Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku emerytki

W ogródku emerytki

gogo 13:05, 30 lip 2018

Witajcie, patrzę na Wasze hortensje bukietowe i moją i porównanie mnie dołuje. Najchętniej bym się jej stąd pozbyła, ale to prezent. Myślę czyby jej nie zrobić na pniu, a przed posadzić Limelight.
gogo 13:17, 30 lip 2018

Wreszcie zakwitła lilia Big, szkoda, że mam tylko jedną

To róża pnąca Alchmyst, tak kwitła w czerwcu.

zaczyna znowu kwitnąć i sporo urosła
Basilikum 13:38, 30 lip 2018

Grazynko ale Ty masz poprostu inny gatunek i bukietowki z kazdym rokiem wieksze i piekniejsze sa, wiec w cierpliwosc musisz sie tylko uzbroic
gogo 14:53, 30 lip 2018

Izo, wiem, że to inny gatunek, ta ma 7 lat, jest wielka. Mam doła z powodu późnego kwitnienia- ten rok to wyjątek - i bukiety mało zjawiskowe. Limelight ma te bukiety pełne, bardzo efektowne. Gdyby tę starą zrobić na pniu, góra byłaby widoczna nad Limelight, posadzoną z przodu.
Adela 15:58, 30 lip 2018

gogo napisał(a)
Witajcie, patrzę na Wasze hortensje bukietowe i moją i porównanie mnie dołuje. Najchętniej bym się jej stąd pozbyła, ale to prezent. Myślę czyby jej nie zrobić na pniu, a przed posadzić Limelight.

Nie masz powodu, żeby się dołować zachwycasz co chwilę nowościami. A na Limelight znajdziesz jeszcze miejsce rosną szybko i nie stwarzają problemów.
Ja mam jeszcze pod nimi posadzoną niższą wersję Limelighta - Little Lime. Ale one już się zaczynają przebarwiać. Dla mnie najpiękniejsze są, gdy są limonkowe lub białe
gogo 17:29, 30 lip 2018

Właśnie przed chcę dosadzić Limelight, przy okazji dzięki za podanie nazwy niższej. A powodem dołowania jest zbyt duża wielkość rośliny, ma ok.180 cm wysokości i niewiele mniej szerokości, na zdjęciu tego nie widać.
To niski miskant Apache, ma ok. 70 cm wysokości, kupiłam w ubiegłym roku i zapomniałam zabezpieczyć przed zimą i nieźle dostał. Ale odrósł, na zdjęciu widać ile go ubyło, miał okrągłą kępę.
Gardenarium 19:46, 30 lip 2018

gogo napisał(a)

Obok rośnie cis, też się rozrósł, ale nie wiem co można z niego uformować.

Mozna go fajnie formować w taki talerz UFO

Instagram Ogrodowiska
gogo 20:03, 30 lip 2018

Witaj Danusiu, super pomysł, tylko czy dam radę tak wyciąć. Będę próbować
Dziękuję
gogo 20:13, 30 lip 2018

Nie mogłam już wytrzymać w łóżku i kuśtykając poszłam do ogrodu.
Hura, sukces, patyczek białej hortki ma listki

Zobaczcie jakie gniazdko uwił sobie pająk

biała hortka ma nowy kwiatuszek
basia3012 22:30, 30 lip 2018

Wiesz Grażynko, jesteś niesamowita. Jak piszesz o roślinach to czuje się Twoją wielka pasję, znasz każdej nawet malutkiej roślinki nazwę, wymiary, co chwila pokazujesz nowa piękną roślinkę. Widać, że dbasz i myślisz o swoim ogrodzie często. To wspaniałe.
A Twoje dekoracje super. I ta donica i latarenka również.( A może listki bluszczu zakryją ją i nie będzie widać jej uroku?)
Hosty w donicach przetrzymam na styropianie pod flizeliną w kącie ogrodu, za krzewami. Dziękuję serdecznie za radę.
Pozdrawiam Cię Grażynko bardzo, bardzo serdecznie.