Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z tatarakiem w tle

Ogród z tatarakiem w tle

katarzynkak 10:33, 26 wrz 2014

EwaG napisał(a)

Trawy oczywiście przed tujami, ale to wymagało by dodatkowej pracy.

Co do lini za kulkami to chyba jako ograniczenie rabaty na koću; to takie rabaty najlepiej jak mają 1,5-2 m szerokości.
Ja cyba bym nie robiła jednak ograniczenia. Pomysł z hortensją wydaje mi się dobry. Wiem, że tu panuje powszechne umiłowanie dla odm. 'Limelight'. A Ja bym widziała jakąś niską o bardziej delikatnych w wyrazie kwiatach i sztywnych pędach. Przez swą delikatność dobrze by się komponowała z brzozami i nie przytłaczała przedogródka (np. dodm. DART'S LITTLE DOT 'Darlido'). Przecież trzeba jej posadzić kilka sztuk - ile tam jest metrów? I bez dodatkowych roślin (niższe piętro już masz - kulki i trawki).

Ewo,
Jakie trawy byś tam widziała? Coś do kontrastu do tych żółtych thuj?
Czyli musiałabym poszerzyć rabatę wzdłuż thuj i podsadzić je trawkami?
To i tak dużo mniej pracy niż miałam z wypieleniem tego szerokiego pasa wzdłuż płotu Te trawki zakryłyby pnie thuj, bo niektóre wyglądaja nieciekawie(podcięte przez kosiarkę).

Te świerki przesadzę wzdłuż płotu po drugiej stronie działki.

Odnośnie pasa wzdłuż kulkek bukszpanowych, to ta prosta cześć ma około 7m, dalej rabata "skręca" w prawo wzdłuż kostki i do okolic domu ma jeszcze jakieś 5m.
Czy ta odmiana hortensji, którą mi zaproponowałaś będzie dobrze wyglądała z limką, którą posadziłam przy wjeżdzie? A może na całość dać limkę? Posadziłam wzdłuż podjazdu 3 śliwy dzieciece i zastanawaiam się, czy nie będzie teraz za dużo sie działao? Czy to będzie dobrze wyglądać z brzozami w okręgu?

katarzynkak 10:34, 26 wrz 2014

katarzynkak 10:39, 26 wrz 2014

Ewo, czy jeśli dam w okręg 3 brzozy pożyteczne, to po drugiej stronie ogródka mogę nawiązać do nich robiąc za świerkami taki zagajnik brzozowy z kulkami bukszpanowymi tj. u Sylwi?
A w narożniku taki kącik z ławką?
katarzynkak 10:41, 26 wrz 2014

O to miejsce mi chodzi

A kącik z ławką patrząc na moje zdjęcie znajdowła by się po lewej stronie.
katarzynkak 10:42, 26 wrz 2014

Ewentualnie takie posadzenie brzóz za świerkami wzdłuż tamtej części mojego ogrodu. To zdjęcie z ogrodu Danusi.

katarzynkak 10:45, 26 wrz 2014

A tutaj takie moje marzenia
katarzynkak 10:48, 26 wrz 2014

boscolo napisał(a)
Mam pytanie odnośnie rabaty przy szambie,. Jak jest odleglosc hortensji od buka? U siebie chce podbnie zrobić tyle, że w narożniku zywopłotu zamiast buka chce dać swierk serbski

Witaj boscolo u mnie
Co do hortensji, to posadziłam je 50 cm od buka. Chodziło o to, by mocno zarosły pień buka i stworzyły swoisty bukiet kwiatów. Swierk też będzie pieknie wyglądał, zresztą Danusia i u mnie proponowała świerk obsadzony hortkami.
pozdrawiam
katarzynkak 10:50, 26 wrz 2014

Margaret_ka napisał(a)
Śliczna ta róża kimono.
Tulipany w trawie - oj będzie pięknie na wiosnę. Super pomysł.

Dziękuje Polecam tę odmiane, naprawdę jest bezproblemowa, robaki też za nią nie przepadają. Rosarium musiałam kilka razy prysnąc na mszyce, a kimono nie
malgorzata_s... 10:52, 26 wrz 2014

Cudne masz marzenia KasiuWalcz więc a je zrealizujesz Kącik z ławką będzie u Ciebie pasował bardzoPozdrawiam
katarzynkak 11:13, 26 wrz 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Cudne masz marzenia KasiuWalcz więc a je zrealizujesz Kącik z ławką będzie u Ciebie pasował bardzoPozdrawiam

Gosiu dzięki
Mam nadzieję, że mój kręgosłup wytrzyma te wyrywanie trawy