Nierównomierne rozsianie nawozu.
Nie polecam nawozów typu 100 dni, 300 dni itp.
Saletra? nie, nie wiadomo, on aż kipi, jest za gęsty i problem będzie się nasilał niestety. zwłaszcza po mokrej pogodzie.
A gdy gorąco - będzie zagniwała, parzyła się. Nawozem nie poprawisz sytuacji, czyli podstawowego błędu- za gęsto.
Sytuacja może poprawić się za rok, gdy po zimie zrobisz lekką wertykulację, wtedy wszystko zgniłe pójdzie precz a trawnik zacznie się na nowo rozrastać.
Jak powstawał program, nie było internetu, więc nie mieli skąd brać ogrodów i takich ogrodów mało było.
Ja wystąpiłam w 43 odcinkach, od 3-go, także w swoich realizacjach, czyli ogrody nie robione przez właścicieli, tylko przez nas.
Byłam w co 10 odcinku można powiedzieć teraz mają taką kopalnię zankomitych ogrodów, że końca nie widać Jeszcze raz gratulacje.
Wtedy nie pokazywali reklam.
Zapraszam do archiwalnych odcinków.
M.in mój ogród czyli Babci Jasi.
Basieńko, miałam zbieraninę- z 3 lat. Z Anglii, z Niemiec, za jakieś wielkie pieniadze kupiłamw necie polskie nasiona np. cena mniej więcej za torebkę na 25 m2 180 zł i jakieś tanie poslkie nasiona, potem Kiepenkerla i to wszystko wymieszałam ze sobą. Miałam też szelężnik od Sarah Raven.
Jeszcze wszystko nie zakwitło, ale obserwuję codziennie.
A. i jeszcze domieszałam nasiona free, dodawane do mat. reklamowych na Chelsea, do gazet, te roślinki, które miały dziki wygląd.
Też hołduję od lat tej zasadzie, u mnie nie ma dziabania na rabatach w sezonie. Wczesną wiosną pazurkami zruszam ziemię, powyrywam zimozielone chwasty. W sezonie tylko usuwam przekwitłe rośliny, żeby następnym dać miejsce i światło.
Bardzo podoba mi się Twoja różowa pełna gęsiówka, czy może kupowałaś ją gdzieś wysyłkowo? Od jakiegoś czasu na taką poluję, ale na razie bez skutku.
Widzisz Danusiu, zawsze twierdziłam, że dzięki Tobie Polska (i nie tylko) pięknieje . Jesteśmy takimi Twoimi forumowymi dziećmi. Nasze sukcesy są Twoimi sukcesami . Dziękuję bardzo. Wciąż nie mogę w to uwierzyć .
Dziękuję serdecznie i bardzo przepraszam za uproszczenia w mojej wypowiedzi.
Chciałem się upewnić czy użyć samej saletry, czy nawozu wieloskładnikowego.
Ale już dostałem odpowiedź
Zatem użyję saletry amonowej.
A w następnych miesiącach jak i czym nawozić?
Co do zdjęć przepraszam, nie wiedziałem, ani w regulaminie forum nie znalazłem takiego zapisu.
Ja oczywiście mam czas, po prostu nie chciałem, żeby jeden post zawierał
tyle zdjęć z mojego ogródka, co nie wszystkich może interesować. Stąd specjalnie umieściłem zdjęcia na zewnętrznym serwerze.
Ale już się dostosowuję i wklejam poniżej
Swoje kanny przechowywałam z daliami w jednej skrzynce. Wysadziłam w donicę i wstawiłam do namiotu foliowego celem podpędzenia.
Potem wsadziłam w donicę docelową w kompost. No i kwitną. Te mniejsze kupiłam i posadziłam do donic pośrodku lub na rabatę z roślinami jednorocznymi.
Wycinam przekwitłe kwiatostany razem z łodygą, po czym wypuszczają nowe kwiaty.
Można podnawozić, ale na razie tego nie robiłam.
Mam praktykanta (architektura krajobrazu) i powinien wczoraj zastosować magiczną siłę do balkonowych, ale dowiem się czy wykonał zadanie w poniedziałek.
Na pewno będzie to widać po zwiększonej ilości kwiatów.
Aniu, masz rację ogrodniczkowanie jest wspaniałe we wszystkich aspektach. I tych miłych (odpoczynek, obserwowanie, zwiedzanie) i tych pracowitych, kiedy to człowiek prawie nie czuje kości