Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Moja "przyziemna" :) pasja 20:37, 25 wrz 2014

Do góry
Tak sobie myślę, że powinnam kupić ziemię, aby mieć ją na sobotę.

Przy suchej pogodzie mogłabym przecież już te cisy posadzić!

A później miskanty (już mam komplet), a później brzozy i rabata w 3/4 gotowa . Zostaną do dodania trawy "na dno".
Ogród w Puszczykowie 20:28, 25 wrz 2014

Do góry
Asiu, pięknie u Ciebie, zrobiłaś już kawał ogrodu . Rabaty ładnie łączą się w całość.

Mam pytanie o brzozy, możesz mi napisać w jakiej były cenie, w sumie tylko z ciekawości pytam, bo i tak do Was się po nie nie wybiorę , ale jestem na etapie poszukiwań. Twoje są bardzo ładnie, nisko rozgałęzione.
W spadku po dziadku... 18:02, 25 wrz 2014

Do góry
a tak w ogóle to marzą mi się także i brzozy ale brzozy i różaneczniki... oj to chyba złe zestawienie

Był pomysł, żeby je dać tu:

w tej rogowej rabacie ale tam już rosną różaneczniki i szukam czegoś, żeby je zacienić też trochę, myślałam o himalajce ale boje się, że wtopi się w te tuje wzdłuż ogrodzenia które już sobie rosną. sama nie wiem co tu zdziałać

Latem rosła trawa, ale szła jak burza po całej rabacie, więc musiała ją przemeldować i została dziura.

Albo może te różaneczniki przenieść, wsadzić brzozę i do brzozy coś dobrać dopiero?... Jest dylemat
Podlasie reaktywacja 11:32, 25 wrz 2014

Do góry
Posadziłam jabłonkę o purpurowych liściach i kwiatach, którą wyhodował dla mnie z nasiona mój wujek. Dodam, że było to jedyne drzewo na 1500 m działce. Nawet gdzieś mam uwiecznione jego sadzenie. I kiedy u sąsiadów robiono ogrodzenie "majstrzy" postanowili, że zaparkują jakimś sprzętem akurat na mojej jabłonce (która i tak była po przejściach zimą obgryzły ją sarny tudzież inne zające) . Od tej pory nie sadzę nic. Gdzieś w rogu rośnie tylko jarząb szwedzki, ale do przesadzenia.

Póki co nie ma miejsca, które nie było by narażone na deptanie i jeżdżenie i choć mam wielka ochotę coś posadzić, to na razie sobie odpuszczę. Poza tym poczekam na wyrównanie terenu i wtedy dopiero pomyślę o sadzeniu.

Kocham brzozy, a kilka samosiejek się znajdzie. Ale zastanawiam się czy nie są za duże jak na naszą działkę. Pewnie posadzę jakąś "odmianową" brzozę.
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 09:30, 25 wrz 2014

Do góry
O matuś, ten biały pień brzozy - kiedy u mnie będą takie? A tulipanowiec, Martuś, powinien być Twoją dumą, naprawdę jest wypasiony
Moja "przyziemna" :) pasja 08:05, 25 wrz 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Dla mnie zawsze i w każdym układzie brzozy są piekne

Moja "przyziemna" :) pasja 08:04, 25 wrz 2014

Do góry
butterfly napisał(a)

A takie cos to zaproponowała Magnolia dla Agniechy, i to chyba chodziło o brzozy, choć moge się mylić...
Podpytaj, bo sadziła coś takiego

Dziękuję za podpowiedź , zgłoszę się do Agniechy.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:01, 25 wrz 2014

Do góry
wiolka napisał(a)

dziewczyny co myslicie o posadzeniu za klonem/sa 3 w odleglosci 1,5m od muru i 3 m miedzy mimi/brzoz dorenboos przy samym murze-zamiast modrzewia?

Do tego stylu nie pasują brzozy tak patrzę, pod murem ich nie sadź, nie pasują też posadzone rządkiem pod sznurek, pasują do nieregularnego ustawienia. Tak myślę.
Ale przymierz je i pokaż zdjęcie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:59, 24 wrz 2014

Do góry
Fabiola napisał(a)
Zazdroszczę tego muru.Sami go postawiliście , czy to zabytek?
Brzozą mówię 3 x tak nie lubię modrzewi.
A biała kora brzozy będzie się ładnie odbijała od muru.

tak mur stawialismy sami mamy dzialke 100mx100 m i jest cala min ogrodzona wyglada naprawde fajnie jest ze starej przedwojennej cegly stawiany dlatego tak wyglada -ale my wszystko kochamy co stare
ale mam nie fajnych sadziadow i niestety to co ponad murem strasznie mnie denerwuje jak stoje przed domem na schodach i teraz kombinuje jak muru nie zaslonic a nie widziec ich balaganu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:24, 24 wrz 2014

Do góry
Zazdroszczę tego muru.Sami go postawiliście , czy to zabytek?
Brzozą mówię 3 x tak nie lubię modrzewi.
A biała kora brzozy będzie się ładnie odbijała od muru.
Moja "przyziemna" :) pasja 21:05, 24 wrz 2014

Do góry
Dla mnie zawsze i w każdym układzie brzozy są piekne
Moja "przyziemna" :) pasja 21:00, 24 wrz 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Zastanawiałam się też nad wsadzeniem np 3 małych w jeden dołek, ale nie jestem przekonana...

A takie cos to zaproponowała Magnolia dla Agniechy, i to chyba chodziło o brzozy, choć moge się mylić...
Podpytaj, bo sadziła coś takiego
Jak więcej błędów nie popełnić...... 20:55, 24 wrz 2014

Do góry
ania_wesola napisał(a)
Anetka jako że z lubelskiego jesteś to powiedz mi gdzie się w roślinki zaopatrujesz. Poszukuje brzozy pożytecznej ale w mojej okolicy jak narazie w żadnej szkółce nie spotkałam

Aniu roślinki kupuję najczęściej w Końskowoli i Kurowie. Brzóz jakoś nie kojarzę ale może dlatego że ich nie szukałam jak mi gdzieś w oko wpadnie dam znać ok
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 19:12, 24 wrz 2014

Do góry
Witaj chojna,

Miło że pospacerowałaś po ogrodzie i że Chashitsu Ci się podobało oraz japońskie klimaty.
Ale u Ciebie widzę też intensywne prace na rabatach, brzozy urokliwe ale jak zaczynają gubić listki no to wtedy dodatkowa praca. Wiem bo sam w pobliżu mam dwie o znacznej wysokości na sąsiada działeczce.

pozdrawiam

ps
hm.... no widzę że tu zaglądają coraz częściej goście w samych pidżamach
Mój ogród nad rzeką... 14:36, 24 wrz 2014

Do góry
Witam i ja...Już polubiłam Twój ogród, brzozy, to są drzewa, które mają w sobie prawdziwy urok, kora i te błyszczące w słońcu i szeleszczące liście... na dodatek, ogród wpisany w piękny krajobraz i dużo pracy macie już za sobą..gratuluję

Agroszmaty, też usuwam u siebie z rabat...leżały u mnie 10 lat i wystarczy, wiem jaka to ciężka praca z tym usuwaniem, wreszcie i nareszcie skończy się dramat naszych roślinek.

Będę zaglądać, pozdrawiam
Pokażę nasz ogród 11:34, 24 wrz 2014

Do góry
Brzozy malusieńskie, podobno doorenbos.

Właśnie w tym rzecz, że nie chcę mieć zacienienia jak przy świrkach. Brzozy mają czas na rozrośnięcie się i mogą znaleźć miejsce gdzie indziej.
Karpy w razie potrzeby można wyfrezować (można wynająć taką maszynkę u nas) nie będą widoczne na powierzchni, ale trochę korzenia zostanie. Tylko teraz są zawaleni wycinką i dopiero zimą mogliby przyjechać.
To moja inspiracja:

Jednak wiem, że brzozy mogą się tu nie zmieścić, dlatego rad potrzebuję.
Widok z okna jest ok ładna nowa ulica i ścieżki spacerowo rowerowe. Więc można miło oko zawiesic, ale niekoniecznie miło jak jestem widoczna w tym górnym oknie.
Idę zmierzyć szerokość

Pokażę nasz ogród 11:23, 24 wrz 2014

Do góry
asica napisał(a)
Mam co prawda trochę miejsca od wczoraj, ale ...
tam jest mimo wszystko cień - strona północna, a piszą, że brzozy wolą słońce.
Mam ochotę w tym miejscu na kawał trawnika - ale czy po tej korze urośnie i czy w cieniu będzie rosnąć chciał? Kiedyś był tu trawnik, ale kiepsko rósł,
Wsadziłam kilka hortensji ogrodowych. I znów ale ... wsadziłam bo miałam, niekoniecznie je sobie tu planowałam

W rabacie pod budynkiem wsadzona runianka japońska, chciałabym, żeby zadarniła to miejsce, nie planuję na razie tu nic wysokiego, bo mam dość ciasnoty w tym miejscu.

Brzozy szybko bujną do słońca i teraz... zamienił stryjek siekierkę na kijek - zamiast świerków chcesz brzozy? jakie to brzozy masz?

Z okien masz widok na? Chcesz to "cóś" widzieć i chcesz by to "cóś" widziało cię?

Co z karpami po świerkach? Zostają?
Mam połowę nasadzeń na północną stronę i uwierz, mozna poszaleć
Moja "przyziemna" :) pasja 10:47, 24 wrz 2014

Do góry
no to szukaj kochana aż znajdziesz i poczujesz, że to to! moje brzozy posadzone są w odległości 3.8 tak na marginesie
Moja "przyziemna" :) pasja 09:44, 24 wrz 2014

Do góry
No właśnie miałam pytać czy gdzieś widziałaś takie brzozy do kupienia?

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:26, 23 wrz 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Marto przy rozmieszczaniu brzóz zasłaniających okna sąsiadów bardzo się przyda ,

daj znać, kiedy sadzimy brzozy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies