Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:01, 01 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jaka to wystawa? słoneczna czy cienisty kącik w rogu domu? To ważne przy proponiowaniu roślin.

Cyprysik (niwaki) jest złocisty, czy zielony? Tuje w kącie tu nie pasują, będą za duże. bardziej kuliste odmiany Danica lub Miriam.

Witaj Danusiu. Jak miło że piszesz Danusiu na rabacie słoneczko jest od godziny 14. Cyprysik jest złocisty. Danusiu tuje, hortensje przy rogu domku są nie na tą rabatę.
Mam 5 kulek małych bukszpanu. Zastanawiałam się czy pod nóżki cyprysikowi nie dołożyć. Myślałam o tujach Miriam - mają ładny kolor - wydaje mi się że pasowałby do cyprysika. Myślałam o żurawkach bordowych, myślałam o wrzosach, myślałam o cebulowych - mętlik mam ogólny w głowie.
Mąż chce rabatę wysypać jasnym kamieniem - mnie się jasny nie podoba. Najlepsza by była kora.
Danusiu reasumując chciałam mieć jedną piękną rabatę i tyle niewiadomych w głowie.
Zrobiłam zdjęcie szerszych kadr, może się przydadzą...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:42, 01 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Macham do Was mili Goście, nowi i do tych co bywają u nas stale Miło was czytać, tyle dobrych słów. Na razie ratuję rośliny przed uschnięciem.

O wodzie pomyślę, bo wody po oberwaniu chmury to mieliśmy aż nadto. Sporo zniszczeń.

U mnie tez deszcz dał czadu - ale przeżyje połamane hortensje na rzecz zieloniutkiej trawy i podlanych rabat
Głóg - Crataegus 09:18, 01 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja mam takie doświadczenia, że chorują masowo na choroby grzybowe i nie sadzę ich w ogóle.

No właśnie. Mnie się zamarzył głóg dwuszyjkowy. Kupiłam i posadziłam 2 lata temu na wiosnę. Zakwitł w tym roku na starych gałązkach (od zeszłego roku mam nowe przyrosty które poszły w górę). Kwiatki były na nim może 2 tygodnie. Potem pojawiły się plamki brązowo/czarne na listkach. Myslałam, ze moze ma za mokro, podlewałam go razem z innymi roślinami w czasie suszy, ale niedużo. Teraz wróciłam z wakacji i.... głóg nie ma liści na tych starych gałązkach...
Dwa pytania:
-co zrobić?
-Co ewentualnie posadzić w tym miejscu, aby nie zmieniać za bardzo. Jakieś drzewko.. Słońce tu dociera głównie do południa.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:11, 31 lip 2018

Do góry
Jaka to wystawa? słoneczna czy cienisty kącik w rogu domu? To ważne przy proponiowaniu roślin.

Cyprysik (niwaki) jest złocisty, czy zielony? Tuje w kącie tu nie pasują, będą za duże. bardziej kuliste odmiany Danica lub Miriam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:01, 31 lip 2018

Do góry
Malgosik napisał(a)

Czy to dalie w takim niespotykanym kształcie?
Nieprzeciętne te Twoje rośliny. Nie ma takich w sklepach.
Co da radę w nogach ambrowca?
Tylko miskant mi rośnie, a kwiaty jakieś bym chciała. Słońce jest 1/3 dnia.

Tak to dalia z niemieckiego sklepu intern.
Myślę że dadzą radę floksy, Persicaria, sadziec, bodziszki, trybula leśna, nawet peonie. Piszę co mam na hidcotowej w bukszpanowym.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:54, 31 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Czy to dalie w takim niespotykanym kształcie?
Nieprzeciętne te Twoje rośliny. Nie ma takich w sklepach.
Co da radę w nogach ambrowca?
Tylko miskant mi rośnie, a kwiaty jakieś bym chciała. Słońce jest 1/3 dnia.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:21, 31 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zdjąć trawnik na tym placku, nawieźć ziemi wymieszanej z bentonitem albo żelem zatrzymującym wodę.

Albo po prostu lać po dwa wiadra wody w te miejsca codziennie.
ja też tak mam, ale mam skrzynkę z elektrozaworami przykrytą trawnikiem z rolki i też mi tak się kładzie trawa. Dolewam co tylko przechodzę tamtędy.

Zastanawiam się czy mogę rozrzucić na jesień kompost granulowany na trawę aby wzbogać glebę oraz zwiększyć możliwości utrzymywania wilgotności gleby?

Pytanie czy w ogóle można granulowany kompost rozrzucić na trawnik?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:33, 31 lip 2018

Do góry
Macham do Was mili Goście, nowi i do tych co bywają u nas stale Miło was czytać, tyle dobrych słów. Na razie ratuję rośliny przed uschnięciem.

O wodzie pomyślę, bo wody po oberwaniu chmury to mieliśmy aż nadto. Sporo zniszczeń.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:51, 30 lip 2018

Do góry
Dobry pomysł
Pszczelarnia 22:01, 30 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moja szałwia taka była na pocz. czerwca, potem przekwitła

Mnie się też wydawało, że należy ją już wyrwać, bo przekwitła ale potem (po deszczu) jakby na nowo ożyła. X. Karol ma takie zagony szałwii w Sandrigham a ogrodniczka mówi, że ona kwitnie długo (wyczytałam w książce).

Trzeba rozprawić się z różem na tej rabacie (one są z siewu, miały być białe albo żółte).

Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:44, 30 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poczekaj na badanie, powiemy co masz robić.Nie gorączkuj się, proszę.
witam dzis otrzymalem badanie gleby wraz z zaleceniami nawozowymi zobaczcie proszę i doradzcie co robić?
W ogródku emerytki 19:46, 30 lip 2018

Do góry
gogo napisał(a)

Obok rośnie cis, też się rozrósł, ale nie wiem co można z niego uformować.

Mozna go fajnie formować w taki talerz UFO
Bawarka 18:20, 30 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

U mnie identyczna łąka zakwita hmmm

Dana Te laki to...szybsze bicie serca...
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:56, 30 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zdjąć trawnik na tym placku, nawieźć ziemi wymieszanej z bentonitem albo żelem zatrzymującym wodę.

ja też tak mam, ale mam skrzynkę z elektrozaworami przykrytą trawnikiem z rolki i też mi tak się kładzie trawa. Dolewam co tylko przechodzę tamtędy.

Ustawie tymczasowo dodatkowa dolewkę wody na 5 minut o godzinie 19.
Na wiosnę zapewne zdejmę trawe i wymieszam spód z ziemią do trawy + hydrożel.

Ziemia kopana była koparką w związku z tym przepuszczalność pewnie jest dość głęboka
Wykonanie źródełka z kamienia 17:10, 30 lip 2018

Do góry
Ten dekielek to miejsce gdzie można wsunąć rękę i swobodnie manewrować po całym zbiorniku, pompa nie jest tutaj, pompa jest w dużym zbiorniku.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:08, 30 lip 2018

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:03, 30 lip 2018

Do góry
Tak jest
Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:56, 30 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli trawa nie wstaje po śladzie stopy to trawnik przysycha. Jest nawadniany, ale może za krótko, za mało i trawa wciąż jest sucha? Może pod spodem jest więcej piasku, gleby przepuszczalnej lub inna przeszkoda np. dekiel od skrzynki z elektrozaworami albo betonowa płyta.

Podejrzewam, że trawa w tych miejscach może mieć mniej wody. Są tylko dwa placki w których trawa tak się zachowuje.

Pod spodem nic tam nie ma ale może wynikać to z tego że:
- Ziemia była gliniasta wiec wywiozłem część ziemi a pozostałą część przekopałem ze żwirem o grubości 0-4. Na to nawiozłem ziemie matkę i ponownie przekopałem - możliwe, że w tych miejscach został niezmieszany piasek. Fakt, że grzebiąć w tych miejscach ziemia jest bardziej sucha i twardsza niż w pozostałych miejscach.

Pytanie czy można temu jakość teraz zaradzić?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:42, 30 lip 2018

Do góry
Danusiu, Kasiu, dzięki za odwiedziny w mojej Anglii.
Niesłychanie mnie uszczęśliwia i napędza do działania. Na razie jestem na ekscytującej drodze poszukiwań różnych dodatków. Ostatnio zdobyłam fontannę, gdzie woda wydobywa się z pyszczka ryby, a rybę trzyma chłopczyk

Ależ się cieszę. Będzie więcej wody.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:39, 30 lip 2018

Do góry
Gogo - masz rację, ale u mnie jeszcze inaczej. najpierw kolory,. potem czarno-biało, potem znowu kolory. Zmiana co 20 - 25 lat
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies