Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:53, 19 wrz 2014

Do góry
Przyszłam w końcu oficjalnie się przywitać
pięknie u Ciebie i tak równiutko i te brzozy są moim chciejstwem
Pozdrawiam serdecznie

PS czy jest jakaś grupa wrocławska ?
Dla odmiany czas na zmiany... 21:46, 19 wrz 2014

Do góry
Betka, dziś sobie myślałam o Tobie przy okazji zestawienia brzozy+perovskia i przyleciałam zobaczyć. Obłok zachwycający! Do tego wianki śliczne pleciesz .
Mój ogród nad rzeką... 21:08, 19 wrz 2014

Do góry
Witaj . Te brzozy mnie zachwycają
Moja "przyziemna" :) pasja 21:07, 19 wrz 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Zapomniałam podzielić się z Wami moimi wczorajszymi przemyśleniami.

Miałam zamiar kupić już wielkie brzozy z grubymi pniami, takie w obwodzie ok 25cm. Wczoraj je oglądałam i chyba się rozmyśłę. Moją bardzo łyse korony i jedynie ten biały pień i gałęzie ładnie wyglądają. Nie wiem czy korona zagęści się, czytałam u Gabisi, że ma z tym problem.
Chyba poszukam mniejszych, z ładniejszymi koronami, u Syli są ładne, tylko pewnie będę miała daleko do nich.

ja kupiłam akurat taką może o której mówisz, wysoka coś miedzy 2-3 metry - akurat papierowa ale tez już nie kupię takiej dużej : ciężko się przyjmowała, myślę że ruszy w kopyta od wiosny, taką mam nadzieję, w dodatku z racji rozmiaru była droga.
Też kupię w przyszłym roku mniejsze.
Moja "przyziemna" :) pasja 21:06, 19 wrz 2014

Do góry
Marta, skłaniam się coraz bardziej do zakupu młodszych brzóz. Masz rację, że przy starszych egzemplarzach liczy się ten spektakularny efekt, jednak takie zabiedzone w ogromnej donicy drzewo będzie potrzebowało wiele więcej czasu na start. Obawiam się, że ta łysa korona mogłaby nie dojść do siebie. A ponad 500zł za sztukę, to może zbyt duże ryzyko.
Ostatnio się deklarowałam, nie wiem, czy u siebie, że stałam się bardziej cierpliwa w kwestiach ogrodniczych , będzie okazja to udowodnić .

Szkoda, ze nie podjęłam takiej decyzji wczoraj, bo już bym pewnie te brzozy miała .
Moja "przyziemna" :) pasja 20:57, 19 wrz 2014

Do góry
asica napisał(a)
A ja kupiłam w tym roku 3 szt. - patyczki doorenbos po 9 zł na allegro . Ładnie ukorzenione. Ciekawe czy się uchowają. Ale mnie Marta pocieszyłaś, że wcale nie długo trzeba na nie czekać .

Asiu - mnie się wydaje, że większa roślinka po prostu trochę bardziej cieszy kiedy ją sadzisz, ale znacznie szybciej przyrasta w kolejnych latach. Brzozy bardzo szybko rosną.
Mój ogród nad rzeką... 17:31, 19 wrz 2014

Do góry
Agnieszko zapraszam ))

Brzozy zostały. Z tyłu też mam 5 brzóz, z czego 3 dwupniowe.
Mam zgodę na ich wycięcie, zastanowię się które zostawić.
Są śliczne to fakt, ale tak samo uciążliwe.

Jak się zaznacza wątek do podglądania?
Mój ogród nad rzeką... 17:01, 19 wrz 2014

Do góry
Chojna, jakie piękne brzozy przy domu! Mąż nie bał się ich zostawiać? U mnie niestety wszystkie wycięte i nie potrafię tego odżałować...
Zapowiada się cudny ogród. Zaznaczam Cię i będę Cię podglądać - mówię uczciwie.
Pozdrowienia!
Ogródek Iwony 16:58, 19 wrz 2014

Do góry
Jag_58 napisał(a)
Iwonko pędzisz z wątkiem ,ze nie wyrabiam ,a zmiany piękne trawka z berberysami strzał w dziesiatkę wyglada bardzo ładnie odnośnie hortek to prawdopodobnie brak słońca ,ja mam w pełnym słońcu i zauważyłam ,ze te które są wyprostowane pieknie sie przebarwiają a te które się pokładaja i gdzie nie dochodzi słońce to kwiatki robia się brązowe pozdrówka ,idę spać

Witaj Jagodo. Jak sadziłam hortki, wszędzie czytałam, że lubią cień, ale chyba do wybarwienia więcej słońca im trzeba jednak. Dam im szansę jeszcze na drugi rok, jak nie dadzą rady, zmienię im miejsce, bo wtedy ma szansę powstać rabata z brzozami u mnie, więc posadzę je w brzozy od strony południowej, a tam? Nie wiem co? Hortki przy wejściu ładnie wyglądają, a to jest trudne miejsce, bo połowa przykryta korą, to szambo.
M twierdzi, że mam sporo hortensji, a mi się marzy szpaler, jak u Any Na kilku wątkach widziałam też zestawienie hortensji i traw
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:27, 19 wrz 2014

Do góry
Trawnik możesz nawieź i tak to już ostatnia porcja nawozu będzie w tym roku.
Rabaty wedle uznania jak masz elektr. glebogryzarkę to w czym problem przejechać to.
Dwa nie wiem czy ten łubin jeszcze wysiejesz czy już nie za późno.

Co do brzóz też bym ich nie wycinał na pewno nie wszystkie. Ewentualnie pomyślałbym nad podcięciem ich konarów.
Cień na tarasie to latem dobra sprawa. Zimą też dadzą cień gdy słońce nisko wędrujące będzie bić po oczach.

Tak patrząc na te brzozy to mnie osobiście korci tam wymurować kamienny grill - tylko pewnie problemem będzie kruchość brzozy i ewentualne złamanie = zniszczeniu murowanego grilla
Moja "przyziemna" :) pasja 16:03, 19 wrz 2014

Do góry
Zapomniałam podzielić się z Wami moimi wczorajszymi przemyśleniami.

Miałam zamiar kupić już wielkie brzozy z grubymi pniami, takie w obwodzie ok 25cm. Wczoraj je oglądałam i chyba się rozmyśłę. Moją bardzo łyse korony i jedynie ten biały pień i gałęzie ładnie wyglądają. Nie wiem czy korona zagęści się, czytałam u Gabisi, że ma z tym problem.
Chyba poszukam mniejszych, z ładniejszymi koronami, u Syli są ładne, tylko pewnie będę miała daleko do nich.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:14, 19 wrz 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
No właśnie ja mam dużo miskantów u siebie i mimo, że trzcinnk do brzóz wyglądałby bardzo naturalnie, to jednak on mi nie pasuje do miskantów (pasuje, czy nie?). I chyba brzozy z miskantami będą. I próbuję z kłosownicą, tylko znów ona z miskantami chyba nie będzie ok...

Perovskia - ostatnio myślałam, że do brzóz na tak i lubi suche miejsca, ale słoneczne.

Same dylematy mam.

ja mam właśnie trzcinnika pod brzozami z berberysem a obok jest żywopłot z miskanta i kawałek dalej brzoza w nogach ma hortensje, jest to może za dużo powiedziane bo dopiero co posadzone, ale w przyszłym roku coś już będzie widać jak boisz się ryzyka i masz czas żeby czekać to zapraszam na obserwacje do siebie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:48, 19 wrz 2014

Do góry
Sprawę utrudmnia fakt, że czasami brzozy są od południa i rośliny mało światła mają.

Nie, trzcinniki z miskantami nie.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:25, 19 wrz 2014

Do góry
No właśnie ja mam dużo miskantów u siebie i mimo, że trzcinnk do brzóz wyglądałby bardzo naturalnie, to jednak on mi nie pasuje do miskantów (pasuje, czy nie?). I chyba brzozy z miskantami będą. I próbuję z kłosownicą, tylko znów ona z miskantami chyba nie będzie ok...

Perovskia - ostatnio myślałam, że do brzóz na tak i lubi suche miejsca, ale słoneczne.

Same dylematy mam.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:44, 19 wrz 2014

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Ale!!!!
i nie tylko to, no trawy zaszalały u ciebie i brzozy nieba sięgają
czy mi się zdaje,czy kulek na froncie przybyło, czy tak już urosły?
i pytanie, co to za trawki, tam gdzie ostróżki?
Ogród, który ciągle zmieniam 10:50, 18 wrz 2014

Do góry
bdan napisał(a)

Dziękuje Jagódko.

Zastanawiamy się co tam dosadzić z tyłu działki, i żeby mieć tak jak u Ciebie, takiej wielkosci jakies drzewa , to już nie dożyjemy.
Myslelismy, że serbskie tak posadzić, ale nie chciałabym tak jednorodnie i nie wiem co dosadzic, żeby inny kolor też był i żeby cenowo nie był to tez kosmos

Danusiu drzewa szybko rosną brzozy sa piękne ,ale śmiecą okropnie świerki serbskie za szybko nie rosną ,ale nie zajmuja dużo miejsca i sa godne polecenia ,tez mam co do koloru mozna dać śliwowiśnie ,która mam piekne bordowe liście ,a wiosną przepieknie kwitnie a z iglastych cyprysika groszkowego o żółtym zabarwieniu
pozdrówka i buziaki
Ogród z tatarakiem w tle 09:05, 18 wrz 2014

Do góry
Napia napisał(a)

Pozazdrościć pomysłów nieźle to wygląda. Brzoza papierowa to mój typ, ale ja w tym kręgu posadziłabym ze trzy
Kasiu, kiedy jest mi smutno, zdecydowanie szukam innej muzyki ale rozumiem, że w Twoim przypadku sonata sprawdza się jak należy

Dzięki Agusia.
Tam niby są 3 brzozy

Ciągle się zastanawiam nad tą częścia ogrodu. Czy zlikwidować to rondo, czy zmienić kształt. Cos mi tu nie gra...

Ja przy tej sonacie rycze jak bóbr i oczyszczam się
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:10, 18 wrz 2014

Do góry
Gosia, i co z tym trzcinnikiem? Jesteś zadowolona? Chyba się zregenerował jednak po tych ulewach?

Tak się zastanawiam nad nim do brzóz, za brzozy.
Ogród tworzony z pasją 07:38, 18 wrz 2014

Do góry
Karolu, bardzo jestem ciekawa Twojej nowej rabaty i również czekam na zdjęcia.

A pokazałbyś mi swoje pięcioletnie brzozy przy okazji? Plissss
Moja "przyziemna" :) pasja 22:37, 17 wrz 2014

Do góry
Pawlus napisał(a)
Nie musisz obiecywać. Wiemy że będzie cudnie Widzę e projekcie same hiciory.
Już czekam na przyszły sezon u Ciebie. Będziemy siać werbenę na potęgę

Mam nadzieję zacząć już w tym. Nie wiem, czy znajdę cisy na żywopłot i czy obiecane brzozy faktycznie będą w szkółce.

Oby się potwierdziło i u mnie, że werbena bardzo się rozsiewa!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies