Betka, dziś sobie myślałam o Tobie przy okazji zestawienia brzozy+perovskia i przyleciałam zobaczyć. Obłok zachwycający! Do tego wianki śliczne pleciesz .
ja kupiłam akurat taką może o której mówisz, wysoka coś miedzy 2-3 metry - akurat papierowa ale tez już nie kupię takiej dużej : ciężko się przyjmowała, myślę że ruszy w kopyta od wiosny, taką mam nadzieję, w dodatku z racji rozmiaru była droga.
Też kupię w przyszłym roku mniejsze.
Marta, skłaniam się coraz bardziej do zakupu młodszych brzóz. Masz rację, że przy starszych egzemplarzach liczy się ten spektakularny efekt, jednak takie zabiedzone w ogromnej donicy drzewo będzie potrzebowało wiele więcej czasu na start. Obawiam się, że ta łysa korona mogłaby nie dojść do siebie. A ponad 500zł za sztukę, to może zbyt duże ryzyko.
Ostatnio się deklarowałam, nie wiem, czy u siebie, że stałam się bardziej cierpliwa w kwestiach ogrodniczych , będzie okazja to udowodnić .
Szkoda, ze nie podjęłam takiej decyzji wczoraj, bo już bym pewnie te brzozy miała .
Asiu - mnie się wydaje, że większa roślinka po prostu trochę bardziej cieszy kiedy ją sadzisz, ale znacznie szybciej przyrasta w kolejnych latach. Brzozy bardzo szybko rosną.
Brzozy zostały. Z tyłu też mam 5 brzóz, z czego 3 dwupniowe.
Mam zgodę na ich wycięcie, zastanowię się które zostawić.
Są śliczne to fakt, ale tak samo uciążliwe.
Chojna, jakie piękne brzozy przy domu! Mąż nie bał się ich zostawiać? U mnie niestety wszystkie wycięte i nie potrafię tego odżałować...
Zapowiada się cudny ogród. Zaznaczam Cię i będę Cię podglądać - mówię uczciwie.
Pozdrowienia!
Witaj Jagodo. Jak sadziłam hortki, wszędzie czytałam, że lubią cień, ale chyba do wybarwienia więcej słońca im trzeba jednak. Dam im szansę jeszcze na drugi rok, jak nie dadzą rady, zmienię im miejsce, bo wtedy ma szansę powstać rabata z brzozami u mnie, więc posadzę je w brzozy od strony południowej, a tam? Nie wiem co? Hortki przy wejściu ładnie wyglądają, a to jest trudne miejsce, bo połowa przykryta korą, to szambo.
M twierdzi, że mam sporo hortensji, a mi się marzy szpaler, jak u Any Na kilku wątkach widziałam też zestawienie hortensji i traw
Trawnik możesz nawieź i tak to już ostatnia porcja nawozu będzie w tym roku.
Rabaty wedle uznania jak masz elektr. glebogryzarkę to w czym problem przejechać to.
Dwa nie wiem czy ten łubin jeszcze wysiejesz czy już nie za późno.
Co do brzóz też bym ich nie wycinał na pewno nie wszystkie. Ewentualnie pomyślałbym nad podcięciem ich konarów.
Cień na tarasie to latem dobra sprawa. Zimą też dadzą cień gdy słońce nisko wędrujące będzie bić po oczach.
Tak patrząc na te brzozy to mnie osobiście korci tam wymurować kamienny grill - tylko pewnie problemem będzie kruchość brzozy i ewentualne złamanie = zniszczeniu murowanego grilla
Zapomniałam podzielić się z Wami moimi wczorajszymi przemyśleniami.
Miałam zamiar kupić już wielkie brzozy z grubymi pniami, takie w obwodzie ok 25cm. Wczoraj je oglądałam i chyba się rozmyśłę. Moją bardzo łyse korony i jedynie ten biały pień i gałęzie ładnie wyglądają. Nie wiem czy korona zagęści się, czytałam u Gabisi, że ma z tym problem.
Chyba poszukam mniejszych, z ładniejszymi koronami, u Syli są ładne, tylko pewnie będę miała daleko do nich.
ja mam właśnie trzcinnika pod brzozami z berberysem a obok jest żywopłot z miskanta i kawałek dalej brzoza w nogach ma hortensje, jest to może za dużo powiedziane bo dopiero co posadzone, ale w przyszłym roku coś już będzie widać jak boisz się ryzyka i masz czas żeby czekać to zapraszam na obserwacje do siebie
No właśnie ja mam dużo miskantów u siebie i mimo, że trzcinnk do brzóz wyglądałby bardzo naturalnie, to jednak on mi nie pasuje do miskantów (pasuje, czy nie?). I chyba brzozy z miskantami będą. I próbuję z kłosownicą, tylko znów ona z miskantami chyba nie będzie ok...
Perovskia - ostatnio myślałam, że do brzóz na tak i lubi suche miejsca, ale słoneczne.
Ale!!!!
i nie tylko to, no trawy zaszalały u ciebie i brzozy nieba sięgają
czy mi się zdaje,czy kulek na froncie przybyło, czy tak już urosły?
i pytanie, co to za trawki, tam gdzie ostróżki?
Danusiu drzewa szybko rosną brzozy sa piękne ,ale śmiecą okropnie świerki serbskie za szybko nie rosną ,ale nie zajmuja dużo miejsca i sa godne polecenia ,tez mam co do koloru mozna dać śliwowiśnie ,która mam piekne bordowe liście ,a wiosną przepieknie kwitnie a z iglastych cyprysika groszkowego o żółtym zabarwieniu
pozdrówka i buziaki