Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Nigdy nie mów nigdy 19:41, 30 kwi 2013

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Ale zmiany! I zakupy! Podglądam czasem Twój ogródek , wszystko już rozkwitło, a u mnie jeszcze tulipany w pączkach , a róże też uwielbiam

Witam Anitko serdecznie
Takie w pąkach tulipany też mam Musisz sobie wczesne posadzić
Róże i lilie...to dla mnie najpiękniejsze kwiaty
A za taką piękną czerwoną, której nie podgryzą nornice, dziękuję
Liliowo i kolorowo:) 16:09, 30 kwi 2013

Do góry
No to jest ok a jakie to lilie posadzilas? A zyly te cebulki jak je sadzilas? moze zasuszone byly? Wczoraj juz na liliach Sw.Antoniego zauwazylam ta paskudna stonke i tez juz tak wczesnie musi M mi oprysk zrobic bo bedzie po liliach
Liliowo i kolorowo:) 14:23, 30 kwi 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Aniu nie ma sie z czego smiac bo jeszcze się taki nie narodził żeby wszystko wiedział Lilie powinny juz wychodzic ,sadziłam pózniej niż Ty a juz pięknie rosną. Podlewasz je? zasil je tez najlepiej humusem w płynie a masz je w słoncu posadzone? Kiedys jak w cieniu miałam to miesiac nie wyszły, lilie lubią słonce A magnolia jest cudna ale nazwy nie znam ale Aniu to urosnie bardzo duzo drzewo, sa tez takie mniejsze a dzisiaj bardzo duzy wybor jest no i lepiej kupic taka co pozniej kwitnie niz ta moja zeby kwiaty nie marzły.

buuuuuu... Danuś - humusem podlałam już wcześniej, podlewam je codziennie, miejsce jest słoneczne - no może nie żarówa przez cały dzień ale słońca jest dużo... czyli... buuuuu... Mogę je chlupnąć florovitem???
Bajkowy ogród Weroniki 13:16, 30 kwi 2013

Do góry
weronika77 napisał(a)

Moje zakupione dziwolągi bliżej. Llilia niebieska (jakoś podobna do ostróżki) i lilia drzewkowa.

Były też lilie niebieskie inne, a nawet czarne.

I

Bo to chyba jest ostróżka

Drzewko liliowe to nic innego jak lilia orientpet

Ja też mówie, że nic nie kupuje.. i tak coś zawsze przywlokę.... a teraz koniec przerwy...
Kwitną ci floksy??? Bo poznaję się, że tylko 2 stronki w tył zajrzałam..
Liliowo i kolorowo:) 12:58, 30 kwi 2013

Do góry
anna_g napisał(a)

Danuś - uroczy... Zresztą wszystkie inne też, ale ten... Ja kupowałam i sadziłam w zeszłym roku - białe, kremowe, różowe - wyszły - żółte (75%) trochę różowych i jeden cytrynowy... hmmmm... może coś im zmieniło kolor
Danusia bardzo chciałabym wiedzieć jaką masz magnolię albo jakie magnolie - na tych zdjęciach jest tak piękna - kupuję na pewno... tylko musze pomyśleć jaką...
I jeszcze mam jedno pytanko - zupełnego laika więc proszę się nie śmiać - otóż posadziłam te lilie i czekam... i ile powinnam czekać na to aż wyjdą... bo ja nie wiem czy się już denerwować czy nie nic mi nie wychodzi... kiedy sadziłam? wydaje mi się że z rok temu ale tak poważne to może ok 2 tygodni... i nic - to tak ma być? No nie śmiej się albo i się śmiej bo śmiech to zdrowie
Buziaki

Aniu nie ma sie z czego smiac bo jeszcze się taki nie narodził żeby wszystko wiedział Lilie powinny juz wychodzic ,sadziłam pózniej niż Ty a juz pięknie rosną. Podlewasz je? zasil je tez najlepiej humusem w płynie a masz je w słoncu posadzone? Kiedys jak w cieniu miałam to miesiac nie wyszły, lilie lubią słonce A magnolia jest cudna ale nazwy nie znam ale Aniu to urosnie bardzo duzo drzewo, sa tez takie mniejsze a dzisiaj bardzo duzy wybor jest no i lepiej kupic taka co pozniej kwitnie niz ta moja zeby kwiaty nie marzły.
Liliowo i kolorowo:) 10:53, 30 kwi 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Danuś - uroczy... Zresztą wszystkie inne też, ale ten... Ja kupowałam i sadziłam w zeszłym roku - białe, kremowe, różowe - wyszły - żółte (75%) trochę różowych i jeden cytrynowy... hmmmm... może coś im zmieniło kolor
Danusia bardzo chciałabym wiedzieć jaką masz magnolię albo jakie magnolie - na tych zdjęciach jest tak piękna - kupuję na pewno... tylko musze pomyśleć jaką...
I jeszcze mam jedno pytanko - zupełnego laika więc proszę się nie śmiać - otóż posadziłam te lilie i czekam... i ile powinnam czekać na to aż wyjdą... bo ja nie wiem czy się już denerwować czy nie nic mi nie wychodzi... kiedy sadziłam? wydaje mi się że z rok temu ale tak poważne to może ok 2 tygodni... i nic - to tak ma być? No nie śmiej się albo i się śmiej bo śmiech to zdrowie
Buziaki
Mój jesienny ogród 20:22, 29 kwi 2013

Do góry
Świstak czy inny futrzak świetne, ale i tak magnolie mnie powaliły na kolana, szczęka tarza się po podłodze

Ale zobacz co od Ciebie już zakwitło...... dzięki Robert.. lilie też puszczają liście Jak fajnie mieć prezentowe roślinki zaraz myślimy o ofiarodawcy
Teraz myslę o Tobie codziennie, bo codziennie wędruje nad oko
Przyjazny ogród 19:47, 29 kwi 2013

Do góry
Aniu, tak informacyjnie, lilie wodne spuszczone za głęboko łatwo rozpoznać. Tworzą one przy dnie pokręcone, kapuściane liście, a na powierzchnię wypuszczają kilka na wiotkim ogonku, kwitnienie jest marne bądź nie ma go wcale.
Przyjazny ogród 19:35, 29 kwi 2013

Do góry
Piękny nartnik, są tak szybkie, że nigdy nie można ich uchwycić - jak to zrobiłaś
Jeśli są to lilie które prezentowałaś, to dadzą sobie radę, ale jeśli się wahasz , to daj na 80, to optymalna głębokość w oczku dla odmian silnie rosnących.
Zobacz za chwilę do lotosów.
Pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:19, 29 kwi 2013

Do góry
Kochani...... nie bijcie.... chociaż już ciemnawo i pochmurno zrobiłam sprint po ogrodzie z aparatem... tak szybko wszytko przekwita, że muszę robić foty codziennie, bo jutro już połowy nie będzie....
Rano byłam w ogrodzie i piwonie owszem były, teraz wyszłam piwonie są... tylko wszystkie mają już pąki kwiatowe ..
Jak robiłam foty to Was znów pozanudzam..... ale nie ma obowiązku oglądania Tylko wrzucam u siebie i nei mam czasu już na wędrówki u Was

Piwonie.... że nie cyganię ... zwykłe chińskie..... krzaczasta też w pąkach i nie zasłaniałam w tym roku... zapomniałam.... i pąków ma dużo..

Lilie wodne już pierwsze listki wypływają na wierzch.. a nartniki mają wyspę

Hosty szaleją..... nawet pierwsze orliki mają pąki.... za szybko idzie wegetacja, za szybko

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:17, 29 kwi 2013

Do góry
kurcze poczytałam, pooglądałam i chciałam napisać, że piękne różowe tulipany, potem patrze śliczne żółte niczym lilie. Aniu pięknie wszystko Ci rośnie i do tego słoneczko... u nas marna pogoda
Przyjazny ogród 19:13, 29 kwi 2013

Do góry
Mariusz.. u mnie piwonie już maja pąki. przyroda zgłupiała, a ja z nią.

Ale przyszłam z czymś innym. Na zimę przeniosłam lilie na głębsza wodę.. co najmniej metr głębokości... dziś patrzę a już pierwsze liście są na powierzchni.. Powiedz, czy wyciągnać je na nieco płytszą wodę czy mogą się tam już zostać na głębokim?

Pierwszy na powierzchni.. trochę brudny bo sitkiem wybierałam z dna śmieci Ale nartnik ma wyspę na środku kałuży

Dolina Tęczy 18:54, 29 kwi 2013

Do góry
Ania - ja Szefowej posłuchałam jak ostrzegała, ze te w donicach przemarzają nawet przy -5 stopniach, więc schowałam i nie żałuję. Tylko z tarcznikami walczę, co za dziadostwo - brr! Mrówek im tam (tym bukszpanom) nawkładałam, podobno niektóre mrówki zjadają tarczniki, ciekawe czy te moje też Nie cierpię chemii na ogrodzie a jak widzę jeszcze zapis "szkodliwe dla pszczół" to tym bardziej - Tato ma kilka domów dalej małą pasiekę i po prostu nie mam serca...znowu serce sie kraje jak widzę obżerane rośliny i bądź tu czlowieku mądry!

Dziewczyny, porobiłam i w domu i w ogrodzie - wszędzie po łebkach, ale jest nagle tyle roboty, że nie ma w co rąk włożyć, latam po ogrodzie jak z ADHD i ciągle mam wrażenie, ze jeszcze tyyyle do zrobienia!

Standardowo skarpa doprowadza mnie do szału, przyjeżdżajcie dziewczyny - może mi coś doradzicie bo ja już nie wiem co tam nawtykać, żeby się trzymało!

No i mam inwazję ślimaków! Lilie dopiero co główki pokazały a już obżarte! mUszę ;poczytać jak się z nimi rozprawić !

A tu moje parapetowe brateczki - jedne w słońcu wybarwiają się na fajny pomarańcz, choć w zamyśle i przy zakupie były bardziej różowe niż pomarańczowe - ja to sie zawsze urządzę z tymi kolorami

Nostalgiczny ogródek shabby chic 15:53, 29 kwi 2013

Do góry
Rabatka shabby świeci pustkami bo roślinki ( dalie,lilie,mieczyki , białe aksamitki ,powojnik, róże) jeszcze w ziemi .

Zaczynają kwitnąc tulipany i skalne roślinki

Liliowo i kolorowo:) 14:06, 29 kwi 2013

Do góry
monteverde napisał(a)

Jolu to Persian Pearl tulipki śliczne

Bardzo dziekuje ,teraz juz wiemy jaka ich nazwa a co do roz i lilii to tez mamy wyjasnione, nie mam takiego doświadczenia a lilie mam dopiero czwarty rok i tez mam przy rozach i nie zauwazyłam żadnej zmiany.
Ogrodowy spektakl trwa ... 07:12, 29 kwi 2013

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
No proszę, u mnie przesadzanie świerka conica trzy lata dojrzewało Przesadzony, ale nie wiem, czy się przyjmie, nie zrobiliśmy tego tak profesjonalnie jak Wy.
Przemeblowanie rabaty bylinowej to spore wyzwanie. Ja z musu robię to częściowo, na raty znaczy się; trochę jesienią, trochę wiosną a i tak nie jest jak trzeba
Kibicować będę

na razie podlewam świerka przesadzonego 2x dziennie i boję się że przy tej wysokiej temp to przesadzanie może nie było szczęśliwe - ale musi być tez kilka sezonów mysleliśmy o przesadzeniu

a bylinową rabatę tez miałam na raty opanować ale jak wystartowałam to stwierdziłam że albo całość padnie, albo ja padnę albo będzie tak jak mi się wymyśliło - czyli rabata przekopana lekko , podwyzszona, z kompostem i bylinki szpalerami przynajmniej te co mam bo je rozsadziłam - więc kocimiętka, liliowiec stella, nachyłki, lilie, krwawniki i jednoroczne - chciałabym jeszcze próchnic dać na wierzch ale u mnie nie ma - i mam nadzieję że na kilka lat spokój - jesli w czerwcu w Anglii mnie nie powalą rabaty i nowe pomysły nie zakłócą snu
Rododendronowy ogród II. 00:03, 29 kwi 2013

Do góry
asc napisał(a)
Bogdzia córka podobna do Ciebie bardzo ... i nie dziwię się że M zatracił głowę dla Ciebie Na foto wyglądasz na 18 lat

A magnolie piękne... ależ maja pąków.. będzie co oglądać Tylko przymrozki sio, sio, sio .....

No właśnie te przymrozki, liczę ze nie bedzie ich bo jak będą to magnolie , lilie i crokosmie bardzo zagrożone.No 18 lat to ja nie miałam , dużo wiecej na tym zdjeciu.Zdjęcie kiepskie plamy na twarzach i jakis zielony kolor tła ale córa do mnie podobna faktycznie , jeszcze bardziej jak urosła.
Bajkowy ogród Weroniki 22:46, 28 kwi 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Weroniko czy ta lewizja jest czerwona? śliczna a zdjęcie to ostróżka no ale jak cebulka to będzie lilia jak zakwitnie to pokaż Kajtkowy prezent fajny a ta lilia świecąca ma jakąś nazwę?pozdrawiam

Dziękuję Monte za wiadomość. O lewizji, muszę pamiętać, że żwirek granitowy potrzebny, i wypada wstrzymać się z wsadzaniem. Ta jest czerwona. a kiedyś miałam taką

Nie znam nazwy lilii świecącej, ale jak tylko zaświeci, pokażę. Jak nie zaświeci, też.
Sprzedającego lilie niebieskie poprosiłam o adres, bo jak pięknie zakwitną to może trzeba będzie dokupić. Powiedział, że jest na zdjęciu w lewym rogu u góry, szukać w internecie...WILD LILLY HOLAND ? Pozdrawiam.

Bajkowy ogród Weroniki 20:24, 28 kwi 2013

Do góry

Moje zakupione dziwolągi bliżej. Llilia niebieska (jakoś podobna do ostróżki) i lilia drzewkowa.

Były też lilie niebieskie inne, a nawet czarne.

I kiermaszowa atmosfera: chleb swojski, miód i smalec, solary, boczniaki, i inne...kapela ludowa też.

Bajkowy ogród Weroniki 19:31, 28 kwi 2013

Do góry
Moniika napisał(a)
Weroniko ślicznie kwitnie forsycja u Ciebie u nas dzis zimno strasznie 7 stopni... Próbowałam coś zrobić w ogrodzie ale mi ręce po prostu skostniały . Pozdrawiam serdecznie M

Moniko, u mnie tyle samo stopni. Ubrałam się cieplej i pojechaliśmy do Piotrkowa Tryb. na coroczny kiermasz Pt. "Pamiętajcie o Ogrodach". M chciał kupić tylko STEWIĘ (zamiast cukru) i TRZMIELINĘ OSKRZYDLONĄ, zauroczony jej jesienną czerwienią. Ja NIC, tylko towarzyszyć i popatrzeć.
Kupiłam jednak roślinek 10, wyszczególnię:
1. LEWIZJA
2. Trawka HAKONECHLOE
3. NIECIERPEK różyczkowy
4. CHELIOTROP niski
5. JABŁONKA RAJSKA (na pocieszenie, że znów tracę różę EDEN)
6. LILIĘ wysoką na 3 m
7. LILIE 2 niebieskie (aż sfotografowałam, i zapytałam o adres)
8. LILIĘ świecącą w ciemności (też zrobiłam zdjęcie)
9. MACIERZANKA
10. Piesek maskotka biegająca dla Kajtusia, za to, że został sam.
M zakupił jagody Goi dla zdrowia, Stewię jako cukier, trawkę seledynową MILIUM AUREUM i coś zielonego zwisającego, do doniczki.
Pokazuję:

.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies