Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Sok z brzozy 13:15, 31 lip 2014

Do góry
Czy sok z brzozy pozyskuje się tylko z brzozy pospolitej, tj. z brzozy brodawkowatej (betuli penduli)? Czy może jednak można pobierać z każdej odmiany i składniki mineralne są równie dobre?

Dziękuję z góry za odpowiedź
Ogród - kiedyś powstanie 13:11, 31 lip 2014

Do góry
Nie masz ogrodzenia?
Warto posadzić zywopłoty, np. ze szmaragdów, czy aureospicata, będą stanowiły piekne tło dla reszty roślin i odgrodza od widoków sąsiedzkich (choć chyba ich nie masz za duzo?), to choć od strony, gdzie sąsiedzi są
poczytaj: https://www.ogrodowisko.pl/watek/2651-najlepsza-thuja-na-zywoplot

jedyny problem, to brak płotu: przy pracach żywopłot może zostać uszkodzony

Ze świerków: swierk serbski: https://www.ogrodowisko.pl/watek/1259-swierk-serbski-picea-omorika

brzozy: https://www.ogrodowisko.pl/watek/2160-brzozy
https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=brzoza&search_in=topics&commit=Szukaj
Ogród - kiedyś powstanie 13:03, 31 lip 2014

Do góry
Witam wszystkich.

potrzebuję małej pomocy. Zanim powstanie domek chciałem na działce posadzić już jakieś drzewa. Wiadomo przez czas budowy już sobie trochę podrosną i będzie ładnie i zielono Na pewno chciałbym brzozy, świerki (jakie odmiany polecacie ?) ewentualnie coś innego?. Na razie posadziłem dwie brzozy, ale nie mam trochę pomysłu na resztę. Na zdjęciach poniżej zamieszczony rzut działki. Na dole rzutu zaznaczone są dwie małe brzozy które posadziłem.

i zdjęcie jak to wygląda na żywo.

Ogród przy lesie początek 2012/2013 11:15, 31 lip 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Myślałem że miałaś tą szczepioną na pniu Z tego to by też duże drzewsko wyrosło To nie ma czego żałować klon dużo lepszy

Przemku,szczepioną ,ale nie kulistą ,kosztowała 48 zł ,i wróci to drzewo do nas na jesieni ,tylko muszę brzozy przesadzić w inne miejsce ,na ich miejsce wsadzimy akację .pozdrawiam
Prośba o pomoc w aranżacji/przebudowie rabaty 10:13, 31 lip 2014

Do góry
Witaj Toszka! Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź i pomocne rady

A więc reasumując - faktycznie, brzozy dają sporo cienia - pomimo tego, że jest to strona południowa sloneczka nie jest tam za wiele. Rozważę mozliwość ich wycięcia.
Jeżeli chodzi o kształt rabat - postawię na faliste.
Ósemka bukszpanowa - bukszpany do przesadzenia na gesto to na pewno, ale ile z tej obwódki zostawić?
Hortensje - posadzić w tym miejscu w którym teraz rosną berberysy i buk za nimi? Zebrinusy zostawić?
I jeszcze jedno pytanie - w ogrodzie mam białe hortensje anabelle. Wczoraj nabyłam różową hortensję Vanille Fraise.
Czy błędem jest sadzenie dwóch odmian w różnym kolorze?
Zebrinusy i berberysy posadzone razem - dziękuje za info. Jeszcze dzisiaj je stamtad zabiorę.
Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za pomoc
Prośba o pomoc w aranżacji/przebudowie rabaty 00:16, 31 lip 2014

Do góry
Po pierwsze przemyśl, czy chcesz mieć falowany kształt rabaty, czy prosty-geometryczny.
Po drugie - jak jest z nasłonecznieniem tej rabaty - droga za płotem nasłonecznione, a rabata nie... obawiam się, że jak tuje i brzozy urosną to będzie zbyt ciemno dla berberysów (nie wykolorują się) i dla zebrinusów
Ósemka bukszpanowa widoczna jest z lotu ptaka...czy nie lepiej gęsto posadzić bukszpany i zrobić z nich obwódkę? Wybrać kilka (lub kupić gotowe) i wyprowadzić np. na kulki rozsypane u stóp buka...
Zebrinusy w towarzystwie berberysów nie są dobrym pomysłem, a to z powodu podatności tego miskanta (i jego odmian) na rdzę, a berberysy są jej nosicielami.
Zamiast 3 posadź hortensje w rządku..i za plecami buka
Ogród, który ciągle zmieniam 22:55, 30 lip 2014

Do góry
yolka napisał(a)
Zaznaczam i będę ogladać, piękny ogród, podobają mi sie brzozy, lubię jak w ogrodzie są duże drzewa. Ja niestety takich nie mam. Ładny staw, widziałam też konia w okienku , a element ławeczki wbydowany w mur wprost mnie powalił. Nawet będzie mozna przez krateczkę sąsiadke wyspowiadać. Piękny ogród. Pozdrawiam

Jolu witaj i zaglądaj o wyspowiadaniu sąsiadki nie pomyślałam ,ale pomysł mi się podoba ,uśmiałam się konika juz nie mamy ,poszedł do stadniny dziękuje za miłe słowa pozdrówka
Ogród, który ciągle zmieniam 22:32, 30 lip 2014

Do góry
Zaznaczam i będę ogladać, piękny ogród, podobają mi sie brzozy, lubię jak w ogrodzie są duże drzewa. Ja niestety takich nie mam. Ładny staw, widziałam też konia w okienku , a element ławeczki wbydowany w mur wprost mnie powalił. Nawet będzie mozna przez krateczkę sąsiadke wyspowiadać. Piękny ogród. Pozdrawiam
Ogród, który ciągle zmieniam 08:32, 30 lip 2014

Do góry
MamaMagda napisał(a)
cudny masz widok z tarasu! te duże trzewa w tle to Wasze? czy natura tak sprzyja [/quote
Madziu drzewa wszystkie nasze ,brzozy ,kilka klonów i jarzębin krajobrazu zapożyczonego brak ,chociaż z 500 metrów dalej jest zagajnik sosnowy i lasek pozdrawiam ,miłego dnia
Mały ogród i rozterki projektowe 12:40, 29 lip 2014

Do góry
Witajcie! Z ogromną przyjemnością od pewnego czasu przeglądam Wasze ogrody. To forum to kopalnia wiedzy i inspiracji. Chciałam prosić Was o pomoc przy moim projekcie, ale po kolei...
Wraz z mężem jesteśmy dumnymi posiadaczami niewielkiej działki i świeżo wybudowanego domu. Dom stoi na polu, ale teren wokół szybko się zabudowuje. W oddali widać las... Dom mamy już praktycznie ukończony ( mieszkamy już w nim) ale teren wokół to w zasadzie pobojowisko i chwastowisko . Niedawno uzbieraliśmy fundusze i w końcu mamy ukończone granitowe tarasy oraz podjazd do budynku. Radość nasza była przeogromna! Nareszcie opuściło nas poczcie mieszkania na budowie a do tego nadszedł czas na zieleń .

Styl w jakim chciałabym założyć ogród to mniej więcej oddają poniższe zdjęcia:

Dodatkowo oboje z mężem uwielbiamy brzozy - muszą u nas znaleźć swoje miejsce...

W pierwszej kolejności chciałabym wykonać przedogródek, który obecnie wygląda tak:

Do tej pory wymyślłam coś takiego:

Ściana frontowa domu zwrócona jest na północny-zachód.
Gleba niestety zostawia wiele do życzenia, nawieziona niewiadomo skąd .

Proszę o komentarze i sugestie .
zielono mi...czyli ogrod iwony 11:14, 29 lip 2014

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Ja za katalpą nie przepadam więc ci nie polecę
Brzoza szybciej.
Ale zastanów się nad takimi drzewami które dają ażurowy cien.Taki jest najpiękniejszy...
Zwróć uwagę na to w miejscach naturalnych: las,park...Przyjrzyj się polanom.
Polany otaczają drzewa liściaste i dają ażurowy cień.
Z drzew polecam klony palmowe,świdośliwy,brzozy,tulipanowce,miłorzęby,buki,grujeczniki.
Może dość bo ci zamieszam za bardzo.
Ale masz w czym wybierać.

dziekuje kazda rada jest cenna, musze dobrze przemyslec wybor drzewek
zielono mi...czyli ogrod iwony 11:11, 29 lip 2014

Do góry
Ja za katalpą nie przepadam więc ci nie polecę
Brzoza szybciej.
Ale zastanów się nad takimi drzewami które dają ażurowy cien.Taki jest najpiękniejszy...
Zwróć uwagę na to w miejscach naturalnych: las,park...Przyjrzyj się polanom.
Polany otaczają drzewa liściaste i dają ażurowy cień.
Z drzew polecam klony palmowe,świdośliwy,brzozy,tulipanowce,miłorzęby,buki,grujeczniki.
Może dość bo ci zamieszam za bardzo.
Ale masz w czym wybierać.
zielono mi...czyli ogrod iwony 10:59, 29 lip 2014

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Iwonka,ładnie robisz tą rabatkę.
Wiesz,brakuje mi jakichś ładnych drzew...
Ja bym u ciebie widziała kilka klonów palmowych.
One daja taki ażurowy cień,podobnie jak brzozy.
I prosimy więcej zdjęć z różnych stron.
To nam pomoże się zorientować w sprawie.

witam, faktycznie tez mysle o posadzeniu jeszcze drzewek, zastanawiam sie nad brzozka albo katalpia?
zielono mi...czyli ogrod iwony 10:53, 29 lip 2014

Do góry
Iwonka,ładnie robisz tą rabatkę.
Wiesz,brakuje mi jakichś ładnych drzew...
Ja bym u ciebie widziała kilka klonów palmowych.
One daja taki ażurowy cień,podobnie jak brzozy.
I prosimy więcej zdjęć z różnych stron.
To nam pomoże się zorientować w sprawie.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:54, 29 lip 2014

Do góry
Kuba napisał(a)
Witam. Mam pytanie o brzozy: jaka to odmiana, ile ich jest na rabacie i w jakiej odległości, i co rośnie pod nimi (hosty poznaję, a reszty już nie)- może masz ujęcie tej rabaty w całości? Pięknie...

nie powiem Ci jakie odmiany bo kupował M w szkółce bez nazw a na wygląd liści jedna podejrzewam że zwykła, druga ma postrzępione liście a trzecia żółte, w jakich odległościach... w takim trójkącie maks 2 metry od siebie.
Tę rabatę pokazywałam już milion razy dużo tam roślin..są tam 4 odmiany host, rozplenice japońskie, miskanty variegatus, miskanty morning light, stipy, perovska, kosmosy, bergenie, hortensja pinki whinki, świerki nidiformis. Chyba wszystko wymieniłam
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:20, 29 lip 2014

Do góry
Witam. Mam pytanie o brzozy: jaka to odmiana, ile ich jest na rabacie i w jakiej odległości, i co rośnie pod nimi (hosty poznaję, a reszty już nie)- może masz ujęcie tej rabaty w całości? Pięknie...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:09, 29 lip 2014

Do góry
pinki whinki za obwódką bukszpanową ciężko sfotografować... bo ona taka wciśnięta pomiędzy świerki i brzozy ale ładnie rozjaśnia kąt, jest dość wysoka w tej chwili ma ok 140-150cm, widzę, że delikatnie zaczyna łapać róż

Ogródek Iwony 21:11, 28 lip 2014
Do góry
Zgadza się Iwonko,poczytałam sobie Twój wątek
Ja też uwielbiam rośliny z historią i dlatego tak broniłam jednej brzozy u siebie jak ją zaatakowały szerszenie,tata mi ją przyniósł z lasu i to też pamiątka...
Jesteś Iwonko tak samo sentymentalna jak ja...
Spokojnego wieczoru
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:27, 27 lip 2014

Do góry
kasiaa napisał(a)
Pozwolę sobie jeszcze raz zapytać o brzozy, bo gdzieś w natłoku wiadomości umknęło...
Pamiętasz może jaki gatunek brzóz masz u siebie? Czy bardzo śmiecą?

Pozdrawiam serdecznie

oj mam cztery gatunki, narazie są 'młode' więc nie śmiecą szczególnie, póki co nie przejmuję się na zapas
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:09, 26 lip 2014

Do góry
Pozwolę sobie jeszcze raz zapytać o brzozy, bo gdzieś w natłoku wiadomości umknęło...
Pamiętasz może jaki gatunek brzóz masz u siebie? Czy bardzo śmiecą?

Pozdrawiam serdecznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies