Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:53, 22 lip 2018

Do góry
Może być przenawożona. Może być niedonawożona. Bo prawidłowo nie jest pielęgnowana.

Może być niewłaściwie nawożona i niewłaściwie nawadniana.
Może być niewłaściwe pH gleby. Zbadaj je.
Mogą występować pędraki i podgryzać trawnik.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:43, 22 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Może być zagłodzony, czyli odczuwać braki składników pokarmowych. Zrób badanie gleby jak radzi Waldek. Wtedy zobaczysz czego mu brakuje.
ok dziekuje w najbkizszym czasie zrobie badanie glebya czym moze byx spowodowane zamiera ie trawy jest nawadniania i nawozona zzdjecie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:37, 22 lip 2018

Do góry
Niech cała Polska pozna Kasiu Twój talent w tworzeniu wyjątkowych ozdób. Ostatnio zauważyłam ważkę, będę robić też takie nawierzchnie i detale
Choroby trawnika 18:26, 22 lip 2018

Do góry
Nierównomierne rozsianie nawozu.
Nie polecam nawozów typu 100 dni, 300 dni itp.

Saletra? nie, nie wiadomo, on aż kipi, jest za gęsty i problem będzie się nasilał niestety. zwłaszcza po mokrej pogodzie.
A gdy gorąco - będzie zagniwała, parzyła się. Nawozem nie poprawisz sytuacji, czyli podstawowego błędu- za gęsto.

Sytuacja może poprawić się za rok, gdy po zimie zrobisz lekką wertykulację, wtedy wszystko zgniłe pójdzie precz a trawnik zacznie się na nowo rozrastać.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:25, 22 lip 2018

Do góry
Może być zagłodzony, czyli odczuwać braki składników pokarmowych. Zrób badanie gleby jak radzi Waldek. Wtedy zobaczysz czego mu brakuje.
Moja bajka 18:22, 22 lip 2018

Do góry
Jak powstawał program, nie było internetu, więc nie mieli skąd brać ogrodów i takich ogrodów mało było.
Ja wystąpiłam w 43 odcinkach, od 3-go, także w swoich realizacjach, czyli ogrody nie robione przez właścicieli, tylko przez nas.

Byłam w co 10 odcinku można powiedzieć teraz mają taką kopalnię zankomitych ogrodów, że końca nie widać Jeszcze raz gratulacje.

Wtedy nie pokazywali reklam.
Zapraszam do archiwalnych odcinków.
M.in mój ogród czyli Babci Jasi.

Jeden z pierwszych odcinków, gdy byłam jeszcze młoda
https://www.facebook.com/ogrodowisko/videos/2277354632290613/
Moja bajka 18:12, 22 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak zakładałam Ogrodowisko, napisałam że kiedyś Maja Was (czyli forumowiczów) też odwiedzi Jak widać odwiedza i to wielkim kołem. Gratuluję

Ogrody z Ogrodowiska uważam za najlepsze odcinki

Danusiu.... święte słowa!
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:33, 22 lip 2018

Do góry
Znalazłam np. teraz jeszcze nasiona Trachymene coerulea.

Link do zdjęć

też by pasowało, ale zawieruszyły się nasiona szkoda, bo ładne kwiaty.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:31, 22 lip 2018

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Śliczna łąka kwiatowa.
Danusiu, miałaś gotową mieszankę, czy dobierałaś nasiona sama?

Basieńko, miałam zbieraninę- z 3 lat. Z Anglii, z Niemiec, za jakieś wielkie pieniadze kupiłamw necie polskie nasiona np. cena mniej więcej za torebkę na 25 m2 180 zł i jakieś tanie poslkie nasiona, potem Kiepenkerla i to wszystko wymieszałam ze sobą. Miałam też szelężnik od Sarah Raven.
Jeszcze wszystko nie zakwitło, ale obserwuję codziennie.

A. i jeszcze domieszałam nasiona free, dodawane do mat. reklamowych na Chelsea, do gazet, te roślinki, które miały dziki wygląd.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:29, 22 lip 2018

Do góry
Dorotko, to nie gęsiówka a gipsówka Jest dość wysoka
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:09, 22 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Proszę bardzo)

Też hołduję od lat tej zasadzie, u mnie nie ma dziabania na rabatach w sezonie. Wczesną wiosną pazurkami zruszam ziemię, powyrywam zimozielone chwasty. W sezonie tylko usuwam przekwitłe rośliny, żeby następnym dać miejsce i światło.
Bardzo podoba mi się Twoja różowa pełna gęsiówka, czy może kupowałaś ją gdzieś wysyłkowo? Od jakiegoś czasu na taką poluję, ale na razie bez skutku.
Moja bajka 09:02, 22 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak zakładałam Ogrodowisko, napisałam że kiedyś Maja Was (czyli forumowiczów) też odwiedzi Jak widać odwiedza i to wielkim kołem. Gratuluję

Widzisz Danusiu, zawsze twierdziłam, że dzięki Tobie Polska (i nie tylko) pięknieje . Jesteśmy takimi Twoimi forumowymi dziećmi. Nasze sukcesy są Twoimi sukcesami . Dziękuję bardzo. Wciąż nie mogę w to uwierzyć .
Moja bajka 07:59, 22 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dokładnie, bo najczęćiej to ogrody z duszą, pełne ogromnego wkładu ich właścicieli, po prostu kochane i natura się odwdzięcza...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:36, 21 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ślicznotka
Nawożenie, zasilanie trawnika 23:02, 21 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na objawy różowa plamistość itp. pomaga nawożenie samym azotem, więc sama saletra.
Nie pisz "bez żadnej Yary"...
Piszę saletra więc saletra amonowa, bez żadnej yary. Yara to nie skłaadnik nawozu a nazwa nawozu wieloskłądnikowego m.in, z zawartością azotu..

Podlewanie- radzę przyjrzeć się, automat to nie człowiek i sprawdź na jaką głębokość
przesiąkła woda, czy płytko czy w strefie korzeni, a właściwie to chodzi o to aby nawóz dostatecznie się rozpuścił, czasem wymaga aby wspomóc ręcznie, bo automaty z reguły nie dolewają w zakamarkach, narożnikach itp.

W żadne linki nie zaglądam, obowiązuje zamieszczanie zdjęć u nas. A jak nie masz czasu wklejać zdjęć -to ja też nie mam czasu ich tam oglądać.

Kratki mają to do siebie, że nie ma tam warunków do wzrostu trawnika a są warunki do wysychania trawnika i rozwoju wyłącznie chwastów.
W kratkach nie zalecam trawnika a wysypanie grysu. Wtedy jest estetycznie. Zamarły trawnik okropnie nieporządnie wygląda i nie licz na cuda że tam urośnie.

Dziękuję serdecznie i bardzo przepraszam za uproszczenia w mojej wypowiedzi.
Chciałem się upewnić czy użyć samej saletry, czy nawozu wieloskładnikowego.
Ale już dostałem odpowiedź
Zatem użyję saletry amonowej.
A w następnych miesiącach jak i czym nawozić?

Co do zdjęć przepraszam, nie wiedziałem, ani w regulaminie forum nie znalazłem takiego zapisu.
Ja oczywiście mam czas, po prostu nie chciałem, żeby jeden post zawierał
tyle zdjęć z mojego ogródka, co nie wszystkich może interesować. Stąd specjalnie umieściłem zdjęcia na zewnętrznym serwerze.
Ale już się dostosowuję i wklejam poniżej

Ogródek:

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:53, 21 lip 2018

Do góry
Swoje kanny przechowywałam z daliami w jednej skrzynce. Wysadziłam w donicę i wstawiłam do namiotu foliowego celem podpędzenia.

Potem wsadziłam w donicę docelową w kompost. No i kwitną. Te mniejsze kupiłam i posadziłam do donic pośrodku lub na rabatę z roślinami jednorocznymi.

Wycinam przekwitłe kwiatostany razem z łodygą, po czym wypuszczają nowe kwiaty.
Można podnawozić, ale na razie tego nie robiłam.

Mam praktykanta (architektura krajobrazu) i powinien wczoraj zastosować magiczną siłę do balkonowych, ale dowiem się czy wykonał zadanie w poniedziałek.
Na pewno będzie to widać po zwiększonej ilości kwiatów.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:17, 21 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pooglądałam, rudbekię porównałam, ale też ucieszyłam się, że masz ode mnie te żółte pomidorki. Wspaniałe są

I nie mogę się doczekać aż spróbuje
Teraz podziwiam pierwszego mieczyka

I wanilki
Moja bajka 18:30, 21 lip 2018

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:02, 21 lip 2018

Do góry
Aniu, masz rację ogrodniczkowanie jest wspaniałe we wszystkich aspektach. I tych miłych (odpoczynek, obserwowanie, zwiedzanie) i tych pracowitych, kiedy to człowiek prawie nie czuje kości

Dziś na spokojnie sobie poodpoczywałam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies