolejna dawka złotej jesieni ♥
Dwa klony palmowe na zdjęciu to klon 'Tsuma Gaki' oraz 'Atropurpureum'.

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 13:41, 19 sty 2021

Do góry
Rabata z hortensjami 'Limelight' i klonami 'Red Flamingo'. Pod nimi hakonechloa macra 'All Gold'.

Resztki jeżówek - w tym roku bardzo słabo u mnie kwitły, plaga ślimaków dała się we znaki, zanim się zorientowałam wszystko było pozjadane

Limki nabrały pięknych rumieńców

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 13:27, 19 sty 2021

Do góry
Klony Shirasawy 'Aureum' - jak zwykle pięknie się wybarwiały, chociaż mniej spektakularnie niż w zeszłym roku. Okryłam je kilka dni temu przed tymi wielkimi mrozami (u mnie minimalna temp. -18°C), mam nadzieję, że nie było dla nich za późno i przetrwają. Dziś już mam w ogrodzie +1°C, śnieg powoli topnieje.
Pod klonami mam posadzone turzyce Carex 'Evergold' - jestem nimi zachwycona, mam wrażenie, że na jesień były najpiękniejsze w całym swoim zeszłorocznym sezonie

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:14, 19 sty 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak najbardziej, podpisywałam dzisiaj kilka godzin. Oto dowód:

A panowie z księgarni tylko odbierali podpisane i pakowali, szło taśmowo.

Dziękuję i czekam
W ogródku emerytki 13:02, 19 sty 2021

Do góry
Zsuwający się z dachu śnieg zniszczył nam altankę i wolierę
Tyle pracy i materiału poszło na marne, trzeba będzie wszystko zrobić od nowa

Chodźże na pole, do mojego ogrodu 12:47, 19 sty 2021

Do góry
Wrzucam trochę fotek z jesieni u mnie - koniec października/początek listopada. Ogród nabrał fajnych kolorków, aczkolwiek to głównie liście, trawy i hortensje. Nie mam zbyt wielu bylin kwitnących jesienią, muszę jeszcze nad tym popracować

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 11:09, 19 sty 2021

Do góry
a ja dzisiaj upolowałam wiewiórkę

Zawsze mam pietra jak widzę, że ona przechodzi przez ulicę do mnie.
Z miłości do brzozy ... 10:38, 19 sty 2021

Do góry
Aggaa napisał(a)
Takie konstrukcje przychodzą mi do głowy

1

2

Tu fajnie nr 1, ale nie wiem jaka tam jest odległośc= szerokośc placyka. jesli ponad 4 metry to to mogą się uginać belki, chyba żeby kombinować jakies klejone,warstwowe. Zresztą w drugiej wersji ten sam kłopot.
Mój ogrodowy pamiętnik 10:30, 19 sty 2021

Do góry
Basia_KRK napisał(a)

IMO wszystko zależy jak szeroka będzie skarpa i ile powinno być stopni.
Zobacz tutaj. To podobny pomysł jak ta wcześniejsza inspiracja, kapitalnie obsadzone roślinnością (np. runianka jest podobno genialna do tego typu zabiegów). Jedno jest pewne - trawa przy schodach na skarpie z pewnością będzie ciężka do pielęgnacji

A tu jeszcze klasyczne, wąskie (pewnie ok. 80-100 cm) schody bez palisadek:
- przykład 1
- przykład 2
- przykład 3

Mi się podobają rozwiązania ze skarpami i schodami, które od razu łączą rabaty ze stopniami, tworzą tak jakby takie "donice", ramy, które od razu wyznaczają linie rabat do nasadzeń, ale w takim przypadku trzeba już o wiele szerzej spojrzeć na cały ogród i nie będzie to już wtedy budowa tylko schodów na skrpie, ale też aranżacja całego przylegającego do schodów terenu (=większa inwestycja):
- przykład 1
- przykład 2
- przykład 3 (z obudowanymi schodami)

Ja zwykle poszukuje gotowych rozwiązań, które widzę jak wyglądają i w ten sposób realizuję je u mnie w ogrodzie (z różnym skutkiem)

U Ciebie wszystko z bardzo dobrym skutkiem a nie różnym .
Fajne inspiracje. Zapisuję. U mnie różnica poziomów około 95 cm więc wychodzi 6-7 schodów. Na skarpie jest 7 śliw w mniej więcej równych odstępach i trawa. Nie będę robić tam rabat ani donic chociaż takie rozwiązanie jest super ale jednak nie na moją skarpę ze śliwkami . Trawa na skarpie rośnie całkiem dobrze i taki zielony dywan jakoś mi pasuje. Zwłaszcza że śliwy robią spory bałagan a głównie opadające owoce.

Nasz przydomowy ogródek 10:21, 19 sty 2021

Do góry
Jolu nie ma za co. Trzymam kciuki za szybką instalację.

Iza - dosypało i mamy zimę jak za dawnych lat.

Haniu idzie w kierunku odwilży. Wczoraj o 15 jak wyszedłem z Barim na spacerek było 13 stopni mrozu. Piesek po 15 minutach zameldował że chce do domciu.
O 10 wieczór zebrało się na minus 18.
a dzisiaj rano minus 4. Prognozy wskazują na nadchodzące ocieplenie. Ruszył się wiatr , pada śnieg , zawieja. Nic tylko siedzieć w domciu.
Sikorki dostały słoninkę na sznurku, inne ptaszki ziarno do karmnika a bardziej wymagające siedzą w żywopłocie z berberysu i zajadają czerwone owocki.

Ogród w remoncie 09:12, 19 sty 2021

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

W czasie kwitnienia rodków mam nadzieję, że RB nie będzie jeszcze żarówą, nie zwróciłam uwagi jaki on jest w maju, czerwcu. Później może już świecić

I rozważam jeszcze jakąś trawę przed derenia w takim pasie jak Narysowałam. Może carex remota bo elata chyba za żarówiasty

Obie ładne, a nie myślałaś o czymś ciemniejszym np. O heuflerianie
Sezon 2017 u Hanusi 09:03, 19 sty 2021

Do góry
Dziś na psi spacer wybrałam się ubrana jak ostatnio. Okazuje sie, że za ciepło. Na dworze mgła +1 C, na ziemi "wilgotna kasza", na chodznikach śliskość pośniegowa na warswie udeptanego śniegu. Przy blokach posprzątane, na chodnikach piasek, sól i za chwilę będzie breja. Nie leżał u mnie śnieg długp/1 tydzień/ I mam nadzieję, że szybko zniknie. W pogodynce do końca miesiąca ma byc w okolicy zera. No i dobrze.

Słońca dziś sie nie spodziewam, trzeba coś wesołego na ten dzień zawiesić

Ogród w remoncie 08:42, 19 sty 2021

Do góry
Aggaa napisał(a)
No to powiem Ci, że świetnie to wygląda. Bardzo mi się podoba to zestawienie, jest bardzo energetyczne

W czasie kwitnienia rodków mam nadzieję, że RB nie będzie jeszcze żarówą, nie zwróciłam uwagi jaki on jest w maju, czerwcu. Później może już świecić

I rozważam jeszcze jakąś trawę przed derenia w takim pasie jak Narysowałam. Może carex remota bo elata chyba za żarówiasty
Mój ogrodowy pamiętnik 08:07, 19 sty 2021

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Super zdjęcie. Przekonujesz mnie tym zdjęciem do schodów bez palisady .
Na trawiastej skarpie wyglądają w miarę naturalnie i lżej niż takie zabudowane. Ile ja się już naoglądałam fotek i dalej jestem niezdecydowana

IMO wszystko zależy jak szeroka będzie skarpa i ile powinno być stopni.
Zobacz tutaj. To podobny pomysł jak ta wcześniejsza inspiracja, kapitalnie obsadzone roślinnością (np. runianka jest podobno genialna do tego typu zabiegów). Jedno jest pewne - trawa przy schodach na skarpie z pewnością będzie ciężka do pielęgnacji

A tu jeszcze klasyczne, wąskie (pewnie ok. 80-100 cm) schody bez palisadek:
- przykład 1
- przykład 2
- przykład 3

Mi się podobają rozwiązania ze skarpami i schodami, które od razu łączą rabaty ze stopniami, tworzą tak jakby takie "donice", ramy, które od razu wyznaczają linie rabat do nasadzeń, ale w takim przypadku trzeba już o wiele szerzej spojrzeć na cały ogród i nie będzie to już wtedy budowa tylko schodów na skrpie, ale też aranżacja całego przylegającego do schodów terenu (=większa inwestycja):
- przykład 1
- przykład 2
- przykład 3 (z obudowanymi schodami)

Ja zwykle poszukuje gotowych rozwiązań, które widzę jak wyglądają i w ten sposób realizuję je u mnie w ogrodzie (z różnym skutkiem)
Ogród do odnowy 06:42, 19 sty 2021

Do góry
trznadel i rudzik

czeczotka

Ogród do odnowy 06:38, 19 sty 2021

Do góry
Ogród do odnowy 06:36, 19 sty 2021

Do góry
Na razie było -13, teraz -11 czyli ocielenie idzie. Zapowiadają coraz cieplej

kosy - dziewczyna i chłopak

przepychanki

Przerwa na kawę... 22:22, 18 sty 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Ja widzę duże braki w tych zdjęciach w porównaniu do tego co jest fizycznie. Kwestia myślę wiedzy i doświadczenia w fotografowaniu.

Kilka lat temu eM pociągnął kable od oświetlenia i zakupił reflektorki takie stalowe, niskie na AlliEX. To były jedne z najlepiej zainwestowanych pieniędzy w część techniczną ogrodu. Po pierwsze wieczorem jest absolutnie pięknie, po drugie do bardzo późna mogę chodzić po ogrodzie i jest każdy zakątek dla mnie widoczny. Nie mam pietra, że coś na mnie wyskoczy po ciemku (często jak ciemno było kotka np. polowała i tak z nienacka potrafiła wyskoczyć).
Refektory mam tego typu - w rabatach ich praktycznie nie widać, podświetlają punktowo korony drzew

O to super, to musisz pokazywac bo fajnie wygląda , masz się czym pochwalić
Rozumiem, że klimat z lampami w realu jest jeszcze piękniejszy
Ja po ciemku też się boję, ja mam czarną otchłań za domem, nie raz mnie ciarki przeleciały...
Ja miałam takie gówienka kamienie solarne, eeetam tandeta.

Pożycz męża, bo mój się popsuł oddam na pewno
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies